2019 m. vasario 22 d., penktadienis

Trumpa išvyka į Briuselį. Trečioji dieną ir kas liko už kadro.

Šį rytą išsiregistravau iš hostelio ir iki skrydžio turėjau gerą pusdienį, todėl su kelionės krepšeliu ant peties nukurnėjau apžiūrėti keleto likusių lankytinų objektų. Oras buvo nenusiteikęs bendradarbiauti, cepelinų spalvos dangus griovė visas viltis sulaukti saulės spindulėlio.

Nacionalinė bazilika Briuselyje-įspūdingas statinys. Mane sudomino apžvalgos aikštelė ant bazilikos stogo. Šiek tiek apsiskaičiavau ir vakar paskutinius eurus išleidau alui hostelio bare (atleisk man, Veryga), todėl už pakilimą liftu iki apžvalgos aikštelės mokėjau bankine kortele. Tai buvo visiškai siurreali patirtis: žmonės rinkosi į pamaldas, prie durų kunigas kiekvienam sakė "bonžur" ir spaudė ranką, repetavo choras. Prasidėjo pamaldos, choras labai gražiai giedojo. Bazilikos kamputyje įtaisytas bilietų automatas (ima tik banko kortele, grynais galima atsiskaityti bazilikos informaciniame punkte-taip, šioje bažnyčioje yra informacinis punktas, suvenyrų parduotuvė, konferencijų salė, tualetas, kavinė-restoranas) ir liftas. Maniau, kad pamaldų metu negalima turistams šmirinėti, bet turistinė infrastruktūra veikė puikiai, o bazilika tokia didelė, kad turistai iki lifto tyliai ateina šoninėmis navomis. Ši Švč.Širdies bazilika yra vienas įdomiausių Art Deco stiliaus pastatų Vakarų Europoje. Tai yra penkta pagal dydį bažnyčia pasaulyje (kitur-penkta pagaldydi katalikų bažnyčia pasaulyje)- taip teigiama reklaminiame buklete. Bazilika buvo užsakyta minėti Belgijos nepriklausomybės 75-metį, kertinį akmenį padėjo Belgijos karalius Leopoldas II 1905 m. Du pasauliniai karai pristabdė bazilikos statybas, todėl darbai buvo užbaigti tik 1971 m. Panoramos aikštelė leidžia apžiūrėti Briuselį 180 laipsnių kampu. Pasikėlimas vyksta dviem etapais-pirma liftas kelia į galeriją su gražiais vitražais, o kitas liftas iš galerijos kelia į apžvalgos aikštelę. Bazilikoje veikia religinio meno muziejus ir seserų celiečių muziejus.

P1690225
Švč.Širdies bazilika Briuselyje.



P1690229
Interjero fragmentas.

P1690231
Vitražas.

P1690232
Bazilikos interjeras.

P1690234
Briuselio panorama.

P1690238
Briuselio panorama.

P1690246
Briuselio atsakymas Eliziejaus laukams Paryžiuje.
Netoli bazilikos yra vienas iš keleto šokolado muziejų Briuselyje, "Belgian Chocolate Village". Kadangi bilietas įtrauktas į Brussels Card, tai užsukau pasmalsauti. Nieko ypatingo, keletas kambarių su informaciniais stendais, keletas šokolado pramonei naudojamų augalų šiltnamyje, galima pamatyti šokolado gaminimo demonstraciją, yra nedidelė kavinė. Jeigu reiktų pačiai mokėti už bilietą, nebūčiau susigundžiusi.

P1690250
Šokolado muziejaus eksponatas.

P1690252
Šokolado istorija.
Pakeliui į oro uosto autobuso sustojimą Briuselio Midi/Zuid traukinių stoties prieigose užsukau į paskutinį šios kelionės objektą-Halle vartus. Tai yra vieninteliai išlikę miesto sienos vartai. Miesto diena Briuselyje imta statyti XIII a., o XVI a. turėjo septynis vartus, pavadintus vardais tų krypčių, į kuriuose vedė kelias pro juos, šalia vartų būdavo muitinės. Europoje fortifikacijos XVIII a. buvo ardomos imperatoriaus Juozapo II nurodymu, Briuselyje kuriam laikui pavyko išlikti dviems vartams, galiausiai 1830 m. išliko tik Halle vartai, tačiau jie buvo moderniškai perstatyti. Muziejuje galima susipažinti su viduramžių Briuselio miesto gynyba-pakeliamais tiltais, šaunamosiomis angomis...Be to, nuo apžvalgos aikštelės atsiveria Briuselio panorama.

P1690261
Halle vartai.

P1690266
Kadaise čia buvo įėjimas į miestą, dabar-miesto dalis.

P1690268
Šarvuotės pavyzdžiai.

P1690270
Atkurti viduramžių stiliaus langai.

P1690277
Gildijų narių regalijos. Vyrai irgi mėgo puoštis!

P1690281
Briuselio panorama.

P1690283
Briuselio panorama.
Viena metro stotelė ir aš jau Garde du Midi/Zuid traukinių stotyje, kaip tik spėju į išvykstantį oro uosto autobuso reisą, autobusas užsipildo greitai, valanda laiko ir mes vietoje. Iki paties skrydžio liko dar pora valandų. Nors pats oro uostas didelis, Ryanair skirtas mažasis terminalas su labai ribota prekybos zona, todėl laiką stumti lieka tik išuostant visus kvepalus neapmokestinamų prekių parduotuvėje ir degustuojant belgišką alų. Sulaipino į lėktuvą mus labai greitai, dvi valandos ore ir jau leidžiamės snieguotame Vilniuje.

Kas liko už kadro Briuselyje?

Skrydį vykdė Ryanair, tiesioginis reisas iš Vilniaus trunka apie dvi valandas, oro uostas Charleroi yra valanda laiko kelionės oro uosto autobusu. Svarbu žinoti, kad oro uosto autobusas teoriškai yra priderintas prie skrydžių, bet jeigu vėplinėsite per ilgai, galite nespėti į paskutinį naktinį reisą ir tada teks, greičiausiai, nakvoti oro uoste. Susisiekimas su Briuseliu nėra užtikrintas nepertraukiamai 24/7, todėl pirmiausia susižiūrėkite atvykimą iš Charleroi oro uosto į Briuselį, tik tada pirkite skrydžio bilietus.

Pervežimas iš oro uosto vykdomas "Brussels City Shuttle", kitaip "Flibco", įmonės autobusais. Bilietą į autobusą galima įsigyti internetu iš Charleroi oro uosto tinklalapio, rekomenduoju taip ir padaryti, nes, jeigu tikėti taisyklėmis, bilietą iš vairuotojo galima įsigyti tik mokant bankine kortele, bet iki vairuotoj dar reikės prasibrauti pro minią su išankstiniais internetiniais bilietais. Ant bilieto nėra laiko, tik data, todėl galite netilpti į pirmą autobusą, o kitas bus už pusvalandžio. Tiesą sakant, perkant atgalinį bilietą klausiama skrydžio krypties, tik nežinau, ar tam, kad garantuotų keleiviui vietą autobuse, ar tam, kad nebrangiu pervežimu nesinaudotų ne oro uosto keleiviai. Beje, bilietas iš vairuotojo yra brangesnis kažkur 3 eurais.

Hostelis buvo ne visai centre, bet netoli visuomeninio transporto, rajone yra kelios maisto parduotuvės. Pats hostelis "Generation Europe Youth Hostel" man patiko, galiu rekomenduoti. Mano užsisakytame keturviečiame moterų kambaryje buvo spintelės daiktams susidėti, kambaryje buvo dušas ir WC, veikė wi-fi. Hostelyje buvo virtuvėlė (tik nebuvo nemokamos kavos ir arbatos), registratūra dirbo visą parą. Į nakvynės kainą įskaičiuoti kuklūs pusryčiai. Žinant Briuselio viešbučių kainas, šis hostelis yra tiesiog išsigelbėjimas taupiam keliautojui. Hostelyje apsistojo daug šeimų su vaikais ir vyresnio amžiaus keleivių. Nemokama ekskursija po Briuselį turi čia turistų surinkimo punktą, kas yra labai patogu!

Brussels Card 72 val. su visuomeniniu transportu kainuoja 61 eurą. Terminuotą bilietą transportui galima pirkti atskirai, jis kainuoja 18 eurų. Bilietų į muziejus kainos įvairios, vidurkis siektų 8 eurus. Jeigu šią kortelę pirksite internetu, visuomeninio transporto bilietą reikės išsigryninti GO ženklu pažymėtame bilietų automate (Charleroi oro uoste tokio nėra) pasirenkant "Event Pass" paslaugą ir suvedant ant Brussels Card kupono esantį kodą . Nors bilietas terminuotas, reikia glausti prie bilietų skaitytuvo kaskart naudojantis visuomeniniu transportu. Prie Brussels Card priklausantį nemokamą miesto žemėlapį ir knygelę su lankytinų objektų aprašymais gausite turizmo informacijos centre.

Kalba prancūzų, olandų. Aš visur laisvai susikalbėjau angliškai. Informacija kai kuriuose muziejuose pateikiama tik prancūzų ir olandų kalbomis. Rekomenduoju nusipirkti iliustruotą Briuselio gidą ir juo vadovautis, jų kainos 8-9 eurai, yra keliomis kalbomis (anglų, rusų).

Visuomeninis transportas gerai išvystytas. Praktiškai visur yra švieslentės su grafikais. Metro, autobusai ir tramvajai kursuoja labai dažnai, juos puikiai sugaudo Google Maps programėlė. Nors daug kur rašoma, kad pagrindinės lankytinos vietos apeinamos pėsčiomis, tai tinka tik tai siaurai gatvelei nuo Briuselio centrinės aikštės iki sysinančio berniuko. Bilietų kainos įvairios, pagal trukmę ir pirkimo vietą.

Ko nepavyko aplankyti: Afrikos muziejaus (dėl Belgijos Kongo istorijos) ir Vaterlo mūšio memorialo (valanda kelio iš Briuselio autobusu, yra tiesioginis reisas), Karo muziejaus bei Botanikos sodo. Tiesiog pritrūko laiko. Netikėkite, kad Briuselyje nėra ką žiūrėti ir ten vienos dienos per akis! Dar galima nuvykti į Gentą ir Briugę.


P1690016
GO bilietų automatas.

P1690015
Pelė bilietų automato ekrane judinama sukiojant tokį burbulą. 

P1690017
Vienas iš senesnių Briuselio metro vagonų.
Kelionės išlaidos:

Skrydis: 29 eurai (į abi puses)
Pervežimas iš oro uosto: irgi 29 eurai perkant internetu (į abi puses)
Hostelis: 67 eurai už tris naktis keturviečiame kambaryje su pusryčiais.
Maistas: 40 eurų (prekybos centras, gatvės maistas, alus oro uoste...)
Suvenyrai: 25 eurai (iliustruotas gidas apie Briuselį sau ir šokoladiniai triufeliai lauktuvėms)

Viso: 190 eurų. Esu dėkinga Brussels Card atstovams už 61 euro vertės 72 valandų trukmės miesto turistinę kortelę su visuomeniniu transportu.

Kokią nuomonę susidarėte apie Briuselį? Ar jau buvote ten nukeliavę? Parašykite į komentarų skiltį.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Šokoladaitė-Vaflaitė


4 komentarai:

Unknown rašė...

Man labai įdomu, kad upę bandė sukišti po žeme...
Šiaip lankiausi Europos Sąjungos institucijose, pagrindinėje aikštėje ir prie sysinančio berniuko žinoma. Gyvenom kažkus centre, tai pro langus mačiau daug stiklinių dangoraižių - tai man patiko. O tų gražiųjų bažnyčių nemačiau...

Ele Pranaityte rašė...

@Unknown: Briuselis nebus pirmas miestas, "užmūryjęs" upę. Lvovo operos tetras stovi ant upės, ten yra praėjimas pasižiūrėti į požeminę upę. Vilnius irgi garsėja požeminiais vandenimis, kadaise antžeminė kanalizacija prie caro tapo požemine kanalizacija, nors 100 proc.neišnyko. Bažnyčias ieškojau specialiai, nes prieš kelionę daug skaičiau ką galima įdomaus pamatyti Briuselyje, šios bažnyčios daug kur minimos. Jų pliusas yra nemokamas įėjimas. Aš kaip tik dangoraižių mačiau mažai.

Anonimiškas rašė...

Jūsų hostelis buvo Mollenbeeke, drąsi jūs moteris. :)

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: kai nežinai, tai ir neskauda��. Rimtai ten tas rajonas?