2017 m. liepos 22 d., šeštadienis

Reportažas iš Kauno oro uosto. Karščiausias taškas Lietuvoje: 35 dienos ir laikrodis tiksi!

Pirmas mano skrydis, kaip turbūt ir daugelio mano kartos atstovų, buvo susijęs su Palanga, tik buvau per maža prisiminti, ar tai buvo inbound ar outbound skrydis iš Vilniaus. Gavau vietą prie lango ir labai tuo džiaugiausi, kol tėtė nepaėmė manęs ant kelių-kažkokia moteris, pasak jo, "neturėjo bilietuko". Todėl jį gavo mano vietą! Šios skriaudos nepamiršau iki šiandien. Antras mano skrydis, kurį prisimenu geriau, buvo man jau baigus studijas ir tai buvo AirBaltic reisas į Berlyną. Bilietus pirkau grynaisiais kelionių agentūroje, skrydžio metu žiauriai užkimšo ausis, Tegel oro uoste niekas nekalbėjo angliškai, o pats oro uosto priemiestis buvo toks, kad norėjosi ištrūkti iš oro uosto autobuso, nubėgti atgal į lėktuvą ir reikalauti grįžti namo. Čia kalbu iš kliento patirties, todėl buvo įdomu pasižiūrėti, kaip atrodo reikalai iš oro uosto pusės.

Kai skrydžiai iš Vilniaus persikėlė į Kauną, Kauno oro uostui teko priimti rimtus sprendimus dėl -sakyčiau-ekstremalios situacijos suvaldymo. Ypač nesolidžiai atrodė internetuose apdainuotas plastiko palapinių pakaitalas terminalams- toks vaizdas, kad Kauno oro uostas tapo dideliu šiltnamiu. Pasidairyti po karščiausią tašką Lietuvoje netikėtai pakvietė ponas Nerius Jasinavičius, o visur vedžiojo ir aiškino ponas Olaf Martens.

Betgi, pirmiausia ir svarbiausia, reikia iki to Kauno oro uosto nusigauti.

P1570912
Ursulijus Lepečkojauskas važiuoja su Olegu. 





Susisiekimas tarp Kauno oro uosto, Kauno ir Vilniaus organizuotas nepriekaištingai; man patogiausia buvo atvažiuoti su Ollex (dar žinomą kaip "važiuoti su Olegu", kurį reiktų paskelbti nacionaliniu vežėju). Susitikimas buvo šiek tiek pavėlintas, bet man reikiamas Olego reisas buvo išparduotas.

ollex
Bilietus patartina įsigyti iš anksto. 
Mane sudomino, kas čia per populiari kryptis, logiškai užmečiau 1 val. po atvykimo su Olegu ir štai, greičiausiai išparduotas 05.00 val. reisas skirtas Londono Lutonui. Kitas 10.00 val. išparduotas reisas pagal laiko strategavimą, mano manymu, svyruoja tarp Milano Bergamo ir Londono Lutono.


luton
Manyčiau, tautiečiai su Olegu atvažiuoja šiam reisui.
Na, o mes su Olegu atvažiuojame dešimt minučių anksčiau laiko. Kelionė neprailgo, nes autobuse buvo wi-fi, sėdynės labai patogios, patogiau tai turbūt tik pas mamą ant rankų būna.

P1570913
Susisiekimas su Kauno oro uostu-kiekvieno skoniui. 
Įrengtos specialios trumpalaikės "Kiss and Fly" stovėjimo vietos (tik jas kažkodėl uoliai užima ilgam įsitaisiusios transporto priemonės). Kadangi atvykau gerokai iki sutarto susitikimo laiko, tai spėjau turizmo informacijos centre pasiimti turistinių lankstinukų apie Kauną, pasipildyti kauniečio kortelę, nusipirkti, užrašyti ir išsiųsti atvirukus gerbėjams, suvalgyti kruasaną ir išgerti kavos, suvaikščioti pas oro uosto nykštukus, pasijungti prie oro uosto wi-fi (ne kažką, savas geresnis) ir išsiaiškinti, kada didesnėje maitinimo įstaigoje pradės kepti karbonadus. Karštus patiekalus Kauno oro uoste galima bandyti medžioti tik nuo 11.00 val., todėl kitais laikais teks tenkintis keksiukais ir kava. Tai tos plastiko palapinės yra duok Dieve kiekvienam oro uostui tokias turėti, galima būtų jas palikti Vilniaus oro uoste, kad nereiktų atskridus ten vaikščioti Minotauro labirintais.

P1570914
Ursulijus Lepečkojauskas įvertino laikinus terminalus. 
Pirmiausia teoriškai susipažinome su Kauno oro uosto veikla. Tiek Vilniaus, tiek Kauno oro uostai yra end points, t.y. galutinis skrydžio taškas. Dabar Kaune piko metu reikia aptarnauti apie 20 skrydžių per 1,5 val. Kauno oro uostas sulaukė pastiprinimo iš Vilniaus oro uosto, buvo priimti laikini darbuotojai bei į pagalbą pasitelkti savanoriai. Iš tiesų, Vilniaus oro uosto rekonstrukcija susideda iš keturių dalių: infrastruktūros ir skrydžių perkėlimas į Kauną, Vilniaus oro uosto rekonstrukcija, Kauno oro uosto veikla ir infrastruktūros bei skrydžių sugrįžimas į Vilniaus oro uostą. Atsižvelgiant į laiko ir vietos iššūkius, dabar Kauno oro uoste vietoje technologijų pasitelkiama daug rankų darbo.

Vienas iš bottlenecks yra pasų kontrolė atvykime. Įsivaizduokite, kad atvyksta lėktuvas su 180 keleivių ir jie visi draugiškai žygiuoja į pasų patikrą. Šiuo metu atvykstančių keleivių pasus gali tikrinti iki 10 Valstybės sienos apsaugos pareigūnų. Su išvykstančiais kiek paprasčiau, bottlenecks  pasų patikroje beveik nesusidaro, nes keleiviai turi tendenciją atvykti 3 val. iki skrydžio, todėl tikrai užtenka laiko visoms procedūroms. Tai ypač aktualu, nes kitas bottleneck yra būtent išvykstančiųjų saugumo patikra, kai reikia nusirengti, praeiti metalo detektorių, apsirengti, susirinkti daiktus...šiame etape būna grūstis iškart už patikros, kol žmonės susigraibo, ir veiksmas stabdomas, jeigu kas nors supypia metalo detektoriuje-tada visi laukia, kol bus išsiaiškinta su pyptelėjusiu keleiviu. Man po avarijos į dubens kaulus sudėti metalo varžtai tylėjo kaip susukti :-) Buvo įdomu sužinoti apie keleivių srautų valdymą ir darbuotojų srautų valdymą: juk prie išvykimo vartų vienu metu gali būti apie 500 žmonių.

Jus erzina oro uosto taksi kainos? Brangus parkavimas? Jus aprėkė check-in darbuotoja? Už vandens buteliuką lupa 1,80 eur? Tualete baigėsi popierius? Sutriko wi-fi veikla? Lėtai išdavė bagažą? Apgailestaujame, bet oro uostas negali Jums padėti. Mūsų oro uostas teikia infrastruktūrą paslaugoms atlikti, bet pačias paslaugas teikia įmonės, nesusijusios su oro uostu, todėl nets pats Olaf Martens negali privatininkui verslininkui liepti vandens buteliuką pardavinėti už 1,00 eur, taksistui ryšėti kaklaraištį, o skystą muilą rankoms plauti užpirkti braškių kvapo. Tiesą sakant, kuom ponas Martens mažiau rodosi, tuom geriau-vadinasi, viskas veikia kaip turi būti. Čia, žinote, kaip tas bombų nukenksminimo specialistas su maikute, ant kurios parašyta "Jeigu matai mane bėgantį, neatsilik". Vienas iš tikrai svarbių aspektų, kurių oro uostas nekontroliuoja, yra Valstybės sienos apsaugos pareigūnų veikla. Jiems yra rengiami mokymai apie klientų aptarnavimą, nors kurso klausytojų entuziazmas būna skirtingas. Turime vilčių, kad situacija pasitaisys.

Pagrindinis klausimas: ar priprasime prie gero ir Vilniaus oro uostui bus sunku išlaikyti šitokį lygį? Laikas parodys. Šiuo metu Kauno oro uostas aptarnauja keturis kartus didesnį srautą nei visada (nuo apytiksliai 25 skrydžių per dieną iki 110!) Esminiais patarimais keleiviams dalinasi ir ponas Simonas Bartkus savo Facebook'o paskyroje: "Nevykt nei per anksti, nei per vėlai, pasiimti butelį vandens, nebūt lochu, kuris pamiršta monetas išsitraukt iš kišenių prieš patikrą arba boarding paso ieško per gmail searchą kai jau sulauki eilės."

Paskui turėjome progą pasidairyti po veikiantį oro uostą ir iš arti pamatyti nusileidusius lėktuvus.

newkaunas
Pirmojo aukšto skersinis planinis pjūvis. Žali ir mėlyni terminalai-laikini priestatai. 

P1570917
Laikinas terminalas A. Matome geltona liemene vilkinčią savanorę. 

P1570920
Beje, laikinajame terminale Narvesen geriau apsirūpinęs nei nuolatiniame.

P1570924
Ursulijus Lepečkojauskas domisi, kaip greičiau prasmukti pro patikrą. 

P1570926
Gavome svečių leidimus ir geltonas liemenes. Dabar galime žengti ant lėktuvų tako. Super excited!!!!
Ne, leidimas nebuvo su širdele ir strėle, čia pažaidžiau, kad nekiltų pagunda kam atsispausdinti. Tiesą sakant, svečiams ten zylioti neleidžia, visuomet reikia būti lydinčio asmens priežiūroje.

P1570936
Net kvapą užėmė.
Kylančių ir tupiančių lėktuvų garsai privedė mane iki ašarų, aš visada taip jaučiuosi lėktuvui kylant ir leidžiantis, man tai yra pačios nemaloniausios skrydžio minutės. Kartą, pamenu, skridau su Ryanair ir patekome į labai nemalonią turbulenciją, viskas, galvoju, amenlilja, bet žiūrau, stiuardesės toliau ramiai sau stumdo vežimėlį su kava ir sumušiniais, tai, pagalvojau, kad gal dar nesiplosime ant kokio nors Vokietijos miestelio senamiesčio bažnyčių. Taip ir buvo.

P1570940
LOT ruošiasi kilti. 

P1570960
Terminalas C.

P1570965
Dar prieš porą mėnesių man pačiai būtų reikėję. 

P1570968
Atvyksta Ryanair reisas.

P1570973
Tai didelis paukštis!
Beje, apie paukščius, matėme keletą. Efektyviausias būdas jais atsikratyti yra, kad ir kaip keistai skamba, jų nesudominti. Tik pradėk kokius darbus vykdyti ar žemę purenti, tai iškart atsiranda jiems maisto, ir viena seka kita. Žolę irgi reikia pjauti iki tam tikro aukščio, kad jiems nebūtų kur slėptis. Oro uoste apie viską reikia pagalvoti.


P1570980
Ursulijus Lepečkojauskas sveikina Ryanair reisą, sėkmingai nusileidusį Kaune. 

P1570983
Už poros minučių atkeliauja laiptai. Ryanair turi apsisukti per 25 min. 

P1570995
Ryanair išlaipinamas, Small Planet laukia, toliau matosi du kilti besirikiuojantys lėktuvai. 

P1580003
Kelios tonos, o kaip elegantiškai atrodo.
Aš sutinku su pono Neriaus Jasinavičiaus išsakyta nuomone, kad oro linijos (tarkime, ta pati Lufthansa) neskraidytų, jeigu būtų bent šešėlis įtarimo, kad Kauno oro uostas nepasirengęs užtikrinti skrydžių saugumo. Didelis šaršalas kilo, kai ponas Mykolas Majauskas pasidalino savo Apokalipsės vizija (turiu Facebook'o screenshot išsisaugojusi tam atvejui, jeigu originalas dingtų): "Liko dešimt dienų iki to momento, kurį turistai ir verslininkai Lietuvoje prisimins kaip tikrą košmarą. Nesibaigiantis Vilniaus gatvės remontas atrodys kaip švelnus sapnas, palyginus su tuo, kas netrukus laukia pusės milijono keleivių Kauno oro uoste. Vyriausybė sako, viskas bus gerai. Dažniau važinės 29 maršruto autobusas. Žolė užpilta žvyru automobiliams parkuotis. Ir pastatytos dvi naujos palapinės. [...] Bet turiu nuojautą, jog mūsų laukia toks siaubas, kurio jokie investicijų skatinimo biudžetai neatpirks. O turistai, išgirdę žodį Kaunas, prabus šalto prakaito išmušti. Kauno savivaldybė jau dabar gali skelbti konkursą viešinimo kampanijai, kaip pamiršti tai, kas nutiks šią vasarą. [...] Dalis oro linijų jau atsisako skristi per Kauną. Pernelyg daug rizikos su vėluojančiais skrydžiais. [...]Būtų svarbu sužinoti, kaip tokiame chaose planuoja tvarkytis Muitinė ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba. [...] Aviacijos ekspertai, sako, kad bus tikras stebuklas, jei tokiomis pasiruošimo sąlygomis niekas nenukentės. " Aš, mano žiurkėnas Kristupėlis ir Jamonto parko ežiukai verkiame galvas suglaudę. 

P1580010
Ursulijus Lepečkojauskas sveikina Wizzair reisą, sėkmingai nusileidusį Kaune.

P1580013
Du lėktuvai išlaipinami, vienas kelia nosį skrydžiui. 
Jokia Apokalipsė ten nevyksta, niekas nelaksto kaip voverė be galvos, kratydami žvyrą iš batų. Kai tik ant lėktuvų tako pasirodydavo keleiviai, iš karto prisistatydavo geltonomis liemenėmis vilkintys darbuotojai, kurie nukreipdavo srautus ten, kur reikia; ant riedžių patruliuojantys saugumo darbuotojai (jų fotografuoti negalima) suskubdavo pririedėti, jeigu koks keleivis užsižiopsodavo ir nugoglindavo ne ten.

P1580015
Olegas pasiruošęs ir laukia keleivių. 
Apibendrinant pasakysiu, kad, mano nuomone, šiuo metu Kauno oro uostas yra "greitojo skridimo oro uostas", t.y. keleivis atvyksta, praeina saugumo patikrą, pasų kontrolę, laukia skrydžio, išskrenda, atitinkamai keleivis atvyksta, praeina pasų patikrą, atsiima bagažą, išeina iš terminalo ir ieško transporto iš oro uosto. Be abejo, oro uoste veikia bazinės paslaugos (wi-fi, bankomatas, WC, spaudos kioskas, duty free parduotuvėlė, suvenyrų skyrelis), bet susidaro ilgos eilės perkančių užkandžius, produktai dažnai baigiasi, o karšto maisto irgi gali tekti palaukti. Bet čia jau, kaip minėta, nebe oro uosto kompetencija.

Taip kad viskas su tuo Kauno oro uostu yra gerai, visi procesai ten valdomi, tik skriskite ir nezyskite. Vilniaus oro uostas turės very large shoes to fill. Tai čia aš Jums emocianaliai tariau moterišką žodį, netrukus parašys ir vyrai, bus Jums protingų skaičių.

keep-calm-and-fly-from-kaunas
Peace V.
Jeigu teko skirsti į/iš Kauno oro uosto, pasidalinkite savo įspūdžiais komentaruose. Dėkoju ponui Olaf Martens už ekskursiją ir kolegoms blogeriams už kompaniją. Andriau, tau gero skrydžio į Kopenhagą!

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Orouostaitė


10 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Skridau vakar. Kaunui vieni komplimentai.

Ele Pranaityte rašė...

@Anonymous: prašome detaliau, koks skrydis, kokie įspūdžiai.

Anonimiškas rašė...

Ele, nebandei alternatyvos traukinys+autobusas?

Ele Pranaityte rašė...

@Anonymous: kadangi reikėjo būti svarbiam susitikimui konkrečiu laiku, tai ėmiau door-to-door transportą, nenorėjau eksperimentuoti. Jeigu kas padengtų kaštus, mielai išbandyčiau ir tokį variantą :-) Atgal į Kauną važiavau 29 autobusu, nes turėjau kitą susitikimą. Užtrukau 1 valandą, kas šiaip nefaina, nes iki Vilniaus Olego ekspresas atveža per 1,5 val.

Anonimiškas rašė...

Šiaip nustebau, nes tos laikinos palapinės veikia efektyviau (ir patogiau) nei visas Vilniaus oro uostas! Manau, reiktų visą Vilniaus oro uostą perstatyti iš pagrindų, kad neliktų to "naujo" terminalo su galybe laptų aukštyn-žemyn. Užtenka didelės palapinės. Kas Kaune nepatiko, tai ilgalaikė stovėjimo aikštelė (kuri nors ir labai arti terminalo) be jokio stogo ir net be jokio rimtesnio pagrindo! Pavadinčiau ją "statyk ant žvyro", kaina 8eur/parai, kas neatrodo labai pigu... Ai, ir "normalus" Kauno oro uosto terminalas viduje perstatytas, informacija belaukiant skrydžio keitėsi kelis kartus, kažkokio aiškumo pasigedau... Bet vis tiek lenkia Vilnių bent 5 kartus - viskas greičiau, patogiau, pigiau.

Ele Pranaityte rašė...

@Anonymous: tie zigzagai turi gilią filosofinę prasmę, VNO atstovai yra aiškinę, bet pamiršau. Man visai tiktų tas palapinių miestelis, juk ten esame tik, taip sakant, to be processed to fly. Jeigu ten būtų SPA su nemokamu baseinu ar pan., tai ga ir ilgiau pabūčiau. Dėl parkavimo, tai nevairuoju ir neaktualu, bet kaip laikinas sprendimas tai neblogas ir tokia aikštelė. "Normalus" terminalas, kiek supratau, dabar ne Šengenui skirtas.

Bea rašė...

Taip, tikrai norisi, kad dvimdevintas būtų ne dvimdevintas ir važiuotų greičiau, kai atskrendi iš Vakarų ar iš Rytų didmiesčio. Tuose didmiesčiuose būna specialūs greitieji, niekur pakeliui nestojantys, autobusai. Ar tikrai Kaunas negalėtų tokių išrašyti?

Ele Pranaityte rašė...

@Bea: 29 autobusas yra miesto autobusas, aptarnaujantis Kauno gyventojus, tik patogumo dėlei užsukantis ir į oro uostą. Todėl nėra pritaikytas didesnio bagažo gabenimui. Ekspresą paleisti nelabai apsimoka, nes tik 35 dienos, o reiktų papildomų autobusų. O ekspresas vežtų iki stoties, iš kur potencialūs turistai "pabėgtų" į Vilnių.

Anonimiškas rašė...

Aš mažai skraidau, bet teko neseniai skristi iš Kauno palapinės. Personalo daug, jis labai paslaugus. Man patiko.

Ele Pranaityte rašė...

@Anonymous: koks reisas, į kur, kokios linijos, koks užpildymas lėktuvo?