2014 m. kovo 10 d., pirmadienis

Rusų turistai Lietuvoje: Kūtvėlos pasamprotavimai.

Neseniai informacinėje erdvėje pasirodė žinia, kad rusų turistai, atsižvelgiant į įvykius Kryme ir Lietuvos poziciją Krymo bei visos Ukrainos atžvilgiu, atšaukia keliones į Lietuvą ( vienas iš šaltinių būtų šis: Rusų turistų galime ir nebesulaukti: atšaukia keliones į Lietuvą ). Pagrindinė mintis yra tokia, kad Lietuva vieniems rusams nebeatrodo saugi šalis (daug turistų bijo būti persekiojami dėl savo tautybės), kitiems rusams nepatinka politinė Lietuvos pozicija ir jie tai priima kaip nepagarbą savo šaliai, todėl natūralu, kad nenori čia lankytis. Šiandien BTV žiniose buvo pateikti skaičiai, kad rusų turistai (turima omenyje Rusija ir Baltarusija) sudaro beveik 34% visų mūsų sulaukiamų turistų- skaičius išties įspūdingas. Ne be reikalo Vilnius-Minskas sujungtas tiesioginiu skrydžiu.

Labai nesinori politikuoti, bet turizmo nuo politikos niekaip neatskirsi. Kaip pavyzdį paimkime bevizį režimą (su Rusija jo svarstymas šio įrašo publikavimo metu sustabdytas)- štai naujausiais duomenimis lietuviams norint nuskristi porai dienų į Jungtinius Arabų Emyratus nepigios vizos nebereikės, o be politikų susitarimo tokie dalykai neegistuotų. Kitas pavyzdys- pernai metais Valdovų Rūmuose eksponuota istoriškai vertinga Žygimanto Senojo skrynutė, užsakyta Jadvygos Jogailaitės kraičiui pas Niurnbergo auksakalius. Šiuo metu ši skrynutė yra Sankt Peterburgo Ermitažo fonduose ir be tam tikrų politinių susitarimų tikrai nebūtų mūsų pasiekusi.

skrynute
Žygimanto Senojo skrynutė iš Ermitažo rinkinių. Adomo Rutkausko nuotrauka. 
Rusų turistai, su kuriais man teko bendrauti, paliko labai gerą įspūdį. Labai mandagūs, inteligentiški, žingeidūs, nuoširdžiai grožisi Vilniumi. Vidutiniškai rusų turistas per dieną Lietuvoje palieka 333 LTL (šaltinis: Kodėl Lietuva patenka į rusų turistų TOP 10 ), jau nekalbant apie sumas, paliekamas didžiuosiuose prekybos centruose. Bet prašysiu nesuprasti manęs neteisingai, nes galimai mažėjantis rusų turistų srautas mane džiugina,- tai neabejotinai gali suteikti naudos mums patiems. Galima panagrinėti du scenarijus. 

Scenarijus Nr. 1. Kai tik pasirodė pirma informacija dėl galimai besitraukiančio rusų turistų srauto į Lietuvą, nemažai komentatorių rašė, kad Druskininkai priėjo liepto galą (čia vaizdingai pasakius, nes komentatoriai žodžių į vatą nevyniojo). Čia noriu pastebėti, kad, bendrai paėmus, mūsų krašte užkurta nebloga pinigų iš rusų turistų darymo mašina: dar vidurvasarį išperkami Naujametiniai žiburėliai, miesto renginiai rusų kalba, ekskursijos rusų kalba, rusakalbis personalas viešbučiuose ir parduotuvėse, meniu rusų kalba, ta erzinanti rusiška muzika...Rusų turistai reiklūs paslaugų kokybei, bet kainos ir kokybės santykis Lietuvoje tenkina juos taip, kad Druskininkai, jeigu tikėti, žiniasklaida, net tiesioginių skrydžių pasigedo. Ir štai rezultatas: mūsų turizmo ištekliai pasidarė nebeprieinami (finansiškai ir turistiškai) mums, lietuviams. Vieno Druskininkų viešbučio (kad nebūčiau apkaltinta antireklama, neminėsiu kurio) kainos internetiniame tinklalapyje siūlo nakvynę nuo 133 LTL/1 naktis, poilsio programą nuo 179 LTL /1 naktis+ sveikatinimosi paslaugos = dviejų nakčių su sveikatinimosi programa kaina prilygsta akcijinio skrydžio į Paryžių kainai. Nežinau kaip Jūs, bet aš asmeniškai rinkčiausi Paryžių-nepatriotiška, pripažįstu. Taigi, sumažėjus rusų turistų srautui, mūsų kurortai ir viešbučiai su europinėmis kainomis turėtų susigriebti ir persiorientuoti į vietinę rinką bei konkurencingomis kainomis atmušinėti Kūtvėlą nuo Paryžiaus. Aš ne prieš atostogas Tėvynėje, bet Jūs pabandykite paskaičiuoti savaitės apgyvendinimo kainas turui po Žemaitiją ir suprasite, kodėl tas Paryžius toks patrauklus ( kaip ir Roma, Milanas, Sardinija, ar Kosas). 

Scenarijus Nr. 2. Jis kur kas realesnis, nes nuleisti kainą yra labai nelietuviška, jau geriau viešbutis stovės pustuštis, ir to pasekoje mūsų turizmo sektoriaus dalyviai turės į susidariusią situaciją reaguoti kūrybingai, atsakingai, ir- svarbiausia- greitai. Daugeliui  tektų paplušėti pramokstant anglų kalbos (vokiečių, ispanų kalbų mokėjimas būtų privalumas, o rusų kalba buvo netgi palengvinimas dirbant turizmo srityje, nes daugelis mūsų jos dar nepamiršo) ir nukreipti reklamos srautus į Vakarų ir Šiaurės Europą. Jeigu rusų turistus į Lietuvą dar traukia bendra šalių istorija, tai mano paminėtų krypčių turistams pritraukti reiktų pakeisti bene visą turizmo koncepciją ir palaužyti galvą, kaip jiems konkurencingai ir įdomiai pristatyti mūsų kraštą. Vienas vargas, tiesiog nearti dirvonai, bet nieko nepadarysi- legenda apie tai, kaip caras Petras Vilniuje krikštijo savo tarną Hanibalą, Puškino protėvį, toliau Lenkijos nedaug ką reiškia. Kita vertus, reikia gi kažkaip pagaliau įkelti Lietuvą į Europos žemėlapį, kad nebebūtų tokių nesusipratimų, kaip tas nesenas atvejis Švedijoje:  Populiariausiame Stokholmo muziejuje Abiejų Tautų Respublika vadinama Lenkija

Tačiau vis dėlto panašu į tai, kad pildosi mūsų žiniasklaidos nenumatytas, rusų turistų pasaulio pabaigos Lietuvoje toli gražu nepriartinantis Scenarijus Nr. 3. -rusų turistai ir toliau lygiai taip pat gausiai atvyks į Lietuvą. Nuvertėjantis rublis lemia tai, kad -pasak šios dienos BTV žinių- rusų turistai jau dabar skuba užsimokėti užsakytas paslaugas 100 %. Ironiška, bet politiniai nesutarimai nestabdo rusakalbių turizmo srauto Lietuvoje, bet jį skatina.

Tai tokie mano pasamprotavimai. Pabaigai noriu padėti paskutinį akcentą: bet kurios tautybės turistai Kūtvėlos yra mielai laukiami Lietuvoje. Linkiu jiems čia kuo geriausiai praleisti laiką ir išsivežti tik pačius šilčiausius įspūdžius, tegul mūsų istorinis, kultūrinis ir gastronominis paveldas palieka jiems stiprų įspūdį. Tuo pačiu prisijungiu prie Buržujaus rašinėlių -užkalbinkite užsienietį, jeigu jis pasimetęs žiūri į žemėlapį, ir bala nematė, kad nemokate tos svetimos kalbos, blogiausiu atveju tiesiog nuveskite ir atiduokite tiesiai į rankas artimiausio turizmo informacijos centro darbuotojams. Vieną dieną tai duos vaisių, nes juk ne veltui sakoma-kaip šauksi, taip ir atsilieps.

Už įraše panaudotą nuotrauką dėkoju Adomui Rutkauskui, kuris mane įamžino vedant ekskursiją Valdovų Rūmuose; nuoroda į jo asmeninį tinklalapį http://helkathon.deviantart.com/

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: