2017 m. liepos 9 d., sekmadienis

Vilniaus gatvės menas: kur ta riba tarp meno ir vandalizmo?

Prisipažinsiu, kad gatvės menas man niekada neatrodė patrauklus. Viskas, kas susiję su gatve-gatvės menas, gatvės maistas, gatvės mergos- man atrodė žema, pigu ir vulgaru. Kartais ir dabar taip atrodo, tik su amžiumi žmogus  kai kuriuos dalykus mažiau imi į plaučius. Bet pastaraisiais metais gatvės menas išsikovojo pripažinimą kaip meno šaka, jo taškai traukia turistus, ištapytos sienos netgi tampa savotiška Meka, kaip kad Lenono siena Prahoje.

P1420517
Iš kelionės archyvo. Lenono siena Prahoje. Menas ar vandalizmas?
Kadangi mano sveikata taisosi lėtai, trepokuoju Vilniaus ribose ir susilaikau nuo ilgų kelionių. Reikia naudotis proga, kol orai geri, tai pasižiūrėjau, ką siūlo Vilniaus turizmo informacijos centras ir radau Vilniaus gatvės meno žemėlapį su 20 lankytinų objektų. Kadangi daugelį jų galima pasiekti visuomeniniu transportu ir pėsčiomis, ryžausi paskirti dieną ir patyrinėti, ką vietiniams ir miesto svečiams siūlo Vilniaus gatvės menas. Ar jau išdidžiai stovime šalia Berlyno ir Niujorko?

Žemėlapio meniniai taškai išmėtyti po visą miestą, todėl protingausia buvo pasipildyti Vilniečio kortelę 1 dienos bilietu (5 EUR) ir atstumus tarp taškų įveikinėti ratuotai. Nusprendžiau pradėti nuo Taško Nr. 1 ir sekti eiliškumu, kad nebūtų pagundos karpyti atstumus kampais, pasimesti tarp jau aplankytų ir dar neaplankytų taškų, ir galiausiai atsirasti kažkur Rygos priemiestyje- Kūtvėla gebėjimą pasiklysti jau pakėlė iki atskiros mokslo šakos.

Pirmasis meninis taškas: Liubarto tilto atlantai (Ernest Zacharevič). Kiek pasišlaisčiusi patiltėmis, pagaliau lokalizavau šį piešinį. Ilgai negalėjau apsispręsti, kokiu kampu jie geriau žiūrisi, bet žiūrisi jie, turiu pasakyti, gerai.


P1570781
Žvėryno atlantai.

P1570778
Chrestomatinis atlantų vaizdas.

P1570776
Nežinodamas, kur jie yra, tai ir nerasi.

P1570758
VGTU atlantas. Asociatyvi nuotrauka.
Žvėryno atlantus sukūrė žinomas menininkas Ernest Zacharevič. Atlantas buvo titanas, ant savo pečių laikęs dangų. Atlantu jis žinomas graikų architektūroje, Telemonu- romėnų, o moteriška palaikymo figūra, tokia savotiška cheerleader, yra Kariatidė. Spaudžiu dešinę už miesto tvarkymą atsakingiems žmonėms, nes Neries krantinės atkarpa Žvėryne gražiai sutvarkyta. Tą nesąmoningą perėją seniai reikėjo sužymėti ir sureguliuoti, nes buvo savižydybė ja eiti, o nuo suoliukų patogu dėbsoti į Žvėryno atlantus. Net nufotografavau juos, galvojau ar ne miražas koks tvarkos mieste ištroškusioms akims.

P1570773
Neries krantinė Žvėryne.

P1570782
Sėskis ir ilsėkis. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Jasinskio.

Antrasis meninis taškas: ARYZ, Dainavos g. 5. Šio ispano siurrealisto darbai puošia Barseloną, Niujorką, Miuncheną, Londoną, San Franciską, Kopenhagą. Tai-didžiulio masto drobės viešojoje erdvėje.

P1570783
Arkliai Pamėnklanio gatvėje.

P1570785
ARYZ sienos tapybos fragmentas.
Pažiūrėjau kitas šio paveikslo nuotraukas internete, tai šis darbas apačioje jau apipaišytas niekadėjų, kad juos kur pleiskanos apniktų.

Artimiausia viešojo transporto stotelė: Pamėnkalnio arba Vaižganto (buv. Lukiškės).

Trečiasis meninis taškas: M-CITY, V. Mykolaičio-Putino g. 5. Šiuo slapyvardžiu vadinasi lenkų menininkas Mariusz Waras iš Gdansko. Jo darbų galima rasti Paryžiuje, Londone, Berlyne, Tel Avive, Niujorke. Vilniuje jis ištapė Profsąjungų rūmus. Sakoma, kad jis yra greičiausiai pasaulyje dirbantis menininkas. Leidimas piešti ant Profsąjųngų rūmų buvo gautas jau beveik įsiplieskus skandalui. Savo darbams M-CITY renkasi juodą ir baltą spalvas, o įkvėpimą randa urbanistinėse-industrinėse vietose. Jo dalyvavimą Vilniaus gatvės meno festivalyje parėmė Lenkijos institutas Vilniuje, tais pt metais minėjęs 25-sias "Solidarumo" metines.

P1570789
M-CITY piešinys Vilniuje. 

P1570791
Juodai baltos Vilniaus džiunglės.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Pamėnkalnio.

P1570796
Tvarkoma Lukiškių aikštė.

Ketvirtasis meninis taškas: Frida Kahlo, Gedimino pr. 29A, prie Žemaitės paminklo. Lotynų Amerikos kultūros "In Latino" metu 2016 m., menininkė (grafikė, teatro ir kino dailininkė) Paulė Bocculaitė sugretino dvi didžias moteris: pirmąją Lietuvos feministę Žemaitę ir ne mažiau padūkusią moteriškę ir kovotoją už moterų teises Fridą Kahlo. Jos tikrai būtų turėjusios apie ką pasikalbėti, ką?

P1570800
Dirbtiniai gėlės ir lapai -labai įdomus sprendimas.

P1570802
Frida Kahlo Vilniuje.
Yra tokia kreivarankių rūšis, kuri visur ūsus ir akinius pripaišo, tai su ūsais ir čia prasiėjo. Tiesa, gatvės menas tuom ir skiriasi nuo paveikslų galerijos, kad yra trumpalaikis ir gali būti sunaikinamas.

Artimiausia viešojo transporto stotelė: Vaižganto (buv. Lukiškės).

Penktasis meninis taškas: Tank Petrol, Kražių g. 7, ant Lukiškių kalėjimo tvoros. Lenkų kilmės menininkas iš Mančesterio, pasivadinęs Tank Petrol, mėgsta tapyti moteriška tematika, ne išimtis ir šis jo darbas. Lukiškių kalėjimas taip, galima pasakyti, paminėjo ir savo 100-sias įkūrimo metines. Šis piešinys privers jo ieškoti išeinant iš pagrindinių miesto gatvių. Tank Petrol ne tik dalyvavo parodose JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Lenkijoje; jo darbus užsakė "Adidas", "Microsoft", "Red Bull", "BBC" ir kitos bendrovės.

P1570813
Taip, aplinka ne pati meniškiausia.

P1570815
Moteriška tematika ant niūraus pastato.

P1570816
Išsilaisvinimas.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Kražių.

Šeštasis meninis taškas: Adomas Žudys, Konstitucijos pr./ Linkmenų g. Šis kūrinys atliktas Vidmanto Martikonio užsakymu. Šis darbas yra skaitmeninėmis technologijomis sukurtas piešinys, įgyvendintas ant pastato. Menininką įkvepia skaitmeninės technologijos ir 3D vaizdo perklėimas į dvimatę erdvę. Menininkas dar žinomas AwKArt vardu.

P1570806
Linkmenų gatvės sėdintis žmogus. Panašu, kad medituoja.

P1570808
Mano buvusios darbovietės pastatas. 

Artimiausia viešojo transporto stotėlė: Lietuvos sąjūdžio kelias arba Linkmenų.

P1570810
Skulptūra dingusiems be žinios vaikams atminti. Skulptorius Romualdas Kvintas, 2016 m.
Septintasis meninis taškas: Ignas Lukauskas, Juozapavičiaus g. 7. Krioklys atsirado naudojant fototapeto techniką. Upės link besileidžiančios pastato terasos prašėsi būtent tokio apipavidalinimo. Gaila, daugelyje vietų du metus gyvuoti suplanuotas fototapetas dyla, todėl gėrėtis kūriniu geriau kitapus Neries, nebent Jums patinka stebėti natūralų nusidėvėjimą miesto gyvenimo kontekste. Šis projektas buvo vienas didžiausių, sudėtingiausių ir brangiausių miesto projektų; jį 10,000 EUR parėmė Vilniaus gatvės meno festivalio mecenatas "Small Planet Airlines". Menininkas yra apsigynęs disertaciją, kurioje buvo nagrinėjamas Vilniaus miesto transportas ir viešosios erdvės, todėl šis kūrinys tiko ir Vilniaus gatvės meno festivalio tematikai.

P1570820
Juozapavičiaus krioklys. 

Aštuntasis meninis taškas: ASYLUM, Rinktinės g.2. , šalia Technikos muziejaus. Šis apleistas pastatas muziejaus kaimynystėje atiteko vilniečiui menininkui Asylum, kuris čia buvo net skvotą trejus metus įsirengęs. Pastatas buvo priskirtas griaunamiems pastatams, bet šiandien, anot vieno klasiko, "tebestovi dar vis", su vaizdu į Gedimino kalną, kuris jau dabar gal ir nebevertas milijono. Nors ką gali žinoti- šio pastato vietoje žada atsirasti "Hilton" viešbutis. Menininko tai labai nejaudina-gyvendamas skvote išmoko leisti viskam sugriūti, nes viskas yra labai trapu. Sakoma, kad dabar pastate apsistoja benamiai.

P1570823
Čia bus "Hiltonas".

P1570825
Mašinytės motyvas.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Karaliaus Mindaugo tiltas.

P1570827
Odminių skveras.

19800672_10207040784536862_549611981595839385_o
Šaltas alus su vaizdu. Tik 3,50 EUR :-)))
Devintasis meninis taškas: Jurgis Tarabilda, Odminių g. 8. Buvusiame istoriniame odos meistrų prie upės kvartale šiandien kvepia žymiai maloniau, nei istoriniais laikais; čia stalus dėl klientų remia gal kokios net keturios maitinimo įstaigos. Garsios menininkės Domicelės Tarabildienės proanūkis Jurgis Tarabilda mano, kad gatvė yra didelė nemokama galerija. Deja, tas geltonas automobilis užstoja vaizdą.

P1570828
Piešinys ant sienos yra nebūtinai jaunų chuliganų darbas. Būna ir senų chuliganų :-)
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Arkikatedra.

Dešimtasis meninis taškas: Frank Zappa, K. Kalinausko g.3. Įdomi šio paminklo atsirdimo istorija. Avangardinių pažiūrų menininkas Saulius Paukštys viešėjo JAV ir iš ten grįžo "susidraugavęs" su Franku Zappa, tam įrodyti net buvo eksponuojami muzikanto daiktai (su-taip jau išėjo-padirbtais sertifikatais) ir paviešintas, taipogi išsigalvotas, susirašinėjimas. Netrukus iškilo idėja pastatyti paminklą Frankui Zappai kaip litvakui, kurio muzika įkvėpė mūsų jaunimą kovoti už laisvę. Projektą realizuoti apsiėmė skulptorius Konstantinas Bogdanas, kurio darbų sąraše yra ir paminklas Leninui. Kilo šiek tiek šaršalo dėl vietos paminklui, bet savo sverelį pasiūlė Centro poliklinika. Čia 1996 m. ir atidengtas paminklas Frankui Zappai. Paminklo kopija iškelivo dovanų muzikanto gimatajai Baltimorei (kaip sakė jo sūnus, "gali daug pasiekti, bet tam, kad būtum pagerbtas savo mieste, reikia lietuvių įsikišimo."). Sakoma, kad šį paminklą turistai lanko dažniau nei Trakų pilį. Šaltinis: Šypseną keliančios Vilniaus skulptūros: neįtikėtinos jų atsiradimo istorijos. Beje, tuos pavargusius suoliukus būtų gerai sukalti iš naujo, juk ne ant baslio turistui sėstis.

"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."- Frank Zappa. Hmmm....o Ignalinos atominė elektrinė gal sueitų už branduolinę galvutę? 



P1570842
Franko Zappos muzikinė siena.

P1570839
Padainuokime drauge.

P1570841
Kitapus Zappos.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Centro poliklinika (buv. Cvirkos).

P1570844
Kažkur Vilniuje.
Vienuoliktasis meninis taškas: Antanas Dubra, Šv. Ignoto g. 4, kino teatras "Pasaka". Šis menininkas mano, kad kartais tai, kas visuomenės spaudimu uždažoma, gali būti genialu, tik per vėlai tas suprantama. Jo kurtus piešinius galima pamatyti Prancūzijoje, Vokietijoje, net Malaizijoje.

P1570845
Kino teatro "Pasaka" Alisa. Už katulį-atskiras dėkui. 

P1570847
Atsargiai su grybais. 

P1570850
Vilniaus gatvės kalba.

P1570851
Šv. Ignoto gatvė, Vilnius.

P1570855
Ne menas. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: ta pati Centro poliklinika (buv. Cvirkos), tik eiti priešinga nuo Zappos kryptimi.

Dvyiktasis meninis taškas: Literatų g. 4. Vienintelė šios dienos gatvės meno inkliūzų medžioklės netektis- piešinys uždažytas. Beje, visas Vilniaus senamiestis neseniai buvo uždažytas, paslepiant baisiuosius dergalus ant sienų, bet likimo išnykti neišvengė ir tikrai meniški darbai. Gal tai ir yra antūralus gatvės meno gyvenimo ciklas, bet kažkiek gaila. Kita vertus, vėl yra erdvės naujiems piešiniams.

P1570858
Nebėra. 

P1570862
Likimo sūpynės Užupyje.
Tryliktasis meninis taškas: Jono Meko skersvėjis, Užupio g 24. Jį išpiešė nestandartinių iliustracijų kūrėjas iš Berlyno Johannes Mundigeris. Figūrinė abstrakcija ir koliažas-šio menininko priemonės. Deja, Jono Meko skersvėjis aplipintas pastoliais ir sunku įžiūrėti tame ką nors meniško.

P1570864
Jono Meko skersvėjis.

Artimiausia viešojo transporto stotelė: Vilnios (reiks lipti į kalvą) arba Užupis (reiks leistis nuo kalvos).

Keturioliktasis meninis taškas: Aušra Bagočiūnaitė, Arklių g. 4, ant sienos netoli "Lėlės" teatro. Šis piešinys vaizduoja į teatrą einančius žmones, o kartu su jais eina ir pasakų personažai, marionetės. Pats teatras įkurtas buvusiuose Oginskių rūmuose. Vilnius būdinga siena, ant kurios yra ištapytas pano, pastatyta po Antrojo pasaulinio atitverti sudegusio pastato vietoje atsiradusią tuščią erdvę nuo Arklių gatvės. Karo metu Vilnius neteko apie 34 proc. savo senamiesčio. Yra ūgio matuoklis-po spektaklio galima pasimatuoti, kiek Jus kūnu ir siela paaugino kultūra.


P1570866
"Pakeliui". 

P1570868
Ištapyta siena Arkių gatvėje. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Rotušė arba Bzilijonai.

Penkioliktasis meninis taškas: SEPE & CHAZME, Kauno g. 1. Čia, Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje, pro šalį dūzgiant dideliam transporto srautui, nelengva įžiūrėti lenkų menininkų Michalo SEPE Wręgos ir Danielio CHAZME Kalinskio darbą "Corest Fity". Siurrealistinis ir melancholikas piešinys yra ant ugniasienės ir, galima sakyti, užbaigia pastato architektūrinį išplanavimą. Piešinio pavadinimas kalba apie manipuliacijas ir apsimetinėjimą, apie tai, kaip žmonės miesto džiungėsa atitolsta vienas nuo kito, be to, naikina gamtą ir teršia aplinką.

P1570870
"Corest Fity" Kauno gatvėje,

P1570873
Labai lūdnas piešinys.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Aguonų.

Šešioliktasis meninis taškas: MILLO, Pylimo g. 56. Po MILLO slapyvardžiu slepiasi italas Francesco Camillo Giorgino. Jis piešiniu daugiabučio langus įrėmino inkilais. MILLO darbuose žmogaus ir miesto santykis atrodo žaismingas, piešdamas jis gali sau leisti daugiau išraiškos nei dirbdamas architektu. Vieta pasirinkta drąsi, nes čia būna daug žmonių (vietinių ir turistų), todėl dėmesys garantuotas.

P1570880
Pastatas su langais-inkilais Pylimo gatvėje.

P1570881
Gražiai sutvarkyta skveras priešais Halę. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Bazilijonų arba Rūdninkų.

Septynioliktasis meninis taškas: OS GEMEOS, Pylimo g. 60. Šiuo slapyvardžiu vadinasi identiški broliai dvyniai, Gustavo ir Otavio Pandolfo, iš Brazilijos. Jų darbuose dažnai atsiranda geltonodis personažas, o temos svyruoja nuo politikos iki folkloro, juntama ir hip hopo įtaka. Jie atvyko į Vilnių ne tik dirbti, bet ir pagerbti savo lietuvių kilmės senelį iš Vilkaviškio-tai jį ir laiko savo delne milžinas. Šiems menininkams patinka palikti savo kūrybą netikėtose vietose.

P1570884
Brazilų menininkų darbas Pylimo gatvėje.

P1570887
Tageriai netruko sugadinti piešinį. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Rūdninkų.

Aštuonioliktasis meninis taškas: Mindaugas Bonanu, Dominykas Čečkauskas, Pylimo g. 66, geriau žinomas kaip "Putino grafitis". Turbūt neapsiriksiu sakydama, kad jis yra garsiausias Lietuvos piešinys ant sienos, net Čiurlionis nueina į antrą planą. Kažkam šis piešinys užkabino nervą, nes jis buvo suniokotas, ir atkūrus Putinas su Trumpu nebesibučiuoja, o rūko suktinę.Valio saviraiškos laisvei! Pats autorius šį darbą yra pavadinęs "poliitniu prieskoniu".

P1570888
Sunku ką ir bekomentuoti.
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Rūdninkų. Šis piešinys yra netoli Os Gemeos darbo.

Devynioliktasis meninis taškas: SEIKON, KRIK KONG, SZYMAN, Drujos gatvė. Trys menininkai iš Lenkijos-trys skirtingi, bet vienas kitą papildantys darbai. Jie atvyko tarpininkaujant Lenkų institutui Vilniuje.

P1570892
Trys viename.

P1570894
Fragmentas Drujos gatvėje Vilniuje. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Aušros vartai.

Dvidešimtasis meninis taškas: MOBSTR, Pelesos g. 1. Optimistiška žinute buvusį taksi parko pastatą papuošė menininkas britas, perfrazavęs Andy Warholo citatą. Tai-vienas iš sudėtingiausių darbų, nes tokio aukščio kranų Vilniuje nebuvo laisvų, bet organizatoriams pavyko vieną rasti. Šis menininkas saugo savo anonimiškumą ir neatskleidžia savo tikrojo vardo.

P1570902
Kiekvienam-savos šlovės minutės. 
Artimiausia viešojo transporto stotelė: Prūsų.

Žinoma, tyrinėti Vilniaus gatvės meną galima ne dieną ir ne dvi, bet pirmam susipažinimui man užteko ir šios dienos. Geriau apsidairius, galima atrasti ne tik meniškų piešinių, bet ir naujų vietų pavalgyti ar tik išgerti kavos (tą indų restoraną prie Frank Zappa reikės patikrinti). Naviguotis labai gelbstėjo išmanusis telefonas su žemėlapiu (nugrybavo tik kartą, vietoje Lukiškių kalėjimo atvedė prie Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios ) ir tikrai prireikė viešojo transporto. Dabar apie gatvės meną išmanau daugiau, nei prieš dvi dienas, bet ne visi šiandien pamatyti darbai man patinka. Gal dar kultūriškai nepriaugau? Nors nei vienas pešinys nėra toks baisus, kaip Lenono siena Prahoje :-)

Vilniaus gatvės meno žemėlapį PDF formatu galite parsisiųsti čia: Vilnius Street Art.

Kuris iš darbų Jums patiko/nepatiko?

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Gatvėsmenaitė

2 komentarai:

Lilė Viktorija rašė...

Kada nors būtų labai įdomu sužinoti, ką manai apie Kauno gatvės meną.

Ele Pranaityte rašė...

Tam reiktų specialiai atvažiuoti į Kauną. Man dar "kabo" tarpukario architektūrą pasižiūrėti. O Kauno gatvės meno žemėlapis yra?