2012 m. spalio 20 d., šeštadienis

Šopeno Varšuva

Frederikas Šopenas buvo XIX a. lenkų kompozitorius ir pianistas. Šiandien jis laikomas vienu garsiausių ir įtakingiausių asmenų muzikoje. Vos septynerių metų, jis jau buvo dviejų polonezų autorius. Būdamas 20 metų amžiaus išvyko į Prancūziją, kur padarė sėkmingą karjerą. Deja, dar nė 40 metų nesulaukusį menininką palaužė, manoma, tuberkuliozė.

Varšuvoje Šopeno gerbėjai gali apsilankyti jam skirtame muziejuje.


P1150750
Šopeno muziejus, Varšuva.
Šis muziejus įvardinamas kaip "interaktyvus daugiaterpės muziejus". Jis laikomas pačiu moderniausiu biografiniu muziejumi pasaulyje. Eksponuojami keli išlikę jo daiktai, laiškai, muzikos kūriniai. Lankytojus seka salsvas kvapas, sakoma, taip kvepėdavo Šopeno salonas (?). Tačiau pasakysiu nuoširdžiai- man pasirodė gana nuobodoka. Bet jeigu esate Šopeno gerbėjas-pirmyn.Muziejaus darbo laiką ir bilietų kainas galite pasitikrinti čia: http://chopin.museum/en

Šopenas ilsisi Prancūzijoje, Per Lašezo kapinėse, bet jo širdis yra urnoje, kurią įmūrijo į koloną Šv. Kryžiaus bažnyčioje Varšuvoje. Dėl jo širdies yra keletas versijų. Viena versija sako, kad širdis buvo išimta jo paties prašymu ir sugrąžinta į Varšuvą. Kita versija sako, kad prancūzai nenorėjo grąžinti kompozitoriaus kūno, nes laikė jį savo menininku, bet jo sesuo turėjo teisę pagal įstatymą pareikalauti širdies kaip įrodymo, kad jos brolis nebuvo užkastas dar gyvas.

P1150924

2010 metais (paminėti kompozitoriaus 200-sias gimimo metines) Varšuvoje atidengti muzikiniai suoliukai. Šiuo metu Varšuvoje yra 15 suoliukų su trumpa informacija, kodėl ši vieta svarbi Šopeno gyvenime ir galima pasiklausyti jo muzikos. Čia rasite tikslias suoliukų vietas ir kokią muziką jie groja.

P1150960

P1150961

Su meile,

Kūtvėla Dramblianumintausytė


Komentarų nėra: