2012 m. birželio 21 d., ketvirtadienis

Kelionė į Rumuniją: įspūdžių santrauka

Na štai, kelionės įspūdžiai pradeda susigulėti. Pilnas kelionės aprašymas skelbiamas norintiems susidaryti vaizdą apie šią šalį. Žinoma, tos kelios dienos tikrai neatspindės visos šalies realijų, tačiau, tikiuosi, bus naudingos informacijos.




Į šią kelionę su agentūra išsiruošiau todėl, kad nepasitikėjau Rumunija. Šalis, apie kurią mažai praktinės informacijos, neaiškūs keliai, dideli atstumai...Organizuota kelionė turi privalumų tuom, kad nuveža ir parveža beveik nuo durų iki durų. Tačiau tai buvo klaida, nes šalis tikrai nėra laukinė, pilnai galima organizuotis savo transportą ar naudotis tarpmiestiniu susisiekimu.

Didelis minusas buvo tas amžinas skubėjimas. Daug važiavimo autobusu, mažai laiko lankytinuose objektuose, dar mažiau laisvo laiko. Kelionės vadovės darbas gana prastas, problemos su organizacija, grupės valdymu, laiko planavimu. Išsiaiškinome, kad jinai net nebuvo etatinė tos agentūros gidė, o tik pasamdyta "iš šono", tai ir atsiliepė. Kelionės maršrutas didele dalimi nuviliantis tuom, kad autentika, kaip etnografinis kaimas, medinės bažnyčios, senieji kaimai nėra įtraukti į programą. Važiuojame gražios gamtos apsuptyje po Europietišką šalį, matome gražius rūmus ir pilis, kurių nemaža ir Vakarų Europoje, vos vos randame laiko paragauti nacionalinių patiekalų, apie suvenyrų pirkimą net nekalbu-rumunai tam dar nepasiruošę, kaip ir kelionių vadovai. Pati šalis nėra brangi, kainos panašios, kaip Lietuvoje, tik šiek tiek pigiau.

Taigi, jeigu vis dėlto norite pamatyti tikrąją Rumuniją, planuokitės maršrutą, kuriame būtų:

1. "Linksmosios kapinaitės". Jos yra netoli Rumunijos ir Ukrainos sienos, saugomos UNESCO.
2. Medinės bažnyčios, dauguma jų kalnuose, saugomos UNESCO.
3. Etnografinis kaimas. Jų yra keletas, vienas netoli Bukarešto, kitas netoli Sibiu, etc.

Suvenyrai:

Su suvenyrais yra gana prastai, nes labai daug kiniško fuflo, su šalimi neturinčio nieko bendro. Bet visgi, gerai paieškojus, kai ką galima rasti. Bet problema būna ta, kad viename mieste parduoda tik keramiką, kitame tik staltieses, etc. todėl reikia pirkti tik pamačius, nes paskui nebus kur. 

1. Siuvinėtos bliuzelės, staltiesės. Jų pavyzdį galima pamatyti čia. Kainos bus tokios, kaip pas mus lino dirbinių-didelės.
2. Keramika. Jų pavyzdį galite pamatyti čia. Kainos 6-10 lėjų už dubenėlį, 15-25 lėjos už didesnio skrsmens lėkštę, 35-40 lėjų už ąsotėlį. 1 lėja grubiai 77 mūsų centai.
3. Rankinukai. Jų pavyzdys čia.  Mano pirktas iš gatvės prekeivio kainavo 15 lėjų.
4. Medinės ikonėlės. Pavyzdžių kiek norit čia.  Kainos įvairios, 5-15 lėjų kioskeliuose ir cerkvėse. Jeigu norite ant didelių medžio gabalų tapytų ar kokių paauksuotų, tai kainos atitinka pavyzdžio nuorodoje nurodytas kainas.
5. Vynas. Čia puslapis mėgstantiems pasiskaityti: http://www.premiumromania.com/ Vyno kainos 9-20 lėjų intervale. Man labai patiko "Jaučio kraujas" gamintas Rumunijoje, nors šis ženklas plačiai naudojamas ir kitur.
6. Tiuika arba palinka. Įvairaus stiprumo ir atitinkamai įvairaus brangumo slyvų samagonas. Manoji 13 procentų kainavo apie 35 lėjas ir buvo tikras brudas, bet įdomesniai draugijai paįvairinti galima.
7. Sūris. Kainos už kilogramą svyruoja 20-35 lėjos. Atrodo maždaug taip , duoda paragauti. Parduotuėse galima rasti supakuoto į vakuumą sūrio ir pigiau.

Kalbant apie parduotuves, tai jos bus mažos, 1 X Maximos dydžio, bet su reikalingiausiais produktais, vaisiais, daržovėmis, vyno skyriumi. Kai kur, ne visur, priima banko korteles. Didesniuose miestuose yra nemažai bankomatų.

Jeigu turite klausimų, pasistengsiu atsakyti.

Su meile,

Kūtvėla


2 komentarai:

Suvenyrai rašė...

Su suvenyrais daugelyje saliu ta pati problema. Kai priveza ypatingai vyresnio amziaus giminaiciai tokiu pigiu kinietisku niekalu, nera nei kur deti, nei kaip ismesti. Arba visokios akys nuo nuziurejimu, apkalbejimu, jos mane aplamai gasdina, nes atrodo jau iskart yra kazkokios uzkeiktos. Verciau parvezti kazka praktisko, nei tuos visus niekucius

Ele Pranaityte rašė...

Tai dabar ir vežu tik tai, kas valgoma arba kuom galima praustis.