2018 m. kovo 25 d., sekmadienis

Kūtvėla keliauja į Suvalkus: lankytinos vietos (ir apsipirkimas) Lenkijos šalčio poliuje.

Lietuviai Suvalkus net nesustodami pravažiuoja pakeliui į Varšuvą arba važiuoja tik į šios apsipirkimų Mekos parduotuves, o štai mane suintrigavo dažnai nuošalyje liekantis Suvalkų turistinis potencialas, tik detalesnės informacijos ar žemėlapių neturėjo Lenkijos atstovai nei Adventure Vilniuje, nei ITB turizmo naujienų parodoje Berlyne. Taigi, informaciją apie lankytinas vietas Suvalkuose teko po fragmentą rankiotis iš interneto, o trumpas lankytinų vietų aprašymas ir nedidelis žemėlapis yra nedideliame kelionės vadove "Seinų ir Suvalkų kraštas". Internetas man pasakė, kad Suvalkuose yra turizmo informacijos centras, į kurį aš dėl jau pasitaikiusių turistinės informacijos precedentų daug vilčių nedėjau. Į šią vienos dienos pažintinę kelionę (žinoma, su apsipirkimu, nesu juk ant galvos kritusi!) pasirįžau sužinojusi, kad Lux Express autobusai vis dar tęsią savo naujametinę išpardavimų akciją, todėl bilietą Vilnius-Suvalkai-Vilnius įsigijau prieš kelis mėnesius iki kelionės už 13,00 eur. Keliavau be nakvynės, nors Suvalkuose tikrai yra kur patogiai ir nebrangiai apsistoti.

P1610744
Labai patogu sustoti turistiniam autobusui.

Kelionės dieną teko keltis apie 4 val. ryto, nes autobuso išvykimo laikas buvo 6.30 val. Nusimatė beveik para be miego, nes numatytas grįžimas į Vilnių buvo apie 00:20 val. sekančią naktį. Perkant bilietus man tai nepasirodė neįveikiama kliūtis, nes išlaidauti nakvynei šį kartą tikrai nenorėjau,- kaip nori sukis, o mažiau 30 eurų nakčiai ir nepalieki. Dabar galiu pasakyti, kad nors ir pavargau kelionėje, bet pagrindines lankytinas vietas ramiai apėjau, spėjau apsipirkti ir net kelis kartus pavalgyti, todėl tos nakvynės kaip ir nepasigedau. Mūsų autobusas vėlavo atvykti į Suvalkus apie 20 min., nes teko laukti Panoramos stotelėje vėluojančio Rygos reiso, iš kurio į mūsų autobusą persėdo nemažai keleivių. Autobusas buvo beveik pilnas, nors Suvalkuose išlipau tik aš viena-kiti keleiviai tęsė kelionę iki Varšuvos.



Suvalkai yra didžiausias Suvalčyznos regiono miestas. Šio regiono istorija yra labai permaininga, bet nenoriu čia skaityti istorijos paskaitos, todėl pateiksiu kelis įdomesnius ir reikšmingesnius faktus. Senovėje lietuviai su lenkais nesisiekė, nes juos skyrė jotvingiai (Petras Dusburgietis juos vadino sūduviais), kurie galiausiai visgi išnyko. Labai įdomiai pateikiama jotvingių išnykimo istorija: kaip gentis jie išnyko XIII-XIV a., bet jų kalba išnyko XVI-XVII a. Tai kada iš tiesų išnyko jotvingiai?

Suvalkai pirmą kartą istorijoje minimi palyginus vėlai, tik apie 1710 m., kai Vygrių vienuolyno kamalduliai kryžkelėje prie Juodosios Ančios upės pastatė koplyčią, o vėliau gavo teisę rengti turgus; 1715 m. Vygrių prioras gyvenvietei suteikė miesto steigimo privilegiją, gyventojai buvo atleisti nuo dvaro prievolių ir žemė padalinta į 300 sklypų. Miestelis tada vadinosi Susvilkiais, bet "Kadangi kamenduliai buvo ne vietiniai, o atsibastėliai iš Čekijos, visos Lenkijos, Vokietijos ir nesugebėjo ištarti Susvilkiai, tai pradėjo vadinti Suvalkais, kurie iki 1920 m. niekad nepriklausė Lenkijai. [...]". (Daugiau: Sūduva po LDK padalijimo 1795 m., PDF formatas) Po Vienos kongreso Sūduvos žemės atiteko carinei Rusijai ir buvo įtrauktos į autonominę Lenkijos kongreso karalystę, kurią valdė Rusijos caro administracija. XIX a. per Sūduvą nuvingiuoja svarbūs regiono keliai ir geležinkeliais. Po Vienos kongreso iki 1863 m. sukilimo Sūduvos regioną, kuriame gyveno nemažai etninių lietuvių, žydų, vokiečių, totorių, sentikių ėmė lenkinti per bažnyčias, mokyklas, dvarus. Sūduva tapo lietuviškos spaudos platinimo centru spaudos draudimo metais; tęsėsi regiono rusinimas ir lenkinimas. Suvalkų gubernija įkurta 1867 m. ir nuo tada jos gyventojus imta vadinti suvalkiečiais.

Lietuva 1918-1920 m. Versalio sutartimi ir kovose su Lenkija neteko dalies teritorijų (tame tarpe ir Augustavo, Seinų), o netrukus-ir Vilniaus. Dabar tą istoriškai mums svarbų kraštą iš Augustavo, Suvalkų, Seinų apskričių lenkai ir vadina Suvalčyzna, o mes turėtume sakyti "Sūduvos Suvalkija". Regionas nukentėjo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karų metais, sunkiai atkūrė savo ekonomiką. Šiandien Suvalkų mieste gyvena apie 70,000 gyventojų. Atsižvelgiant į įstorines aplinkybes, šiame reportaže Suvalčyzna vadinsiu Sūduvos Suvalkijos regioną, o Suvalkais- tik patį Suvalkų miestą. Reportaže taipogi bus nemažai pavardžių lenkiškais rašmenimis. 

Kertant Lietuvos-Lenkijos sieną įlipo lenkų pasieniečiai ir patikrino asmens dokumentus. Maždaug 9.50 val. Lenkijos laiku (lenkai gyvena viena valanda atgal nuo mūsų) Lux Express autobusas sustojo Suvalkų autobusų stoties prieigose. Šis autobusas į pačią autobusų stotį neužsuka, todėl reikia nepravėplinti ir laiku išlipti, nes vairuotojas nepaskelbė stotelės, nors man įlipant pasitikslino, kad aš tikrai važiuoju iki Suvalkų.

P1610697
Prie Suvalkų autobusų stoties yra didelis miesto žemėlapis.

P1610699
Suvalkų autobusų stoties ženklas.
Šalta ir lengvai snyguriuoja. Laimei, po apačia vilkiu savo nepamainomas žiemines baisiakelnes ir baisiamaikę, kurie neleidžia šalčiui iki manęs prasiskverbti. Pirmiausia dairausi bankomato, nes reikia išsigryninti pinigų šiai dienai ir artėjančiai kelionei į Mozūriją. Man patinka naudotis Revolut bankine kortele, nes per porą mėnesių joje esančius likučius eurais konvertavau į zlotus ir taip nejuntamai susidarė 50 zlotų suma. Raskite jūs kitą banką Lietuvoje, kuris 0,60 eur konvertuotų į zlotus! Bankomate nemokmai gryninu viską ką turiu, to pasekmėje gaunu tris bankontus po 100 zlotų. Tai jau negerai, nes bus problemų su grąža perkant muziejaus bilietą. Laimei, ant kampo pasitaiko paštas, išsiunčiu atvirukus savo Patreon prenumeratoriams ir katukui Fricui į Rokiškį, o pašte su grąža problemų gi nebūna. Dabar dairausi kaip nueiti iki Gegužės 3-sios Konstitucijos parko, kur yra man taip reikalingas Suvalkų turizmo informacijos centras.

P1610702
Automobilių aikštelė ir pėsčiųjų zona atskirtos akmens rutuliais.

P1610704
Paminklas Marijai Konopnickai.

Marijos Konopnickos aikštėje yra šios lenkų rašytojos paminklas. Marija Konopnicka (mergautine pavarde-Wasilowska) buvo garsi poetė ir romanistė, kovotoja už moterų teises. Marija gimė Suvalkuose 1842 m. Jos kūrinys "Rota" laikomas antruoju Lenkijos himnu (sakoma, kad vos juo ir netapęs! Spėju, kad tam kelią užkirto tokios eilutės kaip "Vokiečiai daugiau mums į veidus nespjaudys", nes atsižvelgiant į politiką ir geografiją toks himnas ateityje gali būti keblokas). Visgi, Mariją kaip rašytoją labiausiai išgarsino jos kūryba vaikams. Marija mirė Lvove ir buvo palaidota garsiosiose Lyčiakovo kapinėse. Vienas iš Veneros kraterių 1994 m. pavadintas jos garbei. Suvalkuose yra jos gyvenimui ir kūrybai skirtas muziejus ir pagal jos sukurtus nykštukų personažus padarytas Nykštukų kelias po Suvalkus. 

P1610705
Nykštukai prie Marijos Konopnickos paminklo aprengti pagal sezoną. 
Apie Suvalkus kaip miestą neturėjau jokio supratimo, todėl fotografavau visokias miesto infrastruktūros detales. Tiesą sakant, aš taip darau visuose miestuose, nes man įdomu palyginti su Vilniumi.

P1610710
Pėsčiųjų perėjos mygtukas. 

P1610712
Miesto nuorodos. 

P1610717
Ursulijus Lepečkojauskas lankosi Lenkijos šalčio poliuje.
Man labai patiko, kad ant žymesnių namų Suvalkuose yra štai tokios informacinės lentelės su vertimu į anglų kalbą! Šią idėją Vilnius tikrai galėtų pasivogti. Suvalkai yra šalčiausia ne kalnuose esanti Lenkijos vieta, o žiema čia užstringa nuo lapkričio iki balandžio. Tiesa, paskutiniai du angliško vertimo sakiniai lentelėje atrodo kaip nesėkmingas Google Translate. Tačiau Jūs mane supratote- į Suvalkus važiuodami nepamirškite po apačia pasivilkti šiltų vilnonių apatinių. Daug laiko šiandien praleidau istorinėje miesto dalyje, kuri yra gražiai tvarkoma ir rūpestingai prižiūrima.

P1610719
Gražios medinės durys.

P1610721
Suvalkų herbas.
Suvalkų herbas yra iš nuostabiai lietuviškos trispalvės spalvų: šv. Rokas ir šv. Romualdas vilki sidabro spalvos drabužiais ir stovi ant auksinio pagrindo, juodu skiria trys žalios kalvos raudoname fone. Aukščiausią kalvą puošia auksinė karūna ir kryžius. Šv. Rokas rymo ant lazdos, o prie jo kojų guli šuo. Šv. Romualdas yra laikomas Kamaldulių ordino įkūrėju.

P1610722
Dar vienas Suvalkų nykštukas.

P1610725
Drabužėlius nykštukams turbūt mezga kokia nors slapta nykštukų mylėtojų draugija? 

P1610727
Šiandien Suvalkuose +3'C.

Kitas į akis krentantis niuansas Suvalkuose yra apsikarstymas Europos Sąjungos paramos plakatais. Žinoma, jie ir reiškia, kad vienas ar kitas objektas sutvarkytas europinės paramos lėšomis. Tačiau rezultatas tikrai pastebimas, nes viešosios erdvės tiesiog blizga kaip išlaižytos.

P1610728
Europos Sąjungos parama.


P1610730
Paminklas Pilsudskiui.

P1610732
Suvalkuose labai daug kur išskirtos stovėjimo aikštelės neįgaliųjų asmenų transportui.
Ten, kur šiandien yra Gegužės 3-sios Konstitucijos parkas, buvo pirmoji miesto turgavietė su medine katalikų bažnyčia ir kapinaitėmis prie jos. Parkas buvo įrengtas 1820 m. Šis parkas savo struktūra ir stiliumi yra būdingas to meto miestų parkams su piknikų erdve vasarą ir čiuoyžklomis žiemą. Parke auga 1923 m. šios Konstitucijos garbei pasodintas ąžuolas.

P1610733
Nesu tikra, ar šis objektas, įvardintas kaip saulės laikrodis, nežymi pirmosios bažnyčios vietos.

