2018 m. sausio 7 d., sekmadienis

Ekskursija po Vilniaus oro uostą-nekasdienis patrepsėjimas po vieną labiausiai saugomų Lietuvos teritorijų.

Kai 2017 m. gruodžio pabaigoje Vilniaus oro uostas savo Facebook paskyroje paskelbė apie planuojamas nemokamas ekskursijas, tai norinčių pasmalsauti po oro uostą grupės bemat ir užsipildė, nes juk savarankiškai tokio objekto neapžiūrėsi! Netgi kilo pasipiktinimas, kad per mažai tų ekskursijų ir kad reikia skirti papildomus laikus! Man pasisekė laiku pastebėti kvietimą ir užsiregistruoti, bet jau prieš paliekant namus iš rankinuko teko išsiimti kai kuriuos neatskiriamus moteriško tualeto aksesuarus, kaip kad buvo nurodyta atsiųstoje instrukcijoje:

vno tour
Ylą ir britvą teko palikti namie.
Vilniaus oro uostas pasitiko šventiškai išpuoštas. Keliautojus išlydi Sniego karalienė, kurią sukūrė dizainerė Milda Bordeaux (ir ne, čia ne vyno reklama). Šis projektas skirtas ne tik Kalėdinei nuotaikai sukurti, bet ir paminėti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį: suknelei sunaudota po 100 metrų prabangių moherio su šilku siūlų kiekvieniems 100-mečio metams ir 90,66 metrų tiulio, kuris simbolizuoja Lietuvos Baltijos jūros kranto ilgį kilometrais. Po oro uostą mus vedžiojo Administracijos skyriaus vadovė Raimonda. Mūsų grupėje buvo keturi ekskursantai-trys žmonės ir Ursulijus Lepečkojauskas. Deja, į ekskursijas užsiregistravo daug daugiau žmonių negu atėjo, kas labai negražu iš jų pusės, nes tikrai buvo daug norinčių, bet nepatekusių. Mums išdalino laikinus leidimus ir specialias geltonas liemenes. Ursulijui Lepečkojauskui liemenė nepriklausė, kas yra tiesiog baisus padidinto plaukuotumo asmenybių diskriminavimas ir mes žadame skųstis Briuseliui. 

vno airport tour
Tikra Kalėdų dvasia!

Pirmasis skrydis iš Vilniaus oro uosto įvyko 1932 m. Tai buvo Lenkijos LOT reisas Varšuva-Vilnius-Ryga-Talinas. Skrydis truko aštuonias valandas, iš jų septynios buvo praleistos ore. Tiesą pasakius, šiame pionieriškame skrydyje buvo du lėktuvai: vienas -keleivinis, o kitas-žurnalistinis.

„Vilniaus aerodromas Kirtimuose šventiškai pasipuošė: visur iškabintos Lenkijos, Latvijos ir Estijos vėliavos. Prie įėjimo į aerodromą tarp dviejų žaliai dekoruotų stiebų nutiesta juosta, prieš kurią ir sustojo sklandžiai nutūpęs „Fokker“. Aerodromą apsupo gausus miesto svečių būrys, o prieš lėktuvą išsidėstė garbi publika, kurios priešakyje – Vilniaus vaivada Bečkovičius. Pasibaigus oficialiai pobūvio daliai, spaudos atstovai ir garbūs svečiai apžiūrėjo abu orlaivius. Trumpam stabtelėjęs Vilniuje, pirmasis „Fokker“ tęsė savo kelionę į Rygą ir Taliną; antrasis liko Vilniuje ir paskraidino keleivius virš miesto“.- prisimena to meto spauda.



P1600494
Ursulijus Lepečkojauskas lankosi Vilniaus oro uoste.


P1600497
Vilniaus oro uosto piramidė. Kažin, kokiam faraonui skirta?
Netoli A2 vartų yra trumpametražių filmų kino salė. Šiuo metu rodomas repertuaras man kažkuo priminė Skanoramos repertuarą, kuriame gvildenamos sudėtingos temos. Tiesą sakant, nesu tikra, ar norėčiau oro uoste gilintis į gyvenimo prasmę žiūrėdama filmą apie tai, kaip "Diena iš dienos, sena moteris prisimena savo jaunystės Ispanijos Baskų kraštą – tačiau pamiršta, kad yra siunčiama į senelių namus Čilėje" ("Aš čia tik svečias", Čilė, Lietuva). Vilniaus oro uostas tapo pirmuoju oro uostu Baltijos šalyse, turinčiu savo kino teatrą. Dėmesio: kino salėje nesigirdi kvietimo į skrydį, būkite atidūs.

P1600500
Ursulijus Lepečkojauskas domisi repertuaru.

P1600502
Atnaujintame terminale įsikūrė naujas restoranas "Pank'olis". 
P1600503
Telefonų įkrovimo stotelė.
P1600507
Ursulijus Lepečkojauskas rado artimą savo.
P1600510
Aukoti yra lengva.
P1600511
Ursulijus Lepečkojauskas visada paremia artimą savo. 
Man labai patiko nuo 2017 m. gegužės veikiantis naujas Narvesen knygynas su skaitymo zona. Visuomet keliaudama nusiperku ką paskaityti lėktuve, todėl šis knygynas mane itin nudžiugino.

P1600514
Vilniaus oro uosto knygynas.

P1600516
Ursulijus Lepečkojauskas džiaugiasi sutikęs savo giminaičius ir linki jiems rasti gerus namus.

P1600517
Čia bus Kūtvėlos bazė keliaujant. Galima sofutę rezervuoti?
Tačiau detaliau susipažinti su knygyno lentynų turiniu (ir kainomis) bei paspausti letenėlę kiekvienam Ursulijaus Lepečkojausko giminaičiui nebuvo lemta, nes mūsų jau laukė transportas po išorinę oro uosto teritoriją. Pasijaučiau kaip turistas hop on-hop off autobuse, tik be ausinių su įgarsintu ekskursijos tekstu. Prieš sėsdami į autobusiuką dar pasigilinome į keleivių bagažo subtilybes (bagažo skyriaus nelankėme): yra tiesioginis bagažas iš taško A į tašką B, yra transferinis bagažas iš taško A į tašką B per tašką C ir yra toks VIP bagažas, kuris kraunamas taip, kad būtų pirmas atsiimamas. Dar įdomu buvo sužinoti apie gyvūnų keliones-jeigu oro linijos politika leidžia, mano žiurkėnas Kristupėlis skristų lėktuvo salone su manimi, o ne bagažo skyriuje. Tik dabar svarbu, kad iki jo ši informacija nenutekėtų, nes paskui man ramybės nebus.

P1600519
Ursulijus Lepečkojauskas keliauja po pasaulį ir vargo nemato.
Pirmasis mūsų autobusiuko sustojimas buvo prie VIP zonos. Čia sukurtas toks nedidelis rezervatas turtingiesiems ir galingiesiems pasaulio piliečiams, kur ne jie eina per saugumo patikrą, o saugumo patikra ateina pas juos. Šioje VIP zonoje yra ir Prezidentinė salė, kur savo skrydžio gali laukti mūsų valstybės vadovė.

P1600525
Ursulijus Lepečkojauskas net surimtėjo, kai pamatė Jos Ekscelencijos portretą.

P1600530
Štai kokie talpūs krėslai VIP laukiamojoje salėje. 
Toliau mūsų autobusiukas tęsė safarį po Vilniaus oro uostą, kur mes galėjome gyvai stebėti kylančius ir nusileidžiančius lėktuvus, nes buvo skrydžių pikas. Oro uosto personalas, kuris važinėja teritorijoje, turi išsilaikyti specialias vairavimo teises, nes visas perimetras išpaišytas specialiomis linijomis. Aš netgi savo akimis pamačiau, kaip atrodo lėktuvo užterštumo zona. O jeigu kartais atvykstančio lėktuvo pilotas nežino, kur yra jam "centriuko" paskirta parkavimosi aikštelė, yra speciali "Follow Me" mašinytė, kuri pasitinka tokį sutrikusį lėktuvą ir palydi iki reikiamos vietos.

P1600533
Daug visokių linijų.

P1600536
Koks elegantiškas pauštis!

P1600539
Gatvės menas neaplenkė ir Vilniaus oro uosto.

P1600540
Atiduotas utilizuoti.
               (Lėktuvo utilizacija. Tik stiprių nervų žiūrovams.)

P1600545
Kylam ir leidžiamės.
Ryanair yra populiariausios oro linijos Lietuvoje, o Vilniuje ryškiai pirmauja Wizzair. Šias abi oro linijas turime visuose trijuose Lietuvos oro uostuose: Vilniuje, Kaune ir Palangoje. Vilniaus oro uostas nebijo kritulių, o va koks Heathrow tiesiog paralyžuojamas sniego. Mūsų oro uoste imamasi visų reikalingų priemonių prieš kritulius, nes kiekviena uždelsta skrydžio minutė jau kainuoja.

P1600553
Ursulijus Lepečkojauskas mokosi kovoti su sniegu.

P1600554
Sniego valytuvai. 

P1600559
Dar yra ir tokios švaros palikymo priemonės.
Yra ir mašina-magnetas, surenkanti visokius metalinius šapus. Visa technika labai rūpestingai prižiūrima, net ir senesnės mašinos tuoj pat užsiveda. Oro uoste yra ir sava priešgaisrinė gelbėjimo komanda, ji nevyksta į miesto iškvietimus, o budi oro uosto teritorijoje. Kilus incidentui, ji privalo per dvi minutes (120 sekundžių) būti įvykio vietoje.

P1600563
Vilniaus oro uosto interjeras.
2018 metai žada keliautojus pradžiuginti naujais skrydžiais iš Lietuvos. Tiesa, reklama kartais gali būti apgaulinga, nes tie nauji skrydžiai yra nauji būtent oro linijai, bet ne oro uostui ar Lietuvai. Pavyzdžiui, "airBaltic", vis pakartotinai pripažįstama punktualiausioa oro linija pasaulyje, žada skraidyti į Malagą, Lisaboną, Splitą, Bordo ir Gdanską, o šiuo metu į Gdanską jau skraido Ryanair, todėl vargu ar šį miestą galima vadinti nauja kryptimi. Kazachstanas ketina atidaryti tiesioginį reisą Vilnius-Astana, o Lietuvos respublikos gyventojams turistauti Kazachstane nereikia vizų (Redakcija pataria konsulinę informaciją pasitikrinti Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje). Ryanair žada skraidinti į Burgasą, Žironą, Riminį, Korfu, o Wizzair žada kilti į Atėnus (Atėnams jau turiu bilietus, bet su Ryanair, taip kad kryptis vėlgi nėra nauja).

Pora valandų pralėkė kaip tas "dūmas, neblaškomas vėjo", dar ir net ne visur suspėjome. Jeigu Jums nepavyko sudalyvauti šioje nemokamoje ekskursijoje po Vilniaus oro uostą, visada yra galimybė ją mokamai užsisakyti per Vilniaus oro uosto ekskursijos, o kaina tikrai nėra didelė.

Iš kurio Lietuvos oro uosto dažniausiai skrendate? Kas patinka, kas nepatinka, ko trūksta? Ar kada nors buvote ekskursijoje po oro uostą? Pasidalinkite savo nuomone komentaruose.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Skraidyklaitė

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Aš ar išgirdau teisingai, ar laukia reportažas iš Atėnų???

Ele Pranaityte rašė...

Gegužei turiu skrydį.