2018 m. sausio 22 d., pirmadienis

Keliaujame traukiniu į Daugpilį: ką pamatyti per 7 valandas?

Pastarosiomis dienomis bandau suvaldyti komunikacijos krizę, nes mūsų žurnalistai apsilankė Daugpilyje ir nustatė, kad čia yra brangi provincija, kurios gatvės primena Kalugą ar Riazanę (čia turbūt ne komplimentas?) ir nėra padorios nakvynės, o populiariausia prekė tarp lietuvių turistų yra, žinoma, alkoholis. Kaip turbūt žinote, "Lietuvos Geležinkeliai" pagaliau paleido ilgai lauktą traukinį Vilnius- Daugpilis, kuris Lietuvos sostinę su antru pagal dydį Latvijos miestu sujungia per maždaug 2 h 30 min. Tiesa, "Lietuvos Geležinkeliai" sugebėjo tvarkaraštį* sukalti taip kreivai, kad blogiau dar paieškoti reikia: traukinys kursuoja tik šeštadieniais ir sekmadieniais, išvykimas iš Vilniaus 05.42 val (kai dar nevažinėja visuomeninis transportas!) ir 11.45 val, atitinkamai atvykimas į Daupilį 08.29 val ir 14.36 val. Iš Daugpilio į Vilnių traukinys išvyksta 08.57 val ir 15.41 val, atitinkamai grįždamas į Vilnių 11.39 val ir 18.24 val. Taigi, iš esmės į Daugpilį galima nuvažiuoti vienai dienai (septynioms valandoms)  traukiniu, nors patogiausia būti pasilikti vienai nakčiai.

EDITED 2020 sausis: yra reisas Daugpilis-Vilnius 19.44- 22.01! Nebėra 15.41 val. reiso.

*Vilnius-Daugpilis-Vilnius traukinio tvarkaraščiai čia pateikiami teisingi šio reportažo rašymo metu, bet "Lietuvos Geležinkeliai" dar gali ateiti į protą ir juos pakoreguoti. Visus realaus laiko tvarkaraščius ir galiojančias kainas rasite "Lietuvos Geležinkelių" tinklalapyje.

P1580767
Daugpilis, Latvija.
Tarkime, visgi nusprendėte investuoti** tuos dešimt eurų į taksi, kad spėtume į 05.42 val reisą ir atvykote į Daugpilį punktualiai 08.29 val savaitgalį. Sveikinu-iki muziejų atidarymo liko dar bent pora valandų. Gerai, jeigu nelyja ir nesninga.

**Perkant atgalinį traukinio bilietą (t.y. bilietą pirmyn ir atgal tuo pačiu metu) arba turint "Lietuvos Geležinkelių" lojalumo kortelę, galima gauti nedidelę nuolaidą bilietui. Būtinai pasidomėkite prieš pirkdami!


Laimei, nėra to blogo, kas nepavirstų airišku alumi, nes netoli traukinių stoties (7 min pėsčiomis, sako Gūglė Mapsas), o tiksliau-autobusų stoties pastate Viestura gatvėje 10, yra airiškas pubas, kuris dirba 24/7. Kartais labai anksti ryte, kad atgrasintų stoties kontingentą, prie durų imamas 5 eur mokestis, kuris įskaičiuojamas į užsakymo kainą, bet Vilniaus traukinio atvykimo metu ši politika jau neturėtų galioti. Čia galima sušilti, pavalgyti, pažintį su Daugpiliu pradėti nuo gero alaus, o Redakcija primena, kad alkoholio vartojimas kenkia Jūsų ir visuomenės gerovei. Daugiau informacijos: Irish Dublin Pub. Šis pubas dalyvauja Daugpilio meniu programoje, kuri siūlo paragauti įvairių specialiai sukurtų patiekalų, susijusių su šio miesto istorija. Dublin Irish Pub siūlo rinktis is vegetariškų salotų (įeina ingredientas iš kanapių), karšto vištienos patiekalo ir deserto su Rygos balzamu: Daugpilio meniu: Dublin Irish Pub.

P1580868
"Pirmasis mažojo Marko šedevras", skirtas pagerbti garsų dailininką Marką Rothko.
Pasistiprinus galima apsilankyti Daugpilio turizmo informacijos centre, kuris nesunkiai pasiekiamas pėsčiomis nuo autobusų stoties ir traukinių stoties. Ne sezono metu, t.y. iki balandžio mėnesio, Rygos g. 22 A esantis turizmo informacijos centras sekmadieniais nedirba, o šeštadieniais dirba 10.00-18.00 val, bet pačioje Daugpilio tvirtovėje esantis Daugpilio tvirtovės informacinis centras dirba ir savaitgaliais abi dienas nuo 10.00 val.

Kiti pusryčių pasiūlymai: "Vesma" Rygos g. 49; "Ezitis migla" Rygos g. 30, "Dinaburger" Viestura g.58, "Luna" Mihoelsa g. 68, "Vita" Rygos g. 22A.




Daugpilio žemėlapis (PDF formatas)

20170916_094736
Daugpilio turizmo informacijos centras, Rygos g. 22 A.
Daugpilio tvirtovė ir joje esantys įdomūs lankytini objektai (Marko Rothko meno centras, šikšnosparnių centras, XIX a. rūbų ir aksesuarų ekspozicija, pati tvirtovės teritorija) turbūt ir bus pagrindinis Jūsų vienos dienos išvykos į Daugpilį tikslas. Marko Rothko centras dirba 11.00-19.00 val. šeštadieniais ir 11.00-17.00 val. sekmadieniais, taigi, yra pakankamai laiko pasivaikščioti po pačią tvirtovę, tik dėl Dievo meilės, nelandžiokite po griuvėsius ieškodami aštrių pojūčių.

21624142_10159327279835313_324006557_n
Tvirtovės teritorija atrodo maždaug taip. Detalų žemėlapį galima gauti Daugpilio tvirtovės informaciniame centre.

P1580540
Marko Rothko meno centras Daugpilio tvirtovėje.
Žydų kilmės dailininkas Markas Rothko (1903-1970) išvengė Holokausto dar vaikystėje emigruodamas į JAV. Su jo gyvenimu ir kūryba susipažinti išsamiau galima šiame meno centre, kur jo įspūdingos paveikslų kolekcijos paveldėtojai leidžia eksponuoti kelis (paprastai šešis) originalius darbus, o patys paveikslai yra reguliariai keičiami. Markas Rothko savo parodą buvo surengęs garsiajame Metropolitano muziejuje Niujorke (dailininkas gyveno tik iš parodų, nes savo darbų neparduodavo), o vienas jo paveikslas buvo nupirktas už 140 milijonų eurų- šimtą keturiasdešimt milijonų eurų! Šio paveikslo motyvais sukurto deserto galima paskanauti netoli Marko Rothko centro esančioje kavinėje "Arsenals", kuri dirba kasdien 10.00-22.00 val.

P1580613
Taip atrodo 140 milijonų eurų. Na, beveik.
Po Daugpilio tvirtovės apžiūros jau greičiausiai bus vidurdienis, todėl lieka ne taip daug laiko iki traukinio išvykimo į Vilnių, juk turbūt dar norisi ir lauktuvių namie pasilikusiems nupirkti. Tačiau Daugpilis tikrai turi ką pasiūlyti aplankyti, apie parduotuves net galvoti nėra kada: štai kad ir tame pačiame name, kaip ir Daugpilio turizmo informacijos centras, Rygos gatvė 22 A, esantis Latgalos kulinarinio paveldo muziejus, skirtas "šmakovkai" (t.y. naminukei, samagonui), duris lankytojams savaitgaliais atveriantis nuo 11.00 val. Šis muziejus skirtas edukacijai, bet su nedidele degustacija. Redakcija primena, kad alkoholio vartojimas kenkia Jūsų ir visuomenės gerovei.


P1580929
Nereceptiniai vaistai potencijai gerinti :D
Jeigu skysto pavidalo gastronominio paveldo tyrinėjimai Jūsų nedomina, galima rinktis religinį turizmą ir aplankyti Bažnyčių kalvą, kur vienas netoli kito yra keturių religinių konfesijų maldos namai: Romos katalikų bažnyčia, protestantų bažnyčia (su apžvalgos aikštele), stačiatikių cerkvė ir sentikių cerkvė (pastaroji turistų nepriima).

P1580806
Bažnyčių kalva Daugpilyje.


P1580975
Bažnyčių kalva Daugpilyje.
Bažnyčių kalvoje yra ir Daugpilio industrinio turizmo atstovas- DSR šratų fabrikas. Ši lankytina vieta sulaukia nemažai turistų dėmesio, todėl patartina ekskursijas užsisakyti iš anksto. Leidžia ir patiems turistams pašaudyti!

P1580823
DSR šratų fabrikas.
Traukiniu patogu keliauti su vaikais, todėl verta paminėti ir kelias jiems skirtas Daugpilio atrakcijas.
Visų pirma, Vienibas gatvėje 27 esantis  Latgalos zoologijos sodas. Savaitgaliais jis duris atveria 10.00-18.00 val. Čia nuostabiausia, kad jis skirtas daugiausia terariume gyvenantiems gyvūnams, bet su jais galima bendrauti gamtą atkartojančioje aplinkoje, o kai kuriuos gyvūnus galima glostyti ir imti į rankas. Patarčiau įsimesti į kišenę mažą buteliuką kokio dezinfekuojančio skysčio kelionėms (būna pirkti kosmetikos parduotuvėse ar vaistinėse), nes čia čiupinėjami vėžliai, rupūžės, žiurkėnai...

P1580648
Išdidus haremo viešpats.
Netoli Latgalos zoologijos sodo (Vienibas gatvėje 30) yra Zino mokslo centras. Tai yra nedidelis mokslo centras, iš esmės atkartojantis pasaulinio garso Koperniko muziejaus Varšuvoje idėją, kad mokslas gali būti įdomus ir pačiupinėjamas. Jis dirba savaitgaliais 12.00-18.00 val.

P1580660
Rankų šiluma varoma plunksna. 

Romantikams- nedidelė fotosesija "Emma Art Room" (kol kas sekmadieniais nedirba, šeštadieniais 11.00-17.00 val.), Gimnazijas gatvė 34/36-1c.

EmmaArt
Čia galima pasidaryti gražių selfiukų.

O kur dar parkai, kiti muziejai, skaniųjų desertų degustavimas, o jeigu dar koks festivalis pasitaikytų? (PDF failas, 2018 metų festivaliai Daugpilyje)

P1590011
Gatvės menas.

P1580746
Daugpilio Atlantas ir jo brolis dvynys.

20170916_084639
Daugpilio tramvajai.
Daugpilis yra pakankamai patogus tyrinėti pėsčiomis, bet didesnius atstumus, ypač keliaujant su vaikais, patogiausia įveikti visuomeniniu transportu. Rekomenduoju iš centro iki Daugpilio tvirtovės*** (stotelė "Cietoksnis") ir Bažnyčių kalvos (stotelė "Baznicu kalns") nuvažiuoti tramvajumi nr.3, daugiau informacijos čia (RU). Bilietas perkamas iš konduktorės tramvajuje, pilna kaina 0,43 eur. Žaidžiant Ingress, žinoma, geriau visur eiti pėsčiomis.

Daugpilio žemėlapis (PDF formatas)

***Pats tramvajus prie Daugpilio tvirtovės nepriveža, teks šiek tiek paeiti pėsčiomis (11 min, sako Gūglė Mapsas).

Pakeliui į traukinių stotį prieš kelionę namo galima užsukti į Rygos gatvėje 52 esančią suvenyrų parduotuvę O!Marta Shop ir įsigyti tradicinių suvenyrų.

Visgi, patarčiau nelakstyti kaip nelaiku iš žiemos miego pažadintiems Daugpilio tvirtovės šikšnosparniams ir susiplanuoti dvi dienas šio miesto pažinimui. Rekomenduoju "Hotel Latgola", kuris yra nesunkiai pasiekiamas pėsčiomis nuo traukinių stoties. Jeigu rezervuosite nakvynę per šią nuorodą, nakvynei gali būti pritaikyta nuolaida (Booking.com portalas šią nuolaidą taiko savo nuožiūra).

P1580510
Hotel Latgola.

P1580484
Dvivietis kambarys. 

20170916_074752
Pusryčiai.
Na, o jeigu traukinio grafikas Jums tikrai netinka (ir manęs tai nestebina), kodėl nepabandžius kelionės autobusu? Ecolines turi reisą iš Vilniaus į Daugpilį. Kelionės trukmė-apie 3 val. Autobuse yra planšetai filmams ir muzikai (nepamirškite savo ausinių, nors kartais jų būna galima įsigyti autobuse), nemokamas wi-fi, visos kelionės metu galima naudotis tualetu.


Na, o jeigu dar liko neatsakytų klausimų ar turite kokių pastebėjimų- rašykite komentarą.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Daugpilytė

2 komentarai:

Greta rašė...

Ačiū už pastebėjimus! Šiandien visą dieną apvaikščiojom, bet nieko ir nepamatėm :D rytoj atsigriebsim!

Ele Pranaityte rašė...

@Greta: tai kodėl nepamatėt? Tai kur žiūrėjot? :-)