2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Keliauti gali visi!

Kelionės nėra pats pigiausias laisvalaikio praleidimas, todėl daugelis žvelgia į kelionių tinklaraštininkus su pavydu: tik tą ir veikia, kad keliauja. Turbūt gerus darbus turi? O gal paveldėjo milijoną? Turiu nuvilti skeptikus- absoliuti dauguma kelionių tinklaraštininkų keliauja iš savo kišenės, kurią papildo toks dalykas kaip alga. Bet keliauti galima without breaking a bank. Šiame pasakojime pabandysiu pateikti savo asmeninius pastebėjimus, kaip geriausia susiplanuoti kelionės biudžetą. Yra du būdai.

Pirmas būdas. Susidaryti norimų aplankyti vietų sąrašą. Šiam tikslui aš esu nusipirkusi atskirą užrašų knygelę. Joje šias keliones susiplanuoju: kiek dienų reiktų, ką pamatyti, koks galimas transportas, apytikslis biudžetas. Turint tokią išklotinę lieka tik sekti akcijas ir laukti patrauklaus pasiūlymo, jeigu nors vienoje iš kategorijų (transportas arba apgyvendinimas ypač sektini, nes suėda daugiausia lėšų) pasitaiko gera kaina.

Antras būdas. Išsirinkti vieną kelionę, susidaryti jos planą, apsiskaičiuoti biudžetą, ir taupyti jau konkrečiam tikslui. Štai esu išsirinkusi kelionę į Provansą autobusu iš Lietuvos su agentūra, jos kaina apie 3,000 LT. Šią sumą nusprendžiau taupyti metus laiko, per savaitę atidėdama 60 LT. Tai štai, beveik po metų jau turiu reikiamą sumą, kurią sutaupiau per daug savęs nenuskriausdama.

Abu būdai yra geri, jeigu būsite realistai. Nesakau, kad negalite svajoti apie nardymą Australijoje, tačiau tokios svajonės įgyvendinamos ne per trumpą laiką. Toliau aptarsiu kitas svarbias kelionės sudedamąsias dalis.

Kelionės transportas. Kartas nuo karto pasirodo labai gerų skrydžių pasiūlymų (štai šio reportažo rengimo metu buvo skrydis į Maltą ir atgal iš Vilniaus su visais mokesčiais už 190 LT). Ieškant prieinamų skrydžių, rekomenduoju naudotis http://www.keliauju.com/,  http://bomzturas.lt/,  http://www.rezervacijos.lt/ arba http://avia.lt/ paieškos sistemomis. Nebrangiai autobusais galima keliauti su Ecolines arba Simple Express firmomis. Traukinių tvarkaraštį rasite pas Lietuvos geležinkeliai .

Apgyvendinimas. Kaip sukis, kaip nesisuk, bet biudžetiniams keliautojams būtent apgyvendinimas išgriaužia didžiausią skylę santaupose. Pigiausias variantas yra hostelis, kurį galima užsisakyti per tokius portalus Hostelworld arba Hostelbookers; neblogų pasiūlymų galima rasti privačiai pas žmones per Airbnb portalą. Jeigu vis dėlto apsisprendėte užsakyti hostelį, tai galima padaryti per jų pačių tinklalapius, nes kartais portalai pasiima 10 proc. nuo sumos, o užsakant per pačius hostelius dar kartais galima gauti ir nuolaidų. Aš pasinaudoju apgyvendinimo portalais ieškant atsiliepimų apie hostelius ir kartais randu pastebėjimus, kad užsakymas per portalus kartais nepasiekia hostelių administracijos, todėl užsakius per portalus vis tiek siūlau parašyti į hostelį ir paprašyti patvirtinimo.

Maistas. Čia galima sutaupyti elgiantis kukliai. Aš visada pasiimu "spiralę" vandeniui užvirti ir užpilamų makaronų ar bulvių košės, kavos ir arbatos, sausainių tiek, kad užtektų pirmoms dienoms, kol aptiksiu nebrangią maitinimo įstaigą. Pigiausia apsipirkti vietiniame supermarkete arba turguje. Aš supermarketuose apsirūpinu nebrangiomis bulkutėmis, jogurtu, sultimis, vaisiais, sumuštiniais. Kavinėse man tada pilnai užtenka sriubos pietums. Šiek tiek maisto klausimą palengvins jeigu Jūsų apgyvendinimo vieta siūlo pusryčius, įskaičiuotus į kambario kainą.

Miesto transportas. Tai yra pigiausias būdas keliauti po miestą. Aš paprastai mėgstu nusipirkti dienos bilietą, nes tada galiu nesukti sau galvos dėl persėdimų skaičiaus.

Lankytinos vietos. Po kelionės bilietų ir nakvynės tai būtų trečias pagal brangumą dalykas. Ekonomiškiausia naudotis taip vadinamomis miesto kortelėmis, bet pirmiausia visgi patarčiau pasiskaičiuoti, ar jos atsipirks, gal kartais bus pigiau pirktis bilietus į lankytinas vietas atskirai. Pabandykite susiplanuoti kelionę taip, kad pats brangiausias lankytinas objektas būtų jo nemokamo lankymo dieną (tokią turi nemažai objektų užsienyje). Naudokitės proga prisijungti prie nemokamų apžvalginių ekskursijų po miestą.

Tai štai tokie mano sekmadienio pamąstymai.

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: