2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Kaip nenudegti kelionėje, bet ne nuo saulės, o nuo kelionių agentūros?

Prasidėjo kalendorinis šiltasis metų laikas (sakau "kalendorinis", nes už lango praktiškai cepelinų spalvos dangus ir net balandžio 24 d., o kažkokia vasario 65 d.) ir jau pradėjo derėti turistų skundai dėl sugadintų atostogų. Šio straipsnio "herojus" yra 5 žvaigždutės Turkijoje: traktoriai paplūdimyje ir „kalėjimo dieta“ (2018), bet panašaus turinio "raudų siena" atsiranda reguliariai: Atostogas Turkijoje apkartino viešbutis: „Gražu tik nuotraukose, bet realybėje panašu į arklides“ (2017), Vietoje tobulų atostogų – nemalonios žinios ir pažeminimas Turkijoje (2016), Atsargiai! „Tez Tour“ garantuoja tik sugadintas atostogas (2005)...Taigi, ką reiktų daryti, kad atostogos pasisektų?

PAPILDYTA: Po atostogų Egipte – oro uoste 8-metės laukianti greitoji medicinos pagalba (2018)

P1270051
Katinas Tel Avive. Iš kelionių archyvo.
Mano nuomone, Lietuvoje keliones parduodantys kelionių operatoriai/organizatoriai ir kelionių agentūros yra konvejeriai, ant kurių turistai yra tik smulkūs varžteliai. Keliones pirko, perka ir pirks, todėl prarasti kelis nepatenkintus zyzlius nėra kažkokia didelė netektis, dėl kurios turizmo paslaugas teikiančios firmos turėtų susirūpinti. Ypač tai reikia suvokti renkantis tokias populiarias kryptis kaip Turkija ar Egiptas, dabar prie jų galima pridėti ir tokias vis augančias kryptis kaip Bulgarija, Izraelis, Ispanijos kurortai. Turistas, deja, yra tik lašas vandenyne, o įrodyti savo teisybę ir gauti kompensaciją už sugadintas atostogas yra labai sunku, nes tenka eiti kryžiaus kelius ir minti nepaslankių valstybinių organizacijų slenksčius. Noriu duoti Jums vieną patarimą: už savo atostogas atsakingas esate Jūs pats.

"Pagrindinis dalykas – išsiaiškinti, kas yra tikrasis kelionės organizatorius, nes turistai dažnai painioja dvi sąvokas – kelionių agentūrą ir kelionių organizatorių. Kelionių agentūros dažniausiai yra tarpininkės, kurios tik parduoda jau parengtas keliones. Taigi labai svarbu išsiaiškinti, kas yra tikrasis kelionių organizatorius, nes nuo jo viskas ir priklausys."-Kaip išsirinkti kelionę atostogoms, kad vėliau netektų gailėtis

Prieš pasirašydami kelionės sutartį būtinai padarykite namų darbus. Visų pirma, kruopščiai išsirinkite atostogų šalį. Tarkime, tai bus ta pati Turkija. Tačiau Turkija yra didelė, "keliauti į Turkiją" yra tas pats, kas sakyti, kad vykstate "atostogauti į Europą". Taigi, sekantis etapas yra išsirinkti kurortą pagal pageidavimus. Alanija, Kemeras, Bodrumas, Antalija, Sidė... Šiek tiek informacios radau Makaliaus portale Populiariausi Turkijos kurortai: kurį pasirinkti? Svarbu teisingai pasirinkti kurortą, kad susiviliojus pigia kelione porai tylos ir ramybės panorusių pensininkų neatsipeikėti naktinio gyvenimo rojuje su diskoteka iki ryto, o pašėlti norintiems studijų draugams neatsirasti pensininkų miestelyje, kur visi eina miegoti "su vištomis". Daugiau informacijos apie kurorto ypatumus turėtų suteikti agentūroje, kurioje ketinate pirkti kelionę. Žinoma, atidžiai nagrinėkite viešbučių pasiūlymus. Šiai užduočiai teks sudeginti daug laiko, bet tai padaryti būtina. Pirmiausia skaitykite viešbučio aprašymą ir turizmo įmonei užduokite labai konkrečius klausimus, nepamirškite perskaityti kitų turistų paliktus viešbučio įvertinimus bent trijuose internetiniuose portaluose, tokiuose kaip TripAdvisor, Booking ar Agoda. Nepatingėkite pagūglinti pasakojimų apie dažniausiai pasitaikančias viešbučių problemas, kad galėtumėte konkrečiai užklausti dėl jų savo viešbučio atstovų, tarkime, ar "vaizdas į jūrą" ir yra vaizdas į jūrą, o ne kažkas toli mėlynai blizga tarp palmių, kurias matote iš kambario? Jūs nustebsite, bet nemažai viešbučių būtent tai ir reklamuoja kaip vaizdą į jūrą, ir jūs jokiam teismui neįrodyite, kad tos jūros nematėte. Kitas svarbus dalykas norintiems pasimėgauti jūros teikiamais malonumais yra realus atstumas nuo viešbučio iki paplūdimio, ar paplūdimys yra privatus viešbučio paplūdimys ar juo dalinasi keli viešbučiai ir dar pusė miesto ateina, ar nereikia kirsti judrios gatvės, ar būtina nuomotis gultus...Nemaloniausia staigmena būtų vietoje šilkinio smėliuko rasti grubų žvyrą, bet kai kuriose šalyse tai ir yra paplūdimys. 

Nemažai keliautojų nudega nepasidomėję kada prasideda turizmo sezonas. Net jeigu kelionės aprašyme žadama atkelti vartus į Rojų, nesezono metu kai kurios paslaugos gali būti neteikiamos, o už jų neteikimą pinigai nebus grąžinami. Turistinio sezono pradžia Turkijoje tradiciškai laikoma balandžio pabaiga-gegužė ir viskas pradeda rimti rugsėjo-spalio mėnesiais. Patarčiau susirašyti asmeniškai su viešbučiu, kuriame planuojate ilsėtis, ir užklausti dėl sezono pradžios, remonto darbų ir pan. Ginčo atveju bent jau turėsite rašytinį įrodymą, kad sutartis nevykdoma. Pasidomėkite, kas įskaičiuota į kelionės kainą. Tai aktualu užsakant maitinimo planą. Čia vėl padės atsiliepimų skaitymas internetiniuose portaluose, ypač jeigu bus įkelta realių nuotraukų, kurios skirsis nuo reklaminio katalogo nuotraukų. Turistai dažnai parašo jeigu būna ilgos eilės restorane, jeigu būna vienodas meniu, jeigu nebūna vaisių, jeigu kas nors apsinuodija maistu. Patarčiau rinktis viešbutį, kurio meniu būtų ir europietiškos, lietuviams įprastos, virtuvės patiekalų, kad dėl egzotikos neprasėdėtumėte visų atostogų ant "porcelianinio sosto". Tai ypač aktualu keliaujant su vaikais. Būtinai prašykite detalios išklotinės ar išaiškinimo kas yra tokie burtažodžiai kaip "kontinentiniai pusryčiai", "a la carte"...

Dažnai nepatyrusius turistus nuvilia viešbučio vieta. Tai, kad jis yra Alanijoje, gali būti tas pats, kas pasakyti, kad viešbutis yra Vilniuje. Tik štai nuvažiavus į tą Vilniaus viešbutį pamatai, kad jis yra kokiose Grigiškėse ir iki lankytinų objektų ar artimiausios maisto parduotuvės reikės važiuoti su trimis persėdimais, o gal pro to viešbučio teritoriją net nekursuoja joks visuomeninis transportas, todėl teks mokėti už brangų taksi. Patariu įsivesti siūlomo viešbučio adresą į Google Maps ir pažiūrėti atidžiau. Labai daug tikrai pigių kelionių paketų "skrydis+pervežimas+viešbutis" siūlomi būtent į tolimiausiuose kampeliuose įsikūrusius viešbučius, kurie yra savarankiško keliautojo logistikos košmaras. 

Kokias papildomas paslaugas dar reiktų įsigyti? Tai gali būti pervežimas iki oro uosto, papildomas maitinimas (vakarienės), internetas (taip, jis labai daug kur mokamas ir labai brangiai), arbatinukas kambaryje, seifas (dažnai būna mokamas), oro kondicionierius (gali būti mokamas), kelionės draudimas, paplūdimio gultai, šaldytuvas...Ar tai įskaičiuota į akcijinės kelionės kainą ar ne? Jeigu ne, gal verta imti brangesnį viešbutį be jokių tokių priemokų? Dažnas turistų pelėkautas yra mini-baras, kuriame gėrimai ir užkandžiai kainuoja tris kartus brangiau nei supermarkete. Jeigu kambaryje būna padėta kavos/arbatos ir šokoladukas prie arbatinuko ("welcome pack"), būtinai klauskite registratūroje kiek tai kainuoja, nes dažnai būna pirmas arbatos pakelis nemokamas, o jeigu kambarinė papildo ką sunaudojote kitą dieną ir vėl sunaudojate, tai jau skaičiuoja į kambario sąskaitą.

Jeigu nenorite vien tik kepintis ant saulės, o norite ir kultūros pažinti, galima užsakyti įvairias ekskursijas. Standartiškai turistai teigia, kad pirkti iš vietos agentūrų yra žymiai pigiau negu iš turizmo paslaugų firmos, per kurią perkate kelionę. Turizmo paslaugų firmos gi tvirtina, kad jų ekskursijos saugesnės ir jie turi visas licencijas. Čia vėl reiktų skaityti turistų atsiliepimus, klausti kelionių forumuose ir socialiniuose tinkluose, prašyti nuotraukų iš ekskursijų, rinktis įmones su gerais turistų vertinimais. Patarčiau sumokėti brangiau, bet gauti kokybę: naują autobusą, profesionalų gidą...Aš asmeniškai nesirinkčiau į rusakalbius orientuotos ekskursijos, nes rusakalbių turistų yra daug ir vėlgi su laiku ima veikti tas pats konvejerio principas. Žinoma, jeigu rusų kalba yra vienintelė užsienio kalba kurią mokate, kitos ekskursijos galite ir negauti. Kartais apie rusakalbį gidą sužinoma tik įlipus į autobusą, nes nemažai turizmo firmų Turkijoje ar Egipte laiko savaime suprantama, kad šia kalba turistai iš Lietuvos susikalba, o lietuvius ar anglakalbius gidus samdyti jiems yra tiesiog prabanga. 

Paskutinis patarimas: būkite protingi. Dviejų savaičių atostogos su "ultra all included" 5* viešbutyje ant jūros kranto negali kainuoti grašius. Nesakau, kad nebūna paskutinės minutės pasiūlymų ar gerų išankstinio pirkimo sąlygų, bet tai bus 30 proc. pigiau negu prasta kaina, o ne 30 proc.įprastos kainos! Geri viešbučiai yra paklausūs, juos užsako turtingi žmonės, kurie perka kokybę ir ramią galvą, todėl biudžetinėms pelėms, kurios skaičiuoja trupinius, ten vietos nebūna. Tokie viešbučiai net nesiūlo nuolaidų ar išpardavimų, nes juos vis tiek užsako pilna kaina! Ir Jums galva ant pečių uždėta ne tam, kad lietus į kaklą neprilytų, todėl iniciatyvos dėl savo atostogų imtis turite būtent Jūs, o ne Novaturas, Tezturas, Topturas, Pravalturas...

Kūtvėla nėra niekaip susijusi su nei viena straipsnyje paminėta turizmo paslaugas teikiančia įmone. Šis straipsnis nėra užsakomasis ir atspindi mano asmeninę nuomonę. 

Nagi, pasidalinkite savo atostogų košmarais :-)

Jūsų Kūtvėla

6 komentarai:

Daiva rašė...

Kai dar keliavau su vienu iš *turų, nebuvo didelių problemų dėl viešbučių, ekskursijų ir t.t. O kai apsimeti, kad rusiškai nesupranti, tai išvis jokių problemų nelieka. ;) Bet skraidintojas į tuos kurortus yra, deja, tik vienas ir jis tuo naudojasi. Prieš 4 metus apie 8 val. vėlavo skrydis į Burgasą ir lygiai tiek pat atgal. Ne košmaras, bet išvargino ir laiko buvo sugaišta daug. Sako, dėl gedimo, force majeure. ;)) Nepagautas ne vagis, bet tokiais "gendančiais" lėktuvais daugiau nebeskridau.

Ele Pranaityte rašė...

@Daiva: o tai kas tam lėktuvui iš tikrųjų buvo?

Daiva rašė...

O kas ten žino. Po mūsų buvo dar vienas lygiai tokios trukmės vėlavimas, paskui nebesekėm. Kažkas iš skridusių spėjo, kad tuo laiku skraidintojas susukdavo papildomą reisą, bet, sakau, nepagautas ne vagis. Bet nebepasitikiu.

Ele Pranaityte rašė...

@Daiva: nu įvardinkite istorijos herojų.

Anonimiškas rašė...

Small planet airlines, kas daugiau;)

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: taip, jie šiandien visą dieną spaudoje mirga. Šį kartą Turkija.