2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Rygos Saulės muziejus

1999 metais Iveta Gražule keliaudama Portugalijoje įsigijo saulės formos pakabuką. Tuomet ji nusprendė keliaudama iš kiekvienos šalies parsivežti suvenyrą su saule, to pasekoje, šiuo metu jos kolekcijoje yra per 400 objektų. Dešimt metų jie puošė privataus būsto sienas, kol kolekcijos savininkė vėl nuvyko į Portugaliją ir, toje pat vietoje, kur įsigijo pirmąjį pakabuką, pasižadėjo įkurti muziejų. 2009 metais gegužės 1-ąją muziejus atvėrė duris lankytojams.


Latvia-2007-Bill-5-Reverse.jpg
"Latvia-2007-Bill-5-Reverse" by bank.lv - bank.lv. Via Wikimedia Commons.


Mūsų gyvenimas priklauso nuo Saulės ir jos šviesos. Nuo senų laikų jinai buvo garbinama kaip dievybė, naudojama kaip kalendorius. Latvijos folklore Saulė yra dualistinė: iš vienos pusės -motina, iš kitos -dukra. Latviai turi daug dainų, pasakų, patarlių apie saulę. Jos simblika nuo seno puošti indai, muzikos instrumentai, papuošalai...5 Latų banknotas taip pat turi Saulės emblemą. Birželio 23 dieną Latvijoje taip pat švenčiamos Joninės. Geriausiai žinoma Saulės figūra pasaulinėje mitologijoje yra, turbūt, graikų dievas Helios. Keturių sparnuotų žirgų traukiama karieta jis važiuodavo dangaus skliautu ir diena nušvisdvo, o vakare į savo būstą jis grįždavo valtimi. Egiptas, Roma, Indija, Pietų Amerika- visoms kultūroms Saulė buvo svarbi.

Saulės muziejuje Rygoje galima pamatyti keletą kambarių, skirtų skirtingoms ekspozicijoms. Viename kambaryje rodomos verpstės ir įvairūs molinukai. Neįsigilinus, saulės motyvo nuo gėlės motyvo ant ąsotėlio tikrai neitų atskirti, bet dabar ir man pasidarė įdomu, kokiais simboliais lietuvės puošė savo verpstes ir indus. Kitame kambaryje rodomos saulės iš įvairių pasaulio šalių. Trečioji ekspozicijos dalis skirta šiuolaikiniams menininkų darbams, sukurtiems šiam muziejui. Be pačios ekspozicijos, čia dabar įrengtas ir kambarys su stendais, pasakojančiais apie Saulės sistemos atsiradimą, Saulėje vykstančius procesus, jos užtemimus... Mano apsilankymo metu užrašai muziejuje buvo tik latviški, bet darbuotoja mane pavedžiojo ir papasakojo rusiškai, kitiems lankytojams-ir angliškai. Bet šiame muziejuje nepaskubėsi, nes į bilieto kainą įeina ir nedidelė saulutė, kurią tam skirtame kambaryje galima nusispalvinti, gurkšnojant puodelį žolelių arbatos, -labai relaksuojanti terapija.

Kairėje pusėje viršuje esanti juoda saulė yra iš Lietuvos.
Mano saulytė

Na taip, kelių darbų vienu metu dirbti negalima-bepasakodama užsieniečiam turistui apie Kryžių kalną nepastebėjau, kaip nupaišiau Saulei ūsus. Na, bet anglų folklore Saulė yra vyriškos giminės, todėl, kaip anglų kalbos mokytoja, nematau čia tragedijos :-)

Jeigu planuosit kada būti Rygoje, šis muziejus tikrai nuteikia labai pozityviai, pakrauna daug geros energijos. Oficialus jų tinklalapis su darbo laiku, adresu, bilietų kainomis: www.saulesmuzejs.lv

Tuo pačiu pridedu dar keletą panašios pakraipos Lietuvos unikalių teminių muziejų:

1. Kaune esantis Velnių muziejus http://www.muziejai.lt/kaunas/Velniu_muziejus.htm
2. Anykščiuose esantis Angelų muziejus http://anyksmc.lt/angelu-muziejus

Jeigu žinote dar kokį teminį muziejų, kurį galėčiau čia pridėti, siūlykite komentaruose. O ir šiaip komentarai visada laukiami.

Kaip visada susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Spindulytė

Komentarų nėra: