2012 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Lietuvos jaunųjų gamtininkų centras: kas miške, kas šile?

 Šiandien apsilankiau Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre. Motina Gamta sukūrė įstabių padarų, kartais žmogus jautiesi nepilnavertis.

Pirmiausia susipažinau su labai smalsiu paukščiu: pilkąją papūga žako.




Paukštis kilęs iš Centrinės Afrikos, nelaisvėje gyvena 50-80 metų. Tai verta įsidėmėti, jeigu ruošiatės įsigyti kaip naminį gyvūną, nes teks rūpintis juo Jūsų vaikams ir anūkams. Šis paukštis geriausiai iš kitų sugeba imituoti garsus ir žmogaus balsą. Bet paukštukas turi charakterį: jeigu pernelyg spausite su kalbos mokslais, ims ir netars nei žodžio.

Dar mačiau mūsų nacionalinį paukštį, atsakingą už demografinę padėtį. Graikų mitologijoje gandras buvo deivės Heros, šeimos globėjos, palydovas.


Vienas iš gandro kaimynų:


Tai-kranklys. Minta žuvusiais, sužeistais gyvūnais, bet puola ir kitus sveikus paukščius bei minta įvairiomis atliekomis. Žiemą būriais telkiasi prie sąvartynų. Ne kokia vizitinė kortelė, bet gamtos sanitaras.

Paprastais suopis. 


Tai -vienas iš naudingiausių pauksščių, nes sunaikina labai daug graužikų.

Voljeruose labai fainos ožkytės garsiai reikalavo pusryčių.


Labai stiprų įspūdį paliko jūrinis erelis. Jis yra Lietuvoje didžiausias plėšrusis paukštis. Rūšis yra įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą. Be galo gražus paukštis, labai įspūdingas.



Bet visų įspūdingiausias pasirodė povas. Jo tėvynė yra pietinė Indija ir Ceilonas. Povai savo stipriomis kojomis gali užmušti net gyvatę. Puošnias uodegas turi tik patinai ir jas naudoja privilioti šiuo atveju savo nedailiosios lyties atstovę.









Asiliukas ir lama buvo irgi draugiškai smalsūs.



Lamos gyvena Andų aukštikalnėse. Tai stambūs, stiprūs nešuliniai gyvuliai. Suaugęs patinas paneša iki 50 kilogramų ir nueina iki 25 km be poilsio. Patelės krovinių neneša, jos vertinamos dėl vilnos.

Ančių, žąsų, fazanų ir vištų taip pat netrūko.





Nuostabiai spalvingas pasirodė auksinis fazanas. Bet vėlgi patelės liko nuskriaustos ir išvaizda nepasižymi.


 O čia-sidabrinis fazanas. Jis palitęs Pietryčių Azijoje.


Iš gana susirūpinusiai žvelgiančiųjų pasitaikė lapė. Man ji pasirodė liūdna. Nelaisvė, visgi.

Rudoji lapė gyvena urvuose, kuriuos dažnai išsikasa pati. Būna, kad jais dalinasi su barsukais.

Akvariumo skyriuje buvo galima pamatyti visokių vandens padarų.Štai čia ūsuotasis šamas.


 Balinis vėžlys. Pasirodo, viduramžiais juos valgydavo pasninko dienomis, nes religija to nedraudė. Pagrindinė šio gyvūno nykimo priežastis yra, deja, žmogaus veikla.


 O čia yra varlė.



Auksinė žuvelė, pildanti tris norus. Labai noriai selekcininkų vedama rūšis.



Bet pagrindinis traukos objektas man buvo iguana. Paprastoji iguana kilo iš Pietų Amerikos atogrąžų miškų. Tai yra vienas didžiausių pasaulyje sausumos driežų. Daug laiko praleidžia šildydamasi saulutėje prie vandens šaltinio.



Pamačiusi jos foto Feisbuke turėjau rožinę svajonę, kad jinai man iš rankos ims salotas, aš tai nufotografuosiu ir visi sakys "ooooooooo" ir labai laikins, bet pamačiusi, kaip jinai taršo mano atneštas salotas praradau norą eiti į artimesnę pažintį.




Ir, pabaigai, vienas iš neišvaizdžiausių padarų su labai skambiu vardu: šnypščiantis Madagaskaro tarakonas. Laikau ne aš, bet paglostyt leido :-)


Pamatyti tą gėrį ir grožį galima Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre. Nuvažiuoti galima 31 autobusu nuo geležinkelio stoties iki "Gamtininkų" stotelės. Dar galima juos LIKE'inti čia: http://www.facebook.com/people/Ljgc-Gamtinink%C5%B3-Centras/100000738655031

Su meile,

Kūtvėla 

8 komentarai:

Olgerdas rašė...

Mat kaip :). Kaip tik si vieta yra bene labiausiai lankoma musu seimos vieta :). Keleta kartu per savaite ten buname. Siandien kaip tik irgi buvome, nuvezeme jiems rasta iskritusi is lizdo varniuka, ji rado dukra su uosviu. Varniukas buvo sekmingai priglaustas, ji viena is darbuotoju apsieme apgyvendinti savo kaime.

Ele Pranaityte rašė...

Sveiki atvykę į mano kuklų dienoraštį :-) Tolokai jie ten įsikūrę, bet gyvūnams matyt reikia ramybės. Mane tai labiausiai sužavėjo povas- toooooooooookia uodega :-)

Ele Pranaityte rašė...

Gal pasirodys naudinga: Ką daryti radus paukščio jauniklį?

http://www.grynas.lt/gyvenimas/ka-daryti-jei-radote-paukscio-jaunikli.d?id=58792939

Olgerdas rašė...

Na, kadangi mes netoli gyvenam nuo ten, tai mums netoli :), dviraciais ten vaziuojame. Dukrai ir zmonai labiausiai patinka tie Kameruno oziukai :)

Ele Pranaityte rašė...

Aš dar mokėjau 5 LT (į aukų dėžutę). Bet šiaip truputį trūmsta nuorodų, nes turėjau klausti darbuotojų kur kas yra.

Anželika rašė...

Aš čia buvau tik mokyklos laikais. Seniai tai buvo...
Povo uodega išties įspūdinga!!!
Aš prieš porą savaičių su tokia iguana bendravau Liepojos viešbutyje, tai ji, man priėjus, kiekvieną kartą kratydavo galvą. Lyg sveikintųsi su manim ;)

Ele Pranaityte rašė...

Kodėl "lyg" :DDDD

Anželika rašė...

Na, nemaniau, kad iguanos tokios protingos ;)