2016 m. liepos 10 d., sekmadienis

Dienos kelionė į Rygą: gal dar ne viskas prarasta?

Šiemet Mindaugą karūnavau Rygoje (kaip supratau iš lietuvių kalbos paplitimo Latvijos sostinėje, tokia pat geniali mintis vienu metu šovė ne vienai dešimčiai mūsų tautiečių). Gerokai iš anksto pavyko pagauti akciją Lux Express autobuso bilietams (nepilnai 10 EUR į abi puses), todėl pasidėliojau tokią programą, kad būčiau Rygoje apie 11.00 val. ryte ir išvažiuočiau iš jos 17.00 val. reisu, kuris į Vilnių atvyksta apie 21.00 val. Tai buvo labai protingas planas, nes netikėtai išėjau sesės katino priežiūros atostogų. Pagrindinis šios kelionės tikslas buvo apsilankyti Nacionaliniame Latvijos meno muziejuje ir pamatyti, kaip jis atrodo po lietuvių architektų atliktos restauracijos. Jau kiek vėliau sužinojau apie į Rygos zoologijos sodą atvežamus Humoldto pingvinus, kuriuos užsidegiau pamatyti. Ir dar naktimis miegoti neleisdavo mintis, kad Art Nouveau rajone vienoje laiptinėje taip ir nepažiūrėjau aukštyn. Pora minučių su Google Maps su Rygos viešojo transporto tvarkaraščiais ir štai viskas sounds like a plan. Rygoje orų prognozė žadėjo iki +21'C šilumą, stiprų lietų visą dieną ir netgi krušą. Sinoptikai, kaip visada, apsiriko, gerai, kad tik pėdkelnes buvau užsitempusi, o ne žiemines baisiakelnes. Netgi Ursulijų Lepečkojauską namie palikau.

Nedaug trūko, kad iš to sounds like a plan būtų likę sounds like grįžtam į lovą ir miegam bent iki aštuonių, jeigu katinas nesibalados. Pirkdama bilietus nepasigilinau į Vilniaus visuomeninio transporto darbo laiką rytais per valstybines šventes, todėl tikimybė pirmąja reikiama transporto priemone atvažiuoti į stotį (jeigu ta priemonė nevėluos, kas Vilniuje net ankstyvą rytą esant tuščioms gatvėms yra neįmanoma) buvo rizika ten atsirasti 6.24 val, kai autobusas išvyksta 6.30 val.  Baisiai ne kažką.

Kviečiu taksi. Atsiliepia greitai ir pradžiugina, kad Perkūnkiemyje jie artimiausiu metu mašinų neturės. Gal už valandos, gal. O jau 5.20! Virpančia ranka renku kitą numerį, mintyse jau dėliojuosi, kokiu kampu kertant galima pasiekti taksi automobilių pilnesnį rajoną...Užsakymą priėmė. Gaunu žinutę- rastas automobilis, 8 min. Tai buvo labai, labai ilgos aštuonios minutės. Vairuotojas net nusistebėjo, kad šiame rajone taksi gali būti tik už valandos. Įdomiausia, kad atvažiavo taksi iš tos firmos, kurios numeriu pirmą kartą ir skambinau. Gal ten dispečerė apsimiegojusi dar?

Ryga pasitiko saule ir tokia šiluma, kad nors, anot mūsų gerai žinomo klasiko, su pelėm ir kurmiais ją girk. Ir jokios krušos tą dieną, žinoma, nebuvo. Autobusų stotyje esančiame turizmo informacijos centre susižinojau kas mane domino ir spaudos kioske įsigijau elektroninį taloną su dienos bilietu visuomeniniam transportui. Man patiko, kad ant Rygos miesto žemėlapio nurodyti autobusų, troleibusų ir tramvajų numeriai su sustojimais, todėl nereikia sukti sau galvos kaip iki kur nuvažiuoti. Šitu aspektu mums Vilniuje dar reikia tobulėti.




Nacionalinį Latvijos meno muziejų po restauracijos lankytojams atidarė š.m. gegužės 4 d., minint Latvijos nepriklausomybės dieną. Projekto autoriai buvo lietuvių architektai, o paties projekto biudžetas buvo per 30 milijonų EUR. Lietuvių architektų biuras "Processoffice" ir "Andrius Skiezgelas Architecture" komanda tarptautinį architektūros konkursą Latvijos meno muziejui rekonstruoti laimėjo dar 2010-aisiais. Šis projektas nurungė 90 konkurentų ir laimėjo Latvijos metų statinio didįjį prizą. Pats muziejus buvo pastatytas dar 1905 m. ir jis yra pirmasis meno muziejaus pastatas Baltijos šalyse, statytas tikslingai muziejaus reikmėms. Originalaus projekto autorius buvo architektas Vilhelmas Neimanis.

P1530273
Nacionalinis Latvijos meno muziejus Rygoje. 
Man šis muziejus padarė labai didelį įspūdį. Visų pirma, buitinė muziejaus dalis labai gerai suprojektuota lankytojų patogumui: rūbinė, tualetai, rakinamos spintelės daiktams palikti yra minus pirmame aukšte. Dvi bilietų kasos tą dieną vos spėjo pardavinėti bilietus. Prieš-ekspozicinėje erdvėje yra suoliukai atsisėsti ir susiorganizuoti daiktus. Dar muziejuje galima nemokamai fotografuoti (be blykstės). Labai rekomenduoju atsisiųsti muziejaus audiogidą į savo išmanųjį telefoną, kurį pakrauti galima važiuojant Lux Express autobusu. Muziejuje veikia wi-fi, tik jis yra žymiai lėtesnis nei mes esame įpratę, apsaugotas slaptažodžiu, kurį galima gauti informaciniame punkte. Aš išbandžiau audiogidą ir likau labai patenkinta.

P1530281
Centrinė laiptinė. 
P1530286
Dėmesys kiekvienai detalei. 
P1530287
Baroko epochos anfilados principu paremtas parodų salių projektas.
P1530291
Audiogidas duoda detalius nurodymus. 
P1530294
Rygos personifikacija lubų plafone kol kas nerealizuota. 
P1530295
Pats pastatas- meno kūrinys. 
P1530301
Audiogidas pasakoja apie paveikslus. 
P1530303
Papildomos priemonės pažinimui. 
P1530306
Puošnūs durų portalai. 
P1530309
Art Nouveau stilių primenančios detalės labai puošia. 
P1530323
Ekspozicija turi kuo nustebinti. 
P1530324
Balkiai sukuria netikėtas erdves. 
P1530326
Ant tokių grindų aš labai nejaukiai jaučiuosi. 
P1530329
Apžvalgos aikštelėje galima pasigrožėti Rygos vaizdais.

P1530334
Nuo Nacionalinio Latvijos meno muziejaus stogo. 

P1530336
Grupė renkasi į ekskursiją.
P1530352
Paveikslų saugykla atverta smalsiam turisto žvilgsniui. 
Mano didžiausi komplimentai architektams! Jūs sukūrėte naują turistų traukos tašką Rygoje ir tiesiog piligriminį tašką lietuvių turistams, kurie čia kaip bitės prie medaus turėtų traukti šio muziejaus pasižiūrėti. Naujose erdvėse pristatoma turtinga Latvijos meno kolekcija atskleidžia šios šalies menininkų indėlį į Latvijos dailę, susigaudyti kurioje padeda akcentai, sudėti audiogide. Be to, šis muziejus yra išskirtinio grožio pastatas,- nežinau kaip ten vyrams, bet mes, moteriškės, vaikščiodamos net aikčiojome.

Būtinai įtraukite šitą muziejų į savo apsilankymo Rygoje programą.

Iki Rygos zoologijos sodo patogu atvažiuoti tramvajumi Nr. 11. Elektroninį taloną, netgi ir visos dienos, reikia skenuoti kiekvienoje transporto priemonėje. Zoologijos sodas yra gerokai toliau nuo centro, todėl net susirūpinau, ar užteks laiko viskam, ką buvau susiplanavusi. Kritiniu laiko stokos atveju, nusprendžiau, pažiūrėsiu tik pingvinus. Juk, galų gale, jie man ir svarbiausi.

Keturiolika Humboldto pingvinų bus Rygos zoologijos sode visą vasarą. Jie čia susirinko iš įvairių Europos zoologijos sodų po apie 20 val. trukusios kelionės dėžėse ir praleis karantino laikotarpį prieš kelionę į Aziją. Jiems savo namus laikinai užleido flamingai. Kadangi šitas jų vizitas trumpalaikis, jų laikymo sąlygos neblizga. Dar neblizga ir dėl to, kad šitie pingvinai- baisūs nevalos! Šiems svečiams maitinti zoologijos sodas nupirko aukštos kokybės 14-17 cm ilgio silkių, todėl kvapelis iš akvariumo kiek nosį riečia. Tai ne pirmas kartas, kai Rygos zoologijos sodas priima pingvinus karantinui, nes Latvijoje nebuvo nustatytas paukščių gripo pavojus. Gamtoje Humboldto pingvinai, deja, sparčiai nyksta. Jų populiacijas neigiamai veikia klimato kaita ir maisto trūkumas, kurį sukelia kvotų nesilaikanti žvejyba; stiprūs lietūs naikina jų lizdus. Juos taip pat medžioja žmonės dėl maisto arba kaip masalą žuvims. Išnykimo pavojus didelis, kalba eina apie kelis dešimtmečius, jeigu neigiama žmogaus veikla nenutrūks. Laisvėje ši pingvinų rūšis gyvena nuo Čilės iki Peru, kur krantus skalauja Humboldto srovė.

Man pingvinai yra vaikystės trauma. Prisimenu tokį epizodą. Pirmą kartą pingvinus pamačiau Klaipėdos jūrų muziejuje kai buvau vaikas. Paskui man į atmintį įstrigo mamos pasakojimas, kad netrukus po mūsų apsilankymo ten dirbęs žmogus tuos pingvinus išpjovė.

P1530363
Norisi į laisvę...
P1530366
Labai mieli, bet labai nevalyvi. 
P1530377
Įspūdingų ragų savininkas. 
P1530387
Tai bent šeimynėlė. 
P1530389
Išdidus gausios šeimos tėvas. 
P1530400
Krokodilo Dandžio siaubas. 
P1530402
Pavojingas pūkuotukas. 
P1530405
Egzotiški Rygos zoologijos sodo gyventojai. 
P1530411
Tokio runculiuko geriau nesupykdyti. 
Zoologijos sodas man patiko mažiau nei meno muziejus. Daug vaikų, kurie verkia ir klykia, patys nežinodami ko nori. Prie kai kurių gyvųjų eksponatų didelės grūstys. Nenustebčiau, jeigu tie gyvūnai visi kenčia nuo streso. Narvai, gardai, užkardos irgi neprideda vizualinio malonumo. Žinoma, aš nemėgstu zoologijos sodų, pateisinu juos tik kaip nykstančių rūšių išsaugojimo vietą, bet tokiai veikla visur mažai finansuojama, tenka iš šalies užsidirbti rodant tuos gyvūnus turistams. Tačiau, reikia pripažinti, buvo vietų kur net ir man patiko. Ir labai pasisekė, kad ta žadėtoji kruša neiškrito tą dieną.

Tuo pačiu tramvajumi Nr. 11 važiavau atgal iki stotelės "Brivibas iela", kur kaip mat pavyko įsėsti į reikiamą troleibusą. Išlipau neprivažiavus Nacionalinio Latvijos meno muziejaus ir pasukau į Art Nouveau pastatais garsėjantį rajoną. Čia pulkavosi netgi kruizinių laivų suorganizuotos turistų grupės. Šiame rajone yra Art Nouveau muziejus, bet jame esu buvusi, todėl šį kartą padariau tai, ką pamiršau per praeitą apsilankymą- užverčiau galvą aukštyn į šio pastato laiptinę. Pastatas yra normalus gyvenamasis namas, kurio laiptine slankioja turistai.

Net trečdalis Rygos pastatų yra pastatytos šiame architektūriniame stiliuje. Taip atsitiko pirmiausia dėl to, kad tuo metu Ryga labai gerai finansiškai laikėsi ir galėjo sau tai leisti, todėl Art Nouveau stiliaus pastatų visoje Rygoje priskaičiuojama apie aštuonis šimtus. Art Nouveau rajonas tarp Elizabetes ir Alberta gatvių atsirado čia pastačius naują miesto rajoną turtingajai buržuazijai. Be to, istoriškai šis rajonas buvo už istorinės viduramžių gynybinės miesto sienos ribos ir pagaliau galėjo mėgautis leidimu statyti ne vien tik medinius, bet mūrinius pastatus- viduramžiais  mediniai pastatai prie miesto sienos būdavo sudeginami priešui artėjant. Daugelis pastatų Alberta gatvėje buvo sukurti Michailo Eizenšteino, kurio sūnus buvo garsus režisierius Sergejus Eizanšteinas. Norintys skirti daugiau laiko patyrinėti šio architektūrinio stiliaus grožybes gali aplankyti Art Nouveau muziejų, kurio tinklalapyje galima rasti žemėlapį.

P1530437
Įspūdingoji laiptinė Art Nouveau muziejaus pastate. 

P1530429
Įspūdingas pastatas. 

P1530426
Kiek kuklesnis dekoras. 

P1530425
Centrinė laiptinė ir erkeris. 
P1530423
Atnaujintas paveldas. 
P1530422
Senųjų kultūrų įkvėpti puošybos motyvai. 
P1530421
Tiudorų stiliaus ir gotikos stiliaus mišinys. 
P1530418
Durų sargas. 
P1530438
Akį patraukiantis pastatas. 
Trumpam užsukau į Rygos senamiestyje įsikūrusį turizmo informacijos centrą, kur pasirinkau šiokios tokios medžiagos. Iki autobuso į Vilnių išvykimo dar buvo likusi apie 1,5 val., todėl nusprendžiau išbandyti kažką naujo ir pasinaudojau turizmo informacijos centre rasta informacija apie netoliese esančią užeigą, kuri daro savo alų.

P1530444
Kūtvėla degustuoja vietinį alų. 
Ne paslaptis, kad Ryga man nėra graži ir pirmenybę teikiu Talinui, bet po šio apsilankymo Ryga man pasirodė visai kitoje šviesoje. Manau, man reiktų labiau patyrinėti toliau nuo senamiesčio esančią Rygą-kas žino, gal šitas miestas dar turi antrą šansą man patikti.

P1530360
Storoji Rygos moteris. 
Na, ir atėjo laikas susumuoti kelionės išlaidas.

Vilnius-Ryga-Vilnius autobusu Lux Express: apie 10 EUR (akcija)
Taksi Perkūnkiemis -Stotis: 6 EUR
Rygos visuomeninio transporto dienos bilietas: 5 EUR
Nacionalinis Latvijos meno muziejus (pilna kaina), nuolatinė ekspozicija + laikinoji paroda: 6 EUR
Zoologijos sodas (pilna kaina): 6 EUR
Alaus degustacija: 5 EUR
Blyneliai su mėsa ir uogiene: 2,50 EUR
Šis Bei Tas pakramtyti kelionės metu: 2 EUR

Viso: 42,50 EUR

Žinoma, kai kurios išlaidos išpūtė kelionės kainą (tokios kaip taksi ir alus).


Komentarų nėra: