2013 m. gruodžio 24 d., antradienis

Prahos senamiestis: ar iš balos tas dailumas?

Prahos senamiestis yra tikrai labai gražus. Pasižadėjau sau būtinaičia vėl sugrįžti, pasiimti batono, prisėsti prie upės ir lesinti gulbes, o man priešais akis bus Pražsky hrad.  Ir batonas bus didelis, ir gulbių bus daug. O kad neatrodytų kaip grąsinimas, pereiname prie nuotraukų :-)

P1250286
Prahos pilis, Pražsky hrad. Jai bus atskiras įrašas. 

P1250278
Čia grįžusi maitinsiu gulbes. 

P1250305
Kūtvėla Prahoje. Jai už nugaros- Karolio tiltas, Prahos pilis ir Šv. Vito katedros bokštai. 

P1250335
Po nedidelio klaidžiojimo radau Rotušės aikštę su joje dominuojančia Tyno Mergelės Marijos bažnyčia. 

P1250331
Rott namas ir kepti kaštonai, kurių skonis primena žarijose keptą bulvę.
Rott namas yra didelis renesanso stiliaus pastatas, kuriame ilgas tradicijas puoselėja maždaug "Pasidaryk pats" stiliaus parduotuvė su visokiais namų ūkyje reikalingais daikčiukais. Šito pastato pamatinis akmuo padėtas XIII a., o pirmasis rašytinis paminėjimas siekia 1401 m. 1488 m. šitame pastate buvo atspausdinta pirmoji čekiška Biblija. Tuo metu namas vadinosi "Pas tris rožes" ir jo fasade buvo pavaizduotas 1743 m. įvykęs Marijos Teresės karūnavimas. Fasade tuomet buvo emblema su trimis rožėmis (todėl namas ir vadinosi "Pas tris rožes"), kurios buvo skirtos, jeigu tikėti labai pamokančia legenda, čia tuo metu gyvenusioms trims jaunoms merginoms, kurios vis negalėjo išsirinkti jaunikių, pasitikėjo vedybų konsultantu ir neteko visų pinigų. Dabartinį vaizdą namas įgijo XVII a. ir pasipuošė vėlyvojo rensanso ir ankstyvojo baroko bruožais. 1855 m. jį įsigijo sutuoktiniai Rott praplėsti savo verslui, ir nuo tada namas vadinamas U Rotta.

P1250339
Pirmame mėlyno namo aukšte yra Starbucks kavinė. 

P1250347
"Minutės namas" su sgrafito papuošimais.
Tas juodai baltas name antrame plane yra tipiškas renesanso stiliaus namas, papuoštas sgrafitu. Keletą šios puošybos pavyzdžių atidi akis gali pastebėti Vilniaus senamiestyje. Siena padengiama balto, paskui juodo tinko sluoksniu ir norimas paveiksliukas išskutinėjamas juodame sluoksnyje taip, kad norimas raštas atsidengia baltame rašte. Rašytojas F. Kafka XIX a. pab. gyveno šitame name su savo tėvais, šitame name gimė trys jo seserys. Originalusis pastatas datuojamas vėlyvosios gotikos periodu XV a. Jis buvo žinomas kaip "Pas baltąjį liūtą" ir čia veikė vaistinė. Šiuo metu namas vadinamas mažybiniu "Minutės" vardu nuo žodžio "diminutyvas", nes čia pardavinėdavo tabaką mažais kiekiais. Šitą namą kartu su kitais pastatais pikta ranka kėsinosi nugriauti XX a., bet laimė, kad nepavyko. 1919 m. buvo aptikti sgrafitai, vaizduojantys Habsburgų monarchus Filipą II, Rudolfą II ir Maksimilijaną II. Dabar pastatas priklauso senamiesčio rotušės kompleksui.

Šv. Mykolo bažnyčių Prahoje ne viena, viena jų yra Rotušės aikštėje. Šiaip su religija Čekijoje įtempta-tai daugiausia ateistų prieskaičiuojanti tauta Europoje, pasirodo. Nors yra planuojama Prahoje atidaryti dar keturias bažnyčias, senosios yra masiškai uždaromos ir paverčiamos klubais, viešbučiais, muziejais, ir koncertų salėmis.

