2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Rygos Art Nouveau

1890-1910 metais klestėjęs architektūros ir taikomosios dailės stilius yra žinomas keliais vardais: art nouveau, modernas, jugendas, secesija...Rygoje apie 40 proc. pastatų buvo pastatyti šiame stiliuje. Rygos Art Nouveau pastatai yra įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Šiame reportaže pateiksiu daugiau foto ir trumpai papasakosiu apie Art Nouveau muziejų.





Rygos Art Nouveau muziejus yra įsikūręs Albert gatvėje 12, nors įėjimas iš tikrųjų yra iš Elizabetes gatvės pusės. Oficiali internetinė svetainė su darbo laiku ir bilietų kainomis bei muziejaus istorija yra čia: http://www.art-nouveau.riga.lv/eng/muzejs Fotografuoti galima už papildomą mokestį. Muziejuje galima pamatyti 1903 metų interjerus. Šiaip abidvi gatvės, Albert ir Elizabetes, yra laikomos Rygos Art Nouveau perlais; jų pastatus sukūrė garsus architektas Michailas Eizenšteinas, filmų režisieriaus Sergejaus Eizenšteino tėvas.





O šiaip Rygoje geriausia nevėpsoti sau po kojomis (nors tai tikrai pavojinga, dar pargriūsit), nes visas architektūros grožis yra matomas tik užvertus galvą aukštyn arba sėdint autobuse. Porą kartų netgi išlipau iš autobuso ar tramvajaus tam, kad grįžčiau ir nufotografuočiau pastatus. Tai žemiau pateikiu man labiausiai įspūdį palikusius kadrus iš miesto architektūros lobyno. 












 

Tai vat kiek grožybių regėjo mano akys.

Kūtvėla

Komentarų nėra: