2012 m. gegužės 8 d., antradienis

Įdomios Rygos nuotrupos

Pagaliau reportažai eina į pabaigą, lieka viena kita nuotrauka be kategorijos, tai sukelsiu jas čia su trumpais komentarais kuom jos nusipelnė būti čia įkeltos.


Turbūt vienas labiausiai fotografuojamų ir atpažįstamų pastatų Europoje - Rygos Juodagalvių namai. Per Antrąjį pasaulinį karą nugriauti, jie šiandien atstatyti stebina savo įspūdingumu. Juodagalviai buvo nevedę pirkliai, tokį pavadinimą gavę dėl to, kad savo globėju laikė Šiaurės Afrikos Šv. Morisą. Ir kažkodėl gi tiems pirkliams reikėjo likti nevedusiems?





Priešais Juodagalvių namus yra Šv. Rolando skulptūra. Pasirodo, nuo jo kardo buvo skaičiuojami įvairūs atstumai Latvijoje. Sovietų nugriautos skulptūros vietoje dabar stovi 2000 metais padaryta kopija, o originalios skulptūros liekanos, sakoma, yra Šv. Petro bažnyčioje.

Mes palaikome Rygos nacionalinį teatrą. Tiesiogine prasme.


Kažkas tarp Zefyrinio Žmogaus ir Bobos :-)


Nuostabiai gražaus interjero Šv. Gertrūdos bažnyčia. Jinai yra visų keliautojų globėja. Per savo 500 gyvavimo metų jos kongregacija pastatė net 7 bažnyčias, nes vis kokia nors neganda užeidavo. Labai gražūs skliautai ir vitražai. 


Gerai žinomas Rygos simbolis- Laisvės statula. Trys žvaigždės yra trys Latvijos regionai. Sovietmečiu ją norėta sunaikinti, bet pasakojama, kad žmonės neleido, nes "tai motina Rusija laiko rankoje tris Baltijos valstybes". Šiaip yra įvairių versijų, kodėl paminklas išsaugotas, bet šita man pati šmaikščiausia. 


Rygos katedros Kryžių galerijoje tokio turto daug. Akivaizdžiai buvęs antkapis. Šiaip ir Reformacija kaip idėjinė srovė irgi prasiėjo per bažnyčias kaip tsunamis.

Rygos namus sunkiai su kuom nors supainiočiau,


Nuklausiau kaip rusė gidė pasakojo, kad čia buvęs vienuolynas Reformacijos metu paverstas gyvenamu namu. Paskui durys buvo užrakintos ir kaip atgaila už pastato išniekinimą virš jų įkelta freska. Tokias namų detales galima pastebėti ir kitose šalyse. 


Kaip Bremeno miesto muzikantai susiję su Ryga?

Rygos atsakymas Krokuvos Vavelio drakonui.
Smile :-)


 Kol kas tiek.

Kūtvėla




2 komentarai:

MariukasM rašė...

Matosi, kad laikas Rygoje praleistas labai turiningai :)

Ele Pranaityte rašė...

Jo, 4 dienos, o įspūdžiams dar galo nesimato. Bijau pagalvoti, kas būtų buvę man ten būnant kokią savaitę :-)