P1250355
Kairėje matome Šv. Mykolo bažnyčia.
Pirmojoje XVIII a. pusėje šį baroko šedevrą pastatė K.I. Dientzenhoferis. Pirmoji bažnyčia šioje vietoje minima nuo 1273 m. 1735 m. pabaigtos barokinės bažnyčios interjeras buvo kažkur išgabentas 1781 m., kai imperatorius Juozapas II įsakė uždaryti visuomenei naudos neteikiančius vienuolynus. 1870 m. ši bažnyčia atiteko stačiatikiams. Antrojo pasaulinio karo metais ji buvo atiduota kareiviams, kurie kartu su to laikmečio menininkais atkūrė bažnyčios interjerą, kuriuo ir šiandien galima grožėtis. Lankytojus stebina įspūdingas sietynas, labai panašių man teko matyti lankantis Suprašlio Lavroje.

Rotušės aikštė apsupta dailių namų su visiškai skirtingais fasadais.

P1260176
Štorcho namas (su raiteliu), "Akmens avinas", "Akmens stalas", ir matosi "Pas vargšelį" kampas, į kadrą netilpo "Aukso vienaragis".
Neorenesansinį pastatą Štorcho namą, dar vadinamą "Akmens Madona", puošia XIX a. pab. M. Alešo tapybinė kompozicija, vaizduojanti Šv. Vaclovą ant žirgo.

P1260178
Freska iš arčiau. 
XVI a. pr. "Akmeninio avino" namo fasade vaizduojama jauna mergelė su avinu. Dėl avino panašumo į mitologinį gyvūna vienaragį, namas dar buvo vadinamas "Vienaragiu". "Aukso vienaragyje" veikė kavinė, kurioje rinkdavosi literatai, jų tarpe ir F. Kafka. Čia reiktų pastebėti, kad visokios emblemos ant fasadų, šventųjų statulos ant namų kampų ir keisti pavadinimai buvo vietoje šiandieną mūsų naudojamų namų numerių adresuose.

Žymiausias Prahos senamiesčio objektas, sutraukiantis tuntus turistų (ir ne ką mažiau kišenvagių ir visokių keistų niekniekių pardavėjų), yra garsusis laikrodis.

P1250350
Štai jis, turistų nymylėtinis.
Kas valandą mušantis ir judančių figūrėlių paradą rodantis laikrodis buvo sukurtas XV a. pradžioje. Meistrui -baiminantis, kad jis nepakartotų tokio šedevro kitur-buvo išdurtos akys, talk about gratitude. Jeigu tikėti vietine legenda, aklasis meistras nusižudė nušokdamas į laikrodžio mechanizmą, kuris nuo to sugedo, ir ilgą laiką niekas nežinojo kaip jį sutaisyti, bet šio fakto patvirtinimo niekur neradau. Žemiau įkeliu video iš Youtube, kur įamžintas 600-sis laikrodžio jubiliejus.


P1250369
Praga caput regni- Prague is the capital of the realm. 
Tiesiog norisi grįžti ir kiekvieną Prahos senamiesčio namą apžiūrėti nuo pamatų iki stogo. O visa tai, ką dabar perskaitėte, susiradau bent dviejose knygose, Internete, tinkamai suredagavau ir čia jums perpasakojau. Bent dalį šios informacijos būtų logiška tikėtis gauti per ekskursiją, ar ne? Neseniai esu rašiusi apie nemokamas ekskursijas ir svarsčiusi, ar tik jos nėra musėkautai turistams. Informuoto smalsumo vedamos, prisijungėme prie nemokamos ekskurijos Prahoje. Deja, likome labai nepatenkintos šia patirtimi. Išties, turbūt pati būdama gide, aš iš savo kolegų tikiuosi daugiau profesionalumo ir mažiau cirko. Palikusi atsiliepimą gerai žinomame kelionių portale Trip Advisor, sulaukiau spaudimo iš ekskursiją vedusios gidės tą atsiliepimą pašalinti. Labiausiai nustebino komentarai "tu gi nieko nemokėjai" (arbatpinigiai, kuriuos visgi palikome sprukdamos iš ekskursijos nesiskaito?), "man reikia maitinti vaikus" (du iš trijų jau seniai pilnamečiai, bet, matyt labai alkani pilnamečiai) ir "tai buvo praleista gera proga patylėti". Dabar aišku, kodėl toks neproporcingas neigiamų, vidutiniškų ir panegirikas giedančių komentarų santykis. Bet Kūtvėla tiki savo atsiliepimu kaip Evangelija ir nesiruošia trauktis.

Pasiskaitymui apie Prahą:
Andrew Cusack: Praga Caput Regni
The Looptail: 48 Hours in Prague
Things That Make Me Go Aagghh: Prague city break travel blog
Uncornered Market: Insider’s Prague: Tourist Traps to Avoid, What to Do, Where to Eat
Travel with Bender: Our Almost Christmas In Prague

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: