2019 m. birželio 9 d., sekmadienis

Instrukcija turizmo rinkodaros specialistams: kas yra kelionių blogeriai ir kaip su jais dirbti?

Internetinė žiniasklaida šimtamyliais žingsniais lenkia tradicinės žiniasklaidos suteikiamą informacijos perteikimą- su visa pagarba spausdintiniam žodžiui, sutikime, kad informacijos apie dominančią kelionės kryptį seniai ieškome Google paieškos sistemoje, o ne bibliotekos lentynose. Šiuolaikiniai žmonės tiesiog neturi laiko krapštytis bibliotekų kataloguose ir ieškoti 2012 metų straipsnio apie stintų šventę Palangoje, kai visa reikalinga informacija per penkias sekundes suteikiama internete. Taigi, šis įrašas bus skirtas turizmo rinkodaros specialistams (tame tarpe ir turizmo informacijos centrų darbuotojams), kuriems darbas su nuomonės formuotojais ("influenceriais") yra nepažinta teritorija ir jie dar nemoka dirbti su internetine žiniasklaida, o gal tiesiog nepasitiki savo jėgomis, jiems trūksta reikiamų įgūdžių ar tiesiog nedrąsu pradėti. Galbūt nedirbama su blogeriais iš užsienio dėl to, kad turizmo rinkodaros specialistai Lietuvoje kuklinasi savo anglų kalbos žinių? To nereikia gėdytis, nei vienas negimėme viską mokėdami, todėl tikiuosi, kad šis įrašas bus naudingas.

20190209_094810
Partnerystė su Visit Brussels- trijų dienų Briuselio miesto kortelė su transportu padengė mano muziejų lankymo išlaidas.
Pirmiausia, kas yra tas "blogeris", gal kažkoks blogietis iš Holivudo filmų? Anaiptol! Blogeris yra tinklaraštininkas, rašantis internetinį tinklaraštį/blogą/dienoraštį. Dabar su tekstu dirbantys internautai vadinami blogeriais, su video dirbantys internautai vadinami vlogeriais arba jūtūberiais (dėl YouTube paskyros), su nuotraukomis dirbantys internautai vadinami instagrameriais (dėl Instagram paskyros). Dažnai internautai turi kelias skirtingas socialinės medijos paskyras, o video pasakojimai YouTube jau vadinami nebe vlogais, o blogais. Dėl paprastumo toliau įraše visi internetinio turinio kūrėjai bus vadinami blogeriais.

P1610367
Jelgavos ledo skulptūrų festivalis-partnerystė su Ecolines. Labai patogu Europoje keliauti Ecolines autobusais. 
Ar visi blogeriai yra patikimi kaip auksas Šveicarijos banke? Ne. Reikia pripažinti, kad ir tarp mūsų, blogerių, pasitaiko supuvusių obuolių. Vieni blogeriai išpildo lūkesčius 120 proc., kiti blogeriai išpildo lūkesčius 100 proc., dar kiti blogeriai neišpildo lūkesčių iki galo, o patys nedoriausi blogeriai iš viso neišpildo jokių lūkesčių, dingsta kaip į vandenį ir galiausiai patenka į juoduosius PR ("Public Relations", "pijaro", ryšių su visuomene) sąrašus.

P1580594
Daugpilio tvirtovėje gyvena šikšnosparniai. Partnerystė su Visit Daugavpils buvo labai darbinga.
Taigi, kaip neapsigauti ir neinvestuoti į vėją laukuose? Daug kas priklauso nuo blogerio patirties. Pirmiausia reiktų apsilankyti blogerio socialiniuose tinkluose ir susipažinti su jau anksčiau publikuota medžiaga ir blogerio rašymo stiliumi. Visada galima paprašyti blogerį atsiųsti naujausią blogerio CV ("Media kit"). Tai yra internetinis failas su informacija apie blogą su lankytojų statistika, tiksline blogo auditorija, svarbiausios partnerystės su kitais turizmo rinkodaros specialistais, rekomendacijos... "Media kit" neturi nustatytos formos šablono, todėl kiekvienas blogeris renkasi sau aktualų variantą.


P1440004
Visit Oslo partneriai suteikė Oslo Pass-muziejų kortelę su transportu. 
Tarkime, apsisprendėte bendradarbiauti su blogeriu. Tokiu atveju blogerio sukurtas internetinis turinys bus pažymėtas kaip parama, rėmėjo turinys, partnerystė...Tokios yra taisyklės: kai blogeris gauna kokią nors prekę ar paslaugą, o ne perka savo lėšomis, yra sąžininga tai nurodyti savo skaitytojams. Tai yra nedidelis minusas blogeriui, nes jo skaitytojai gali pagalvoti, kad blogeris gavo kažką nemokamai ir dabar atidirbinėja rėmėjams reklamuodamas, nors prekė ar paslauga galimai nėra kokybiški. Tokiu atveju labai svarbu blogerio asmenybė ir jo kuriamos internetinio turinio patikimumas: sąžiningas blogeris neslėps prekės ar paslaugos trūkumų, jeigu jų bus. Blogiau būtų blogerio reputacijai, jeigu tokia prekės ar paslaugos apžvalga būtų atlikta ir vėliau paaiškėtų, kad tai buvo neatlygintinai suteikta prekė ar paslauga, o tai nebūtų aiškiai pažymėta. Kita vertus, jeigu blogeris pamato, kad viena ar kita įmonė parėmė kito blogerio sukurtą turinį, jis drąsiau kreipsis su savo užklausa, nes aišku, kad toji įmonė dirba su blogeriais. Užsienyje barteris nėra labai populiarus, nes kai kur tokias dovanas reikia deklaruoti ir susimokėti mokesčius valstybei, todėl kartais blogeriai barterio atsisako.


P1350885
Kelionės į Varšuvą partneris Warsaw Sightseeing Pass suteikė miesto kortelę su transportu. 
Turizmo rinkodaros specialistams yra du būdai, kaip dirbti su blogeriais. Pirmas būdas yra suteikti reikiamą paramą ir leisti blogeriui pažinti lankomo krašto turizmo resursus savarankiškai. Tokiu būdu prarandama arba labai susilpninama kelionės metu sukuriamo turinio kontrolė, nes blogeris yra laisvas pasirinkti, kokius turizmo objektys lankys, kokius vietinius patiekalus ragaus, kur nuklys...Antras būdas yra sudaryti detalią vizito programą ir vedžioti blogerį visur "už rankytės". Tokia programa būna labai intensyvi, nebūna laisvo laiko, bet galima kontroliuoti bent dalį turinio, tai yra puiki galimybė supažindinti blogerį su kokiu nors sunkiai atrandamu objektu ar labai konkrečiai paprašyti sukurti turinį apie vieną ar kitą objektą, kuriam norite gauti daugiau turistų dėmesio. Čia noriu pasakyti, kad abu būdai yra geri ir viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. Noriu pabrėžti, kad blogeriui negalima statyti sąlygų ką ir kaip rašyti ar kalbėti, nes blogeriai yra dideli narcizai ir nemėgsta cenzūros. Jeigu norite 100 proc. kontroliuoti blogerio kuriamą turinį, tai patys parašykite atitinkamą iliustruotą pranešimą spaudai ir sumokėkite už jo patalpinimą bloge-tokia praktika irgi egzistuoja.

P1650506
Partnerystė su Marijampolės TIC leido man pažinti šį nuostabų Lietuvos kampelį.
Kokios pagalbos iš turinio rinkodaros specialistų tikisi blogeris?

  • Informacinė medžiaga ("Press kit") apie lankomo krašto turizmo objektus, miesto žemėlapis, įvairi reklaminė medžiaga, suvenyrai...Galima tartis dėl internetinio tokios medžiagos apipavidalinimo, nes kai kuriems blogeriams to tikrai užtenka. 
  • Apgyvendinimas. Nakvynių skaičius priklauso nuo vizito trukmės tikslingumo; galima tartis dengti dalį nakvynės kainos. 
  • Transportas. Dauguma turizmo rinkodaros specialistų nori dirbti su blogeriais, kurie gali pasirūpinti savo transportu patys, nes čia nusimato nemažos išlaidos.
  • Papildomas maitinimas, kava ir desertas. Apgyvendinimo vieta greičiausiai suteiks pusryčius, bet kitas maitinimas dažniausiai finansuojamas iš asmeninio blogerio biudžeto. 
  • Lankytinų vietų bilietai, ekskursijos. 
  • Suvenyrai.

Suprantu, kad eurai turizmo rinkodaros specialistams iš dangaus nekrenta, todėl dažnai padengti visas blogerio išlaidas nebus galimybės, bet dėl to nereikia atsisakyti bendradarbiavimo: blogeriui skiriama pagalba priklauso nuo blogo turinio. Tarkime, blogeris rašo apie prabangias keliones, gyvenimą 5* viešbučiuose, keliones jachtomis...Tokiam blogeriui negalima siūlyti 2* viešbučio ir baidarės, nes jo skaitytojams tai bus neįdomu ir turizmo rinkodaros specialistų atstovaujamam kraštui naujų turistų nepritrauks. O jeigu blogeris rašo apie biudžetines keliones, netikslinga (nors malonu būtų) jį apgyvendinti Hiltone, nes jo skaitytojams tokia prabanga neįkandama ir naujų svečių Hiltonui nepritrauks. Kita vertus, jeigu pasišykštėsite, tai blogerio vizitas bus neigiama patirtis ir jis reklamuos tai, ką matė ar gavo-ar tikrai norite ant viso interneto sužibėti pigiu nušiurusiu viešbučiu su vakarykštės dienos bandelėmis pusryčiams? Laimei, kai kurie blogeriai nerašo apie neigiamas patirtis iš pagarbos kitiems vizito dalyviams, nesusijusiems su patirtais nemalonumais, bet tai lieka blogerio diskretiškumui. Reikia suprasti, kad nutylėta neigiama patirtis gali atsisukti prieš blogerį, jeigu jo skaitytojai ateityje nusipirks nekokybiškas prekes ar paslaugas. Taigi, rekomenduoju susipažinti su blogerio CV ("Media kit") ir išsiaiškinti jo keliavimo stilių, bet tuo pačiu nesistengti "prasisukti pigiai", nes blogeris, neva, "nėra tikras žurnalistas".


P1650082
Partnerystė su Utenos TIC leido pažinti laimingą miestą su muzikiniu fontanu.

Iš kur gauti lėšų blogerio vizitui? Yra du būdai: nusimatyti lėšas darbui su blogeriais metiniame biudžete ir padengti kai kuriuos kaštus patiems arba ieškoti barterio su kitais vizito dalyviais (viešbučiu, restoranu, muziejumi...), kai mainais į suteikta prekę ar paslaugą blogeris pareklamuos šiuos barterio partnerius savo kelionės aprašyme. O galbūt, jeigu esate turizmo rinkodaros specialistas regione, pagalbos galite kreiptis į "centriuką" Vilniuje?

35543390_10209358214151154_387022599713980416_n
Partnerystė su Alytaus TIC leido pažinti Dzūkijos puošmenas.

Galima aptarti lūkesčius su blogeriu. Tai nėra būtina bendradarbiavimo sąlyga, bet kartais padeda išvengti nemalonių siurprizų. Deja, yra daug blogerių, kurie sugeba gauti paramą savo vizitui ir paskui dingsta kaip dūmas, neblaškomas vėjo, nenufilmavę nei vieno kelionės video, neparašę nei vieno blogo įrašo apie turizmo galimybes apsilankytame krašte ir t.t. Nauji kelionių blogai dygsta kasdien kaip grybai po gero lietaus, dabar kai kuriems blogeriams tai pasidarė kažkokia pigių ar netgi nemokamų "susikombinuotų" atostogų rūšis. Turiu už juos raudonuoti. Todėl prasideda nauja praktika, kai turizmo rinkodaros specialistai ir blogeriai sudaro rašytines sutartis, o šalia vizito paramos blogeris gauna ir finansinį atlyginimą už atliktą darbą.


20180810_203638
Zarasų apžvalgos ratas-dalis ekskursijos po Zarasus, kurią man maloniai nemokamai pravedė tuometinis Zarasų TIC darbuojojas Kęstas. 

"Tai tie blogeriai visko nori nemokamai?"- klaidingas požiūris. Nuotraukų peržiūra ir redagavimas, teksto kūrimas, medžiagos surinkimas suėda daug laiko (jau nekalbu apie video redagavimą), kurį blogeris paima nuo apmokamo darbo ir šeimos, o dažnai už blogui sugaištą laiką niekas blogeriui neužmoka. Geras blogeris nežiūri į partnerystę su turizmo rinkodaros specialistais kaip į nemokamą pramogą, nes už suteiktą paramą reikia atsilyginti sukurtu turiniu. Tai turite atsiminti, kai gausite kitą blogerio laiškutį, net jeigu jame bus kalbama apie paramą, pagalbą, kaštų padengimą ("free", "complimentary", "support")-tai nėra kažkoks elgetavimas.

35401679_10209351676867726_5371388595477151744_n
Camino Lituano-Alytaus TIC darbuotojų ir Punios seniūno pagalba piligriminės kelionės pradžią pasiekiau lengvai. 

Tokios būtų bendros gairės, bet tema yra plati ir reikšminga, todėl laukiu pastabų, pasiūlymų, komentarų.

Jūsų Kūtvėla

Komentarų nėra: