2012 m. lapkričio 10 d., šeštadienis

Voyage Macabre į Černobylį paruošiamasis etapas


Čia ir kituose pasakojimuose bus pateikiama informacija be pikantiškų detalių, kad nepastatyčiau tam tikrus asmenis į nepatogią padėtį. Tekstai perkelti iš dienoraščio, vesto kelionės metu, ir papildyti nauja informacija, sutikslinti faktai.
 
[2012 10 07] 

Kai Daumantas Liekis savo tinklaraštyje paskelbė, kad ieško 18 „savanorių"  kelionei į Černobylį po maždaug mėnesio, jau buvo vėlus vakaras mano namuose. Buvau ką tik grįžusi iš darbo (va jums ir privatus verslas) ir pavargusi, bet nė negalvodama iškart užsiregistravau. Galvoti pradėjau paskui: o kaip reiks pasakyti mamai?

Pirma pasakiau tėtei. Buvau apsidraudusi, nes grupė buvo tik renkama, buvo dar 10 laisvų vietų. Taigi aplink sukdama neva užsiminiau, kad va, yra tokia kelionė, daug kas buvo, net ir mano draugai, galbūt bus grupė, tada bus matyt.... Tėtę mano išgąsdinti nėra lengva, savo laiku jis daug pasaulio išmaišęs. Viskas baigėsi šachmatų partija (dienos rezultatas 1:1 ir patas) ir jo registracija į tą pačią kelionę. Viena problema-pasas baigia galioti po 4, ne po 6 reikalaujamų mėnesių. Aišku, galima rizikuoti, bet gali tiesiog leidimo neišduoti ir bus veltui sugaištas laikas ir žiaurus nusivylimas. Skambutis į URM (beje, įrašytas) pradžiugina- Ukrainos ambasados duomenimis pasas turi galioti bent 3 mėnesius kelionės metu. Moteriškas balsas atsako į klausimą per kokias 3 sekundes. Po kurio laiko euforija praeina. Skambutis į Ukrainos ambasadą (tenka bendrauti rusų kalba) nieko neduoda-tokią informaciją teikia konsulinis skyrius, penktadieniais telefonu neatsiliepiantis. Rašytinė užklausa į URM grįžta su atsakymu-ne mažiau 6 mėnesiai. Panašu, kad tenais kairė ranka nelabai žino, ką daro dešinė, o pristeigta ne vienas etatas "dirbančių". Kelionių agentūros rašo, kad kelionėms į Ukrainą paso galiojimo laikas turi būti bent 3 mėnesiai kelionės metu. Čia jau ir Arkangelo Gabrieliaus kantrybė trūktų. Sprendimas- pasas skubos tvarka, kaina atitinkama. Susirašinėjimas tęsiasi kurį laiką-dabar jau užtenka tik galiojančio paso, bet detaliau siūlo kreiptis į Ukrainos ambasados konsulatą. 

Kelionės kaina 870 LT. Į kainą įeina kelionė iki Černobylio zonos, pilnas maitinimas, lydintis pareigūnas, transportas ir jo dezinfekcija, nakvynė, leidimai. 

Tada galvojome jau dviese: kaip pasakyti mamai? Tiesiog imti ir išnykti 4 dienoms nepavyks, tikrai pastebės. Pasirenkamas variantas, kad baisu tikrą vaiką vieną išleisti, kad neatsisėstų per žioplumą kur ant  radioaktyvios samanos. O man iš tiesų baisiausia, kad tik nelytų, nes tada angliškas posakis, kad žmogaus oda vandens nepraleidžia, gali ir nepasiteisinti. Ta proga nusiperkam du neperšlampamus kostiumus ir surengiam klausimų-atsakymų vakarą Vakariui, kuris buvo tokioje kelionėje prieš du metus. Aš esu visiškai rami, nes jeigu būtų pavojinga, tenais neleistų turistų (galbūt?). 

Imamų daiktų sąrašas:
1)      Pasas (ne ID kortelė), galiojantis bent pusė metų po kelionės.
2)      Pinigai.
3)      Foto aparatas, pakrovėjas, atsarginis akumuliatorius.
4)      Uždara avalynė, kurią reikės avėti perimetre. Tėtės sprendimu, imame guminius batus.
5)      Ilgos kelnės ir rūbai ilgomis rankovėmis. „Senukuose“ nusiperkame neperšlampamus kostiumus su kapišonais.
6)      Tėtė sprendimu, imame pirštines, primetu marliukus veidui dengtis, likusius nuo juodligės panikos.
7)      Maistas.

Jeigu patikros metu rūbai ar daiktai bus gavę radiacijos, juos reikės palikti ir grįžti su rūbais, gautais tenais (nepaleis gi nuogus). Todėl reikės vaikščioti tik leistina teritorija, nesiremti į sienas, nebraidyti balų, neskinti gėlių ir t.t. Visą riziką sveikatai prisiimame patys. 

[2012 10 09]
Nusiunčiu pageidavimus maršrutui. Paskutinė diena pervesti pinigus- spalio 27d. Dar savaitę davė papildomai pasams susitvarkyti-matyt, yra ir daugiau žmonių su probleminiais pasais, nes šiandienai tik 12 iš 18 padarę avansinius pavedimus. 

[2012 10 22]
Žinutė nuo organizatoriaus: “Tikimąsi sniego. Ruoškit šiltesnius rūbus. Jokių specialių rūbų, kuriuos reikės išmesti nereikia, todėl renkitės įprastai. Jei būtų šiltasis laikotarpis, sakyčiau “nesiaukit basučių ir sijonų”.

[2012 10 25]
 Vakar sumokėjau likusią sumą už  kelionę. Reikia turėti papildomai 20 LT Ukrainos grivinomis viešbučiui arba "nenumatytoms išlaidoms". Iki Černobylio važiuosime apie parą laiko, todėl pradžiai reikės turėti savo maisto. 

[2012 10 31]
Nedidelis sukrutimas keliautojų tarpe, nes kauniečiai negavo Ukrainos valiutos; Vilniuje iš banko prie stoties ji šluote iššluota.

Rytoj išvykstame. 

(Bus daugiau)

 Su meile,

Kūtvėla



Komentarų nėra: