2018 m. sausio 13 d., šeštadienis

Baimė valgyti vienai: faktas ar prasimanymas?

Maistas- neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis, tik vieni valgo, kad gyventų, o kiti gyvena, kad valgytų. Ypač svarbus maistas būna kelionėse, kur reikia ne tik "pakrauti baterijas" per skrandį, bet norisi ir susipažinti su vietine kulinarine tradicija. Tačiau daug žmonių, ypač moterų, bijo...valgyti vienos. Ši fobija turi mokslinį pavadinimą: solomangeraphobia, jis minimas nuo 1998 m.


eat_out_alone
Reikia patarimo? Gūglė visada padės!
"A Beginner's Guide to Eating Out Alone", "Do you go out to eat alone? Is it weird to do this?", "Is it normal to eat out alone? Do restaurant staff think it weird?", "How to eat alone without feeling awkward", "Hate Solo Dining?", "What Makes People Who Eat Alone Stronger"...Tai-tik kelios antraštės iš 269 milijonų (!!!) Google paieškoje apie fobiją, kuri kankina ne vieną dailiosios lyties atstovę, o pavalgymui mieste jos ruošiasi kaip į karinį šturmą. Taigi, kokių žingsnių turi imtis moteris, kad valgydama viena neatrodytų pasigailėjimo vertas padaras? Štai keletas patarimų:
  • Restoraną pasirinkite iš anksto. Jus jau ir taip vargina fobija valgyti vienam, todėl nereikia pridėti beprasmio slankiojimo gatvėmis ieškant dailiai atrodančios vietos pavalgyti. Be to, jau žinosite meniu ir nevargsite abejodama-nemažai patiekalų pagal savo dydį ir kainą būna skirti dviems asmenims.
  • Pradėkite nuo mažesnio iššūkio. Pirmiausia išbandykite pusryčiauti ar pietauti viena, o tada jau drįskite ir pavakarieniauti. 
  • Rinkitės kavines, o ne restoranus. Kavinėse dažniau valgo pavieniai asmenys ir jūs nebūsite akis badanti išimtis.
  • Venkite piko valandos. Tuo metu būna sunku gauti mažesnį staliuką, padavėjai noriau aptarnauja du asmenis dėl didesnių arbatpinigių, piko metu aptarnavimas gali būti skubus ir nemandagus.
  • Kovokite už gerą staliuką. Jeigu nepatinka siūlomas mažas staliukas prie tualeto, reikalaukite kito, o jeigu jo nėra laisvo-laukite arba eikite valgyti kitur. Prašykite staliuko prie lango, kad galėtumėte stebėti praeivius ir negalvoti apie savo situaciją. 
  • Užsirašykite į gurmanišką ekskursiją su degustacija. Taip būsite su grupe ir nebadausite. 
  • Neškitės knygą ar planšetę. Kol aptarnaus, galite skaityti ir atsiriboti nuo smerkiančių ar gailesčio kupinų žvilgsnių*, nes visi kiti restorane esantys žmonės ir padavėjai tik ir pletkina apie tai, kad jūs neturite draugų arba kad jūsų pasimatymo antroji pusė ką tik pasiplovė. 

Kūtvėla pietauja viena Palerme, Sicilija. Alyvuogės salotose-su kauliukais, kad juos kur.
Aš dažniausiai keliauju viena, bet man asmeniškai tokia "problema" vienai pavalgyti nekyla, nors pasitaikė atvejų, kai žmonės prie gretimų staliukų kvietė mane prisėsti prie jų. O ką jūs manote apie šį reiškinį?

Jūsų Kūtvėla

* Vietoje knygos skaitymo dar sėkmingai galima iš vytelių pinti krepšį, megzti vilnonę kojinę ar karpyti snaiges iš popieriaus, nes absoliučiai niekam nerūpi, kad jūs valgote viena.

Žurnalistas Christopher Elliot terminą "solomangeraphobia" paminėjo savo 1998 m. straipsnyje.

10 komentarų:

Trepsim po pasaulį rašė...

Solo travel "karjerą" dar tik pradedu, bet nejaučiu kažkokios ypatingos baimės valgyti vienai. Viena jaučiuosi net geriau nei prisėdusi prie nepažįstamos kompanijos. Nuo žmogaus būdo visa tai priklauso. Žinau nemažai žmonių, kurie vieni nenueis nei į kiną, nei į koncertą, ką jau kalbėti apie kelionę.
Su kuo teko susidurti - tai staliukas kur nors kamputyje tikrai ne patogiausioje vietoje, jei kavinėje tuo metu daug žmonių. Patarimas išeiti, jei neduoda geresnės vietos, gal ir veiksmingas, bet kitos maitinimo įstaigos paieškoms galima sugaišti nemažai laiko. Tad paprastai pasilieku, jei staliukas ne prie tualeto. Geriausias šios situacijos sprendimas, manau, būtų valgyti ne piko metu. Tik neaišku, ar pilvas tam pritars. :-)
Ką veikiu - įlendu į telefoną. Skaityti knygą - irgi gera mintis. Megzti taip pat būtų nieko, tik kad rankiniame bagaže virbalų neleidžia skraidinti. :-D

Ele Pranaityte rašė...

Virbalus galima nusipirkti jau atskridus :-) Iš tiesų, kartais tenka valgyti kai daug žmonių būna, tada ir lieka prasti staliukai, bet manau ne dėl vieniško valgytojo, o todėl, kad visi jau paėmę geresnius. Be to, prie tualeto netgi privalumas, nereikia eilėje laukti :D

Jolė rašė...

Solo keliauju seniai - tai valgau irgi viena :) Jokių problemų tame nematau. Bet kadangi iš prigimties esu vienišė, tai gal todėl.

Ele Pranaityte rašė...

Vienas keliauja greičiausiai, sako liaudies išmintis, ir ji neklysta.

Agnė rašė...

Anglies pluoto virbalus galima vežtis rankiniame bagaže: http://kasiulai.lt/knitpro-virbalai/knitpro-karbonz-virbalai-c-296_207_355_351.html?osCsid=vfovukubrqs5ks8c4m2pddolv7 Dar yra ir mediniai, bet jeigu jie ploni, tada baisu sulaužyti (čia aš apie ypač plonus): http://kasiulai.lt/knitpro-virbalai/knitpro-symfonie-virbalai-c-296_207_355_280.html O štai dėl valgymo vienai: kai sau nusibosiu, pabandysiu dėl to pradėti sukti galvą. Niekada negalvojau, kad tai yra problema. Keliaujant vienai tai kaip ir savaime suprantama - nebadausiu gi?

Ele Pranaityte rašė...

Badauti tai būtų nebegerai!

Ele Pranaityte rašė...

@Adrijona: kelionės su agentūra turi tą akivaizdų minusą, kad visur reikia lėkti kaip akis išdegus, nes ten per dieną supakuoti 25 lankytini objektai. Tačiau Tavo pasirinktos kryptys, Marokas ir Indija, patogumo dėlei geriau būtų su agentūra. Žmonės, netgi pavienės moterys, normaliai keliauja ten ir pačios, bet jų patirtys būna labai egzotiškos: tenka ir pasiklysti, ir užvalgyti ne to, ir karolių pardavėjai vejasi du kilometrus iš paskos...Aš rekomenduočiau http://www.westorient.lt kuriam vadovauja mano draugė gidė Daiva, ji renka mažas grupes ir viską daro pati, todėl kokybė geresnė nei konvejerio agentūrose.

Adrijona rašė...

Čia manau palietei aktualią temą :) Aš ir pati pastebėjau, kad einant į restoraną vienai papietaut, kažkokio keistos mintys ateina... Lyg visi galvotų, kad tu neturi jokių draugų, kad tu būsi kažkoks sociopatas ar tavo charakteris toks nesugyvenamas, kad niekas nenori su tavim papietauti. Aišku esu 100 procentų įsitikinusi, kad tik aš pati galvoju, kad žmonės apie mane taip galvoja. Iš tikrųjų tai kai pati pamatau solo žmogų restorane, tai kaip tik pagalvoju, kad tai savotiškai romantiška ir gražu, kad tas žmogus sugeba pabūti vienas su savimi... Beje, prie to pačio paklausiu tavęs, kaip kelionių veteranės - ką manai apie visokiausias suplanuotas keliones su gidais? Aš pati keliavau tik Europoje ir visur tik viena, nes mano draugai kažkaip visi nenusiteikę per daug keliauti arba laiko/pinigų neturi, tad norėdama keliauti turėjau tai padaryti viena :) Aišku būdavo kelionių, kur vos atvykusi sutikdavau draugų, su kuriais ir prabūdavau visą kelionės laiką, bet būdavo ir tokių, kur visą laiką prabūdavau viena. Aišku čia nematau nieko blogo, bet vat dabar planuoju pirmą karta išvykti už Europos ribų ir pagalvojus apie kelionę vienai, kaupiasi šioks toks nerimas, tai galvoju gal išbandyti kelionių paketą? https://www.travelplanet.lt/keliones Čia matau yra abi mano norimos kelionės - į Maroką ir Indiją. Tai dabar ir svarstau, kurią riziką prisiimti - ar keliauti savarankiškai, bet bijoti, kad kas nutiks, ar keliauti su grupe ir rizikuoti, kad ten bus vien tik pagyvenę žmonės ir reikės taikstytis prie jų ritmo ?:)

daržovės rašė...

Žinokit man buvo tas pats.. Ypač kai buvau stambesnė, negalėdavau viena nusipirkt nieko, net čipsų pakelio, ką kalbėt apie ėjimą į restoranus, gi ką žmonės pagalvos.. Kol pradėjau pirkti daržoves, vaisius, juos kažkaip galėjau pirkti ir valgyti, tada vis įtraukdavau kokį nors prie daržovių tai sūrelį, tai jogurtą, ir va taip pamažu pradėjau valgyti prie žmonių..

Ele Pranaityte rašė...

@daržovės: gera mintis :-)