2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Savaitgalis Berlyne

Pasitaikė galimybė praleisti keletą dienų Berlyne. Esu jame lankiusis prieš gerus 4 metus, tai vaizdas radikaliai pasikeitęs į gerąją pusę. Kelionės pagrindinis tikslas buvo tarptautinė turizmo mugė, tai jos aprašymas ir (galbūt) Berlyno straipsnelis bus paskelbti vėliau, o čia pasidalinsiu tuo, "kas liko už kadro."




Visų pirma, Berlynas žymiai švaresnis nei anąkart. Pastatytos šiukšliadėžės kelių rūšių šiukšlėms. Tualetai netgi prekybos centre mokami. Viešasis transportas greitas, efektyvus, autobusai stoja šalia įėjimų į traukinių stotis; įlipimas į autobusus yra per priekines duris rodant bilietą, išlipti galite per visas kitas duris. Kadangi transportu naudotis reikėjo dažnai, naudojausi Berlin Welcome Card, 72 valandoms. Patarčiau pagalvoti apie investavimą į ją, jeigu ketinate lankytis muziejuose, nes nemokamų muziejų nėra, o transportas tada neribojamas pasirinktose zonose (A ir B zonos yra Berlyne, C zona yra Potsdamas). Daugiau informacijos anglų kalba.


Gyventi teko Kopenick rajone, pensione "Kopenicker Hof". Koridoriuje buvo virtuvėlė su indais, jeigu būtų reikėję gamintis savarankiškai, taigi karšto gėrimo pasidaryti buvo galima. Rajonas tylus, galima išsimiegoti. Čia galima atvažiuoti kemperiu ir pernakvoti bei nusiprausti. Artimiausia S-bahn (miesto traukinio, ne metro) stotelė Kopenick yra maždaug už 250 metrų nuo pensiono. Stotyje yra kebabinė ir bulkutinė, kurioje dar parduoda salotas, karštus gėrimus, sumuštinius, vaisių salotas, todėl papusryčiauti galima tikrai nebrangiai. Šalia darbo dienomis buvo vaisių ir daržovių prekystalis, šeštadienį ten įsitaisė rankinių pardavėjas. Gretimais yra ir prekybos centras su įvariomis maitinimosi vietelėmis bei darbužių parduotuvėmis, knygynu, etc. Vienintelis nepatogumas buvo tame, kad persėdimas link miesto ir atgal yra Ostkreuz stotyje, bet transportas tikrai rieda dažnai, didesni laukimo tarpai darosi tik jau vakarėjant.

Skrydis į abi puses per Rygą buvo su airBaltic. Truputį drebėjau, kad nebūtų atidėjimų, bet skrydis buvo sklandus. Nukentėjau nežymiai skrydžio į Berlyną metu, kai leidžiantis skaudėjo ausis, bet pačiame paskutiniame skrydyje pasitaikė Boeing lėktuvas, tai švelniai kaip per pūką pargabeno.

Buvo labai įdomu pasivaikščioti po parduotuves. Nusipirkau žurnalą "Mein shones Land". Ketinu truputį nupūsti dulkes nuo vokiečių kalbos žinių. Įdomu pasiskaityti, kaip žmonės gyvena. Žurnale daug rašoma apie sodininkystę. Kainos produktų kaip pas mus, tik eurais. Nusipirkau vokiškos kavos, sūrio, vyno lauktuvėms, susidarė 7 kilogramai. Kava tikrai labai gera ir skani. Dar nupirkau arbatos, įdomu patikrinti kokybę su čia gaunama arbata. Vyno taurę (200 ml) galima išgerti už 3,50-4,50 EUR priklausomai nuo vietos (centre brangiau). Dar nustebino tai, kad Pergamono muziejuje perkant knygą suvenyrinėje parduotuvėje ir mokant kortele, manęs pirmą kartą gyvenime paprašė asmens tapatybės dokumento su parašu ir sulygino su duomenimis ant kortelės. Thumbs up!!!!

Vokiečių kalbos žinios, kurias įkalė man vokiečių kalbos mokytoja mokykloje, visgi labai pravertė. Ne dėl to, kad nebūčiau susikalbėjusi angliškai, bet tiesiog pačiai smagiau pabendrauti kita kalba. Vokiečiai tuoj ir kalbina, klausia kas tokia, iš kur, giria kalbos mokėjimą.

Nuotraukos iš kelionės, prašom įvertinti.

Marienkirche interjeras
Fontano dievas Neptūnas ir jį garbinantys vandens sutvėrimai
Kažkuri iš vandens nimfų


Upės Spree tilteliai
Iš toli matėsi tik kupolas, tai buvo du variantai: cerkvė arba mečetė. Pasirodo, sinagoga (neveikianti).
Ich bin ein Berliner
Brandenburgo vartai
Kairėje Grenadilla, dešinėje Karambola. Pirmą kartą gyvenime ragavau tokius vaisius.

Estiškas gėrimas kama
Labai nepadorios išvaizdos gamtos kūrinys:-)
Kuskusas. Marokiečių restoranas yra Berlyne, www.kashbah-berlin.de
Kinijos stendas Hangzhou

Papua Naujoji Gvinėja

Pietaujant Hauptbahnhof: vėžiagyviukai aštriame padaže
Pergamono muziejuje paroda Saudo Arabijai: siuvinėtas kilimas (?)
Ištar vartų fragmentas
Nr 75 iš meniu Vietnamo restoranėlye, www.hanoi-today.de, 5 EUR
Įdomumo dėlei, keletas kainų iš čekių: jogurtas 0,79 EUR, duona raikyta 2,19 EUR, Starbucks kava late tall 3, 20 EUR, vaisių salotos 2,89 EUR (kaina už vaisių salotas 1 EUR užauga ar krinta pagal atstumą nuo centro), mažas butelaitis vyno 2,99 EUR, bulkutė paprasta 0,55 EUR (kaina krenta perpus toliau nuo centro), kavos pakelis 4-6 EUR intervale.

Mugės metu lankytojai galėjo pasivaišinti tradiciniais gardumynais, užsirašiau šiaurės Prancūzijos stende ragauto žuvies patiekalo pavadinimą: waterzooi. Išleidinėju žuvies file, bandysiu pasigaminti.

Su meile,

Jūsų Kūtvėla

5 komentarai:

MariukasM rašė...

Turėjau malonumą būt Berlyne savaitę ir dar noriu pakartoti :)

Ele Pranaityte rašė...

Jeigu važiuočiau vėl, tyrinėčiau patį miestą labiau, nes pagrindinės turistinės vietos jau pamatytos. O kas labiausiai patiko?

MariukasM rašė...

Viskas. Paprasčiausiai buvau darbo reikalais, o pasivalkioti savo malonumui turėjau dieną ir vakarus. Vakarus leidau su labai smagia kompanija, o dieną vaikščiojau vienas, kad nereikėtų taikytis prie kitų. Užtat ir liko labai geri įspūdžiai :)

MariukasM rašė...

Apie nuotykius Berlyne: http://www.mariukasm.lt/tag/berlynas/

Ele Pranaityte rašė...

Jo, Berlynas kažkaip nenusibosta, bet reikia tam laiko skirti, nes kai nežinai ko nori, tai ir vėjas nepalankus :-)