2014 m. lapkričio 10 d., pirmadienis

Kas liko už kadro Maltoje?

Tradiciniu tapęs įrašas pabaigia Maltos pasakojimų seriją. Atsiprašau, kad užtrukau taip ilgai, kol jį paskelbiau, bet RL* atsitiko. Taigi, Malta. Prieš išvykdama girdėjau atsiliepimus, kad Malta nepatiko ne vienam ten apsilankiusiam lietuviui. Kadangi mano prisiminimai dar iš 2009 metų kelionės buvo tik geriausi, aš tik gūžčiojau pečiais. Bet dabar suprantu, kodėl Malta gali nepatikti.

Skrydis į Maltą yra mažiausia problema- iš Kauno kylantys Ryainair lėktuvai nugabena iki šios salos per maždaug 3 val 40 min. Iki Kauno oro uosto iš Vilniaus autobusų stoties veža Ollex firma.

Apgyvendinimas bus didžiausias galvos skausmas. Sala sėte nusėta kurortiniais miesteliais ir viešbučiais su bloga miego kokybe. Aš gyvenau Buggiba kurorte esančiame St. Paul's Bay miestelyje, mano viešbutis buvo orientuotas į pensijon išėjusių britų kontingentą, todėl diskoteka, kurios muzika skambėjo po visą pastatą ir dar toliau, baigdavosi vidurnaktį. Tautiečiai, kurie gyveno Valetoje, po savo langais muziką girdėjo iki 05.00 val. ryto. Viešbučių kainos ir apgyvendinimo sąlygos- kiekvienam pagal kišenę ir pageidavimus, bet savąjį išsirinkau pas Urkis Travel.

Pervežimas iš oro uosto į viešbutį ir atgal Maltoje gali būti užsakytas per Airport transfers arba įvairias kelionių agentūras. Jeigu atvyksite vėlai naktį, geriausia užsisakyti pervežimą iš anksto, bet dienos metu oro uostas yra gerai pasiekiamas ir viešuoju miesto transportu iš bet kurio salos kampelio.

Viešasis transportas Maltoje yra nebrangus, bet lėtas ir retas. Jeigu autobusas bus pilnas, vairuotojas nesustos stotelėje paimti naujų keleivių, ir tai gali kartotis tol, kol jums iš padų į šaligatvį šaknys išaugs. Reikiamas autobusas sustabdomas ranka, panašiai kaip stabdydavome mikriukus, o norintys išlipti spaudžia raudoną mygtuką dar prieš privažiuodami stotelę. Savaitės bilietas kainuoja 6.50 EUR, galima nusipirkti iš vairuotojo. Daugiau informacijos ieškokite Malta Public Transport svetainėje.

Bevielis internetas yra prieinamas tam tikruose taškuose nemokamai, kaip ir didesniuose viešbučiuose ar restoranuose, bet labai gali būti, kad kai kuriuose viešbučiuose jo nebus, arba bus mokamas.

P1380781
Ir gyventojai nenusiteikę dalintis.
Maistas Maltoje yra nuostabus, ypač jeigu tai-ne Jūsų viešbučio pusryčiai. Savaitės pabaigoje į kiaušinius žiūrėti nebegalėsite. Tačiau drąsiai ragaukite jūros gėrybių patiekalus, sraiges, triušieną (pastarosios paragauti nedrįsau, nors atsiliepimai buvo geri). Maltos ir Gozo vynas manęs nesužavėjo, bet gerti galima. Valgyti restoranuose nėra pigu, karšto patiekalo kainos svyruoja 13.00-16.00 EUR ribose. Yra nebrangių supermarketų, taipogi galima nebrangiai pasigardžiuoti šviežių vaisių salotomis nuo lauko prekystalių.

Suvenyrai gana kičiniai, pagaminti Kinijoje. Keramika labai panaši į Sicilijos dirbinius. Norintys ko nors autentiško tegul ieško prieskonių turguose, filigrano juvelyrikos, likerių ir uogienių iš vietinių žaliavų, nėrinių. Gerų suvenyrų ir kainos geros- auskarų pora gali kainuoti nuo 20 EUR. Nenusivilsite įsigiję receptų knygą.

Lankytinos vietos. Muziejai nepigūs, 5-10 EUR už bilietą, bet galbūt ne visi tokie modernūs ir turtingi, kaip esame įpratę, bet bent jau šventyklas aplankyti reiktų. Norintys sutaupyti gali pasiskaityti daugiau apie Malta Pass ir Malta Heritage Pass tipo bilietus. Daugelyje viešbučių veikia turistinės atstovybės, kur padės įsigyti įvairius ekskursinius turus po salą. Malta siūlo tiek daug turų, kad neapsiimu nė bandyti juos visus aprašyti- geriausia yra klausti vietoje. Tokie turai kainuoja nuo 25 EUR žmogui. Norintys gali vykti dienos kelionei į Siciliją, prie Etnos ugnikalnio.

Kalba yra anglų. Maltoje yra dvi kalbos: maltiečių ir anglų. Jeigu kai kur Europoje ir Izraelyje dar galima susikalbėti rusiškai, Maltoje to garantuoti negaliu, nors turistinis segmentas iš Rusijos yra pakankamai didelis. Tas vienos kalbos dominavimas tikrai gali sukelti nepatogumų vyresnio amžiaus lietuviams turistams, nemokantiems anglų kalbos, ypač bandant užsakyti kokias nors paslaugas ar ieškant informacijos.

Išlaidų išklotinė.

Skrydis: 420 LTL
Pervežimas: 36 LTL
Viešbutis: 630 LTL
Lankytinų vietų bilietai: Malta Pass su pristatymu 200 LTL, kiti bilietai 104 LTL
Transportas: savaitės bilietas 6.50 EUR, keltas į Gozo 4.65 EUR. Viso apie 40 LTL
Suvenyrai: 262 LTL
Maistas: trys vakarienės viešbutyje 30 EUR (apie 104 LTL), kitas maistas 255 LTL
Kitos išlaidos: 240 LTL

Viso: 2291 LTL

Dabar, žvelgiant iš šono, mane labai netenkina maistui išleista suma. Bet neatsilaikydavau nenusipirkusi kavos puodelio, pyragaičio, vaisių, o visa tai labai greitai susideda. Suvenyrams irgi išlaidos didesnės gavosi, nei kad būčiau norėjusi, bet dalis jų buvo lauktuvėms. Galima sutaupyti išties nemažai nesilankant muziejuose, nes pati sala yra kaip muziejus, galima grožėtis architektūra ir gamta. Jeigu man dar kada nors teks lankytis Maltoje, į muziejus jau neisiu.

P1380785
Malta. 
Kodėl man nepatiko Maltoje? Visų pirma, didelės statybos labai keičia salos veidą ir netrukus čia bus antra Turkija su baseinais prie viešbučio ir viskuom įskaičiuotu. Salos autentika nyksta tiesiog akyse, auga šiukšlių kalnai, dingsta ramus miegas, viskas brangsta. Malta dar bando gelbėtis kviesdama kelionių tinklaraštininkus atvykti, pamatyti salą ir papasakoti savo gerbėjams apie savo patirtį, bet bijau, kad tikslinė tų tinklaraštininkų auditorija ir bus ta, kuri galutinai sunaikins šią salą.

Važiuokite į Maltą dar du metus, o paskui-viskas, Rojus užsidaro.

Su meile ir giliu liūdesiu širdyje, Jūsų

Kūtvėla Mikaldapranašaitė

*RL- mano studijų laikais taip buvo vadinamas Real Life- gyvenimas ne virtualioje erdvėje.

Komentarų nėra: