2018 m. kovo 10 d., šeštadienis

Tarptautinė turizmo naujienų paroda Berlyne "ITB Berlin 2018".

Į tarptautinę turizmo naujienų parodą Berlyne nuvykti mane paskatino du dalykai. Visų pirma, gavau nemokamą akreditaciją kaip kelionių blogerė. Jos teko kiek palaukti, bet susitvarkius formalumus kilo rimtas klausimas: tai visigi vykti ar nevykti į Berlyną? Nusprendžiau vis dėlto nuvykti dėl antro dalyko-pagaliau įsitikinti, koks didelis yra pasaulis, nusiteikti nustoti šmirinėti po savo regioną ir imti siekti tolimesnes kryptis. Tarkime, ši paroda man būtų paskatinimas pataupyti eurus ir vietoje smėlio skulptūrų festivalio Jelgavoje, tulpių žydėjimo šventės Burbiškyje ar stintapūkio Palangoje nuvykti kur nors toliau ir sudėtingiau, kad ir į kokius Balkanus. Be to, šioje turizmo naujienų parodoje tikėjausi gauti detalesnės informacijos apie savo jau šiemet suplanuotas keliones.

P1610617
Lietuvos stendas ITB Berlin 2018 renginyje.
Taigi, apsisprendžiau vykti į Berlyną. Palyginau skrydžių ir autobusų bilietų kainas ir nustebau, kad vos porą valandų trunkantis skrydis ir keliolika valandų trunkantis pervežimas autobusu kainuoja tiek pat- apie 80 eurų į abi puses. Tiesa, skrydžių paieškos programos atsisakė bendradarbiauti ir skristi tiesiogiai iš Vilniaus man reikalingomis dienomis; AirBaltic siūlė keliauti Vilnius-Ryga-Berlynas arba pridėti papildomą nakvynę Berlyne ir tada skristi tiesiogiai. Manęs netenkino nei vienas variantas, kelionės data artėjo ir net nepalankūs skrydžiai brango. Tada ėmė ir įvyko stebuklas: vieną vakarą žaidžiu aš su Go Euro (tai plaforma, rodanti galimus skrydžius, autobusus ir traukinius iš taško A į tašką B, siūlau nemokamai registruotis per mano nuorodą Bonusway ir naudojantis Go Euro informacija perkant bilietus susigrąžinti šiek tiek išleistų pinigų) ir dėliojuosi beprotiškus maršrutus. Kadangi vis tiek grįžtu savaitgalį, tai kodėl gi neišbandžius kokio nors traukinio iš Berlyno iki Gdansko ir tada neparskridus į Vilnių už 10 eurų iš Gdansko? Mano tėtė yra sakęs, kad aš ir griovy galiu miegoti, kad tik daugiau pasaulio pamatyčiau. Matyt, tai suprato ir Visata, nes pasiuntė man iki tol neegzistavusį Ryanair skrydį Vilnius-Berlynas už 25 eurus. Aš jau pasiekiau tokį avantiūrizmo lygį, kad griebiu gerus pasiūlymus kai tik jie atsiranda ir visiškai nepergyvenu, kaipgi reikės iš to Berlyno namo parsikepurnėti. Bet stebuklai tęsiasi ir po dviejų dienų Visata man vėl siunčia iki tol neegzistavusį Ryanair skrydį Berlynas-Ryga (nes, nu, tiesioginis skrydis namo jau būtų per daug gerai) už 27 eurus. Tada sulaukusi Valentino dienos akcijos nusiperku man palankiausiu laiku iš Rygos į Vilnių važiuojančio autobuso (šį karta pasitaikė Lux Express reisas) bilietą už nepilnus 9 eurus. Rezervuoju hostelį Berlyne ir imu vienvietį kambarį, nes noriu tylos ir ramybės.

Trumpas kainų reziume:
  • skrydžiai su Ryanair Vilnius-Berlynas ir Berlynas-Ryga: apie 50-55 eurai, įskaičiuotas 1 mažas rankinis bagažas pasiimti su savimi ir 1 mažas rankinis bagažas nemokamai priduodamas į bagažą prie vartų. 
  • autobusas Ryga-Vilnius: nepilnai 9 eurai, akcija.
  • nakvynė Berlyne, vienvietis kambarys hostelyje, be pusryčių, 102 eurai su patalyne ir rankšluosčiais, 3 naktys.
Transporto, maisto, lankytinų vietų ir suvenyrų kainų čia neminėsiu, nes jos svyruoja labai individualiai. Berlyno transporto kainas galima pasitikslinti čia. Berlyne puikiai veikia visuomeninis transportas; traukiniai, autobusai ir tramvajai kursuoja kas 5-15 minučių, priklausomai nuo reiso. 

Na, o kaipgi pati turizmo naujienų paroda, garsioji "ITB Berlin"? Prisipažinsiu, likau nusivylusi. Jai buvau suplanavusi dvi dienas, bet užteko vienos. Visų pirma, tos turistinės informacijos, kurios tikėjausi, negavau, nes kai kurios kryptys neturi parengusios net elementariausių turistinių žemėlapių.  Tarkime, tokie Suvalkai. Juokitės juokitės, o ar žinote, kad Suvalkų kapinėse yra kenotafas (o gal ir kapas?) to vienintelio lenko, žuvusio Niujorke per 9/11? Visų antra, buvo labai daug kičo ir turizmo naujienų paroda vietomis priminė Kaziuko mugės beskonybę. Nepatekau ir į Blogger Speed Dating renginį, kur kelionių blogeriai ir įmonės tariasi dėl bendradarbiavimo: tiesiog mano kuklus kampelis internete yra...na...labai kuklus :-) Vėlgi, savęs pardavinėti agresyviai irgi nesiėmiau-jeigu susiplanuosiu kur konkrečiai kelionę, tada ieškosiu jai partnerių. Gaila, kad šiemet teks atsisakyti Klaipėdos, nes nepavyksta rasti partnerių numatytai programai įgyvendinti (man ten reikia bent trijų nakvynių). Taigi, bendrai paėmus, "ITB Berlin" nepateisino mano lūkesčių, todėl kitą viešnagės Berlyne dieną paskyriau pasibastymui po miestą, kas gerokai kirto per mano biudžetą, bet, kaip sakoma, karste stalčiukų nėra, su savimi nepasiimsi.



Įkeliu toliau nuotraukas iš pačios "ITB Berlin" turizmo naujienų parodos ir kelis kadrus iš Berlyno. Kadangi tai nebuvo mano pirmasis apsilankymas Berlyne ir šios kelionės tikslas nebuvo rinkti informacijos pasakojimui apie Vokietijos sostinę, tai tų nuotraukų bus nedaug, o ir pats pasakojimas-trumpas. Netoli mano hostelio yra buvusios Berlyno sienos dalis. Ji buvo pradėta statyti 1961 m. ir dalino ne tik miestą, bet ir ištisas šeimas iki 1989 m. Taigi, šios kelionės metu aš prisiliečiau prie Europos istorijos net ne perkeltine prasme. 

20180307_084015
Berlyno sienos fragmentas.


20180307_084126
"Berlynas gyvens, o siena- grius". 
"ITB Berlin" vyksta dideliame komplekse, kurio paviljonus jungia specialus transportas lankytojams. Šalių išdėstymas labai chaotiškas, jokios logikos, todėl teko kas antrame žingsnyje dairytis į žemėlapį. Šiemet šalių stendai originalumu neblizgėjo, todėl net nuotraukų gražių neturiu parodyti.

P1610572
Ursulijus Lepečkojauskas susitiko su giminėmis iš Indijos.
P1610574
Ursulijus Lepečkojauskas ir Buda. 
P1610576
Okeanijos salė.
P1610578
Taitis. 
P1610583
Turkijos Kapadokija.

P1610585
Turkijos Troja.
P1610586
Italijos stendai.

P1610591
Abu Dabis ir Dubajus.
P1610596
Dubajus.
P1610600
Izraelio stendas. Dekoracijos ar vaišės?

P1610601
Palestina.

P1610609
Reino slėnio vynų paletė.
Baltijos šalys-Estija, Latvija ir Lietuva- šiemet nusprendė akcentuoti modernios valstybės sukūrimą ir 100 metų Nepriklausomybei paskelbimą. Deja, turiu pasakyti, šis sprendimas vizualiai buvo prastas, tokių stendų pilna paroda. Vargu, ar mes pritrauksime turistus reklamuodamiesi kaip vos šimtmečio sulaukusi valstybė.

P1610617
Lietuvos stendas.

P1610612
Estijos stendas.

P1610621
Latvijos stendas. 

P1610622
Seišeliai.

P1610625
Afrikos salių stendai.

P1610639
Peru-turtingiausia pasaulio šalis.

P1610641
Argentinos stende pavyko sudalyvauti vynų degustacijoje.

P1610632
Kosta Rika turėjo įsimintiniausią stendą.
P1610654
Balearų salos.

P1610659
Baltarusija reklamuoja bevizį režimą. 

P1610663
Japonijos stendas.
Kaip matote, labai užsibūti šioje parodoje man nebuvo ko, nes mano tikslas buvo ne tiek kontaktų užmezgti, kiek pasaulio įvairove pasidžiaugti. Ir vienos dienos tam sočiai užteko. Kitą rytą labai lijo, todėl teko skubiai užsukti į artimiausią prekybos centrą ir nusipirkti mažą lietsargį. Berlyno "Pasaulio sodai" įtraukti į autobusinių kelionių programas pakeliui į Europoje garsius gėlių festivalius ar gamtines keliones, bet man įspūdžio nepadarė. Tiesa, buvo ne sezonas ir daug kas buvo uždaryta, todėl tie 4 eurai už įėjimą buvo tikras apiplėšimas.

P1610668
Kiniškas sodas. 
Šarlotenburgo rūmuose pirkau bilietą į senąjį ir naująjį sparnus. Šie rūmai buvo pastatyti Sofijai Šarlotei, Frederiko III Brandenburgo elektoriaus žmonai, kai šis 1701 m. tapo Prūsijos karaliumi, o ji- Prūsijos karaliene. Jie buvo pirmieji karaliai Prūsijos istorijoje. Šie rūmai buvo pastatyti pagal Prancūzijos baroko madas, bet Sofija Šarlotė vos spėjo jais pasidžiaugti- ji mirė 1705 m., būdama vos 37-erių metų. Jos našlys pavadino šiuos rūmus Šarlotenburgu savo velionės karalienės atminimui. Rūmus ne kartą perstatinėjo ir puošė kitos valdovų kartos iki Hohencolerių dinastijos žlugimo po Pirmojo pasaulinio karo, o tada šie rūmai perėjo valstybei. Nemažai žalos rūmams padarė ir Antrasis pasaulinis karas, šiuo metu vyksta interjero atkūrimo darbai. Naujajme sparne rodoma įspūdinga porceliano dirbinių kolekcija ir gražioji Auksinė galerija, o senajame sparne yra Porceliano kabinetas ir asmeniniai valdovų apartamentai bei rūmų koplyčia. Į kainą įskaičiuotas audiogidas, kurį tikria verta pasiimti.

P1610685
Šarlotenburgo rūmai, Berlynas.

P1610688
Senasis Šarlotenburgo rūmų sparnas.
P1610692
Berlyno katedra.

20180308_174119
Brandenburgo vartai.
Žinoma, kokia kelionė be lauktuvių namie pasilikusiems? Susidariau savo tipišką Berlyno pirkinių krepšelį- smardusis gurmaniškasis sūris, arabiški kavos prieskoniai, kava- ir grįžau į hostelį pakuotis kuprinės, nes rytoj laukė ankstyvas skrydis. Na, pats skrydis ne toks jau ir ankstyvas, bet vien kelionė traukiniu nuo hostelio iki oro uosto su persėdimu trunka valandą laiko. Užrašiau atvirukus savo Patreon rėmėjams (ir Jūs galite duoti Kūtvėlai dolerį), bet iš Berlyno išsiųsti nepavyko, nes išvykimo dalyje oro uoste pašto nėra, tai išsiunčiau iš Rygos. Juk ir pati kelionė namo su persėdimu, tai skaitosi :-) Rygos, matyt, ne be reikalo nemėgstu, nes pašte buvo tik pašalpų atsiimti atėję asmenys pamuštomis akimis ir trenkiantys alkoholiu bei šlapimu smirdantys antisocialai, dvi valandas vieną sąskaitą apmokėti trunkančios pensininkės ir aš su savo Patreon atvirukais, kuri kaip koks ufonautas išsiskyrė iš bendros eilės. Manau, reikės padidinti įmokas :-)

Na, tai ką, pradedu kaupti eurus į Jordaniją.

Ar Jums teko lankytis Berlyne ar turizmo naujienų parodose užsienyje? Kokie įspūdžiai?

Jūsų Kūtvėla

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pasaulio sodai gražesni nuo kokio balandžio, kai žydi magnolijos, plius juose gali gyvai pamatyti, kaip atrodo jponiškas, kiniškas sodai ir pan. Oho, Jordanija, skamba egzotiškai...

Ele Pranaityte rašė...

Mane labiau papiktino mokestis už sodus kai jie visi uždaryti. Galėtų leisti nemokamai kol viskas sužydės. O Jordanija taip, egzotika.

Daiva rašė...

Parodoje, žinoma, neteko būti, bet pačiame Berlyne taip, prieš keletą metų, ir jis tapo vienu iš mylimiausių mano miestų. Praleidome kelias dienas, tiesa, vasarą, rugpjūtį, kai lijo tik kartą, stovint ilgoje eilėje prie muziejų salos, nes labai norėjome pamatyti Pergamo muziejų. :) Buvau gerokai iš anksto užsiregistravusi į ekskursiją į Reichstagą, t.y. galimybę užlipti į jo kupolą ir pažiūrėti į Berlyną iš paukščio skrydžio. Nežinau, ar tebeleidžia.

Ele Pranaityte rašė...

@Daiva:Reichstage galima ir dabar apsilankyti. Pergamonas visas pastoliais iš lauko apkalinėtas, tai nė artyn nėjau. Aš dabar galvoju, gal į parodą būtų buvę įdomiau eiti ne kaip blogerei, o kaip "general public" jų dienomis, gal smagiau būtų buvę.

Lina rašė...

Berlyne buvau praėjusį rudenį. Labiausiai patiko labai didelis blusturgis su įvairių virtuvių maisto vagonėliais. Net pavadinimo nežinau :) Ir, aišku, Pergamo muziejus.

Ele Pranaityte rašė...

Blusturgyje pirkau Kalėdinį eglutės žaisliuką. Buvo Velykų savaitė ir visur klestėjo zuikiai, bet blusturgyje visgi radau ko reikėjo. O Pergamonas tai be konkurencijos!