P1610744
Labai patogu sustoti turistiniam autobusui.
Neoklasicistinė Šv. Aleksandro katedra buvo pastatyta 1820-1829 m., nes tuo metu buvo planuojama perkelti vyskupų rezidenciją į Suvalkus. Projekto autorius- Kristianas Petras Aigneris. Šis lenkų kilmės architektas gimė Pulavuose ir buvo Stanislovo Kostkos Potockio bendramintis, Varšuvos universiteto profesorius. Jis taipogi suprojektavo Pulavų rūmus bei Sibilės šventyklą jų parke; Pulavai neatskiriami nuo didikės Izabelės Fleming-Čartoriskos vardo. Bažnyčia buvo ne kartą perstatinėjama ir labai nukentėjo Antrojo pasaulinio karo metais. Šviesios atminties Jonas Paulius II 1992 m. suteikė šiai bažnyčiai ko-katedros statusą. Turistinėje literatūroje apie Suvalkus naudojamas "neoklasicizmo" terminas, o Lietuvoje mes esame pripratę sakyti "klasicizmas". Čia ir toliau remiuosi terminais iš turistinės informacijos apie Suvalkus ir naudoju jų siūlomus terminus.

P1610741
Paminklas Jonui Pauliui II.
Gegužės 3-sios Konstitucijos parke labai dailiame namelyje su girgždinčiomis durimis yra įsikūręs Suvalkų turizmo informacijos centras. Čia galima įsigyti visokių suvenyrų ir pasiimti nemokamą miesto žemėlapį. Įkritau ten kaip koks ufonautas, nes centro darbuotojos vis negalėjo manimi atsistebėti,- matyt, daugiausia Suvalkus visgi lanko lenkų turistai. Bendravome angliškai. Išsiaiškinau, kad Česlovo Milošo namo pamatyti man šiandien nepasiseks-jis uždengtas statybine plėvele renovacijai. Gavau labai išsamų bukletą apie Suvalkus ir čia parengtus tris turistinius takus: neoklasicistinį, istorinį ir žydų paveldo. Miesto žemėlapyje yra nurodytas dar vienas-Marijos Konopnickos nykštukų kelias. Dviračių mėgėjams irgi yra atskirai pažymėta trasa. Tai ko daugiau reikia?

P1610746
Suvalkų turizmo informacijos centras.

Dabar mano tikslas buvo apžiūrėti septynioms religinėms bendruomenėms skirtas Suvalkų kapines. Iki jų reikėjo šiek tiek paeiti, tai pakeliui dar šį bei tą apžiūrėjau.

P1610749
Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia.
Šią bažnyčią, esančią visai netoli turizmo informacijos centro, 1938-1840 pastatė pagal Henriko Markonio projektą. Šis architektas gimė Romoje, bet laikė Lenkiją savo antrąja tėvyne. Į Lenkiją jį pasikvietė Dauspūdos dvaro savininkas, grafas Liudvikas Mykolas Pacas. Kai kurie internetai apie šį didiką rašo "comte lituenien, palatin polonais, general de Napoleon". Nors kaip "general de Napoleon" buvo amnestuotas, jis visgi prisidėjo prie 1831 m. sukilimo, buvo mūšyje sužeistas, emigravo. Mirė Izmire Turkijoje, palaidotas šv. Polikarpo bažnyčioje. Užrašas ant jo kapo byloja: „Čia palaidotas grafas Liudvikas Mykolas Pacas, paskutinysis senosios lietuvių giminės palikuonis, Dauspudos, Rožanos ir kitų valdų savininkas, divizijos generolas, senato vaivada, krašto Tarybos narys, žemdirbių draugijos viceprezidentas, lenkų ordino Virtuti Militari, Prancūzijos Garbės legiono, Šv. Stanislovo, Bavarijos ir Maltos kryžių kavalierius. Gimė 1778 m. gegužės 19 d. prancūzų Strasbure, dalyvavo 1806, 1809, 1812, 1813, 1814 m. NAPALEONO vadovaujamose karinėse kampanijose Ispanijoje, Austrijoje, Rusijoje, Vokietijoje. Lenkų tautinėje kariomenėje kovojo prieš Rusiją 1831 m., buvo I-ojo rezervų korpuso vadas, keliskart sužeistas: prie Medinos, Rioseco, prie Burgoso, Laono, prie Ostrolenkos. Drąsus, karštas, atsidavęs, kuklus kovotojas. Žemvaldys, meno ir mokslo rėmėjas, patriotas. Tėvynei jau nuo jaunystės gyvenimą atidavė, dėl jos kovojo, kraują kautynėse praliejo. Tarnavo veltui, prarado daug turto, kentė klajones. Čia svetimoje žemėje jį 1835 metų rugpjūčio 31 dieną mirtis jį sutiko. Žemieti, už jo sielą pasimelsk, jo dorybės keliu eik“. Šio didiko sukaupta meno vertybių kolekcija šiandien saugoma Varšuvoje.

Grįžtant prie Švč. Jėzaus širdies bažnyčios, tai ji pirmiausia buvo kryžiaus formos stačiatikių Uspenjės soboras su kupolu kryžiaus viduryje. Bažnyčia buvo ne kartą perstatyta ir nuo 1915 m. priklauso katalikų bendruomenei. Apie bažnyčios konfesijos pakeitimą nieko nerašoma, tai pridursiu iš asmeninės sukauptos informacijos apie šį regioną- artėjant vokiečiams 1915 m. daug dabartinių Lenkijos ir Lietuvos rusų, kadaise čia atsikėlusių/atkeltų rusų kolonistų palikuonių, traukėsi į Rusiją, o po karo nebesugrįžo, todėl minėtame regione buvusios ir apleistomis tapusios jų cerkvės perėjo vietinėms katalikų bendruomenėms.

Turistinė informacija siūlo Suvalkus pažinti neskubant ir sugrįžtant į XIX a., kai ir pats laikas lėtai skubėjo. Įsivaizduokite, kad keliaujate Varšuvos-Peterburgo traktu ir Suvalkuose keičiate arklius. Apsistojate nakčiai viename iš Suvalkų viešbučių, apsiperkate žydų parduotuvėje, paragaujate alaus viename iš keturiasdešimties miesto bravorų, pabendraujate su vietiniais gyventojais ir pasidalinate paskutinėmis naujienomis vaikščiodami palei Juodosios Ančios upę, gėritės miesto architektūra ir geriate karštą arbatą iš samovaro.

P1610753
Namo fasado detalė.

P1610754
Graži laiptų atrama.

P1610755
Miesto autobusų stotelė. 

P1610756
Miesto susisiekimo plane pastebiu, kad iki vieno iš lankytinų objektų užmiestyje kursuoja miesto autobusas.
P1610758
Juodoji Ančia iš tikrųjų juoda.
Lietuviškai "ančia" reiškia kanalą, griovį su stovinčiu vandeniu. Tokioje "ančioje" mėgdavo turkštis naminiai paukščiai, ypač antys. Ši upė yra ilgiausia Suvalkų regione, jos pakartantėse įsikūrę keli sentikių kaimai. Prie Suvalkų miesto Juodoji Ančia nepasižymi švara, bet jau link Vygrių joje gyvena bebrai, o šių gyvūnų į nešvarų vandenį nei su geru medžiu neįviliosi. Ties Vygrių ežerų upėje daug dumblo, todėl maudytis nerekomenduojama. Šią upę yra pamėgę baidarininkai.

Suvalkų kapinėse savo antkapių gausa ir puošmenomis ryškiai išsiskiria katalikų bendruomenei skirta amžino atilsio teritorija. Septynių konfesijų kapinėmis jos vadinamos ne be reikalo: čia vietos užtenka katalikams, liuteronams, kalvinistams, stačiatikiams, sentikiams, žydams ir musulmonams. Įėjimai į visas kapines yra iš Zarzecze gatvės; visos kapinės viena nuo kitos yra atskirtos akmenų tvoromis, todėl teks įeiti ir vėl išeiti į kiekvienas atskirai. Kaip jau minėjau, paklausiausios yra katalikų kapinės. Čia norėjau surasti kapa to lenko, žuvusio per 9/11 teroro ataką, bet jis nėra niekaip niekur pažymėtas, todėl paieškos nebuvo sėkmingos.

P1610759
Informacinė lentelė prie kapinių.
Šios Romos katalikų kapinės įkurtos XVIII-XIX a. sandūroje. Čia yra neogotikinė koplyčia, galima pasidairyti į XIX a. antkapius ar pabandyti surasti žymesnių asmenų kapus.

P1610763
Katalikų kapinės.

P1610761
Senas antkapis su herbu.

P1610765
Sibire žuvusiems. 

P1610767
Akmeninis Rūpintojėlis.
Nedidelė protestantų bendruomenė ir šiandien gyvena Suvalčyznos ir Mozūrijos regionuose. Kapinės padalintos liuteronų ir kalvinistų bendruomenėms, bet kalvinų kapų yra nedaug pietvakarinėje kapinių dalyje. Protestantų bendruomenė į Suvalčyzną kelėsi XVIII a. iš Mozūrijos. Liuteronų bažnyčia ir šiandien veikia Suvalkuose. Ši kapinių dalis stipriai kontrastuoja su katalikiška ne tik palaidojimų skaičiumi, bet ir jų apleidimu.

P1610769
Protestantų kapinės.

P1610770
Keli išlikę antkapiai.
Stačiatikių kapinės irgi padalintos tarp stačiatikių ir sentikių. Graikiško kryžiaus formos Visų Šventųjų cerkvė pastatyta 1891-1892 m. rusiško bizantizmo stiliuje. Dabar ji veikia kaip parapinė cerkvė. Pati stačiatikių parapija įkurta XIX a.vid., kai į Suvalkus kėlėsi gyventi Rusijos caro administracija su šeimomis ir caro kareiviai. Pietvakarinėje kapinių dalyje laidoti sentikiai. Jie bėgo nuo persekiojimų iš Rusijos, nes nepripažino ten įvykdytos bažnytinės reformos, ir Suvalčyznoje apsigyveno XVIII a. Jų cerkvė (molena) irgi yra Suvalkuose. Sprendžiant iš kapinių būklės, abi bendruomenės nedidelės ir kapais neperdaugiausiai rūpinasi.

P1610777
Stačiatikių cerkvė.

P1610778
Nemažai apleistų kapų.

P1610776
Keli išlikę antkapiai.

P1610779
Yra ir tokių struktūrų.
Žydų bendruomenė Suvalkuose atsirado 1821 m., tuo pat metu iškilo ir jų sinagoga (Didžioji sinagoga). Reikia paminėti, kad XIX a. Lenkijos kongreso karalystėje (kitur-Varšuvos karalystėje, Varšuvos hercogystėje ir pan.) buvo išleisti įstatymai, palankūs žydų bendruomenių kūrimui. Daugiausiai Suvalkų žydai vertėsi prekyba. Žydai čia steigė mažas gamyklas, kur buvo gaminamos skrybėlės, actas, tabako produktai; žydai taipogi laikė alaus bravorus, odos apdirbimo įmones, malūnus, steigė įvairias parduotuves. Be to, jie įkūrė spaustuves, bibliotekas ir skaityklas. Jie įsteigė fotografijų salonus ir pirmuosius Suvalkų kino teatrus. Žydų bendruomenei priklausė mokyklos, ligoninės, senelių namai, sporto klubai. Manoma, kad žydų gyventojų skaičius Suvalkuose siekė apie trečdalį miesto gyventojų. Ši klestėjusi bendruomenė nuo žemės paviršiaus dingo 1939 m. Žydų kapinių vieta užrakinta, o raktą reikia pasiimti iš miesto rotušės. Kapinės čia įsteigtos 1825 m., bet naciai vokiečiai jas sunaikino, antkapius sunaudojo statyboms. Iš kelių išlikusių antkapių dabar sukurtas toks savotiškas paminklas "Raudų siena". Neoklasicistinio stiliaus sinagoga Suvalkuose buvo apgriauta karo metu ir išardyta 1956 m. Paskutinis žinomas palaidojimas šiose kapinėse datuojamas 1986 m. Kapines nemokamai ir reguliariai prižiūri kažkoks asmuo.

P1610782
Žydų kapinės.

