2020 m. sausio 13 d., pirmadienis

Pasaulio mozaikų sostinė Ravena. Dienos kelionė iš Bolonijos.

Bolonija yra didelis geležinkelio mazgas ir tikra dovana dienos išvykų mėgėjams. Visiškai nesudėtingai galima traukiniu nupūškuoti iki istorija kvėpuojančių Parmos, Modenos, Faenzos (rekomenduojama fajanso porceliano mylėtojams), Feraros, Riminio, Florencijos, Venecijos, Veronos, Padujos, Mantujos, netgi..San Marino! Aš iš viso šito meniu išsirinkau pasaulio mozaikų sostine tituluojamą Raveną, kuri yra vos 1 val. ir 10 min. kelio traukiniu nuo Bolonijos.

P1730368
Įstabaus grožio kupolas.

P1730286
Pakeliui į geležinkelio stotį.

P1730288
Man patinka tokia architektūra.

P1730293
Bilietas į Raveną.
Bilietus į Italijos traukinius galima įsigyti trimis būdais: bilietų kasoje, bilietų automate ir internetu. Bilieto iš konduktoriaus nusipirkti negalima, nes...jų traukiniuose dažniausiai net nebūna. Jūs turite įsigyti bilietą iš anksto ir pažymėti jį specialiame aparate perone, tada bilietas galioja keturias valandas nuo pažymėjimo. Jeigu turite internetu įsigytą bilietą, jį galite atsispausdinti ar turėti telefone (Trenitalia tam turi specialią mobiliąją aplikaciją), jo niekur žymeti nebūtina, bet jis galioja tik tam konkrečiam traukiniui, kuriam buvo pirktas arba keturias valandas po jo. Jeigu konduktoriui bilieto neparodysite ar parodysite nepažymėtą, gausite tokią didelę baudą, kad net suaugę vyrai apsiraudos. Popierinius bilietus būtina žymėti, nes jie galioja kelionėms bet kurią dieną, todėl turite konkrečiai kelionės dieną ir pasižymėti. Aš iš karto perku atgalinį bilietą-lygiai tokį patį popierinį bilietą, kurį reikės pasižymėti prieš išvykstant iš Ravenos*.

*Čia pateikiama informacija gali būti netiksli. Prieš kelionę rekomenduoju patiems atidžiai susipažinti su Italijos traukinių bilietų pirkimo sąlygomis.




P1730295
Italijos traukinių bilietų automatai. 

P1730298
Čia reikia pasižymėti bilietą į traukinį.

P1730300
Ursulijus Lepečkojauskas žymisi bilietą. 

P1730311
Ir čia prilenda vandalų.
Kelionė neprailgo. Ravenos geležinkelio stotyje sugalvojau užsukti į WC, bet ta paslauga ten mokama 1 EUR, tai iš to siaubo net noras praėjo. Nu imk ir pramyžk tu man tokius pinigus!

P1730433
Via Emilia.
Niekas nežino, kada ir kokiomis aplinkybėmis iš istorijos ūko išniro Ravena. Keli tūkstančiai metų iki Kristaus čia šmižinėjo įvairios migruojančios gentys. Kai kurie migrantai ėmė ir pasigyveno db. Ravenos teritorijoje, tuo metu dideliame jūreivystės centre, -net šiandien Ravenoje yra namų ant polių, tebegyvena žvejyba ir druskos verslu užsiimantys žmonės. Romos imperija iš pradžių nesikėsino į šį geografiškai neįdomų kampelį, bet galiausiai 89 m.pr.m.e. Ravena įėjo į Romos imperiją federacinio miesto teisėmis. Būtent Ravenoje 49 m.pr.m.e. Cezaris surinko savo armiją peržengti Rubikonui. Ravena tapo svarbiu uostamiesčiu prie vėlesnių Romos imperatorių-minima,kad čia galėjo vienu metu stovėti net 250 laivų! Vakarų Romos imperijos sostinė iš db. Milano 402 m.persikėlė į Raveną, čia netrukus persikėlė ir vyskupo institucija. Valdant Galai Placidijai buvo pastatyti žymiausi šiandieninės Ravenos statiniai. Barbarų karų metais Ravena buvo apleista, palikta potvyniams siaubti ir pelkėti. Imperatorius Justinianas 535 m. ėmėsi db. Italijos žemių užkariavimo, prie naujos valdžios Ravenos politinė ir kultūrinė reikšmė vėl atgijo, jos bažnyčios pasipuošė puikiomis mozaikomis. Bizantijos imperijos sudėtyje Ravenoje gyveno labai įvairūs žmonės, o VII a. Ravena gavo autokefaliją nuo Romos katalikų bažnyčios. Ravenos bažnyčia buvo turtingiausia po Romos visoje imperijoje. Ravenoje iškilo žymios giminės, kurių tarpusavio peštynės dėl įtakos XII a. labai susilpnino miestą, todėl Venecija net 70 metų XV a. laikė Raveną savo įtakoje, tuo metu buvo nukreiptos dvi gynybinės reikšmės Ravenos upės. Tai lėmė didelius potvynius, nuo kurių miestas stipriai nukentėjo. Prancūzų kariai XVI a. siaubingai nuniokojo Raveną. Potvyniai miestą siaubė taip, kad pagrindinė miesto katedra buvo apsemta trijų metrų aukštyje, dėl to per sekančius tris Popiežiaus valdžios mieste šimtmečius Ravenoje buvo įrengta daug hidraulinių įrenginių, o XVIII a. aplinkinės upės buvo kanalizuotos į jūrą, tai sukuriant naują uostą. Nudrenuotos pelkėtos Ravenos žemės tapo labai derlingomis. XIX a. plebiscitas patvirtino regiono prijungimą prie Sardinijos regiono, o 1861 m. įėjo į suvienytos Italijos sudėtį. Ravenos kraštas išliko derlinga maitintoja net ir pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. UNESCO 1996 m. įtraukė aštuonis V-VI a. Ravenos statinius kaip paminklus ankstyvajai krikščionybei.

Ravenoje drąsiai galima praleisti visą dieną, nes tikrai yra ką apžiūrėti. Siūlau įsigyti knygą-gidą su aprašytomis net dvidešimt trim lankytinom vietom. Aš šios kelionės biudžete buvau numačiusi tik išlaidas pagrindiniams, garsiausiems Ravenos lankytiniams objektams, įeinantiems į jungtinį bilietą už 9,50 EUR**. Tai yra bazilika San Vitale, Galos Placidijos mauzoliejus, bazilika San Apolinare Nuovo, Neono krikštykla ir arkivyskupijos muziejus. Iš paskutiniojo nuotraukų nebus, nes ten negalima fotografuoti. Kiek paklaidžiojau ieškodama pirmojo lankytino objekto, kur parduodamas tas jungtinis bilietas. Siūlau prieš kelionę panagrinėti informaciją Ravenos mozaikos tinklalapyje, ten galima atsisiųsti miesto žemėlapį ir pasiruošti kelionei: Ravenos žemėlapis, PDF formatas.

**Dabar jau 10,50 EUR, o sezono metu kai kur būna papildomas 2 EUR mokestis.


P1730339
Bazilika San Apolinare Nuovo.
Mano pirmasis sustojimas- bazilika San Apolinare Nuovo. Gotų karalius Teodorikas pastatė šią bažnyčią VI a. pr. Tuo metu tai buvo arijonų bendruomenės bažnyčia. Ją vėliau jau kaip katalikų kulto vietą perstatė vyskupas Agnello. Labai nesiplėsiu į teologinius niuansus, tik pasakysiu, kad kurį laiką arijonai ir katalikai sugyveno Ravenoje tolerancijoje, bet galiausiai arijonai buvo apskelbti eretikais, nes arijonai iš esmės nepripažįsta Švč. Trejybės dogmos. Naujoji bažnyčia buvo paskirta Šv. Martyno auksiniame danguje garbei-turbūt dėl auksu plieskusių mozaikų, kurias pats Popiežius liepė užjuodinti, nes jos savo spindesiu blaškė tikinčiųjų dėmesį. Ši bažnyčia buvo arti karališkojo dvaro ir kurį laiką buvo kaip dvaro maldos vieta, bet didelės garbės sulaukė XI a., kai apsaugoti nuo piratų reidų iš netolimos vietovės Classe čia buvo perkelti pirmojo Ravenos vyskupo Apolinaro palaikai. Tuomet bažnyčia buvo pervadinta jo garbei. Tačiau čia įvyko kažkoks nesusipratimas, nes Classe vienuoliai uoliai tvirtino, kad vyskupo palaikai tebėra jų valdose, o San Apolinare Nuovo vienuoliai irgi tvirtino juos turintys. Popiežiui teko atsiųsti specialią komisiją reikalui tirti, ji nustatė, kad vyskupo palaikai tebėra Classe, tačiau tai nebuvo priežastis bažnyčią pervadinti kažkaip kitaip. Bažnyčia kiek nukentėjo dėl Pirmojo pasaulinio karo metais čia nukritusios bombos. Bažnyčios varpinė datuojama XI a. Pats bažnyčios vidus yra trinavis, su dvylika graikiško marmuro kolonų kiekvienoje pusėje-po vieną kiekvienam apaštalui. Bažnyčios grindys XVI a. buvo kiek pakeltos, tuom kažkiek sugandindamos arkų harmoniją. Dalis mozaikinės puošybos žuvo VIII a. žemės drebėjimo metu. Valdant imperatoriui Justinianui, bažnyčios mozaikinė puošyba buvo paredaguota atspindėti oficialią naujos imperijos religinę politiką, galimai sunaikinant arijono imperatoriaus Teodoriko indėlį į šios bažnyčios puošybą. Dvidešimt dvi šventos moterys ir dvidešimt šeši šventi vyrai rikiuojasi procesijose mozaikose. Aš šios bažnyčios knygyne nusipirkau iliustruotą knygą apie Raveną, joje mozaikos labai išraiškingai parodytos, nes iš tiesų labai sunku įžiūrėti smulkmenas.

P1730315
Bazilika San Apolinare Nuovo.

P1730316
Lubų puošyba.

P1730318
Ravenos mozaikos.

P1730324
Ravenos mozaikos.

P1730322
Ravenos mozaikos.
Pranciškonų bažnyčia garsėja gražia vandens apsemta X a. kripta. Jos lankymas nemokamas, bet kripta apšviečiama įmetus pinigėlį į specialų aparatą. Bažnyčia datuojama V a., bet pranciškonams ji atiteko tik XIII a. Bažnyčia restauruota 1921 m. dėka poeto Dantės mirties jubiliejaus (600 metų)- šioje bažnyčioje poetas meldėsi, čia 1321 m buvo pašarvotas, o netoliese yra palaidotas.

P1730358
Pranciškonų bažnyčia Ravenoje.

P1730343
Apsemta kripta.

P1730344
Kriptos mozaikinės grindys.

P1730345
Sarkofagas bažnyčioje.
P1730349
Dantės mauzoliejus.
Florencijoje gimęs poetas labiausiai išgarsėjo savo "Dieviškąja komedija". Jo pasirinkimas rašyti ne lotynų, o šnekamąja to meto italų kalba Toskanos dialektu, vėliau tapusiu itališku literatūros standartu, padarė didelę įtaką šiuolaikinei italų kalbai. Politinių karų draskomame regione Dantė buvo ištremtas ir rado prieglobstį Ravenoje. Jis mirė Ravenoje grįžęs iš diplomatinės misijos Venecijoje, manoma, nuo ten pasigautos maliarijos. Florencija siekė perlaidoti didįjį poetą pas save, bet Ravena neatidavė, todėl Florencija, kaip priminimą apie poeto tremtį, tiekia aliejų lempelei poeto amžino poilsio vietoje.

P1730350
Lempelė Dantės amžino poilsio vietoje.

P1730351
Dantės kapas.
P1730362
Ravena, Italija.

P1730365
Neono krikštykla.
Neono krikštykla yra seniausias Ravenos statinys, galimai pastatytas ant senųjų romėnų vonių liekanų. Vyskupas Neonas užbaigė krikštyklos statybas V a. Jo laikais buvo užbaigtas įspūdingas kupolas, kuriam grožėtis krikštykloje pastatytos kėdės, kad turistams nuo grožio galva nesusisuktų. Krikštyklos pastatas yra aštuonkampis- septyni kampai mena septynias pasaulio sukūrimo dienas, o aštuntas simbolizuoja amžinąjį gyvenimą.

P1730368
Įstabaus grožio kupolas.

P1730372
Krikštyklos puošyba.
P1730378
Ravena, Italija.
Toliau-įspūdinga bazilika San Vitale. Ji buvo pastatyta VI a., jau Ravenai esant Bizantijos sudėtyje. Šis pastatas laikomas vienu vertingiausių mozaikinės puošybos pavyzdžių visame pasaulyje. Vietos didikai ir pats imperatorius aukojo šios bažnyčios statybai ir puošybai. Bizantijos metais buvo juridiškai nustatyta, kaip reikia aukoti bažnyčių statybai ir kokie yra fundatorių palikuonių įsipareigojimai tęsti šias tradicijas.Vidaus interjere su mozaikomis nuostabiai kontrastuoja Venecijos meistrų ištapytos freskos. Būtent šios bazilikos mozaikos yra kaip chrestomatinė medžiaga naudojamos įvairioms iliustracijoms.

P1730380
Bazilika San Vitale.

P1730383
Bazilikos interjeras.

P1730384
Ant tokių grindų net vaikščioti įspūdinga.

P1730385
Mozaikinės grindys.

P1730386
Senosios mozaikos.
P1730387
Garsiosios Ravenos mozaikos.
P1730391
Mozaikinės grindys.
P1730394
Mozaikinė puošyba.
P1730396
Mozaikinė puošyba.
P1730408
Bazilika San Vitale.

P1730406
Ravena, Italija.
Šalimais yra Galos Placidijos mauzoliejus, turbūt įspūdingiausias dalykas šioje mozaikų karalystėje. Galos Placidijos istorija yra verta papasakoti. Visgotų karalius Alarikas 409 m. įsiveržė į db. Italijos žemes. Raveną priešas apėjo, bet Roma buvo nusiaubta ir imperatoriaus duktė Gala Placidija buvo paimta į nelaisvę. Alariko įpėdinis Ataulfas vadė savo karališką įkaitę 413 m. Ši santuoka truko labai neilgai, Gala Placidija liko našle ir buvo grąžinta broliui, kuris ją vėl naudingai ištekino 416 m. už vieno iš savo generolų, vėliau tapusiu imperatoriumi. Kai ir šis mirė, Gala Placidija pabėgo nuo vandenlige ligoto despotiško brolio į Konstantinopolį pas savo dėdę Rytų Romos imperijos imperatorių, kuris leido jai gyventi Ravenoje. Tuo metu jos mažametis sūnus tapo Vakarų Romos imperijos imperatoriumi, o Gala Placidija buvo jo globėja. Ravena, valdant Galai Placidijai, dvidešimt penkerius metus gyveno taikoje. Gala Placidija mirė Romoje, bet jos garbei sukurtas mauzoliejus yra Ravenoje, čia yra saugomas sarkofagas, kuriame, sakoma, ji buvusi palaidota. Originali šio pastato paskirtis buvo Šv. Lauryno, labai gerbto Ravenoje, oratorija. Mozaikos čia nėra tokios paveikslingos kaip kitose Ravenos vietose, bet čia labai koncentruotos spalvos ir simboliai.

P1730409
Galos Placidijos mauzoliejus.

P1730410
Galos Placidijos mauzoliejus.

P1730411
Gerasis Ganytojas.

P1730413
Skliauto puošyba.
P1730415
Keturi Evangelistai.
P1730416
Elniai geria iš šaltinio.
P1730427
Pistacijų ledai.
Visi mano aplankyti pastatai nėra dideli, aš juos neskubėdama apėjau per dvi valandas. Kadangi planas buvo įvykdytas ir biudžetas buvo išeikvotas, tai kukliai užkandau vienoje kavinėje ir patraukiau traukinio atgal į Boloniją ieškoti. Iki sekančio reiso į Boloniją buvo likusi dar valanda laiko, todėl išgėriau kavos ir pameditavau. Grįžtant, kaip ir keliaujant pirmyn, nebuvo jokios bilietų kontrolės. Jau beveik prie Bolonijos susigraibiau, kad pamečiau bilietą į Raveną, tai būtų buvę gražu, jeigu būtų įlipęs konduktorius, o aš jam tik bilieto nuotrauką su Ursulijumi Lepečkojausku būčiau galėjusi parodyti!

Kelionės į Raveną išlaidos:
  • Bilietas Bolonija-Ravena-Bolonija, beveik 15 EUR
  • Knyga-gidaspo Raveną: 11 EUR
  • Jungtinis bilietas į lankytinus objektus: 9,50 EUR
  • Maistas ir gėrimas: 8 EUR
Viso: 43, 50 EUR

Tačiau, pasakysiu nuoširdžiai, Ravena manęs nesužavėjo. Po to mozaikinio sukrėtimo, kurį patyriau Monreale Sicilijoje, aš esu iškėlusi labai aukštą kartelę mozaikoms ir, deja, Ravena jos neperlipo. Aš nesigailiu, kad čia atvažiavau, bet manau, kad tiesiog yra sukurta labai gera marketingo strategija, kuri nelabai atitinka realybę. O štai į Veneciją aš būčiau ir vėl mielai nuvažiavusi! 

Ar Jūs buvote Ravenoje? Kokie įspūdžiai?

Jūsų Kūtvėla


8 komentarai:

Vakaris rašė...

Ta San Vitale katedrą tai tikrai menų studentams kaip pavyzdį rodo. O iš Bolonijos į San Mariną butų faina nuvykti :)

Ele Pranaityte rašė...

@Vakaris: vat dabar ir rezgu planą chuliganą kaip iki to San Marino!

Unknown rašė...

Ačiū už pasakojimas, pasikartojau kelionę. Įspūdis labai panašus, nepaisant to, kad San Vitale tikrai sužavėjo, bet bendrai jausmas liko, kad per stiprų vadintis mozaikų miestu 🙂
O San Marinas tai ta vieta su kuria taip ir nesusidraugavau 🙈, gražu ten, bet niekaip negalėjau atsiriboti nuo sklandančios Gariūnų atmosferos..

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: na, vadinasi, nesu sužvaigždėjusi influencerė, niekinanti meno ir kultūros lobius:-)))

Unknown rašė...

Dabar lauksiu klajonių po San Mariną pasakojimo, gal ne tais kelias vaikščiojau, kad nesužavėjo jis manęs..

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: reikės pasiplanuoti.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, ačiū už įdomius įspūdžius.

Gal žinote, kaip iš Bolonijos patogiausia vykti į San Mariną? Nes traukiniu tiesioginio nėra, tik su persėdimais, gaunasi ilgai ir daug kainuoja.

Pagarbiai

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: šiuo metu yra vienintelis būdas: reikia važiuoti traukiniu Bolonija-Riminis ir Riminyje persėsti į autobusą į San Mariną. Kiek kainuoja traukinys nežinau, o autobuso bilietas į abi puses kainuoja kažkur 10 eurų.