2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Tarptautinė turizmo paroda "Adventur 2015": glostyk vištą, riškis nuometą, ragauk dzūkų bandą ir šiemet keliauk Lietuvoje.

Šį savaitgalį "Litexpo" parodų rūmuose šurmuliuoja turizmo paroda. Nors dalyvių iš užsienio sulaukta mažai (matyt, jie daugiau dėmesio skirs vasario mėnesį Rygoje vyksiančiai turizmo parodai), dalyviai iš Lietuvos šiemet maloniai nustebino.Pasirodo, galim, kai norim.

Bet ne iki galo norim. Nors šeštadienį kursavęs Vilniaus viešasis transportas mane pribloškė seniai nematyta švara-autobusai ir troleibusai net iš išorės buvo nuplauti, o salono viduje drąsiai buvo galima sėstis ant grindų-, bet G2 autobusas taip ir nesustojo stotelėje prie parodų rūmų. Manau, kad tomis dienomis, kai vyksta parodos, ta stotelė yra būtina ir privalo būti padarytas papildomas susisiekimas-kitu atveju tas eskpresas nelabai pasiteisina. Kitas parodos minusas buvo tas, kad nebuvo trijų dienų bilieto. Kūtvėla dėkoja Ūdriui iš Super Kelionės LT už kvietimą apsilankyti parodoje.

Viešasias erdves gaivinantis burbuliatorius persikėlė iš žiemiškojo nesezono meto į Lietuvos salę.Tiek vaikai, tiek suaugę su malonumu burbuliavosi.

P1390471
Muilo burbulų atrakcija Lietuvos salėje.




P1390472
Va kokius muilo burbulus dabar galima išpūsti. Prisimenate laikus su PVA klijų buteliuku ir šiaudeliu?
Šiaulių stendai išsiskyrė spalvingais balionais. Ir šiaip jų stendas pasirodė labai stiprus, prisirinkau nemažai informacijos. Šiek tiek jau spėjau ir peržiūrėti informacinius bukletus, tai kokioms 2-3 dienoms reiktų nuvažiuoti į Šiaulius. Traukinys-ekspresas yra, pažintinių takų pėstiesiems yra, muziejų yra, Kryžių kalnas netoli, bet tik va apgyvendinimas nepigus.

P1390478
Šiaulių balionai džiugino parodos lankytojus.
Nemažai informacijos buvo galima gauti apie Lietuvą bendrai. Kalnai informacinių leidinių buvo skirti tiek suaugusiems, tiek vaikams. Parsinešiau "Paragauk ir pamilk" leidinuką apie tradicinę lietuvišką virtuvę.

P1390482
Ant viršelio puikuojasi lietuviškos virtuvės koziris- šaltibarštis.
Septynmylis žingsnis į priekį parodos organizavime buvo tai, kad buvo daug degustacijų. Tokie stendai ne tik pritraukdavo smalsuolius, bet ir sudomindavo skanumynais ir reklamuodavo savo siūlomas paslaugas ir pramogas. Štai pirmą karta gyvenime paragavau dzūkiškos bandos. Šis mitrus jaunuolis sukosi kaip vijurkas dalindamas degustacijas, kurias noriai ragavo parodos lankytojai. Man labai patiko tas dzūkiškas gardumynas, šiek tiek primenantis kugelį. Taip skaniai buvo reklamuojamas Tarzanijos nuotykių parkas ir Dzūkijos dvaras.

P1390486
Parodos lankytojai skanauja dzūkiškus delikatesus.
P1390489
Kūtvėla irgi gavo porciją dzūkiškos bandos. Na, gerai, dvi porcijas. 
Lietuvos liaudies buities muziejus (labiau žinomas kaip tiesiog Rumšiškės) šiemet turėjo išskirtinį stendą. Įvairių regionų tautiniais rūbais pasipuošusios moterys kvietė pasivaišinti prie gausiai nukrauto stalo. Žemaitiškas kastinys buvo labai skanus, o baltas pyragas tiesiog burnoje tirpo. Bet prie vaišių ne bet kas galėjo patekti, o tik atsakę į klausimus! Štai namas tarmiškai yra troba, stuba, pirkia ir gryčia. Bet pasakyk, kad gudrus, kuris aukštaitiškas, o kuris žemaitiškas, dzūkiškas ar suvalkietiškas! Sėkmingai įveikę viktoriną buvo pavaišinti.

P1390491
Rumšiškių muziejaus stendas. 
P1390494
Kraičio skrynia.

P1390495
Kūtvėlai pavyko įgyvendinti seną svajonę-užsirišti nuometą.

P1390498
Kūtvėla su nuometu. Argi ji ne elegantiška?
Su tuo nuometu tai irgi istorija buvo. Paklausiau, ar galima pasimatuoti, bet ne į tą etnografinį regioną kreipiausi, tai perdavė mane į už Aukštaitijos regioną atsakingos moters rankas. Pasimatuoti tai galima, tarė ji į mane atidžiai žiūrėdama, bet ar turite teisę? Nukabinau nosį. Nu ne, neturiu, braukdama ašarą tariau aš,-juk nuometas rištas tik ištekėjusioms moterims, Kūtvėla vis dar senmergystės godas godoja. Bet suderėjome, kad užriš avansu. Ne veltui pradėjau į protmūšius vaikščioti :-)

P1390547
Korys iš drevės- Dzūkijoje galima pamatyti senovinę drevinę bitininkystę. Musteikos kaime yra pažintinis takas.

P1390552
Labai skanios dzūkų vaišės. Ypač patiko grybų užtepėlė.
Miško grybų užtepėlės receptą galima rasti čia: Sezoninė virtuvė. Grybų užtepėlė. Toks, sakoma, lietuviškas bruschetta variantas prie vyno. Kalbant apie vyną, buvo malonu padegustuoti Pažaislio sveikatingumo komplekso siūlomą mišių vyną. Jį atsimenu dar nuo Vyno Dienų parodos.

P1390557
Pažaislio vynas.
Ignalinos rajone yra keli "Pasakų kaimai". Viename iš jų, Cijonuose, galima susipažinti su paukščiais. Vištukė šiurpė yra prieš 200 metų išvestos veislės paukštė ir drąsiai galima sakyti buvo šios salės žvaigždė. Labai jauki paukštukė tupėjo tyliai ramiai, kaip naminis šuniukas. "Paukščių kaimas" Cijonuose turi savo FB paskyrą: spausti čia.

P1390560
Vištytė šiurpė.

P1390565
Caca vištukas, caca gerutis.
Jūsų dėmesiui-keletas bendrų Lietuvos salės vaizdų.

P1390474
Stendų apipavidalinimas.

P1390479
Visokios pramonės prigalvota.

P1390501
Dalyviai iš Pajūrio.

P1390504
Sustabdyta parodos akimirka.

P1390505
Lankytojus linksmino žonglieriai ir fokusininkas. 

P1390535
Sustabdyta dar viena parodos akimirka.
Degustacijomis ir net šiugždančiais iš naujumo lankstinukais džiuginanti lankytojus Lietuvos salė gauna aukščiausią įvertinimą. Tiesa, tų degustacijų galėjo būti daugiau, o ir kai kurie stendai galėjo būti didesni ir interaktyvesni, tačiau lyginant su pernai metų paroda, tai skirtumas kaip dangus ir žemė.

Išvykstamojo turizmo salė buvo sausakimša nuo lankytojų, apgulusių žinomiausių kelionių agentūrų stendus. Šiemet beveik nepastebėjau lietuviškų kelionių agentūrų (frančizes kaip "Novaturas" ar "Tezturas" aš nelaikau lietuviškomis).

P1390513
Būtų gerai, kad tos kelionių agentūros pasinaudotų proga ir pamatytų, kokiais autobusasi reikia vežti turistus tiek į Provansą, tiek į Ventės ragą.

P1390515
Išvykstamojo turizmo salės stendai.

P1390517
Sudalyvavau beveik visose loterijose. Kai laimėsiu, teks mesti darbą ir atiduoti žiurkėną į prieglaudą, nes kitaip sunku bus tuos visus kruizus įgyvendinti. 

P1390519
Latvių stendas dominavo tarp svečių iš užsienio stendų.

P1390520
Viešbučių ir kurortų stendai nebuvo gausiai lankomi.Turbūt, per blizgūs ir per prabangūs pasirodė.

P1390538
Kūtvėla nors čia prie levandų nusifotografuos. Nes Provanse keliaujant su agentūra jų nepamatysit (nors reklamuoja). Nes, matote, per šalta dar. 

P1390544
Kai kuriose loterijose teko miegot dirbt.

P1390546
Kavinė.
Dar vienas teigiamas postūmis šioje parodoje buvo tai, kad buvo daug nedielių kavinių visose salėse. Anksčiau buvo tik valgykla ir keli kavos ir keksų stendai prie rūbinės, o šiemet buvo ir kur atsisėsti pačiose salėse. Labai gerai sugalvota! Visose salėse veikė nemokamas bevielis internetas.

Šeštadienį galerijoje virš Lietuvos salės veikė tautų mugė, kur buvo galima paragauti įvairių skanumynų (arba bjaurumynų, dėl skonio nesiginčijama) ir išgirsti daugiau informacijos apie atstovaujamą šalį. Čia nuolatos grojo muzika ir buvo šokama- pati smagiausia parodos vieta!

P1390522
Kirgizijos vėliavoje pavaizduotas jurtos dūmtraukis. Jeigu dūmas kyla- namuose kažkas yra. 

P1390525
Ukrainos stende buvo galima paragauti koldūnų ir nusifotografuoti su vainiku. 

P1390528
Azerbaidžano stendas traukė ir kitus mugės dalyvius, ne tik lankytojus.

P1390533
Kirgizijos plovas. 

P1390572
Šokam makareną!

P1390578
Oooo makarena ooo!!!
Kai Vivatur tapo Adventur, atsirado paskaitos. Šeštadienio programa buvo ypač turininga. Netikėtai patekau į fotografo Tomo Kaunecko pranešimą. Jis pasakojo labai įdomius ir naudingus dalykus apie kelionių fotografiją. Labai patiko ir pokalbis apie keliones su įdomiais žinomais žmonėmis, kur ypač ryškiai išsiskyrė charizmatiška gerbiama Nijolė Oželytė. Dar sužinojau, kad persiškuose kilimuose įaustas ožkos kvapas atbaido skorpionus.

P1390582
Tomo Kaunecko paskaita. Kūtvėla klausėsi susirangiusi ant kilimo. 

P1390590
Bzumbzumbzummmm!!!!
Buvo labai malonu parodoje sutikti ir dalyvius iš Slovakijos. Kai pamačiau juos, vos nenugriuvau iš nustebimo-taigi čia tie patys razbaininkai iš Kolybos, pas kuriuos praleidome iš kojų verčiantį vakarą kelionėje su Makaliumi.Jie mane irgi pažino, išbučiavo, šiuom bei tuom pavaišino (o kadangi tas šis bei tas buvo su laipsniais, tai netrukus kaip soti katė prisimerkusi knapsėjau jų stendo kampe).

Trumpa reziumė.

Parodos pliusai:

+degustacijos
+kavinės salėse
+atnaujinta dalomoji medžiaga, patraukliai pristatanti turizmo galimybes
+tautų mugė
+paskaitos ir pokalbiai
+kaip niekada anksčiau daug laisvų pakabų rūbinėje
+daug pažįstančių Kūtvėlą ją sveikino!
+slovakai :-)

Parodos minusai:

-susisiekimas G2 maršruto autobusu
-bilieto kaina (trijų dienų bilieto nebuvimas)
-kai kurie stendai Lietuvos salėje buvo gana nykūs
-mažai dalyvių iš užsienio šalių
-susikaustę ir ko tai išsigandę lietuviai-parodos lankytojai

Not to miss 2015-siais:

*Marcinkonys
*Merkinė
*Birštonas
*Šiauliai

Ar teko patiems dalyvauti šiemetinėje Adventur parodoje? Gal lankėtės panašiose parodose užsienyje?

Su meile, kaip visada susivėlusi ir brošiūromis laiminga sau bešiurenanti,

Kūtvėla


Komentarų nėra: