2015 m. sausio 27 d., antradienis

Šioks toks receptas kaip savarankiškai susiorganizuoti nebrangią kelionę.

Po apsilankymo "Adventur 2015" turizmo parodoje supratau, kad ateina stipri tendencija žmonėms imti kelionių planavimą į savo rankas ir nebesinaudoti agentūrų paslaugomis. Viena iš parodoje pakviestų kalbėti viešnių turistus/keliautojus, keliaujančius su agentūromis, pavadino neįgaliais. Vis pasigirsta raginimų ir internetinėje erdvėje nebeprasidėti su jokiomis agentūromis. O kaip yra iš tikrųjų?

Aš asmeniškai nesu nusistačiusi prieš agentūras. Naudotis jų paslaugomis galima ir reikia esant tam tikroms aplinkybėms. Pavyzdžiui:

      1) laiko taupymas. Jeigu tam, kad pasiektumėte kelionės tikslą, reikia sugaišti kelias dienas ar atlikti kelis persėdimus keliaujant savarankiškai, o agentūra už panašią kainą suorganizuotų greitesnį, gal net tiesioginį, susisiekimą, tuomet reikia tuom pasinaudoti.
      2) lėšų taupymas. Jeigu tam, ką norite susiorganizuoti savarankiškai, agentūra gali pritaikyti nuolaidą, tuom irgi reikia pasinaudoti. Konkreti situacija- viešbučių užsakymas.
      3) kartais tiesiog norisi dėl nieko nesukti galvos. Tiesiog sėdėti ir žiūrėti pro langą. 
      4) apklausos per pažįstamus rodo, kad yra labai turtingų žmonių, kurie nenori sukti sau galvos kelionės detalėmis (o ir neturi tam laiko), todėl sumoka agentūroms už visas paslaugas, tokias kaip viešbutis, mašinos nuoma, skrydis, ekskursijos ir t.t. Šias paslaugas visiškai nesunku užsisakyti patiems, bet tam tikras ratas žmonių gali sau leisti šiuos rūpesčius/malonumus perleisti agentūroms.

Dabar norėčiau papasakoti apie tai, kaip savarankiškai susiplanuoti nebrangią kelionę. Norčiau vengti kalbėti apie “pigias keliones”, nes mūsų kultūroje yra labai daug žmonių, kuriems “pigu” asocijuojasi su prasta kokybe. Manęs dažnai paklausia, kur bus kita kelionė. Kai aš atsakau, kad šiemet keliausiu į Rygą, Prahą ir Madridą, o dar kitąmet - į Toskanos regioną ir po Bavarijos pilis, stoja tyla ir atmosfera pasidaro nors kirvį ore kabink. Tada kas nors iš pokalbyje dalyvaujančių nedrąsiai manęs pasiteirauja ar kartais ne koks olegarchas mane remia, nes juk visi žino, kad iš mokytojos algos toliau Balbieriškio sunku nuvažiuoti. Ne, sakau, radau pigų skrydį, tokį pigų, kad nuodėmė neskristi, norite ir jums padėsiu? Aaaaa, nutęsia tada pašnekovai, pigus skrydis…Thanks, but no. Nes pigus skrydis daugeliui žmonių, ypač vyresnės kartos, asocijuojasi su godžiomis oro linijomis, kurios perka pigų kurą ir greičiausiai bus stovimos vietos lėktuve, kad daugiau eurų nuplėšti pavyktu. O tos žemų sąnaudų oro linijos iš tiesų skraido gerais, švariais lėktuvais. Patogumo gal mažiau nei namie ant sofos priešais TV, bet iš taško A į tašką B nugabena. O kad atideda skrydį dėl blogo oro- tai čia pretenzijos ponui Dievui. Dar būna, kad atideda dėl skrydžių saugos-joks pilotas nesės už šturvalo, jeigu yra saugumo klausimas neišspręstas, nes niekas nenori, kad turistų pilnas lėktuvas išsitėkštų ant senamiesčio bokštų. Dar būna, koks nors dibilas apie bombą pajuokauja.


Ryanair skrydis į Siciliją.


Dabar panagrinėkime, iš kokių ingredientų susideda savarankiškai planuojama kelionė.

1)     Kelionė
2)     Apgyvendinimas
3)     Lankytinos vietos
4)     Pragyvenimas (maistas, transportas)
5)     Kita (suvenyrai arba nenumatytos išlaidos)

Pirmasis ir svarbiausias ingredientas: kelionė. Kai mes kalbame apie nebrangią kelionę, turime skirti du dalykus. Reikia skirti nebrangią (o tai ir pigią) kelionę iš taško A į tašką B (pvz. skrydis Vilnius- Paryžius-Vilnius už  €50) ir kelionę, kurią sudaro skrydis+viešbutis+mašinos nuoma+muziejai+etc., kurią už €50 vargu ar galima suorganizuoti. Toks atskyrimas padeda geriau orientuotis, nes žmonės dažnai piktinasi, kad pradinė nebrangios (netgi pigios) kelionės kaina staiga užauga. Čia noriu pastebėti, kad yra grupė žmonių, kurie keliauja nemokamai apsistodami pas draugus, nesilanko mokamose lankytinose vietose, tranzuoja ir t.t., tokiu būdu išties daug sutaupydami. Tačiau šis įrašas skirtas žmonėms, kurie nakvoja viešbučiuose, važiuoja metro, ir lankosi muziejuose.

Jeigu tik pradedate mokytis planuotis keliones patys, pradėkite nuo patikimos kreditinės kortelės užsisakymo. Dabar vis daugėja variantų, kai už užsakymus galima atsiskaityti debetine mokėjimo kortele, bankiniu pavedimu arba grynais, bet kreditinė kortelė vis dar praverčia (dažnai kaip garantas). Jinai suteikia pirkinių draudimą (pvz. negavus pirktos paslaugos, lėšos bus grąžinamos arba galima užprotestuoti jau įvykusi lėšų nuskaitymą; taip pat gaunate ir kelionės draudimą), o ir atsiskaityti ja internete yra saugu: suvedate duomenis (vardas, pavardė, kortelės numeris), įvedate saugos kodą (trys paskutiniai skaičiai ant kortelės nugarėlės) ir dar į telefoną ateis SMS žinutė su saugos kodu, kurį irgi reikės įvesti. Tokiu atveju netgi vagis negalės atsiskaityti Jūsų kortele, jeigu neįves trečiojo, telefonu gauto, saugos kodo. Rekomenduoju rinktis kreditinę kortelę be banko suteikiamo kredito, t.y. operacijas vykdyti tik savomis lėšomis. Tokiu būdu neįbrisite į skolas bankui, o lėšas į kortelę atsiskaitymui bankomatu padėsite tik tada, kai reikės susimokėti.

Kūtvėla naudojasi ir yra patenkinta šia kortele: Visa Classic (eurais, SEB Vilnius)

Nors kreditinė kortelė jos savininką ir kartais šeimos narius draudžia tam tikra suma (mano paminėta konkreti Visa Classic mane draudžia €50.000 medicininiu ir repatriacijos bei €15.000 nelaimingo atsitikimo draudimais), greičiausiai Jūsų kreditinė kortelė irgi bus bazinė, todėl draudimas neapims, pvz., vagystės ar pamesto bagažo. Todėl verta atidžiai išsiklausinėti kas įeina į kreditinės kortelės draudimą ir išsipirkti papildomą draustumą vien tam, kad naktimis ramiai miegotumėte. Ypatingai patariu draustis vykstant slidinėti. Jūs galite saugiai slidinėti ir nesusižeisti, bet galite ir netyčia barkštelti slidžių lazda per svetimą automobilį ir jį apgadinti. Tokiu atveju ir yra reikalingas asmens civilinės atsakomybės draudimas. Konkrečiai apie slidinėjimo kelionių draudimus rašė Buvau Ten: Slidinėjimo kelionės draudimas – reikia ar ne?

Jeigu kelionės metu lankysitės ES šalyje ir nenusimato didelė rizika sveikatai (alpinizmas, raftingas, slidinėjimas), užteks nemokamai Jums priklausančioje teritorinėje ligonių kasoje išduodamos ES sveikatos draudimo kortelės, su kuria pirmoji pagalba ES šalyse suteikiama nemokamai. Kortelę galima užsisakyti atvykus į Jūsų teritorinę ligonių kasą arba internetu.

Kadangi rašau apie nebrangius skrydžius, reikia prisiminti vieną neseną atsitikimą. Aš esu labai kategoriškas žmogus ir nekenčiu neteisybės, todėl įsivėliau į diskusiją apie Ryanair. Žmogus piktinosi paslėpais mokesčiais ir išaugusia bilieto kaina. Na, kai kuriems žmonėms išvis geriausia nekeliauti, nes jie krečia kvailystes ir skleidžia dezinformaciją. Ryanair turėjo gudriai užmaskuotą valiutos konvertavimą sau palankiu kursu, bet Lietuvai įsivedus eurą ši problema turėtų atkristi, o kitų paslėptų mokesčių man nepavyko rasti. Skrydžio kainą žmonės išaugina patys, prisipirkdami nereikalingą daudimą, automobilio stovėjimą, SMS priminimą ir dar šunys žino ką. Paskui jie dar perka registruojamą bagažą, ir skrydžio kaina tampa kosmine.

Nebrangiai (ir netgi pigiai) skrenda tie, kurie skrenda tik su rankiniu bagažu. Išmokite keliauti teisingai susipakavę rankinį bagažą ir nebūsite priežastis to, kodėl į aplinką lėktuvai išmeta tiek daug anglies dvideginio-juk daug kuro sudeginama vien gabenant Jūsų sunkiasvorius lagaminus. Visi kiti moka eurus ir verkia. Nebrangius skrydžius gaudyti geriausiai yra nemokamoje Skyscanner programoje. Jinai parodo visus tuo metu esančius skrydžius, o pirkti juos nukreipia į oro linijų tinklalapius. Jeigu nesate reiklus kelionės krypčiai ir turite galimybę planuotis savo laiką, galite susimedžioti nebrangų skrydį taip: Skyscanner programoje langelyje iš kur skrendate (FROM) įveskite, pvz., Lithuania. Langelį į kur skrendate (TO) palikite tuščią. Pažymėkite, kad norite ir atgalinio skrydžio (RETURN). Pageidaujamose datose pasirinkite norimą mėnesį ir pasirinkite Whole Month. Tuomet programa parinks norimo mėnesio visus galimus skrydžius ir surikiuos juos nuo pigiausio iki brangiausio. Įspėju- rezultatai gali priversti norėti iš karto griebti skrydį.

Nepamirškime, kad nebrangiai galima keliauti ir autobusais bei, sakoma, traukiniais. Autobusų kompanijos “Lux/Simple Express” ir “Ecolines” dažnai siūlo nuolaidas, o ypatingai pigius akcijinius bilietus už juokingas kainas galima pagauti perkant iš anksto arba per labiau išmanančius žmones (Makalius, Urkis Travel, Elmonas.lt, Superkelionės.lt). Vilnius-Praha-Vilnius už €10 yra realybė. Keliones traukiniais atpigina traukinių pasai, bet yra nemažai papildomų sąlygų, į kurias reikia pasigilinti.Apie keliones traukiniais gerai informaciją pateikia ZigZag.lt

Antras ingredientas yra apgyvendinimas. Yra nemažai tinklalapių, skirtų užsisakyti nakvynėms. Populiarumu turbūt niekas neaplenks Booking.com, tačiau verta pažiūrėti ir mažiau žinomus tinklalapius. Viskas viename bus pateikta naudojantis nemokama Hotels-Scanner programa, kuri parodys visus pasiūlymus iš skirtingų operatorių, o atlikti užsakymą nukreips į pasirinktą tinklalapį. Galima bandyti užsakinėti apgyvendinimą tiesiogiai iš viešbučio ir taip kartais galima sutaupyti. Rekomenduoju rinktis variantą su nemokamu atšaukimu, tuomet galėsite keisti savo planus. Nebijantys kuklesnių salygų gali pažiūrėti, ką siūlo nakvynės namai hosteliai. Du rimčiausi tinklalapiai yra Hostelworld ir Hostelbookers. Užsakant per juos, imamas 10 proc. rezervacijos mokestis nuo galutinės sumos. Žinoma, galima užsakinėti ir per hostelių tinklalapius, jeigu jie siūlo mažesnę kainą, dažnai tokie užsakymai būna be rezervacijos mokesčio. Dabar hosteliai bando konkuruoti su viešbučiais, todėl yra daug patogesni nei anksčiau (tik ne visi priima asmenis virš 35 metų). Populiarėja apgyvendinimas pas žmones per AirBnb sistemą, kur galite išsinuomoti kambarį arba butą pas privatų asmenį. Turbūt esate girdėję ir apie Couchsurfing bei Hospitality Club, kur nakvynės pas priimančius žmones yra nemokamos, bet pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai šie portalai tapo atsitiktinių lytinių santykių paieškos varikliais, todėl ieškantis nakvynės per juos būtina skaityti atsiliepimus ir galvoti galva. Nebent atsitiktiniai lytiniai santykiai yra Jūsų kelionės tikslas :-) 


Vienvietis kambarys Taline. Pusryčiai įskaičiuoti į nakvynės kainą.
Būtinai išsiaiškinkite, ar apgyvendinimo paslaugas siūlanti vieta taikys autorizaciją. Tai yra tam tikros sumos Jūsų kreditinėje kortelėje užšsaldymas. Tokiu būdų jie tiesiog patikrina, ar kortelė nėra padirbta ir ar joje yra bent dalis lėšų. Jeigu lėšos nenuskaitomos per 14 dienų, autorizacija įšaldytas lėšas atiduoda. Jeigu autorizacija įvyko, bet tik tokiais patikrinimo tikslais, banke parašius prašymą lėšos atšildomos per 24 val. Yra pasitaikę atvejų, kad ilgos kelionės metu žmonėms autorizavo kelis viešbučius ir mašinos nuomas, juos palikdami be skatiko kišenėje dviems savaitėms. 

Bet tegul taupymas nevyksta Jūsų saugumo sąskaita. Skaitykite atsiliepimus. Pasitikrinkite žemėlapyje kur būtent yra tas viešbutis. Ar registratūra dirba visą parą? Kur yra artimiausia viešojo transporto stotelė? Galbūt verta sumokėti daugiau, bet gyventi arčiau centro ir lankytinų objektų? Atvykimo dieną Jūsų privalote žinoti kur nakvosite ir kaip iki ten nuvyksite. Niekas taip netraukia nedoro žmogaus, kaip išsigandęs turistas su žemėlapiu, besiblaškantis sutemus nepažįstamame mieste su Canon fotoaparatu ant krūtinės. Visada žinokite, kaip atvyksite į viešbutį ir stenkitės pirmai nakčiai atvykti dar šviesiu paros metu. If in doubt- imkite taksi. 

Trečias, pats skaniausias, ingredientas yra lankytinos vietos. Kiekvienas jas pasirenkame pagal savo pomėgius. Geriausi Londono muziejai (Britų muziejus, Viktorijos ir Alberto muziejus, Gamtos mokslų muziejus) yra visiškai nemokami lankytojams. Kita vertus, mokamų muziejų bilietai Europoje svyruoja nuo €3 iki €10. Taigi, norint sutaupyti lankantis muziejuose tenka šiek tiek padirbėti. Reikia apsilankyti planuojamų pamatyti muziejų tinklalapiuose ir išsiaiškinti, ar būna nemokamas lankymas. Vieni muziejai leidžia ekspozicijas nemokamai lankyti ES piliečiams iki 25 metų, kiti muziejai yra nemokami ES piliečiams neribojant jų amžiaus, bet tik vieną mėnesį per metus. Praktiškai visi muziejai nemokamą lankymą siūlo tam tikroms lankytojų kategorijoms, kaip ICOM nariams, turintiems ITIC pažymėjimą pedagogams, dideles grupes lydintiems gidams, ir pan. Pasitaiko, kad kelioms valandoms prieš darbo dienos pabaigą yra suteikiamas nemokamas įėjimas visiems norintiems. Atsižvelgiant į šiuos niuansus galima susiplanuoti tos dienos veiklas.

Nemokamas įėjimas į muziejus kartais turi savų niuansų, kuriuos reikia žinoti. Štai Wilanow rūmai Varšuvoje yra nemokamai lankomi sekmadieniais. Bilietą kasoje pasiimti vis tiek reikia, todėl susižinojome, kad kasa atsidaro 10.00 val. Ką Jūs manote- atvykome 9.30 ir…atsistojome į eilės galą. 10.00 val. kasa atsidarė ir pradėjo dalinti nemokamus bilietus. Taigi, jeigu atvyksite kokią 15.00 val., tai galite neįeiti į muziejų vien dėl to, kad nebebus bilietų tai dienai, o galimybė nusipirkti bilietą nenumatyta, nes muziejus riboja lankytojų skaičių per dieną saugumo ir konservavimo tikslais.


Wilanow rūmai, Varšuva.
Jeigu nemokamas lankymas nėra taikomas arba Jums tektų labai keisti savo dienos planus, verta pagalvoti apie bendrą muziejų bilietą arba muziejų pasą, taipogi reiktų pasidomėti miesto kortele, į kurią ne tik įeina nemokamas muziejų lankymas, bet ir viešasis miesto transportas (pastarasis, deja, ne visada). Jums reiktų susirašyti ir susumuoti bilietų kainas norimuose aplankyti muziejuose, patikrinti, ar jie įtraukti į miesto kortelę ar muziejų pasą, ir tada palyginti galutines kainas. Pastaruoju metu pastebiu, kad pigiau yra pirkti bilietus į muziejus ir nuolatinį bilietą transportui atskirai, nei naudotis miestų kortelėmis.

Kelionė, apgyvendinimas ir lankytinos vietos yra didžiausi kelionės biudžeto skylės ėdikai. Kitas ingredientas-pragyvenimas (maistas+ transportas)- yra tik pusėtinas biudžeto kenkėjas. Viešasis transportas būna palyginus nebrangus, verta pirkti nuolatinius dienos arba savaitės bilietus, arba stengtis viską pasiekti pėsčiomis. Maistas yra lengviausiai sukontroliuojamos išlaidos. Visuomet verta apsigyventi ten, kur pusryčiai įskaičiuoti į nakvynės kainą. Visuomet patariu tik atvykus apeiti kvartalą aplink nakvynės vietą ir tikrai rasite kavinę pusryčiams, supermarketą, turgų, vaistinę, paštą… Apsistojant ilgesnį laiką, verta pagalvoti apie nakvynės vietą su virtuve, nes tada galima pirktis produktus ir gamintis pačiam. Žinoma, būtinai nueikite paragauti ir nacionalinės virtuvės patiekalų.


Aštuonkojis česnakų padaže, Malta. 
Paskutinis ingredientas “Kita” yra tamsus arkliukas. Čia kelionės pabaigoje gali būti arba apskritas nulis, arba baisi suma. Tai jau priklauso nuo to, kaip Jūs gebate kontroliuoti impulsus. Ar daug reikia parvežti lauktuvių? Ar gražūs auskarai su granato akmenėliais? Ar vaikas įkyriai zyzė naujo žaislo? Kelionės tik su rankiniu bagažu Jums padės sutaupyti vien dėl to, kad tiesiog neturėsite kur susikrauti prisipirktas gėrybes.

Praktiškas patarimas būtų laikytis proporcijų. Tarkime, skrydis kainavo apie €100. Tada apgyvendinimo kaina turi būti panaši ir stenkitės neperlipti €150 ribos. Dar po €100 skirkite a) lankytinoms vietoms b) pragyvenimui c) kita-nenumatytoms išlaidoms (vaistams, skalbimui, bagažo viršsvoriui ir t.t.). Taigi, mūsų kelionės biudžetas yra €550 savaitei laiko (apie 1900 litų). Kategorijos “kita” lėšas stenkitės įšaldyti ir nesinaudoti jomis be rimto reikalo, o suvenyrus pirkti iš lėšų lankytinoms vietoms. Tokiu atveju aktyvus kelionės biudžetas yra €450, t.y apie 1500 litų. Šis biudžetas yra realus asmeniui, kuris keliauja vienas. Du ir daugiau keliautojų sutaupo apgyvendinime, nes pavieniai keliautojai už vienvietį kambarį moka brangiau. Anglijos pilys, iki kurių atvykstama traukiniais, dviem asmenims taiko labai geras nuolaidas lankymo bilietams vien tik parodžius traukinio bilietus, bet pavieniams keliautojams ar traukinių paso turėtojams toks pasiūlymas neprieinamas.

Savaime suprantama, €450-550 iš karto paimti yra sudėtinga. Aš visada planuoju savo keliones iš anksto. Skrydį nusiperku 6-8 mėnesius į priekį. Tada ieškausi apgyvendinimo su nemokamu atšaukimu ir jį patvirtinusi jau žinau konkrečią jam reikalingą sumą, kurią atidedu iš dviejų-trijų artimiausių mėnesių pajamų. Artėjant kelionės datai, iš dar kelių mėnesių pajamų atidedu lėšų lankytinoms vietoms ir pragyvenimui. Taip kelios savaitės iki išvykimo ir pavyksta sukaupti reikiamą biudžetą arba išpuola galimybė papildomai padirbėti ir gauti neplanuotų pajamų, kurias galima skirti kelionei. Labai patogu lėšas taupyti indėlyje, kurį galima papildyti pagal poreikį e-banke. Nors procentai už indėlį juokingi, bet nei pelė sugrauš, nei gaisras paims. Bijantiems planuoti taip toli į ateitį verta pasvarstyti apie neįvykusios kelionės draudimą.

Žmonės, kurie turi ribotas pajamas be galimybės gauti papildomų pajamų, bet nori keliauti, turėtų pasvarstyti apie prioritetus ir savo komforto sumažinimą. Galbūt į darbą galite eiti pėsčiomis? Tuomet apie €30 susitaupo neperkant nuolatinio bilieto (Vilniuje). Galbūt verta atsijungti nuo kabelinės televizijos ir pasilikti su keliais nemokamais kanalais? Dar €10 per mėnesį. Ar Jūsų mobilaus planas tikrai atitinka poreikius? Ar internetas namuose yra poreikis, ar malonumas? Galbūt verta skaityti knygas bibliotekoje, neperkant 3-4 knygų per metus, taip sutaupant apie €40. Taupyti galima ne tik pajamas didinant, bet ir išlaidas mažinant. Tokiu būdu net ir kelionė į tolimąją Japoniją tampa įkandama Jūsų biudžetui.

Šie patarimai yra iš asmeninės patirties. Manau, kad daugelį jų pavyks pritaikyti praktikoje ir Jums. Detaliai neapžvelgiau mašinų nuomos ir kelionių su vaikais, nes nei vienu atveju neturiu asmeninės patirties. Tačiau jeigu bus konkrečių klausimų, pabandysiu atsakyti. Laukiu pastabų ir komentarų.

Edited: "Patarimai keliaujantiems" dalinasi mintimis, į ką reikia atsižvelgti keliaujant su vaikais ir ar verta nuomotis automobilį

Su meile, kaip visada susivėlusi ir gyvenimą dviems metams į priekį susitvarkiusi, Jūsų

Kūtvėla Nebrangikelionaitė

4 komentarai:

Vakaris rašė...

Labai geri patarimai. Nors nesu taip konkrečiai įvardinęs ir sau susiguldęs, bet supratau, kad daugelio panašių "taisyklių" ir laikausi. Jie ateina iš patirties.

Dėl skrydžių mane irgi labiausiai nervina nūnai kilusi mada skrydžių kainas rašyti tik su rankiniu bagažu. Net jeigu data nurodyta 2 savaitėms. Net jei oro kompanija kokia nors LOT, taigi ne pigių skrydžių. Tai pamatęs neblogą kainą paskui patiri, kad už tiek nenuskrisi, nes bagažas bus gal 40, gal 50 o gal ir dar daugiau eurų.
Galbūt tai nėra "paslėptas" mokestis, nes jis čia pat pradėjus registraciją ir parodomas, bet sužaidžiama žmogaus psichologija, kad užkibai ant pigesnio skrydžio, "susiagitavai", o tada jau ir 50 eurų kaip nors surasi primest... Juk nedaug kas sugeba su rankiniu bagažu keliauti ilgesnį laiką.

Ele Pranaityte rašė...

@Vakaris: kartais vien tik su rankiniu bagažu sunku išsiversti, ypač jeigu kelionė trunka ilgiau negu savaitę. Arba vykstant ten, kur labai brangu, ir reikia gabentis nuosavo maisto :-)

sigitas rašė...

Sveiki. Turi įsikėlęs į telefoną bei PC tokią programėlę, vadinasi kiwi. Ji parenka ir sukomplektuoja skrydžius iš skirtingų kompanijų. Ir dar apačioje parašo, kad garantuoja. Linksma.

Ele Pranaityte rašė...

@Sigitas: linksma, nes būna ne ten nuskraidina? :-)