2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Minsko botanikos sodas

Galite mane vadinti botanikos sodų junkie.* Tai yra, botanikos soduose mane apima didelis džiaugsmas ir malonumas, o dar jeigu tulpės žydi, tai ir visiška euforija. Miesto žemėlapyje pastebėjau, kad Minsko botanikos sodas yra visai netoli mano viešbučio. Nors tą dieną kojos jau buvo gerokai pamuštos po vakardienos išvykos į Myrą ir Nesvyžių, visgi susigundžiau. Be abejo, tas mažas atstumas žemėlapyje pavirto į begalinį pėdinimą pliskinant saulei (kai niekur toli važiuoti nereikia, oras iškart kaip Turkijos kurorte pasidaro). O genijus, kūręs žemėlapį, net nepasivargino pažymėti kur yra įėjimai į botanikos sodą. Sėskitės, gerbiamasis, du. Kelionės metu naudojausi In Your Pocket Minsk susirasta informacija, ir -kadangi lankymo kaina nebuvo pateikta- klaidingai maniau, kad lankymas nemokamas. Deja, bilietukas man atsiėjo 6 LT. Na, nieko, raminau save, juk va Kairėnuose mokam visus 7 LT.

1932 m. įkurtas Minsko botanikos sodas priklauso geriausiems Europos botanikos sodams, sako proklomacijos. Jo kolekcijose randama 8,000 augalų rūšių. Lankytojams šis sodas atviras visus metus. Daug augalų įtraukti į Raudonąją knygą. Jo detalus aprašymas, kurį radau jau po kelionės, paliko man įspūdį, kad tesugebėjau pamatyti vos trečdalį. Atstumai šiame botanikos sode-dideli, o pirmas įspūdis-ne koks. Tuščia, nyku, beveik niekas nežydi, o jeigu kas žydi, tai atitverta taip, kad neprieisi. Žiemos sode paėmė dar 3 LT už įėjimą. Kadangi kol kas tai buvo vienintelė potenciali vieta rasti ką nors, bet ką, žydintį, išsitraukiau piniginę.

P1210021
Čia kažkas va žydi. 
P1210022
Orchidėja.
P1210023
Palmės.
Dar buvo pastatyti narveliai su čirškiančiais paukštukais. Vienas tokias treles varė, kad neapsikentusi bilietų pardavėja sakė, kad paukštis tuoj gaus į galvą. Čia baudžiama už tai, kad esi paukštis :-( Dar buvo keletas vėžlių raudonomis akimis, kurie kabinosi ir skrebeno savo mažomis storomis kojytėmis į baseino sienas, norėdami į laisvę.

P1210032

P1210033

Kadangi žiemos sode moterys klausinėjo, kur čia tulpės žydi ir gavo detalius krypties nurodymus, aš irgi ėjau iš paskos.Bilietą pirkau tarnybiniame įėjime, o ne pagrindiniame, tai negavau botanikos sodo schemos. Bet atsižvelgiant į bendrą situaciją, tulpės šiandien buvo my best shot išvis ką nors pamatyti.

P1210043
Parteris.
P1210045
Ąžuolų alėja.
P1210050
Narcizai.
Tulpių buvo gal dešimt lysvių. Mūsų Vingio parko kolekcija čia viską nustelbtų, kristų moterys lusvėse tiesiog ir alptų iš grožio. Nesuprantu, kodėl tokioje šalyje kaip Baltarusija, kur tulpės-mėgstamas patriotinis kvietkas, tokia skurdi tulpių kolekcija.

P1210051

P1210054

P1210057

P1210056


P1210059
Prie pagrindinio įėjimo sveikino lankytojus deivė Flora.

Žiemos sode nuo įžūlių lankytojų ir kenkėjų vabzdžių augalus saugojo meškiukas. Taip, taip, meškiukas!


P1210026

* junkie: a person who gets an unusual amount of pleasure from or has an unusual amount of interest in something.

Galbūt šio botanikos sodo potencialas liko neatskleistas, nes tiesiog per mažai skyriau jam laiko, o gal ir orai dar nebuvo sušildę augalijos. Oficialus tinklalapis: http://cbg.org.by/about

Su meile,

Kūtvėla


Komentarų nėra: