2019 m. vasario 4 d., pirmadienis

Kelionė į San Mikelės, Murano ir Burano salas. Dienos išvyka iš Venecijos.

Venecija yra nuostabi ir joje galima praklaidžioti visą savaitę, bet man smalsu buvo pamatyti garsiąsias salas San Mikelę, Muraną, Buraną, Torčelą... Su Torčelu šį kartą susipažinti nepasisekė, bet į kitas salas koją įkėliau. Dar vakar ištuštinau piniginę už paskutinius eurus pirkdama vienos dienos bilietą visuomeniniam transportui. Į šį bilietą įskaičiuotas susisiekimas su Mestre rajonu, kur mes gyvenome, ir visi vandens autobusai ne tik Venecijoje, bet ir aplinkinėse salose. Vienkartinis bilietas į vandens autobusą kainuoja 7,50 euro, taigi dienos bilietas buvo didelė ekonomija.

P1680362
San Mikelės sala.
Iš Mestre į Venecijos autobusų stotį atvykome autobusu ir persėdome į vandens autobusą (toliau-vaporeto) iki San Mikelės salos. Vaporeto vingiavo siaurais kanalais, kirto buvusį žydų geto kvartalą ir išplaukė, jeigu taip galima sakyti, į atvirą jūrą. Nors švietė saulė ir buvo pliusinė temperatūra, vėjas košė ir skverbėsi visur, todėl reikėjo šaliko, kepurės ir pirštinių. Ilgą laiką ši sala priklausė kamaldulių vienuoliams, kurie 1469 m. pasistatė saloje bažnyčią - tai buvo vienas pirmųjų renesansnių statinių Venecijoje. Vėliau vienuolynas ir bažnyčia priklausė pranciškonams. Napoleonas nusprendė, kad Venecijoje nebebus laidojama dėl sanitarinių priežasčių (Venecijos bažnyčių kriptose palaidotus palaikus apsemdavo potynis) ir 1808-1813 m. buvo įkurtos kapinės San Mikelės saloje. San Mikelės saloje laidojami krikščionys (katalikai, ortodoksai, protestantai), žydų ir musulmonų kapinės yra kitur. Dvi salos, San Mikelė ir San Kristoforas delle Pace, XIX a. buvo sujungtos į vieną, taip atsirado dabartinė kvadrato formos sala. Tačiau daugiau sala nebuvo plečiama ir 1995 m. buvo nuspręsta, kad palaidojimas saloje galima tik 10-20 metų priklausomai nuo kapo vietos arba 99 metams šeimos kape, o tada palaikai turi būti perlaidoti kitur arba kremuoti. Iš tiesų, San Mikelės saloje be galo daug kolumbariumų! Kai kuriems vertingiems kapams padarytos išimtys. Nuo 2008 m. pranciškonai vienuolyne nebegyvena. Sakoma, kad reikia vengti San Mikelės salos lapkričio 1-2 d., o Venecijoje tomis dienomis net negalima žiūrėti pro langą- Vėlinių dienomis mirusieji iš San Mikelės salos grįžta į savo namus Venecijoje pasišildyti prie šeimos židinio. Apsilankymas San Mikelės salos kapinėse nebuvo iš maloniųjų- čia tikras mirusiųjų miestas su nesibaigiančiomis kolumbariumų eilėmis ir nenusakoma tyla ir ramybe. Priėjome prie kelių žymesnių kapų (yra kapinių žemėlapis), pamąstėme prie jų, ir skubinomės lauk.





P1680366
Taip atrodo vaporeto stotelė.

P1680369
Čia reikia pažymėti bilietą.

P1680376
Josifo Brodskio kapas San Mikelės saloje.

San Mikelės kapinėse palaidotas poetas, eseistas ir Nobelio premijos laureatas Josifas Brodskis. Jis gimė tuometiniame Leningrade, žydiškų šaknų turėjusioje šeimoje, jo močiutė iš motinos pusės buvo kilusi iš Baisiogalos Lietuvoje, jo motina -iš Daugpilio. Leningrade Josifas Brodskis gimė irgi ne kur kitur, o Lietuvių gatvėje. Poetas priešinosi stalinizmo ideologijai, buvo už tai suimtas, teistas už veltėdžiavimą, gydytas psichiatrinėje ligoninėje, ištremtas prie Archangelsko. Jo represavimas sukėlė didelį pasipiktinimą Vakaruose ir sovietinis režimas turėjo padaryti nuolaidų. Galiausiai, prieš Josifą Brodskį buvo padėti du pasirinkimai: arba atgal į psichiatrinę ligoninę, arba emigruoti. Poetas pasirinko emigraciją, bet už geležinės uždangos liko jo tėvai, žmona ir mažametis sūnus. Josifas Brodskis kurį laiką praleido ir Lietuvoje, Vilniuje esantis Liejyklos g. namas, kur gyveno poetas, papuoštas memorialine lenta. Nobelio premijos laureato eilės Sovietų sąjungoje buvo draudžiamos, nespausdinamos, tik 1990 m. Maskvoje ir Sankt Peterburge pasirodė pirmieji jo išleisti kūriniai. Tremties ir kalėjimo nualinta poeto širdis neišlaikė, jis mirė vos 55-erių metų amžiaus, o amžino poilsio atgulė čia, San Mikelėje.

