2012 m. birželio 30 d., šeštadienis

Totorių kultūros diena ir kas iš jos išėjo


Kaip jau buvau rašiusi, susidomėjau totorių kultūros diena Trakuose. Bet visa kelionė į ją prilygo detektyvui su aštraus siužeto elementais. Tik Kūtvėloms taip būna...




Skelbime buvo rašoma, kad pradžia 12.00, todėl pasižiūrėjau atitinkamai autobusą. Autobusas į Trakus geriau tuo, kad priveža arčiau nei traukinys. Autobusas buvo pilnas, tiesiog kupinas, norintys patekti vidun kekėmis kabėjo. Kad nepridaryčiau nemalonumų geram žmogui, tegul bus nutylėta mano kelionė į Trakus.

Diena buvo šilta, rodė +27'C, pakeliui Maximoje nusipirkau ledų, turbūt pirmų šiemet. Renginys turėjo vykti Trakų pusiasalio pilies teritorijoje. Kai priėjau, prasidėjo įdomioji dalis. Trakų pusiasalio pilis dabar apsistačiusi aukščiausia tvora, vartai devyniais antspaudais užantspauduoti. Į renginį reikėjo eiti per Pusiasalio salos muziejų, ir ten buvo nuleista turistinėms avelėms užkarda: įėjimas į muziejų+ renginys suaugusiam 4LT, su nuolaida 2 LT. Šiaip aš esu taikus sutvėrimas, bet šįkart atsidūriau "maištaujančių elementų priešakyje". Mes nenorime į muziejų, mes norime į renginį. O renginys nemokamas tik tiems, kas su pakvietimais. Kai pradėjome rėkauti, paaiškėjo, kad totoriams su pasais irgi nemokamas. Tokia neplona moteris stojo skerai durų ir nepraleido be bilieto. Paskui praleido keletą garsiau rėkiančių. Paskui vėl nepraleido. Tai kas čia dabar, totoriai rengia renginį totoriams? Kur informacijos sklaida apie savo kultūrą? Kas toliau, Kaziuko mugę apmokestinam????

Dabar pasakysit, kokia bjauri ta Kūtvėla, ji vis nori nemokamai pralyst. O dar geriau, kad jai primokėtų už atėjimą. Suvalkietė nelaiminga. Aš turiu du argumentus piktintis: 1) kultūros sklaidos renginiai neturi būti mokami. Renginio metu vis tiek pasidaromas pinigas, nes žmonės perka suvenyrus, valgo, etc. 2) Mokami renginiai turi būti skelbime įvardinti kaip tokie ir nurodoma renginio kaina; to nebuvo padaryta.

Piktai burbėdama ant organizatorių, išėjau. Turėjau antrinį tikslą-apžiūrėti senovinius laivus Karališkojoj prieplaukoj. Kad tai yra Karališkoji prieplauka, sužinai tik ją priėjęs, tai aiškinu nežinantiems: einate prie Trakų salos pilies ir tada prie tilto eiti link pilies, kur stovi suvenyrų kioskai, sukate kairėn ir einate iki galo. Tenais apžiūrėjau senovinius laivus.





Daugiau informacijos: http://www.vytine.lt/ . Vytinėje edukacinė veikla lankytojams vyksta I-VII 12.00, 1.00, 16.00, 18.00. Kaina suaugusiam 10 LT, vaikui iki 3 metų 5 LT.

Bet Kūtvėla yra ne tik Vilniuje gimusi aukštaitė su suvalkietiškais Šakių genais, bet ir Didžioji Kombinatorė. Apėjau aš tą Pusiasalio pilį ir įkopiau į Birutės kalną. Ir ką, va:



Žvelgiu sau, seilę varvindama, bet nemokamai. O tada...įvyksta stebuklas. Ima ir atsidaro abudu šoniniai vartai, ir nemokamai. Ar tai žmonių mažai buvo, ar tai visgi organizatoriai atėjo į protą, ar dar kas ten pasidarė, bet renginys tapo prieinamas visiems. Taigi tie, kurie susimokėjo anksčiau, dabar turi visišką teisę protestuoti.

Palapinių buvo nedaug, bet įvairios. Vienoje glaudėsi avinas. Sunerimau, ar neketina iš jo totorišką šašlyką padaryt. Bet ne, jis yra prizas pirmos kureš imtynių vietos nugalėtojui.



Nemažai buvo įvairių  tradicinių amatų ir rankdarbių.

25LT keraminė lėkštelė, www.el-cheber.com



Kailio apdirbimas, siuvinėti galvų apdangalai...Bet daugiausia darbo turėjo ši moteris, sukosi net suplukusi:



Tai buvo šimtalapio pardavėja. Gabaliukas kainavo 10 LT. Kai kas atšokdavo nuo kainos, kai kas pirkdavo. Viena internautė rašė: "Kepdama šį totorių liaudies kulinarijos šedevrą daug ką prisiminiau: ir baudžiavos laikus, ir tropikus, ir kad raumenis turiu, ir pameditavau, ir pasikeikiau..." Labai tiksliai. Bet skanus daiktas.


Kol pliudrinėjau po mugę, grojo ir šoko. Porą kadrų ir iš muzikaliosios renginio dalies:




 


Nebuvau iki renginio pabaigos, tai tiek temačiau. Renginys -sveikintina iniciatyva, susipažinimas su kultūra, kuri Lietuvoje 600 metų skaičiuoja. Būtent Didysis kunigaikštis Vytautas prieš 600 metų ir pakvietė kelis šimtus kilmingų totorių šeimų apsigyventi Lietuvoje. Įkurdino juos Trakuose, Vilniuje, netoli Alytaus ir Švenčionyse, kad jų gyvenami kaimai puslankiu saugotų Trakus ir Vilnių nuo priešų antpuolių. Pagrindinė totorių veikla buvo karyba – jie sudarė Vytauto asmeninę sargybą. Šios tautos kariai pagarsėjo kaip itin narsūs ir ištikimi – jų praktiškai buvo neįmanoma papirkti. Kartu su Vytautu totoriai dalyvavo garsiajame Žalgirio mūšyje (http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2007-08-06-totoriai-lietuvoje/33538). 

Daugiau informacijos apie totorių bendruomenę rasite:
Tautinių bendrijų namai
Kauno totoriai 
Totorių paveldas Lietuvoje 

Kelionių agentūra "Kelionių laikas" siūlo kelionę po karaimų ir totorių kulinarinį paveldą http://www.kelioniulaikas.lt/keliones_autobusu/gurmaniska_diena_pas_karaimus_ir_totorius/


Autobusas Vilniun buvo 3/4 tuščias. Viso kelionė ten ir atgal kainavo 12 LT, šimtalapis 10 LT, keramikinė lėkštutė 25 LT.


Tai vat. Gal ir Jūs ten buvote?


Su meile,


Kūtvėla Šimtalapytė




Komentarų nėra: