2023 m. sausio 28 d., šeštadienis

Varėna: gamtos ir lietaus ritmu.

"Niekis.

Dar suskambės. Matysi – suskambės!

Kada užbaigsiu ją, kada išdegsiu –

Oho, kaip suskambės!

Visam pasauly

Išgirs tą skambesį!

Bet kaip užbaigti?

Lipdau lipdau, o galo vis nėra.

O gal Tėvynę reikia visą laiką

Lipdyt ir kurti, kurti ir lipdyt?

Nes jei sustoji tik – jinai ir miršta.

Taip, kurti visą laiką.

Visą laiką!

Lipdyt ir kurti... "

Eilės skirtos šios kelionės tikslui- įsigyti Varėnos „Surink Lietuvą“ magnetuką. Daug kur Lietuvoje esu buvusi, bet dar prieš magnetukų projektą, todėl tenka arba prašyti draugų atsiųsti magnetukų, arba keliauti pačiai dar kartą. Labai nusiviliu Varėnos turizmo informacijos tinklalapiu. Tokio vartotojui nedraugiško dizaino dar reikia paieškoti. Nerandu informacijos apie pačią Varėną, tik apie Varėnos rajoną su jam priskirtomis Merkine ir Liškiava. Palyginu kelionės autobusu ir traukiniu kainas ir matau pasikartojančią tendenciją: šiai dienai keliauti traukiniu Lietuvoje yra 3-4 eurais pigiau nei autobusu. Kelionė į abi puses, tai susidaro nemenkas skirtumas.


20221001_093835
Ar mes galim pakalbėt apie tai, kaip LG perspėja ant bėgių naudotis galva?


Diena prasidėjo tikrai geromis naujienomis: Tado Ivanausko zoologijos muziejus pranešė, kad yra nauja didžiosios miegapelės radimvietė Lietuvoje. Aš pagalvojau, kad jeigu nesu smulki ir mėgstu pamiegoti, tai gal ir apie mane reikia ten kam nors pranešti? Būsiu kokia nors Glis Kootvaellus Magnus Lituanica. Aistė klausia, ar noriu tapti muziejaus eksponatu iškamša. Jau tie kauniečiai žmonės tiesūs, kas galvoj-tas ir ant liežuvio. Jau neišeitų iš Aistės politikė.

Vilniuje man išeinant iš namų lyja. Lietus Lietuvoj, va čia tai naujiena. Gerai, kad pasiėmiau lietsargį, nes pila visai nevaikiškai. Nemėgstu tų celofaninių apsiaustų, su kuriais atrodau kaip vaikščiojantis prezervatyvas. Skėtis jau daug lietų matęs, reiktų naujo pasidairyti, o šitą gal pavyks kur sėkmingai „pamiršti“.

Išbandau naują „Lietuvos geležinkelių“ mobiliąją aplikaciją. Nesiseka susikurti slaptažodžio. Pirma prašo naudoti skaičių, tada meta klaidą, nes skaičių naudoti negalima. Mūsų šaunieji developeriai tiek mobiliųjų aplikacijų pridevelopina, kad tik žegnokis, bet naujo vartotojo registracijai turi vis tiek pereiti ugnį, vandenį ir varines triūbas. Pagaliau pavyksta susikurti paskyrą. O kankinausi skaitmeniškai taigi iš to suvalkietiško taupumo, nes naujiems vartotojams perkant antrą bilietą taikoma 20 proc.nuolaida., žinoma, jeigu traukinys išvis atvažiuoja. Ši puiki schema neveikia perkant bilietą pirmyn-atgal, nes atgaliniam bilietui jau automatiškai taikoma 5 proc.nuolaida. Perku bilietą Vilnius-Varėna ir tada e-paštu gaunu nuolaidos kodą tam kitam bilietui. Nuolaidos kodas galioja 14 dienų.

Savaitgaliais Varėnos turizmo informacijos centras šaltuoju metų laiku nedirba. Čia taip oficialiai teigiama. Man kartais atrodo, kad ledynmetis Lietuvos neapleido ir šaltasis metų laikas pas mus tęsiasi ne mažiau kaip devynis mėnesius per metus, jeigu orientuotis pagal turizmo informacijos centrų darbo laikus. Jau ne kartą tiek aš, tiek įvairūs žurnalistai kėlėme šį Lietuvos turizmo skaudulį į paviršių ir visaip baksnojome, bet, kaip pasakytų vienas klasikas, „iš bezdalų virvės nenuvysi“. 

Traukinys senesnio modelio, kurio pirmoji vagono laiptų pakopa kurviškai aukštai, tai jau persiprašau gerbiamo Skaitytojo, bet jeigu kokia keleivė ar keleivis su sijonu, tai matosi visas Rojaus sodas. Bilietas trečios klasės, bet suolai minkšti -aš dar atsimenu vagonus su mediniais suolais. Žmonių nedaug, ryškiai išsisikiria du entuziastingi dviratininkai. Tikram dviratininkui, grybautojui ir Kūtvėlai nėra blogo oro.



20221001_093922
Jau Varėnoje.

20221001_123856
Varėnos geležinkelio stotis.

20221001_093855
Mane žavi mintis laukimo salėse statyti pianinus. O jus?

M. K. Čiurlionio gimtinė- Senoji Varėna. Čiurlionio meninis kelias eina iki pat Druskininkų, nemažai jam dedikuotų meninių akcentų yra Varėnoje.


20221001_094244
Paminklas Čiurlioniui Varėnoje.


Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia pasirodo ne tokia ir bažnyčia. Čia XIX a.buvo pastatyta cerkvė. Pirmojo pasaulinio karo metais stačiatikiams masiškai pasitraukus į Rusiją aplinkinių kaimų gyventojai šį pastatą įsigijo, pertvarkė į bažnyčią ir 1920 m.pašventino. Šiandien vidun taip ir nepavyko patekti, nes vyko pamaldos.


20221001_094603
Varėnos bažnyčia.

 Varėnos „Jaunasis grybautojas“ sveikinasi kilsteldamas kepurę. Norintiems iš Varėnos miškų grįžti pilna pintine rekomenduojama pirmiausia atlikti sėkmingo grybavimo ritalus prie šios skulptūros. Kasmet Varėnoje vyksta Grybų šventė. O 2022 metų šventė buvo su staigmena-daugkartiniai grybavimo čempionai diskvalifikuoti už sukčiavimą. Prisigrybavo, taip sakant. 


20221001_124826
Kūtvėla lankosi Varėnoje.

20221001_094832
Jaunasis grybautojas. Skulptoriai Rūta ir Nerijus Kavaliauskai. 

Centrinė biblioteka Varėnoje pasipuošė „Karalių pasaka“. Man šis M.K.Čiurlionio darbas yra pats įspūdingiausias. Autoriai Žygimantas Amelynas ir Arminas Raugevičius.


20221001_100924
Karalių pasaka.

Nesunkiai randu vieną iš „Surink Lietuvą“ platinimo taškų- „Grilis“. Bet dar dešimt minučių iki atidarymo, tai šmurkšteliu į nedidelį prekybcentrį pasišildyti. Laimei, ten aptinku „Pepco“ ir nebrangiai įsigyju porą pirštinių. O tada prasideda Kūtvėlos piligriminė kelionė pavadinimu „Nusipirkti magnetuką- misiją (ne)įmanoma?“. Kai pora minučių po atidarymo laiko, nurodyto ant „Grilio“ durų, užeinu vidun su ta mintim, kad būtų gerai gurkštelti ir kokios karštos arbatos, mane gana nemandagiai išprašo lauk personalas. O magnetukų nėra- baigėsi, niekas neatvežė. Man taip ir knieti paklausti ar jie susisiekė su projekto organizatoriais ir užsakė naują magnetukų partiją, jeigu jau visur nurodyti kaip oficialus platinimo taškas, bet kažkaip suveikia savisaugos instinktas ir drabnais žingsneliais neriu lauk.



20221001_101147
Koncertų salė Varėnoje.

Varėnos sinagoga internete minima kaip lankytinas objektas, bet nei ji sinagoga, nei lankytinas objektas - čia dabar autodetalių parduotuvė. Pastatas niekaip neišskirtas, nežinodamas adreso eitum ir praeitum. Radau informacijos, kad pastatas įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Ši sinagoga yra vienintelė išlikusi iš trijų Varėnoje stovėjusių sinagogų, atstatyta 1922 m. Iki Antrojo pasaulinio karo Varėna buvo tipiškas štetlas. Pats miestelis ėmė sparčiai augti XIX a.kai buvo nutiestas geležinkelis. Miestelyje atsirado poligonas ir kareivinės. Maždaug pusė miestelio gyventojų buvo žydai. Po Pirmojo pasaulinio karo Varėna buvo padalinta tarp Lietuvos ir Lenkijos, demarkacinė linija ėjo Merkio upe. Varėna tarpukariu buvo laikoma kurortu (vaikštant parke, man irgi susidarė toks įspūdis), čia vasarotojai apsistodavo žydų nuomojamuose būstuose. Jau pirmomis 1941 m.nacių okupacijos dienomis prasidėjo žydų persekiojimas. Sinagogoje suvaryti žmonės buvo saugomi kelias paras, nujausdamas negera balsą pakėlė tik Varėnos klebonas Jonas Gylys. Jis prašė policijos nuovados viršininko leidimo aplankyti suimtuosius, negavęs leidimo nuėjo savavališkai. Varėnos žydai buvo sušaudyti buvusiame carinės armijos poligone. Remiantis išlikusiais raportais, buvo nužudyti 831 žydų kilmės asmenys. Vertingus daiktus išsidalino egzekuciją vykdę smogikai, vietiniai kolaborantai likusį turtą išpardavė turguje surengtame aukcione. 


20221001_104003
Varėnos sinagoga.

20221001_104352
Toks įdomus gyvenamasis namas.

Prasuku pro Varėnos turizmo informacijos centrą. Viltis miršta paskutinė- o gal? Deja. Lauke, stende prie durų, sudėti miestelio žemėlapiai mirksta lietuje, o manyje jau kaupiasi zlastis. Bet kalnas pajudės, jeigu bus tokia mano valia-ieškau sekančio magnetukų platinimo taško ir juo tampa picerija „Fortūna“, kuri turi atsidaryti už pusvalandžio. Bet Fortūna ir čia man parodo užpakalį! Kad kažkas ne taip suprantu užsukusi į Varėnos sporto klubą-baseiną, kur picerija turi savo patalpas- nu nepanašu, kad čia kažkas ruošiasi netrukus atsidaryti. Kasoje moterys patvirtina, kad pasikeitė picerijos darbo laikas ir šiandien atsidarys valanda vėliau, negu nurodyta oficialiuose informacijos šaltiniuose. „Nu gal nespėjo atnaujinti….“


20221001_104421
Varėnos turizmo informacijos centras. Toks pobaisis pastatas.

Ale Dievas trejybę myli: magnetuką ir karštos arbatos gaunu kavinėje „Draugai“. Malonios merginos leidžia man užsisakyti arbatos prie baro ir sušilti galūnes, o pačios ruošia stalus užsakytam renginiui. Paskui sužinojau, kad tą savaitę Varėnoje vyksta festvalis, todėl daug kur užsakytas maitinimas dalyviams, žinoma, nepamirštame ir vestuvių bei laidotuvių. 


20221001_105815
Nepanašu, kad tuoj atsidaro.

20221001_110009
Europa investuoja į Varėną. 


Varėnoje galima pasivaikščioti legendų ir padavimų parke, puoštame medinėmis skulptūromis. Specialiai dėl to čia nevažiuočiau, bet garbės ratą apsuku. Už ką spaudžiu dešinę atsakingam asmeniui, tai už WC parko prieigose. Tvarkingas, prižiūrimas, reikalingas. 


20221001_114123
Varėnos mitų ir legendų parkas.

20221001_113157(0)
Drožinėti suoliukai.
20221001_113218
Man patiko šita pelėda.
20221001_113540
Dainavos kunigaikštis Šarūnas. Teko viena ausimi girdėti, kad vilkolakiu buvęs.

20221001_113701
Sėsk, broliuk, po uosiu, aš tau grybą duosiu.

20221001_113720(0)
Labai reikalingi patogumai! 

20221001_113956
Privalomas kadras iš įvykio vietos.

Pats Varėnos centras gražiai sutvarkytas, tik tuščias. Savaitgalis, o ir diena lietinga pasitaikė, tai nėra ko ir norėti. 


20221001_114208
Varėnos centras.

20221001_114323
Varėnos centras.

20221001_114416
Bitė- Varėnos simbolis.
20221001_114716
Varėnos simbolis-bitė.

Alkis- geriausias virėjas, taigi praveriu nedidelės maisto prekių parduotuvės duris. Jos ir šiaip ten tądien neužsidarė, matosi, kad parduotuvė populiari tarp miestelio gyventojų. O aš dar ir reklamos auka esu, susigundžiau užrašu apie skanius kaimiškus produktus. Ir čia mane ištiko kultūrinis šokas! Ne tik kad įsigijau nebrangiai vietinės produkcijos, bet malonios moterys viską man gražiai supjaustė, o agurkus net ir nuplovė. Va čia tai servisas! Netoli esančioje degalinėje pasiimu kavos ir pasistiprinu pirktiniu gastinčium, nes šiandien Varėnoje papietauti jau nebesitikiu vietos rasti. Iki atgalinio traukinio dar nemažai laiko, tai suku dar vieną ratą po jau pažįstamas vietas. Varėnos kultūros centre dar ištaikau laiko aplankyti tapybos ant šilko parodą. 


20221001_115737
Mano maitintoja.

20221001_115632(0)
Varėnos gradėsiai.

20221001_120229
Paminklas tremtiniams. 
20221001_120242
Varėnos autobusų stotis.

20221001_123527
Pažink Varėną šiuolaikiškai.


20221001_123919
Nuorodos į pažintinius objektus.
20221001_124238
Medinė Varėnos architektūra.
20221001_124313
Varėna po lietaus.

20221001_124328
Varėna po lietaus.

20221001_124930
Varėna.

20221001_131647
Varėnos kultūros centras.


20221001_164242
Varėnos magnetukai.

Atgal į Vilnių kelionė neprailgsta, o su tokiais gražiais magnetukais grįžti į sostinę visiškai negėda. Jaučiuosi gerai pagrybavusi.

Ar Jums teko lankytis Varėnoje? Kokie įspūdžiai?

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Grybaitė



8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labas. Seniai matyta! Teko pabūvoti, dviračiu. Pėsčiomis atrodė per mažai lankomų vietų, o štai dviračiu - super. Papildomai aplankiau Žiežulio taką, Senąją Varėną, labai gerai suvarkyta infrastruktūra dviratininkams.:)

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimiškas: taip, praeiti metai buvo kelionėm nederlingi. Tikiuosi,šiemet pavyks pakeliauti daugiau. Džiugu, kad Jums patiko keliauti Varėnos apylinkėmis.

Renata rašė...

Jau buvau pasiilgusi Jūsų kelionių! Smagu, kad grįžote! :D
Labai gražiai ir įdomiai papasakojot apie šią kelionę...:D
Varėnoje nesu buvusi... Mano turo po Lietuvą metu, matyt nepatraukė jokia lankytina vieta į tą pusę...

Ele Pranaityte rašė...

@Renata: malonu, kad laukėte manęs. Ačiū, kad mane skaitote.

Lina Piksriene rašė...

Buvome pernai vasaros savaitgalį nuostabiu oru ir irgi buvo tuščia. Mes dar į Zervynų kaimą nuvažiavom, prie Ūlos pasivaikščiojom. Tai didesnis įspūdis už Varėnos miestą. Ai, taip pat "Draugijose" pietavom ir magnetuką pirkom :) Ačiū, kad rašot!

Ele Pranaityte rašė...

Zervynose ir man patiko.

Vaida rašė...

Kaip smagiai aprašyta kelionės! O šiaip tai Jums, Ele, reiktų medalį užkabinti už tas pastangas ir užsispyrimą keliauti po Lietuvą viešuoju transportu su tokiais ratais autobusų grafikais.

Aš Varėnoje lankiausi praeitą vasarą, kai buvau grįžusi į Lietuvą. Buvau kartu su savo užsieniečiu draugu, tai nakvojome jaukiame Varena Treehouse namelyje, Dzūkijos miškuose, užsukume į Dargužius sūrių paragauti, tačiau didžiausią įspūdį jam paliko žmonės, pardavinėjantys prie Maximos grybus. Jis buvo:”- Jūs renkate grybus? Va taip vat laisvai? Iš miško? Ir valgote?! Nebijodami apsinuodytų? Ir tu moki juos kepti?” :)) Tai vakarienei buvo keptos voveruškos grietinėlės padaže su bulvėm, o aš gavau progą pasijusti tokia super duper laukine moterimi, nes taip, mes, lietuviai, grybus miške renkame ir juos valgome :))

Ele Pranaityte rašė...

@Vaida: ačiū, to medalio tai labai norėtųsi.