2014 m. birželio 9 d., pirmadienis

Jis mirs kaip valstybės išdavikas, bet prie jo kapo klaupsis piligrimai iš viso pasaulio: Kenterberis, Anglija.

Džiaugsmingai šiurendama traukinių pasu tyrinėjau traukinių išvykimo laikus, ieškodama savojo, į Kenterberį. Apsidžiaugiau radusi vieną reisą visu pusvalandžiu anksčiau, nei planavau-kadangi mano traukinių pasas leidžia man neribotai straksėti iš traukinio į traukinį, tai man visi variantai geri. Traukinys atpūškavo įspūdingo dydžio ir jau labai nekantravau, kada leis keleiviams ropštis vidun. Kai jau buvau bekelianti koją į už dešimties minučių išvykstantį traukinį, tai mane kaip elektra nupurtė-taigi šitas traukinys yra į Kembridžą. KEMBRIDŽĄ! Na, tai irgi istorinis miestas, nieko nesakau, turi ką parodyti turistui, bet man taigi reikia į Kenterberį. Kai nuplikyta šokau atgal prie išvykimo lentos- nėra tokio traukinio. Kūlversčiu nusiritau prie bilietų kasų. Esu lietuviška Kūtvėla, sakiau aš uniformuotiems traukinių stoties darbuotojams, noriu į Kenterberį, o jūs ten kažkodėl nevežat, tai ką man dabar daryt? Anie juokėsi, paskui liepė pereit per gatvę, į kitą stotį. Tai žinokit, kad ta King's Cross St.Pancras yra dvi stotys po viena metro linija. Kai jau pagaliau šmurkštelėjau į savo traukinį, net atsidusau lengviau. Bet čia buvo dar ne pabaiga- balsas garsiakalbyje bylojo, kad tik pirmi aštuoni vagonai iš dvylikos atidarys duris prie platformos Kenterberyje, nes ji per trumpa priimti visą traukinį, todėl norintys išlipti Kenterberyje you'd better make sure sėdintys reikiamame vagone. Iškišau galvą per duris, norėdama suskaičiuoti vagonus, tai traukinio palydovas taip man piktai mostelėjo, kad skriete atgal nuskriejau. Tada dar pabėgiojau kiek po traukinį.

P1330179
Ale paskui visgi gerai pataikiau atsisėsti. 
Važiavau greituoju traukiniu Javelin, tai per nepilną valandą buvau vietoje. Kenterberio katedros bokštai ryto migloje pro traukinio langą atrodė fantastiškai. Išlipau Canterbury West stotyje, kuri nėra labai gerai pasirengusi priimti turistus, net miesto žemėlapio nėra; bet čia susižinojau, iš kur išvyksta traukiniai į Doverį. Sekdama kelio nuorodomis, atitrepsėjau iki turizmo informacijos centro, kuris dar nedirbo. Taipogi, dar negalėjau ir išsikeisti pinigų, nes buvo likę kažkur 10-15 min. iki visų įstaigų ir parduotuvių darbo pradžios. Kol laukiau, padariau keletą nuotraukų.


P1330181
Pubams dar ankstoka sidrą Kūtvėloms pilstyt. 

P1330185
Turizmo informacijos centras. How cool is that? 
Jeigu yra vienas patarimas Kenterberiui, tai bus šis- būkite ten anksti. Apie vidurdienį plūsteli tokios turistų minios, kad mažas miestelis sprogsta. Daugiausia čia moksleivių grupių, kurios su užduočių lapais vaikšto po miestą. Vieną užduotį ir aš padėjau įgyvendinti-jiems reikėjo paparašyti nepažįstamo žmogaus juos nufotografuoti. Nuotraukos net nepažiūrėjo, nes užduotis buvo anyway atlikta. Labai daug buvo prancūzakalbių grupių-nenuostabu, Port of Calais ne taip ir toli. 

P1330189
Ši siaura gatvelė būna sausakimša nuo turistų. 


P1330193
Kenterberio katedra.




P1330198
Kenterberio katedros fragmentas. 

P1330202
Kenterberio katedros eksterjero fragmentas. 
P1330203
Kenterberio katedros eksterjero virš įėjimo fragmentas. 
Įėjusią mane pasitiko katedros savanoriai-garbingo amžiaus sulaukė anglų ledi ir džentelmenai-ir įteikė lankstinuką su planu. Paklausė, iš kur esu (hostelyje tai bent trys žmonės bus naują šalį sužinoję- Lithuania), tada paapgailestavo, kad informacinės medžiagos šia kalba neturi ir paklausė, ar tiks angliškai. Matyt, per mažai turistų iš Lietuvos. Tautiečiai, sukruskite.

P1330209
Kenterberio katedra.
P1330211
Kenterberio katedra. Wow!!!
597 m. popiežiaus atsiųstas vienuolis Augustinas atvyko su misionieriška misija, įsikūrė Kenterberyje, ir tapo pirmuoju Anglijos arkivyskupu. 1170 m. arkivyskupas Tomas Beketas buvo nužudytas šioje katedroje. "Will no-one rid me of this turbulent priest?"- suaimanavo Henrikas II, kai vėl susikirto valstybės ir bažnyčios interesai. To užteko, kad keletas ištikimų riterių nuskubėtų į katedrą ir pabūtų išvaduotojais. Netrukus, sakoma, prasidėjo stebuklai ir katedra tapo svarbiausia Europoje piligrimystės vieta. Pats Henrikas II atliko popiežiaus paskirtą atgailą, jam buvo atskaitytas pamokslas, jis buvo kunigų išplaktas už šią baisią nuodėmę....ir jam buvo atleista. Nepaisant šio iki mūsų dienų Henriką II persekiojančio skandalo šleifo, jis visgi buvo geras reformatorius: jo nurodymu kriminalinių bylų teismus vykdė 12 vyrų taryba, pakeitusi iki tol praktikuotą labai progresyvia laikytą praktiką- įkaitinto metalo palaikymą plika ranka: jeigu per tris dienas ranka sugydavo be žymės, tai asmuo būdavo išteisintas. Panašiai, neištikimybe įtartos žmonos Prancūzijoje, kiek prisimenu iš kelionės į Provansą, dažnai basos eidavo per įkaitintą geležį-jeigu pėdos sugydavo per tris dienas be žymės, vadinasi, jas nekaltai apšmeižė. Na, o paskutinis prie Tomo Beketo palaikų priklaupęs valdovas buvo Henrikas VIII. Yra tokia nauja knyga apie Henriko VIII laikus, "Vilko dvaras" vadinasi. Taikliau nebūna. Klūpėdamas prie šventojo kapo, karalius jau žinojo, kad po metų Tomo Beketo relikvijų čia ir kvapo nebus: vykdydamas bažnytinę reformą ir nusavindamas turtą, karalius uždarė Šv. Augustino vienuolyną, o Tomą Beketą paskelbė valstybės išdaviku-juk jis drįso neklausyti savo karaliaus!-, tada šventojo kapas buvo sunaikintas, o kaulai, pasak kai kurių šaltinių, išmesti į sąvartyną. Henrikui VIII prireikė 8 vežimų išvežti Kenterberio katedros turtą į savo iždą. 

P1330212
Puikūs skliautai.

P1330215
Labai elegantiškos kolonos. 

P1330216
Antkapis.

P1330222
Antkapis.

P1330226
Įstabaus grožio skliautai.

P1330230
Šito grožio jokia nuotrauka neperteiks. 

P1330234
Choras.

P1330235
Choro fragmentas. 

P1330239
Tomo Beketo nužudymo vieta.

P1330241
Čia. 

P1330243
Kenterberio katedra.

P1330244
Kenterberio katedra.

P1330246
Kenterberio katedra.

P1330252
Centrinis altorius. 

P1330263
Tomo Beketo palaidojimo vieta. Be Tomo Beketo, katedroje ilsisi Henriko IV ir Eduardo "Juodojo Princo" palaikai. 

P1330268
Vitražas.

P1330270
Pasimelskime. 

P1330271
Prisimename. 

P1330272
Prisimename. 

P1330273
Ikona.
P1330294
Žuvusiems Normandijoje atminti. 

P1330280
Vidinis kiemelis.

P1330286
Aukokime, ir aukokime dosniai. 

P1330291
"Corner of a foreign field that is for ever England". Stipru. 
P1330305
Vitražo restauracija.
Maniau, kad valstybė neremia tradicinių katalikų bažnyčių, nes karalienė yra Anglikonų bažnyčios galva, bet lankstinukas apie Kenterberio katedrą sako: "For millions of Anglicans worldwide, the Cathedral is their Mother Church". Tai jau tada nieko nebesuprantu.

P1330308
Kenterberio katedros eksterjero detalė. 
P1330300
Katedros fragmentas. 

P1330313
Labai įdomus medis.

P1330322
Kenterberio Kreivasis Nameliukas.

P1330324
Jį matė ir Dikensas. 

P1330326
Išmokau naujų žodžių angliškai: Cornish pasty.
Tai yra be galo skanus dalykas. Šis patiekalas atsirado vakarų Kornvalyje (kuris dažniausiai asocijuojasi su pasakomis apie Džeką ir pupą bei milžinus) kaip vario kasėjų valgis, ir sėkmingai pergyveno šią industriją. Praktiškai šiais pyragais ir maitinausi visos kelionės metu-nuostabiai skanūs. Daugiau informacijos rasite: http://westcornwallpasty.co.uk/ Netgi sumaniau pati pabandyti išsikepti.

Kenterberio katedros darbo valandas galite pasitikrinti jų tinklalpyje http://www.canterbury-cathedral.org/.

Netoli nuo katedros yra gana įdomus ir šiuolaikiškai įrengtas muziejus, atskleidžiantis gyvenimą Kenterberyje romėnų laikais. Muziejus nėra didelis, bet besidomintys Romos imperija čia tikrai ras ką veikti. Vertingiausiu eksponatu čia laikomos autentiškos mozaikinės grindys, rastos atstatinėjant miestą po Antrojo pasaulinio karo. Nusipirkau knygelę Life in A Roman Villa tolimesnėms studijoms. Britanijoje vilas užmiestyje statydinosi turtingi asmenys, norėdami pabėgti nuo miesto triukšmo ir purvo, dauguma vilų vertėsi žemės ūkio veikla ar kokia pramone. Galima sakyti, lietuviškas pabėgimas į fazendą yra romėnų laikų palikimas. 43 m. imperatorius Klaudijus pradėjo didelę jūrinę kampaniją, siekdamas užkariauti Britaniją. Keturi legionai, apie 50.000 vyrų, atvyko jūra. Romėnams prireikė beveik amžiaus perimti Anglijos ir Velso teritorijas, bet Škotijos taip ir nesugebėjo paimti. Daugiausia vilų Anglijos teritorijoje buvo pastatyta šalies pietuose dėl palankaus klimato, o visoje šalyje jų priskaičiuojama apie tūkstantį. Vilų soduose buvo skulptūrų, fontanų, tvenkinių. Deivė Venera buvo laikoma gamtos globėja, todėl manoma, kad jos skulptūros buvo populiariausios. Virtuvei skirta romėniško sodo dalis praturtino Britaniją tokiais importais kaip kopūstas, pupos, salotos, porai, agurkai, ropės, morkos, dilgėlės (!!!), graikinis riešutmedis, migdolas, lazdyno riešuto medis, kriaušė, persikas ir vyšnia. Bet vertingiausia, manau, buvo dilgėlės :-))) Beje, IV a. romėnai turėjo 175 laisvadienius per metus. Paskutinis romėnų kareivis paliko Britanijos žemę 410 m., o į jų vietą atsikėlė anglosaksai, kuriems gražiosios romėnų vilos nepasirodė ypatingai naudingos. Taip užsivertė paskutinis šių pastatų gyvenimo istorijos puslapis.

P1330333
Kenterberio pilies liekanos.

P1330334
Viskas, kas liko iš Kenterberio pilies.
Šie griuvėsiai yra truputį toliau nuo centro, žmonių nėra, todėl padariau tik kelias nuotraukas ir spaudžiau atgal, nes pastebėjau man iš paskos atkakliai sekant kažkokį vyriškį. Labai nejauku pasidarė, o iš pilies griuvėsių-tik vienas išėjimas. Po sėkmingo mūšio prie Hastingso 1066 m., Viljamas Oranietis žygiavo per Kentą į Kenterberį, kuris buvo pirmasis miestas, pasidavęs be kovos. Siekdamas įtvirtinti savo pergalę ir teisę į naujas žemes, Viljamas Oranietis statė pirmąsias pilis Doveryje, Kenterburyje ir Ročesteryje. Istorikai pastebi, kad Viljamas Oranietis Angliją aplamai laikė hostile conquered territory ir elgėsi kaip su tokia atitinkamai.

Kenterberio žemėlapyje buvo pažymėti keli sodai, kur labai gražu pasivaikščioti. Tai čia vienas iš jų apačioje nuotraukoje pateiktas. Kaip gera matyti, jog ne veltui nueina romėnų paveldas. Juk galima įsivaizduoti, kaip kažkas IV a. tas dilgėlių sėklytes rinko, rūšiavo, pakavo, gabeno, sėjo... Net širdis dainuoja pamačius rezultatą.

P1330336
Romėnų paveldas Kenterberyje. 

P1330337
The English Gothic. 

P1330339
Rožė po lietaus.

P1330341
Meditacijai nuteikiantis vaizdelis. 

P1330343
Galima pasiplaukioti specialiais laiveliais. 

P1330344
O aš jau galvojau, kur jis dingo. 

P1330345
Kenterberis, Anglija. 


P1330355
Čia rasite visokios pramonės. 
Iki Šv. Augustino vienuolyno griuvėsių nėjau, nes tiesiog nesugebėjau jų rasti dėl prieštaringų kelio nuorodų. Dabar šiek tiek gaila, nes internete surastos nuotraukos labai dailios. Bet aš jau sukau ienas Canterbury East traukinių stoties link, iš kur eina traukiniai į Doverį. Buvau nusprendusi iš traukinių paso išspausti visą sviestą. Nuo Dane John Mound atsiveria puikus vaizdas į Kenterberio katedrą, nepatingėkite užlipti.

P1330365
Panorama. 

P1330368
Kenterberio katedros bokštai. 
Anglijos parkuose gausu voverių, kurias žmonės maitina iš rankos. Vienas toks žvėris ir man kelią pastojo. Kol bandžiau jį įtikinti, kad kruasanas irgi yra maistas (neėmė, išlepęs padaras), pavėlavau į Doverio traukinį, kito teko laukti pusvalandį.

P1330378
"Ei, žmogau, o ką turi krepšelyje?"

P1330381
Kenterberio miesto siena.
Kol laukiau kito traukinio, pasinaudojau, kaip romėnai pasakytų, latrina. Jos visose stotyse, išskyrus kelias Londone, nemokamos. Labai maloniai nuteikė, kad tokioje mažoje stotyje šie patogumai taip gerai organizuoti. Dar mačiau užrašų, kad jeigu patogumai neatitinka lūkesčių, tai reikia talk to a member of staff. 

P1330382
Tikras gabalinis muilas rankoms plauti. 
Dar mačiau pirkti tokių užrašų:

Check out this cool picture at Dumb.com!
O Kūtvėla jau pakeliui į Doverį, apie kurį bus sekantis reportažas. 

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Piligrimaitė 

Komentarų nėra: