2016 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Neplanuotos žiemos atostogos Izraelyje. Pirmoji diena.

Kai prieš bene gerą pusmetį Ryanair paleido pirmus bilietus į Eilatą Izraelyje, pasičiupau sau skrydį sausio pabaigai. Pasidaviau masinei psichozei, galima sakyti. Tada atsiverčiau žemėlapį ir pasižiūrėjau, kur tas Eilatas yra, ir man nutirpo kojos. Tačiau siena su Jordanija buvo Eilate, ir mintis aplankyti Petrą ir kitas žymias Jordanijos vietas labai viliojo. Netgi pažiūrėjau filmą "Marsietis", kuris buvo filmuotas Jordanijoje, o šiuo metu skaitau ir knygą originalo kalba. Tačiau politinė situacija regione blogėjo ir galiausiai įvyko tai, apie ką visi ilgą laiką kalbėjo tik puse lūpų- Jordanija įvedė išankstines vizas turistams, o Baltijos šalys yra priskirtos Jordanijos konsulatui Hagoje. Tiesa, lygtais vizos vis dėlto nereikia įsigijusiems "Jordan Pass" turistinę kortelę, o akredituotos Izraelio kelionių agentūros gali gauti turistams vizas Eilato/Aravos sienos kirtimo punkte. Kol svarsčiau ką daryti, kelionės laikas artėjo, o aiškumo taip ir nebuvo- jokia oficiali institucija Jordanijoje į mano laiškus neatsakinėjo. Tai aš ir pagalvojau, kad taip jiems tų turistų ir reikia, aš palauksiu, kol atšauks vizų režimą, nes šita nesąmonė ilgai tęstis negali. Labai daug lankytojų rinkosi vienos dienos keliones iš Eilato į Petrą, kur ir taip mokėjo absurdiškus sienos kirtimo mokesčius Izraelio pusėje, todėl  prisidėjęs vizos klausimas dar labiau pabrangins tokias vienadienes išvykas (man vietinės agentūros Eilate pasiūlyta vienos dienos ekskursijos į Petrą kaina buvo 230 EUR žmogui).

Tačiau apsisprendus likti Eilate iškilo kita problema- nakvynės paieškos kurortiniame mieste. Izraelis ir šiaip nėra pigi šalis, o savaitė Eilato viešbutyje kainuoja 500-700 EUR ir daugiau. Jordanijos privalumas buvo prieinamos viešbučių kainos. Pagaliau man pavyko rasti biudžetinį variantą-apsistojau "Arava Hostel", 7 naktys už 123 EUR, be pusryčių, bendrame moterų kambaryje, o mano visos kelionės biudžetas buvo 500 EUR. Nors Izraelio perlu vadinamas Eilatas neturi geros reputacijos turistų tarpe, nes iš esmės tai tokia didelė Palanga, kurioje yra promenada prie jūros, daug viešbučių, bet pats pažintinis turizmas išplėtotas menkai, kai pradėjau rinkti medžiagą savo pažintinei programai maloniai nustebau, kad vis dėlto Eilate yra kuo užsiimti, įdėjus šiek tiek pastangų. Aš rinkau medžiagą, o mano piniginė raudojo pasikūkčiodama.


P1500262
Kūtvėla lankosi Eilate, Izraelyje.


Išvykimo naktis buvo pilna organizacinių rūpesčių, nes reikėjo įsiregistruoti į abudu skrydžius. Skrydžiui pirmyn jau galėjau registruotis laisvai, bet skrydžiui atgal, norėdama gauti nemokamą vietą, galėjau registruotis tik 7 d. iki jo, t.y. išvykimo naktį. Vidurnakčio taisyklė pasirodė esanti Dublino laiku, t.y. skrydžiui atgal registracija atsidarė 02.00 val. Lietuvos laiku, nes airiai atsilieka nuo mūsų dviem valandom. Nepamiegojau, bet nenorėjau Izraelyje blaškytis ieškodama kur atsispausdinti įlaipinimo kortelę. Nuo Vilniaus stoties į Kauno oro uostą efektyviai, kaip visada, atvežė Ollex autobusas, netgi spėjau nusnausti į šaliką įsikniaubusi. Visas patikras oro uoste praėjau lengvai, bagažo nekratė, kaip kad skrendant į Tel Avivą, netgi buvo progų nusišypsoti. Štai viena mergina savo skysčius buvo susidėjusi į celofaninį maišelį, tokį iš parduotuvės, ir labai stebėjosi, kai apsauga padavė jai kitokį maišelį. Iš esmės, tai koks skirtumas kokiame maišelyje tie skysčiai keliauja, jeigu vis tiek juos tikrina? Prie manęs irgi kartą buvo prisikabinę Madride, kad mano "Droge" pirktas kelioninių buteliukų komplektas buvo sudėtas į komplekto maišelį, kuris buvo nestandartinis, bet žymiai patogesnis. Kitas mane visada pralinksminantis dalykas yra spalvotu spausdintuvu atspausdintos įlaipinimo kortelės- čia jau gyvenimas nusisekė. Skrydis irgi nusisekė, nes šalia manęs -vėl!- niekas nesėdėjo, todėl pramiegojau beveik visą skrydį.


P1500015
Ursulijus Lepečkojauskas skrenda į Eilatą.

P1500018
Izraelio valiuta- naujasis Izraelio šekelis NIS.

P1500021
Pusryčiai Ryanair reise Kaunas- Ovda. Skrydžio įgula liko man skolinga 0.10 EUR.
Nors Izraelio šekelių kursas spindi visuose banko prie Vilniaus stoties padaliniuose, jų ten nė su žiburiu nerasi. Keičiausi pinigus Kauno oro uoste, bet kursas buvo tikrai prastas, 1 EUR: 4,02 NIS, tuo tarpu kai Eilate kursas 1 EUR: 4,22 NIS. Keičiausi Kaune tik dalį eurų, nes norėjau turėti vietinės valiutos "ant rankų" jau nuvykusi. Kaip dažnai būna su pigių sąnaudų oro linijomis, mūsų skrydis buvo ne į Eilate esantį oro uostą, o į Ovda oro uostą. Ovda oro uostas yra karinis oro uostas, karinius lėktuvus pakiša po žeme kai leidžiasi keleivinis laineris, o tada vėl ištraukia, vėliau pasakojo man gidas. Keleivius pasitinka ginkluoti vyrai su dideliais šunimis. Nespėjau nė cyptelėti, o į pasą gavau Izraelio sienos kirtimo antspaudą- atia atia islamiškasis pasauli, kol nepakeisiu paso. Užtat po pasų patikros laukė žiemiškas karštis ir dovanos.

P1500025
Kūtvėla gavo dovanų!
Visi keleiviai gavo po tokį welcome pack su žemėlapiu, šokoladu ir kremu rankoms. Sakoma, kad Gruzijoje po pasų patikros duoda po vyno butelį, tikiuosi ši tradicija įleis šaknis ir Izraelyje, bet kol kas buvo labai malonu gauti reikiamos informacinės medžiagos. Dar už poros žingsnių keleivius krūtine sėmė autobuso Nr. 282 vairuotojai, kurie mikliai visus apibilietavo. Iš Eilato Ovdos oro uosto į Eilato miestą veža arba užsakomasis šatlas, arba miesto parūpintas autobusas Nr. 282, kuriuo kelionė į vieną pusę kainuoja apie 6 eurus, bet vairuotojas priima tik šekeliais. Autobusas Nr. 282 išvyksta 45 min. po skrydžio atvykimo ir išvežioja keleivius po pagrindinius viešbučius, netgi iš šabo dieną. Eilatas yra turistinis miestas, todėl šabas jį nelabai įtakoja. Daugiau: Egged's direct bus route No.282 will take you from Ovda airport to Eilat hotels without intermediate stops!

P1500259
Rav Kav Card galioja visuose Egged autobusuose Izraelyje.
Jeigu būsite Eilate, apsimoka pirkti Rav Kav Card už 5 NIS ir pasipildyti 6 dienų bilietu už 39 NIS. Nepaisant to, kad yra viešojo transporto tinklalapis, jiems neatrodo naudinga pateikti išsamią informaciją apie kainas ar netgi maršrutus. Kiek pavyko išsiaiškinti, dienos bilietas Eilate kainuoja 7.80 NIS (be nuolaidos), taigi 6 dienoms gaunasi 46.80 NIS. Skirtumas nedidelis, susitaupo tik 2.80 NIS, bet lieka neaišku, kiek kainuoja vienkartinis bilietas. Šiaip geriausia apie kainas Izraelyje galvoti mūsų buvusia valiuta litais, kursas gaunasi vos ne vienas prie vieno. Tik kai ant sąskaitos pamatai, kad kava su bandele tau kainavo 15 LTL, smagu nebūna. Trumpai tariant, į kai kurias šalis geriau keliauti turint pinigų. Glausdama prie širdies savo dovanėlę prasibrukau į autobusą. Gerai yra keliauti tik su rankiniu bagažu, nes visur galima be eilės pralįsti (kuo mandagiausiai nesibrukant, žinoma). Kol kiti kilnojo savo lagaminus, žmonių autobuse buvo daugiau nei vietų. Laimei, šita problema sprendžiama leidžiant kelis autobusus vieną paskui kitą.

Kraštovaizdis manęs nestebino taip, kaip mano bendrakeleivius, nes jau prieš du metus turėjau galimybę pamatyti dykumą visoje jos didybėje, ir maždaug po valandos išlipau centrinėje autobusų stotyje. Kažkodėl buvau netiksliai Google žemėlapyje susižiūrėjusi savo hostelio adresą, todėl šiek tiek paklaidžiojau. Rajonas kuklus, daug statybų, keletas savadarbių lūšnelių iš šiferio su susimaišiusiu rūkomų kanapių ir kažkokio skanaus troškinio kvapu. Kadangi gatvę visgi pavyko rasti reikiamą, netrukus priėjau ir savo prieglobstį. Mane pasitiko labai miela moteris, kuris netgi man lovą buvo rezervavusi toliau nuo oro kondicionieriaus, kaip ir buvau prašiusi, nes bijojau persišaldyti. Laimei, čia pas juos  čia toks viduržiemis, kad autobusai važinėja su šildomais salonais, todėl oro kondicionierius neveikė.

Kadangi jau ir taip buvo antra dienos pusė, tai šiai dienai nieko nebuvau suplanavusi. Norėjau tik pasivaikščioti ir susidaryti bendrą miesto vaizdą, išsikeisti likusius eurus, ir vakare pažiūrėti šokančių fontanų pasirodymą.

P1500027
Pirmas žvilgsnis į Izraelio perlą-neįkvepiantis. Bet šiame pastate yra geras ir nebrangus supermarketas.

P1500028
Eilate daug visokių skulptūrų, ypač žiedinėse sankryžose.

P1500029
Radau neblogą vietą pavalgyti, kur turi daug visokių kepinių ir sriubos. Sriuba 15 NIS, skrebučiai nemokami.
Eilatas yra tikrai nelogai prižiūrėtas miestas. Viešosios erdvės sutvarkytos, šiukšlės surinktos, petunijos pasodintos. Matyt, Eilatas save pristato kaip miestą prie jūros, nes centriniame parke pilna žuvų skulptūrų. Šiaip paplūdimiais Eilatas negali pasigirti, nes didelė dalis jo kranto linijos yra koralinio rifo rezervatas, todėl maudynėms lieka netiek jau ir daug vietos, pagrinde prie didžiųjų viešbučių centre.

P1500030
Eilato žuvys.

P1500031
Eilato žuvys. Kairėje matote vieną iš prekybos centrų, dešinėje- žaliąjį Egged autobusą.

P1500034
Beigelis su medumi ir sezamo sėklomis.
Kalbant apie maistą, tai mano hostelyje buvo virtuvė ir norintys galėjo gamintis valgyti. Mieste netrūksta kavinių, barų ir restoranų, bet karštojo patiekalo kaina siekia 55-70 NIS. Palyginimui, karštu vandeniu užpilamų makaronų indelis supermarkete centre gali kainuoti 8-13 NIS, Lipton arbatos dėžutė 9 NIS, jogurto indelis 4-6 NIS. Taip kad arba reikia pasiimti nemažai pinigų maistui, arba šį bei tą atsivežti iš Lietuvos: karštu vandeniu užpilamų makaronų, cukraus, kavos, arbatos, sausainių...Iki šokančių fontanų pasirodymo dar buvo likę nemažai laiko, tai susistabdžiau autobusą (visi Eilato autobusai stoja stabdant ranka, įlipama per priekines duris ir mokama už kelionę, o norint išlipti reikia spausti STOP mygtuką) ir nuvažiavau pasidairyti. Kas blogai, tai kad Eilate autobusai kursuoja kas 30-60 min., šabo dienomis darbą baigia apie 16.00 val.

P1500041
Prabangūs viešbučiai skendi palmėse.

P1500042
Eilato palmės.
Pernai gegužės mėnesį Eilate buvo atidarytas didžiausias Izraelyje šokantis fontanas. Šiuolaikinės technologijos leidžia Eilato fontanui girtis garsine sistema, iki šiol niekur kitur pasaulyje nenaudota šokančiuose fontanuose. Eina kalba ir apie mobiliąją aplikaciją, kuri leis lankytojams valdyti fontano sroves. Apie pasirodymo dienas ir valandas geriausia teirautis vietoje, nes oficiali spausdinta reklama kiek klaidina. Nors jie internetuose labai giriasi savo fontanu, kad tu čia vos ne Las Vegase, man tas pasirodymas labai didelio įspūdžio nepadarė. Tik tiek, kad nemokamas dalykas, trunka apie 20 min. Vakarais ten šalta, todėl reikia apsirengti šilčiau ir pasiimti ką nors pasidėti po sėdimąją kūno dalimi.

P1500074
Eilato šokančio fontano pasirodymas.

P1500081
Šokantis fontanas Eilate.

P1500083
Srovės trykšta 10-30 metrų į aukštį.

P1500085
Kūtvėla grožisi šokančiu fontanu.
Šiaip kaip idėja toks šokantis muzikinis fontanas labai gerai, tikiuosi ir Vilniuje kurią dieną toks atsiras. Kaip jau minėjau, pažindintis su miestu galėjau tik nuo antros dienos pusės, todėl mažai ką pamačiau, o štai jau rytoj pradėsiu vykdyti savo susidėliotą turistinę programą.

O dabar, kaip sakydavo mano šviesios atminties senelis, myžt, poteriaut ir gult.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Fontanopurslaitė

4 komentarai:

Dalia Rapšienė rašė...

2016 metų lapkritį vizas sienos perėjimo punkte jau buvo galima įsigyti. Vienintelė vykimo į Eilatą prasmė ir yra galimybė nuvykt į Jordaniją. Geriausia rinktis 2 dienų kelionę į Wadi Rum ir Petrą (kaina nuo vienadienės beveik nesiskiria)

Ele Pranaityte rašė...

@Dalia: gal galite apie vizas detaliau? Man yra pasakoję, kad būtinai reikia trijų nakvynių Jordanijoje ir panašiai. Kiek kainavo viza? Kiek laukti reikėjo? Ar reikėjo rodyti viešbučio rezervacijas? Mes svarstome 10 dienų į Jordaniją bet galbūt kitą rudenį/žiemą.

Keliautoja A rašė...

Kas galėtų suskaiciuoti, kiek kainuotų Petra ir Wadi Rum aplankymas, vizos, jei Akaboje gyventume 3 naktis?

Ele Pranaityte rašė...

Čia jau reikia savarankiškai dirbti ir gilintis.