P1610783
Paminklas žydų kapinėse.
Musulmonų kapinės įkurtos XIX a. pr. Rusijos caro musulmonams kareiviams, daugiausia totorių kilmės: Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse Rusijos caro armijoje tarnavo aštuoniolika generolų iš istorinių LDK totorių giminių. Didelis kariuomenės garnizonas Suvalkuose stovėjo nuo XIX a. vid. iki Pirmojo pasaulinio karo.  Deja, nei vienas musulmonų antkapis neišliko iki mūsų dienų.

P1610784
Totorių kapinės irgi yra užrakintos.
Prieinu ežerą tokių gražiu pavadinimu-Arkadija. Galima pasivaikščioti jo krantine, bet aš kertu kampą į Kosciuškos gatvę ir einu 24 Sierpnia gatve, t.y 24 Rugpjūčio gatve. Suvalkuose mėgsta gatves vadinti reikšmingų datų vardais: yra 24 Rugpjūčio, yra 1 Gegužės (I kid you not) gatvės.

P1610786
Vaikščioti Suvalkuose-tikras malonumas.

P1610788
Šiek tiek išsuku iš kelio pasigrožėti vandens kaskadomis.

P1610792
Protestantų bažnyčia.
Neoklasicistinio stiliaus bažnyčią liuteronams su galerija moterims 1840 m. pastatė pagal Waclawo Ritschelio projektą. Šis čekų kilmės architektas buvo Lenkijos karalystės vyriausiasis architektas, Varšuvos universiteto profesorius, valstybės patarėjas, Varšuva-Viena geležinkelio komiteto narys. Įdomu tai, kad jis buvo vyriausias pašto stočių architektas Vilniaus gubernijoje.

P1610798
Skelbimų stulpas.

P1610793
Čia jau reiktų saugotis dviračio. 
Kosciuškos ir Hameršmito gatvėse yra išskirti gražiausi ir vertingiausi neoklasicizmo epochos pastatai. Kaip jau turbūt supratote, būtent jie ir yra Suvalkų "senamiestis", tiksliau vadinamas "istoriniu miesto centru". Nesu šio architektūros stiliaus gerbėja, bet man padarė įspūdį kaip Suvalkuose istoriniai pastatai prižiūrimi, ant visų vertingesnių namų yra informacinės lentelės su vertimu į anglų kalbą.

P1610796
Vienas žymesnių pastatų.

P1610794
Dailininko Alfredo Wierusz-Kowalskio namas.
Šiame name vaikystę praleido garsus Lenkijos dailininkas Alfredas Wierusz-Kowalskis (1849-1915), garsus Miuncheno dailės mokyklos atstovas. Jo darbai laimėjo aukso medalius parodose Vienoje, Berlyne, Paryžiuje. Suvalkų krašte jis pragyveno šešiolika metų, todėl šio krašto peizažą labai mylėjo.

P1610802
Lechoslawo Marszaleko namas.
Prisimenate tokius Lioleką ir Boleką bei šunį Reksą? Pasirodo, kad Suvalkuose gimė jų autorius Lechoslawas Marszalekas.

P1610808
Marija Konopnicka ir Kūtvėla.

P1610809
Marijos Konopnickos muziejus.

P1610812
Šoninė gatvė prie Marijos Konopnickos muziejaus.
Nors pats Marijos Konopnickos muziejus ir dirbo, šį kartą neužsukau, nes jo aplinka man nepatiko. Šiuo metu ten vyksta dideli rekonstrukcijos darbai, pilna statybinių atliekų, dalis teritorijos aptverta. Manau, kad verčiau aplankysiu šį muziejų kai jis pilnai atsinaujins.

P1610816
Buvęs paštas, t.y. pašto stoties pastatas.
Šis paštas buvo svarbus miesto infrastruktūros elementas Varšuvos-Peterburgo trakte. Bendras šio kelio ilgis buvo apie 1250 km ir kas valanda kelio buvo statomos pusstotės, kelio prižiūrėtojų pastatai, diližanų stotys. Statytos ir kelio užkardos, kur kelio patruliai tikrindavo keleivių dokumentus. Pašto stotys buvo statomos 8-15 m atstumu nuo kelio su lenktu keliuku privažiuoti. Jos dažniausiai savo paradiniu fasadu statytos miestų pakraščiuose, todėl iš tolo pastebimos. Pašto stotyse buvo galima pakeisti arklius, čia buvo viešbutis, užkandinė, laukiamosios salės pagal keleivių socialinę klasę. Pašto stotys buvo savotiškas architektūros etalonas ir uoliai tvarkomos prieš pravažiuojant caro šeimai. Šis konkretus Suvalkų pastatas iškilo 1830 m., bet 1900 m. buvo perstatytas.

P1610817
Dailios arkos.

P1610819
Buvęs mokesčių surinkimo pastatas, 1830 m.

P1610821
Pastatas kairėje-miesto rotušė.
Suvalkams Magdeburgo teises suteikė Augustas II dar 1720 m. Manoma, kad šį rotušės pastatą 1843-1844 m. ir sargybos priestatą 1834-1835 m. suprojektavo Antonio Corazzi. Šis architektas buvo vyriausiasis neoklasicizmo stiliaus architektas Lenkijos karalystėje. Jis gimė Livorne, o į Varšuvą jį pakvietė Stanislaw Staszic, vienas iš Apšvietos epochos dignitorių, Gegužės 3-sios Konstitucijos rėmėjas. Šis veiklus žmogus siekė, kad vietinė architektūra lygiuotųsi į Europą, todėl A. Corazzi sekančius dvidešimt septynerius metus dirbo Lenkijoje, daugiausia Varšuvoje. Šį architektūrinį kompleksą išplėtė Karolis Majerskis 1855- 1857 m. Šis architektas, jeigu tikėti naujausiais duomenimis, pridėjo ranką prie 150 pastatų Suvalkuose. Tai jis ir suprojektavo neogotikinę kopyčią Suvalkų katalikų kapinėse.

P1610824
Pergalei prie Vienos atminti.

P1610825
Suvalkų rotušės fasado fragmentas.

P1610827
Suvalkų rotušė.
Rotušėje yra kavinė, kur galima pavalgyti dienos pietus. Čia už 13 PLN (apie 3,08 eur) suvalgiau didelę lėkštę žirnių sriubos ir didelę porciją žuvies su bulvių koše ir salotomis. Sotus naminis maistas, vanduo su citrina-nemokamai. Vėliau gėriau kavos su pyragėliu kavinukėje Chlodna gatvėje.

P1610828
Gegužės 3-sios Konstitucijos parkas.

P1610831
"Namas po kolonomis", 1830 m. Šešios toskaniškos kolonos. Šiame pastate buvo Leono Hollaenderskio (Leib Ben Dawid) knygynas ir spaustuvė. Jis 1843 m. emigravo į Prancūziją. 

P1610834
Pašto dėžutės Suvalkuose.

P1610836
Archyvas.
Suvalkų sutartis 1920 m. buvo pasirašyta šiame pastate. Žinoma, apie tai informacinėje lentelėje nerašoma! Bendrai paėmus, šio pastato statybos truko nuo 1853 m. iki 1877 m. Nacionalinis archyvas čia perkeltas 1955 m.  Netoli archyvo pastato yra Suvalkų krašto muziejus.

P1610849
Suvalkų krašto muziejus.
Šis pastatas iškilo 1912-1913 m. privačių donacijų lėšomis kaip Taupomosios kasos ir paskolų teikimo asociacija. Čia buvo leidžiamas ir vietinis laikraštis. Pastate veikė klubas, galiausiai davęs pastatui vietinį pavadinimą ("Einu į klubą" ir pan.). Čia 1919 m. lankėsi J. Pilsudskis. Krašto muziejus nedidelis, bet savotiškai įdomus. Sužinojau, kaip atrodė ledynmečio žmogaus būstas (taip, jau tada čia gyveno suvalkiečiai :D) ir kaip buvo statomos gyvenvietės ant vandens.

P1610843
Kažkoks suvalkietis pametė?

P1610846
Dailus biustas netoli muziejaus.

P1610851
Vaistinės pastatas.
Vaistininkas Mykolas Zawadskis įsigijo apie 1840 m. Šiuo metu viduje veikia vaistinė, bet galima pasižiūrėti į išlikusį senovinį interjerą. Kiek supratau iš aprašymo lenkų kalba, Vilniaus spaustuvininkas Zawadskis ir šis vaistininkas buvo giminės.

P1610853
Išlikę vidaus apdailos elementai.

P1610855
Česlovo Milošo garbės lenta.
Kaip jau minėjau, Chlodna gatvėje gėriau kavos su pyragėliu. Užsisakiau kavos su ledais, juk Chlodna gatvėje tokia skaniausiai ir geriasi :-) Atsikvėpiau, pailsinau kojas, pavarčiau turizmo informacijos centre gautas brošiūras. Dabar ketinau siekti sovietinių karių kapines ir memorialą, bet pėsčiomis vien į vieną pusę Google Maps rodė 58 min. Tačiau brošiūroje aptikau, kad Konopnickos aikštėje yra miesto autobusų bilietų automatas, o iki memorialo kursuoja autobusas Nr. 18. Tai kaip ir išsprendė problemą.

P1610857
Bilietų automatas.

P1610858
Suvalkų autobusų švieslentė.

P1610859
Autobuso dažnumas-tiesiog pavydėtinas.

P1610861
Hmm....Turbūt vienintelė vieta pasaulyje, kur bilietas su nuolaida kainuoja brangiau nei pilna kaina :D
Aš nusipirkau du bilietus po 1,25 PLN (vieną-pirmyn, kitą-atgal), nes "Adult fare" man kaip ir tiko. Visa bėda tame, kad Suvalkų visuomeninio transporto tinklalapis yra tik lenkiškas ir tik dabar, rašant šį reportažą, galiu normaliai per Google Translate jį pasižiūrėti. Visgi, man reikėjo pirkti bilietą už 2,50 PLN! Negaliu pasakyti, kodėl toks netinkamas vertimas bilietų automate, o bauda važiuojant be bilieto yra 50 kartų reikalingo bilieto kaina! Kas dar blogiau, tas sovietinis memorialas buvo užmiestyje, kuriam reikalingas dar kitas tarifas, tik štai miesto transporto žemėlapis į jokias zonas nesuskirstytas. Tačiau toks jau yra tas "laukinis turizmas", kai važiuoji savarankiškai ir neturi jokios kelionių agentūros užnugario. Laukiu aš savo autobuso Nr. 18. Laukiu ilgai, gal 25 minutes, tai vėplinėju kas stotelėje lenkiškai parašyta. Žiūrau, kažkas dėl šito maršruto lenkiškai tikrai užrašyta, tai Gūglinu po kelias frazeles. Taigi, iki sovietinio memorialo ir kapinių veža tik vieną kartą per dieną ir ne sekantis reisas. Tačiau vis tiek galima nemažai pavažiuoti, miesto daugiau pamatyti, o eiti iki to memorialo paskui bus tik 13 minučių. Taip ir padarau. Išlipu artimiausioje įmanomoje stotelėje ir pėdinu gražiai ir lygiai asfaltuotu pėsčiųjų taku. Ir štai-jis netikėtai atsiremia į kelio tiesimo darbus!

P1610863
Čia baigiasi kelias.

P1610865
Pėsčiųjų eismas draudžiamas.
Žinoma, kas yra Alionių pelkę perėjęs tai tam ir Suvalkai nebaisūs, bet visgi toliau žengti nedrįsau. Maža ką, dar koks kyšantis kabelis nutrenks ir kas čia Jums apie keliones rašys? Be to, priėmiau tai kaip ženklą iš aukščiau: vienas įspėjimas buvo iki sovietinio memorialo nekursuojantis autobusas, antras įspėjimas buvo draudžiamieji kelio ženklai. Trečio įspėjimo sulaukti nenorėjau. O kažkokia moteris su vežimėliu ramiai sau ėjo ir nuėjo per tuos pakelės brūzgynus. O aš, bailiūga Kūtvėla, pasukau atgal ir nutursenau įspūdingo daugiabučio sienos piešinio ieškoti.

P1610867
Suvalkų daugiabučiai ir pievelė, kur šuns kakučių niekas nerenka.

P1610870
Pas mus pabandytų kas tokius medžius po langais daugiabutyje pasisodinti....

P1610873
Čia tai bent menas!

P1610876
Bevielio interneto ir video kamerų skveras.

P1610877
Suvalkų autobusuose iš tiesų veikia greitas ir nemokamas wi-fi. 
Važiuoju iki Suvalkų geležinkelio stoties. Šis objektas netoli "Suwalki Plaza" prekybos centro, kuriame prieš kelionę man reikėjo apsipirkti. Pati geležinkelio stotis nedidelė, bilietų kasa, kiek žinau, neveikia, o bilietus galima įsigyti internetu arba iš kelionės palydovo. Čia sustoja traukinys iš Kauno (kelionės trukmė 2h 41 min, kaina 8,00 eur).


P1610880
Suvalkų geležinkelio stotis, 1896 m.

P1610881
Sprendžiant iš šiukšlinių skaičiaus mieste, tai šiukšlinimas yra mėgstamiausias vietinių gyventojų užsiėmimas. Tiesa, šios šiukšlinės nerūšiuoja.

P1610883
Gatvės menas.

P1610885
Sienos piešinio fragmentas.

P1610887
Žvilgnsis į laiptinę.

P1610888
Gatvės menas Suvalkuose. 
Abudu šiuos didelius namų sienų piešinius ir jau aprašyto daugiabučio sienos piešinį sukūrė
WypiszWymaliuj.

P1610893
Paminklas žuvusiems kovose už laisvę.

P1610894
Turistinis paruoštukas į Suvalkus.
Mano autobusas į Vilnių turėjo išvykti 19.45 val, bet maždaug 19.00 val gavau SMS, kad reisas vėluos apie 20 min. Suvalkų autobusų stotis buvo tuščia, išskyrus mane ir du nevalyvus benamius, kurie buvo dar ir alkoholio pavartoję. Juos apsaugininkas aprėkė, tik išvaryti nepajėgė. Šiaip tie benamiai buvo gana draugiški, siūlė kartu truktelt ko nors stipresnio. Pats autobusų stoties pastatas nedidelis ir smardus, WC mokamas (1,50 PLN). Jeigu galite kentėti ir norite sutaupyti, netoli yra McDonaldas ir jo WC dar nėra po pirkinio čekio kodu užrakintas. Autobusas atvykti vėlavo apie 25 min., kas man sudarė nedidelių nepatogumų, nes buvau nusižiūrėjusi naktinį autobusą iš stoties iki Baltupio (Nr. 103). Moterys sakė, kad iš Varšuvos labai sunkiai išvažinėjo, nes dideli penktadienio kamščiai visus kelius užkimšo. Mano naktinį Vilniaus autobusą ir punktualųjį Lux Express autobusą skyrė 20 min., kas buvo tikrai saugus laiko tarpas. Visgi, net ir vėluojantis Lux Express reisas į Vilniaus autobusų stotį atvyko 4 minutės iki mano autobuso išvykimo. Puoliau į autobusų stotį ir kaip kandis atsimušiau į stiklą- abidvi stoties pastato durys užrakintos! Plūsdamasi nėriau aplinkui stotį ir pamačiau atvažiuojant Nr. 103 autobusą. Čia noriu padėkoti daktarui G. Petrylai už dubens kaulų operaciją, kuri pastatė mane ant kojų ir įgalino pasivyti nuvažiuojantį autobusą.

P1610896
Kūtvėla apsipirko Lenkijoje.
Štai matote mano pirkinius. Pagal krepšelio sudėtį būtų galima pagalvoti, kad Kūtvėla serga prausimosi manija. Tačiau turite sutikti, kad visi šie produktai tikrai ūkyje praverčia, ar ne? Dabar palyginsiu kai kurių prekių kainas Lenkijoje ir Lietuvoje. Norėjau palyginti su man artimiausio IKI prekybos tinklo kainomis, bet jie internetu kainų neskelbia, turbūt bijo mitingo su degančiais fakelais. Ką gi, einu į Barborą.

Naudosiu Revolut konvertaciją: 1 eur= 4,2180 PLN, nes tokiu kursu turėjau zlotus pasikeitusi ant kortelės. Nusiimant kažkodėl bankomatas klausė ar noriu valiutą konvertuoti, tai aš rinkausi be konvertacijos.

Naturella Classic higieniniai paketai, 16 vnt: 5,49 PLN (1,30 eur) / Barbora 1,94 eur
O.B. Pro Comfort tamponai, 16 vnt: 11,99 PLN (2,84 eur)/ Barbora 2,89 eur
Bella įklotai, 20 vnt: 3, 69 PLN (0,87 eur)/ Barbora 0,85 eur
Linteo drėgnos servetėlės 10 vnt, ėmiau pigiausias: 1, 99 PLN (0,47 eur)/ Barbora tokios rūšies neturi, artimiausia yra Cleanic 15 vnt 0,72 eur
Dezodorantas Fa: 5,99 PLN (1,42 eur)/ Barbora 1,79 eur akcija, 2,76 eur be akcijos
Nivea šampūnas, du buteliukai po 400 ml, bendra kaina 21,28 PLN (5,04 eur)/ Barbora 400 ml 5,69 eur, 250 ml-2,99 eur
Colgate dantų pasta: 4,29 PLN (1,01 eur)/ Barbora 1,79 eur
Ibuprom 200 mg: 5, 49 PLN (1,32 eur)/ Vaistinėse apie 3,72 eur

Žinoma, kai kurioms prekėms Lenkijoje buvo pritaikytas skirtingas PVM. Štai, tarkime, šampūnas ir dantų pasta buvo su 23 proc. PVM, o higieniniai paketai ir tamponai-su 8 proc. PVM.

Šios kelionės išlaidos:

Lux Express autobuso bilietas Vilnius-Suvalkai-Vilnius: 13 eur su akcija
Naktinio autobuso bilietas: 1 eur (naktimis negalioja Vilniečio kortelė)
Dienos pietūs Lenkijoje: 13 PLN
Kava su ledais ir pyragėlis: 10,50 PLN
Du bilietai autobusui Suvalkuose: 2,50 PLN
Hamburgeris McDonalde: 4 PLN
Suvalkų krašto muziejus: 5 PLN
Pašto išlaidos: apie 35 PLN (oro paštu ženkliukas kainuoja 9 PLN)
Apsipirkimas: 77 PLN

Viso: nepilnai 50 eur.

Taip aš ir pasisvečiavau Suvalkuose. Ar tokio reportažo tikėjotės? Ar teko patiems lankytis Suvalkuose?

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Sūduvaitė

17 komentarų:

grumlinas rašė...

Kelionėms Lenkijoje planuoti nepamainomas http://mapa.polskaniezwykla.pl/

Ele Pranaityte rašė...

@Grumlinas: taip sklandžiai lenkiškai nemoku :D

grumlinas rašė...

Ką ten mokėti - žiūri piešinukus su aprašymais ir GoogleTranslate ;)

Ele Pranaityte rašė...

@Grumlinas: aha, ir tada ne tą bilietą nusiperki dėl vertimo klaidos :D Bet piešinukai visada gerai. Šiaip mielai tame regione panerščiau daugiau, tik vietiniais autobusais ten važinėtis biškį sudėtinga. Pripratę visi prie turizmo agentūrų, o pavieniai keliautojai nereikalingi.

grumlinas rašė...

Variantas kooperuotis su kuo nors nuosavu transportu, bo daug puikių vietų be autobusų ryšio. Mes su brangiausiąja ten ratus sukame jau kelinti metai, ir vis kažką atrandame.

Ele Pranaityte rašė...

@Grumlinas: draugė kaip tik parašė, kad likčiau kur nakvoti, nes rytoj pasiimtų į Šiaurės Lenkiją. Tik vat nakvynei biudžetas nenumatytas buvo. Būna gi sutapimų.

grumlinas rašė...

Gyvenimas žewrus :(

Unknown rašė...

Nuostabus pasakojimas, apimta beveik viskas ką žino tik vietiniai :) Iš savo patirties gal trūksta tik romantiško Senojo bravoro, bet jis visai senasis ty apleistas, ir nepatogioje vietoje - ten dar už geležinkelio stoties. https://www.youtube.com/watch?v=98Qfjf4WHvk

Iš žymių žmonių trūksta nebent antrosios Pilsudskio žmonos (Lietuvoje visai nevertinama), na ir režisierius Andžėjus Wajda ("Žmogus iš geležies", "Ponas Tadas") Suvalkuose gimęs, bet kadangi numiręs visai neseniai, ir dar dabartinės valdžios nelabai mėgstamas, tai vargu bau ar kokie pagerbimai jam įrengti.

Galima dar tik dvi labai vertinamas dvi vieetos restauracjas patarti - su Toskanos skoniais (http://rozmarino.pl/en/) ir totoriškąją Kuchnia U Alika (http://kuchniaualika.pl/). Ir dar lenkai labai drąsiai važinėjasi su Suvalkų taksi, nes rašo 10 zlotų tai įprasta taksa (2,5 eur), o 30 pravažinėti beveik neįmanoma.

Ele Pranaityte rašė...

@Unknown (Jonas O.): šiai kelionei nebuvo įmanoma normaliai pasiruošti, nes Suvalkų miesto neatstovauja niekas jokiose turizmo parodose, internete nėra miesto gidų su žemėlapiais (pvz. In Your Pocket serija), jų turizmo informacijos centro tinklalapis už klaikų klaikesnis. Tai nenuostabu, kad kai ką ir nesužvejojau laiku. O už restoranų rekomendacijas-atskiras dėkui, niekada nežinai, kada prireiks, totoriška virtuvė skamba įdomiai. O dėl taksi tai gaila, kad tik dabar sužinau.

Anonimiškas rašė...

Visai smagūs tie Suvalkai. Teko ten irgi pasivaikštinėti (ne tik po parduotuves)) ). Šiaip visai geras planavimui Suvalkų puslapis https://um.suwalki.pl/dla-turysty/, tik angliška versija tai gerokai patrumpinta. Nėra va šių neskubių pasivaikščiojimų aprašymo https://um.suwalki.pl/dla-turysty/niespiesznie-po-suwalkach/ , ten ir nykštukų maršrutas nurodytas. Teks, Ele, ir lenkiškai mokytis).
Arūna

Ele Pranaityte rašė...

@Arūna: svarbu, kad "menu po angelski?" moku. O visa kita-jau kaip nors XD.

Anonimiškas rašė...

Po angelski tai pas tave blizga- kas be ko. Bet žinai, vis įsitikinu ir įsitikinu, kad anglų kalba ne panacėja/ Jei reikės po lenkiškai visada prašom -pomogę ci jak najdalej ))) ( kažko man neduoda komentarų normaliai rašyt, tik kaip anonimui))) kaži kodėl? )))
Arūna

Ele Pranaityte rašė...

@Arūna: komentare pasirink "Vardas/URL".

Lina rašė...

Gremlinas, aciu uz puikia nuoroda
http://mapa.polskaniezwykla.pl/

Vladas rašė...

Išsamiai aprašyti Suvalkai. Stebiuosi istorijos tikslumu. Objektų daug surasta. Bendra tautiečių nuostata, jog Suvalkai tik apsipirkimui, išblėsta. Dabar atšilus orui, šviečiant saulei, dar gražiau. Lieka tik nykštukus surankioti, jų 10.

Ele Pranaityte rašė...

@Vladas: poros nykštukų neradau, arba jau nebėra, arba tikslesnio žemėlapio reikia. O tokiems Suvalkams iš esmės pasisekė, kad esu tokia knyslė ir iškuičiau ką tokio galima pamatyti, nes lietuviškuose ir angliškuose internetuose apie tai labai, labai mažai informacijos. Džiaugiuosi, kad miestas turi savo TIC ir savo žemėlapį, tai rodo, kaip jie savo turizmu rūpinasi. O dėl istorijos, tai wikipedijomis nesinaudoju dažniausiai, skaitau istorikų, profesorių nuomones, tai ir tikslumas atsiranda. Dabar Augustavas laukia.

Vladas rašė...

Taip, Suvalkų TIC visko turi. 2 nykštukai yra pačiame Konopnickos muziejuje todėl, kad remontuoja jo aplinką. Augustavas mažesnis, bet ten daug vandens maršrutų, šliuzų. Ten paslėpta miškuose ar jų proskynose. Nes vienas vaizdas nuo kranto, visai kitas iš laivo. Sėkmės.