Iš tokių įdomesnių asmenybių, atgulusių San Mikelės kapinėse, galima išskirti kunigaikštytę Jekateriną Pavlovną Trubeckoją (1816-1897). Ši moteris buvo Rusijos caro Nikolajaus I favoritė, kai sužinojo, kad laukiasi, buvo ištekinta už Sergejaus Trubeckojaus. Gimė mergaitė, kurią pakrikštijo Sofijos vardu. Jekaterina pabėgo iš Rusijos ir pradėjo naują gyvenimą Europoje, Paryžiuje ištekėjo antrą kartą, jai gimė dar viena duktė. Šeima persikėlė į Veneciją ir joje gyveno dvidešimt metų. Jos duktė ir žentas taipogi palaidoti jos kape San Mikelės kapinėse. Vienas netoli kito palaidoti muzikas Igoris Stravinskis (1882-1971) ir baleto šokėjas Sergejus Diagilevas (1872-1929). Stravinskio kapas atrodo labai kukliai, o ant Diagilevo antkapio sukabinti baleto puantai.

P1680385
San Mikelės bažnyčia.
San Mikelės kapinės yra veikiančios, todėl čia prašoma laikytis rimties. Įėjimas į bažnyčią turistams kainuoja vieną eurą. Kapinėse neleidžiama fotografuoti, bet kur gi tu čia susilaikysi, kai po tavo kojomis, tiesiogine prasme, suguldytos tokios legendos. Ten, kur buvo nauji kapai ar buvo atėję žmonių, nefotografavome. Labai ilgai po kapines nevaikščiojome, nes atmosfera ten iš tiesų slegianti.

Jau buvo vidurdienis, todėl vaporeto atplaukė iki borto apkibęs turistais. Laimei, mums reikėjo plaukti netoli, vos porą sustojimų, iki Murano salos. Pirmoji turistų banga iš vaporeto nusirito jau pirmajame sustojime, išgirdusi personalo šūkčiojimą "Murano, Murano!". Kūtvėla gi protinga, ji žino, kad geriausia išlipti Murano Museo sustojime, tada pasivaikščioti iki Murano Faro sustojimo, iš kurio kursuoja vaporeto į Torčelo ir Burano salas. Murano salą rekomenduoju aplankyti tik tuo atveju, jeigu norite aplankyti čia esantį stiklo muziejų (mus toks pageidavimas neaplankė), nes pati sala neįspūdingo grožio, o Murano (ir ne Murano) stiklo galima įsigyti pačioje Venecijoje. Į šią salą 1295 m. buvo iškeldinti Venecijos stikladirbiai, nes jų dirbtuvės kėlė gaisro pavojų miestui. Be to, stikladirbiams buvo uždrausta palikti salą be specialaus leidimo, nes Venecijos stiklas krovė jai turtus, o stiklo gamybos paslaptis Europoje dar buvo nežinoma ir įvairios valstybės eksperimentavo, siekdamos išrasti stiklo receptą. Pagoniškoje Kernavėje archeologinių kasinėjimų metu buvo rasta venecijietiškos taurės stiklo šukė-štai kaip toli siekė šios prabangos prekės eksportas. Pasakojama, kad stiklo gamybos paslaptis meistrai buvo įpareigoti saugoti, išvykti iš Murano salos ar Venecijos jie galėjo tik su specialiu leidimu ir bet kada galėjo būti atšaukti sugrįžti, jų šeimos buvo laikomos įkaitais, o pabėgusio stikladirbio pėdomis buvo siunčiamas samdomas žudikas. Murano stikladrbius globojo Venecijos administracija, netgi buvo nustatyta, kad stikladirbio duktė gali ištekėti už Venecijos didiko, tai bus lygiavertė pora ir jų vaikai bus kilmingi. Murano stiklo dirbinius į savo kolekcijas įtraukė visi Europos karališkieji rūmai. Šiandien ši profesija nebėra tokia paklausi, nes darbas sunkus, nebėra lengvatų ir privilegijų, nuolat reikia konkuruoti su pigesniais gaminiais iš svetur, todėl Murano salos stikladirbių skaičius mažėja.

P1680386
Murano sala.

P1680389
Murano sala.

P1680394
Murano sala.

P1680396
Murano salos paukštukas. 

P1680412
Murano salos Kalėdinė eglutė. 

P1680416
Kūtvėla lankosi Murano saloje.

P1680426
Mozaika ant pastato sienos.

P1680427
Murano salos simbolis.

P1680439
Prabangių rūmų durininkas.

P1680443
Murano sala, Venecija.

P1680446
Einame į vaporeto stotelę.

P1680448
Labai nušiuręs fasadas.

P1680451
Galbūt buvusi sinagoga? 
Murano sala man pasirodė mažytė Venecijos kopija. Tiesą sakant, Murano sala yra kelių salų teritorija apjungta tiltais. Pirmas vaizdas man pasirodė labai nekoks, pastebimas gana didelis nušiurimas ir apsileidimas (atsižvelgiant į vietos klimatą, tai nestebina). Daug stiklo suvenyrų parduotuvių, tik viskas labai brangu ir, tiesą pasakius, neskoninga.

Pakeliui tarp Murano ir Burano salų, vaporeto užsuka į Torčelo salą, kurioje yra bazilika su vertingomis mozaikomis. Nežinojau, kad susisiekimas toks patogus, todėl Torčelos salos aplankyti neplanavau, nes jau ir taip dienotvarkėje buvo trys salos ir pasiplaukiojimas Canale Grande. Galutinai mums kortas sumaišė vaporeto maršrutas, nes tik kursuodamas iš Murano į Burano jis užsuka į Torčelą, o atgal kursuodamas iš Burano suka iškart į Muraną. Taigi, jeigu staiga sugalvosite įtraukti Torčelos salos lankymą į savo maršrutą, turėkite tai omenyje. Burano sala garsėja savo spalvotais namais ir nėriniais, saloje yra nėrinių muziejus (jo lankymą irgi atidėjome kitam kartui). Tiek Murano stiklo muziejus, tiek Burano nėrinių muziejus kainuoja po 12 eurų už bilietą (jungtinis bilietas bus kažkiek pigiau), bet kažkaip pagalvojau, kad neintriguoja manęs šių muziejų lankymas, šios kelionės metu buvau nusprendusi daugiau dėmesio skirti pačių vietovių tyrinėjimui, jų auros gaudymui. Legenda pasakoja, kad kartą žvejys, kuris netrukus ruošėsi vesti, atsispyrė sirenos žavesiui, todėl ji pliaukštelėjo uodega per jo valtį ir iš purslų sukūrė nuotakos šydą. Žvejo nuotakos apdaro grožis sukėlė visuotinį moterišką pavydą ir visos ėmė knibinėti rankdarbius, siekdamos savo vestuviniu apdaru pranokti žvejo nuotaką. Po Venecijos respublikos žlugimo, tiek stikladirbystė, tiek nėrinių narstymo pramonė ėmė po truputį smukti, šiandien be rankų darbo nėrinių galima nusipirkti ir pigesnių, ne tokios aukštos meninės kokybės, dirbinių, sukurtų mašinų. Burano sala mane tikrai sužavėjo!

P1680463
Burano sala.

P1680472
Burano sala.

P1680473
Burano sala. 

P1680479
Burano sala. Vazonai ant palangės lauke ir niekas jų nevagia!

P1680482
Burano sala.

P1680486
Skalbiniai priderinti prie namo spalvos.

P1680487
Negalima ramstytis.

P1680490
Džiaustome skalbinius.

P1680491
Burano sala.

P1680494
Burano sala.

P1680501
Burano salos sausainiukai.

P1680503
Burano sala.

P1680509
Nėrinių muziejus.

P1680510
Burano sala.

P1680521
Burano sala.

P1680523
Dievo Motinos abrozdėlis.

P1680525
Burano sala.

P1680532
Burano sala.

P1680544
Burano sala.

P1680547
Burano sala.

P1680556
Burano sala.

P1680566
San Mikelės sala, pakeliui į Veneciją. 

P1680582
Nelįskite čia be bilieto pasišildyti, jūs nususę turisčiūkščiai. 
Grįžome į Veneciją ir persėdome į kito maršruto vaporeto ir pasiplaukiojome Canale Grande, pasigrožėjome puošniomis bažnyčiomis, prabangiais rūmais...

P1680585
Venecija, Italija.

P1680587
Venecija, Italija.

P1680588
Venecija, Italija.

P1680597
Venecija, Italija.

P1680598
Venecija, Italija.

P1680601
Dešinysis pastatas- Aukso rūmai, vienas gražiausių Venecijos pastatų. Rūmai priklausė Contarini šeimai, iš jos kilo aštuoni Venecijos dožai.

P1680605
Venecija, Italija.

P1680606
Venecija, Italija.

P1680616
Venecija, Italija.

P1680619
Venecija, Italija.

P1680625
Venecija, Italija.

P1680628
Venecija, Italija.

P1680630
Venecija, Italija.

P1680632
Venecija, Italija.

P1680633
Venecija, Italija.

P1680647
Venecija, Italija.

P1680655
Venecija, Italija.
Trumpam grįžome į savo viešbutį ir pailsėjome, išgėrėme karštos arbatos. Tada palaukėme, kol pradės temti, ir vėl grįžome į Veneciją pasiplaukioti vaporeto po naktinę Veneciją. Pats miestas nėra ypatingai gražiai naktį apšviestas, bet mums pavyko pasigrožėti prabangiais interjerais, šmėstelinčiais pro neuždengtus langus.

P1680659
Venecija naktį.

P1680670
Venecija naktį.
P1680675
Venecija naktį.
P1680687
Venecija naktį.
P1680700
Venecija naktį.
P1680714
Venecija naktį.
51177107_10210695059331448_7493567408565649408_n
Venecija naktį.
50830669_10210695060131468_4668454190316519424_n
Venecija naktį.
P1680725
Skliauto tapyba.
P1680726
Skliauto tapyba.
Atskiro įrašo apie tai, kas liko už kadro Venecijoje, nedarysiu, nes pasakyti daug neturiu ką. Pirmiausia reikia pastebėti, kad Venecija yra labai turistinė vieta, todėl galima laisvai susikalbėti angliškai, rasti bankomatą, atsiskaityti bankine kortele, rasti kur pavalgyti. Klausimas kyla dėl apsigyvendinimo, realiai yra du pasirinkimai: brangi centrinė Venecija ar pigesnė nuošali Mestre, iš kurios autobusu arba tramvajumi galima greitai atvažiuoti iki Venecijos. Šį klausimą išspręsti paliksiu patiems. Iš Venecijos galima dienai išvykti ne tik į salas, bet ir į Raveną, Ferarą, Veroną arba traukiniais keliauti po šiaurinę Italiją. Rekomenduoju įsigyti knygelę su Venecijos lankytinais objektais, jų Venecijos suvenyrų kioskuose yra keliomis kalbomis už labai prieinamą kainą.

Skrydis Vilnius-Venecija Treviso-Vilnius su Ryanair kainavo nepilnai 38 eurus. Tai kaina skrendant tik su vienu rankinio bagažo vienetu, todėl buvau įsigijusi prioritetinį įlaipinimą ir galėjau pasiimti papildomą rankinio bagažo vienetą. Prioritetinį įlaipinimą pirkau tomis dienomis, kai Ryanair vėl keitė savo kainų ir bagažo politiką, buvo daug cypsmo internetuose ir kompanija grąžino pinigus už prioritetinį įlaipinimą, bet patį jau nusipirktą prioritetą paliko galioti.

Pervežimas autobusu Venecija Treviso-Venecija Mestre (toliau autobusas vyko į Venecija Piazzale Roma)-Venecija Treviso: 22 eurai.

Nakvynė Mestre rajone, dviviečiame kambaryje su patogumais ir pusryčiais, sausio 23-27 d.: 81 euras žmogui, gyvenome dviese. Papildomai, turistinis mokestis už keturias naktis: 15 eurų žmogui.

Visuomeninis transportas: 26 eurai.

Lankytini objektai Venecijoje: 28 eurai.

Suvenyrinės smulkmenos: 4,20 eurai.

Knygos: 23 eurai.

Maistas supermarkete: 10 eurų žmogui.

Kava Dožų rūmuose: 4 eurai.

Aperol Spritz vietos bare: 2,50 euro.

Viso: grubiai apvalinant į didėjimo pusę susidarė 255 eurai. Neblogai!

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Aperolšpricaitė

6 komentarai:

Unknown rašė...

Man labai patiko to balandžio veidas, kur vartus saugojo :)

Ele Pranaityte rašė...

@Unknown: jis ten buvo Instagramų žvaigždė.

Lina rašė...

O jūsų neerzino gatvės pardavėjai? Nes praėjusį birželį neapsikentę movėm lauk kuo greičiau iš ten (buvom trumpam sustoję vaikui parodyti miestą ant vandens). Po ramios Kroatijos mums turistų ir pardavėjų buvo labai per daug.

Ele Pranaityte rašė...

@Unknown: mūsų jie neerzino. Gal sezonas dar žemas, arba jie parduotuvėse daugiau įsikūrę. Šiaip kioskų visokių buvo, bet praktiškai niekas nesikabinėjo, vienas kitas su saulės akinių pasiūlymais prieidavo ir tiek. Kiek labiau erzino tamsaus gymio vyrukai su ištiestomis kepurėmis ant Venecijos tiltų ir prie lankytinų objektų.

Osviux rašė...

Sveiki. O ta suma 255 eurai Jums išėjo vienam žmogeliukui ar dviems?

Ele Pranaityte rašė...

@Osviux:čia mano asmeninės išlaidos buvo.