2018 m. gegužės 29 d., antradienis

Kas liko už kadro Atėnuose?

Laikas Jūsų pamėgtai rubrikai "Kas liko už kadro"!

Skrydis buvo vykdomas Ryanair oro linijomis. Šiuo metu į Atėnus iš Vilniaus skraidina Rynair ir Wizzair, o tokius planus puoselėjusi graikų Aegean Airlines nusprendė šios krypties atsisakyti. Mano kelionė apėmė ketvirtadienį-sekmadienį, t.y. patiems Atėnams buvo skirtos dvi pilnos dienos. Šiuo metu labai daug kur reklamuojamas pigus Wizzair skrydis į Atėnus, bet tai prastas variantas, nes jis apima ketvirtadienį-šeštadienį, t.y. Atėnams lieka tik viena diena. Na, gal kam to ir užtenka. Dar Wizzair leidžia rinktis penkių dienų trukmės viešnagę Atėnuose už gana nebrangiai, maždaug 50 eurų į abi puses, bet už viešbutį gi reikės mokėti papildomai. Be to, Ryanair kol kas nemokamai leidžia gabentis du rankinio bagažo vienetus, Wizzair-tik vieną, o į Wizzair norint imtis antrą rankinio bagažo vienetą reikia pirkti pirmenybinį įlaipinimą, kurio reikės įsinešant ir garantuotai pirmąjį bei vienintelį bagažo vienetą į saloną. Taip kad finale tiek Ryanair, tiek Wizzair skraidina už labai panašią kainą.

Viešbutis buvo "Hotel Aristoteles", esantis Omonia rajone. Jeigu bijote prastos reputacijos rajonų, geriau rinktis viešbutį ne šiame rajone, tik kaina šoktels vos ne dvigubai. Tiesa, keli mano pažįstami nuomavosi apartamentus vietoje viešbučio ir liko patenkinti. Man "Hotel Aristoteles" patiko: registratūra dirba 24/7, kambarius tvarko kasdien, papildo dušo priemones, sotūs pusryčiai (tik kava tirpi). Turistinės klasės viešbutis už biudžetinę kainą. Rezervuokite per šią nuorodą ir gaukite 15 USD premiją.

Transportas gerai išvystytas, nors kartais mėgsta pastreikuoti. Atėnų oro uostas su pačiu miestu sujungtas metro linija, todėl labai patogu, nors kelionė trunka apie 45 min. Galioja vieninga visuomeninio transporto kortelė, kurią-net ir terminuotą- reikia priglausti prie bilietų skaitytuvo kiekvieną kartą įlipant į bet kurią visuomeninio transporto priemonę. Šiuo metu Atėnų metro pereina prie uždarų įėjimo vartų įvedimo, todėl kortelė reikalinga jiems atidaryti. Tai-nauja sistema, vienose stotyse jau veikia, o kitose-dar ne, taip pat ne visi bilietų automatai priima kreditines korteles. Reikės laiko viskam sustyguoti, bet čia niekas dėl to nelaksto ašaromis apsipylęs. Aš pirkau trijų dienų turistinį bilietą, kuris papildomai prie Atėnų visuomeninio transporto dengia ir kelionę į/iš oro uosto (kitu atveju yra 10 eur priemoka į vieną pusę iš Atėnų centro, jeigu važiuosite metro). Oro uoste reikia pasiimti nemokamą miesto žemėlapį su metro schema. Autobusu važiavau tik kartą, maršrutą sekiau GoogleMaps per savo mobilųjį internetą.

Suvenyrai kaip danguje, taip ir ant žemės, labai sunku rasti ką nors tokio, ko nėra Vilniuje. Galima įsigyti įvairios graikiškos kosmetikos, ekologiškų ir nelabai ekologiškų muilų su alyvuogių aliejumi, alyvuogių įvairiuose įpakavimuose, prieskonių, ikonų, molinių amforų, įvairių saldumynų, jau minėtų kailinių.

Kalba anglų arba rusų. Angliškai yra užrašyti metro sustojimai ir gatvių pavadinimai, praktiškai visur yra angliški meniu, muziejuose darbuotojai gerai kalba angliškai. Rusų kalbos meniu restoranuose patiekalai mažesnėmis kainomis, nei angliškame meniu :-) Nemažai rusakalbių grupių su gidais, mieste keletą kartų kelio klausėmės rusiškai, vienas mūsų viešbučio registratūros darbuotojas irgi mokėjo rusiškai, bet jis buvo ne graikas.

Saugumas yra svarbus kelionės aspektas. Visų pirma, būkite budrūs ir saugokite savo daiktus nuo kišenvagių, kurių daug būna metro. Turėkite pinigus ir bankines korteles išskaidę keliose vietose, nesišvaistykite auksais irgi deimantais, išsiimkite kelionės draudimą dėl ramios galvos. Jeigu neramiai jaučiatės, užsisakykite brangesnį viešbutį labiau prestižiniame rajone. Šiaip nesaugiai nesijaučiau, tik gal kiek nemaloniai dėl viešbučio kaimynystėje įsikūrusių jau minėtų asmenų, bet jie prie manęs nesikabinėjo. Visi žmonės rengiasi kukliai ir paprastai, niekas nevaikšto išsipustęs, kaip mūsų moterys Vilniaus gatvėse.

Maistas man nepaliko įspūdžio, galbūt mes valgėme ne visai gurmaniškuose restoranuose. Vilniuje yra labai geras graikiškas restoranas, todėl šis maistas man nebuvo naujiena. Atėnuose man valgyti buvo nelabai skanu ir gana brangu, todėl paskutinį vakarą apsipirkome supermarkete ir naikinome maisto atsargas iš namų. Sunku pasakyti ką apie tradicinį graikų maistą, Atėnuose galima rasti daug visokių gatvės maisto atmainų.

Bendra kelionės į Atėnus išlaidų suvestinė:
  • skrydis į abi puses be "priority": 109 eur
  • viešbutis trims naktims su pusryčiais ir nuosavu WC/dušu: dvivietis kambarys 65 eur žmogui su turistine rinkliava, t.y. 120-130 eur jeigu gyventi vienam. 
  • muziejai: Tarptautinės muziejų dienos proga: 0 eurų
  • visuomeninis transportas trims dienoms: 22 eur
  • funikulierius į Likabeto kalną: 7,50 eur (į abi puses)
  • suvenyrai: 30 eur
  • maistas: 70 eur įskaitant ledus, kavas, vandenį, trešnes ir pan.
  • knyga "Da Vinci Code" (Vilniuje): 15 eur
  • pašto išlaidos: 2,40 eur
  • kelionės draudimas: apie 10 eur
Viso: 331 eur. Džiaugiuosi šį kartą mažai išleidusi suvenyrams ir gailiuosi, kad skaniai pavalgyti taip ir nepavyko. Tiesą sakant, šiai kelionei mažai ruošiausi ir beveik nedariau namų darbų, todėl kaltinti reikia tik save.

Jūsų Kūtvėla

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

kai keliaujate po Europos Sąjungą, kokia prasmė pirkti atskirą kelionės draudimą? Juk galima pasiimti nemokamą Europos sveikatos draudimo kortelę iš Ligonių kasų.

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: draudimą ėmiau asmens daiktams vagystės atvejui.

Anonimiškas rašė...

pritariu, gudrus pasirinkimas :)

Anonimiškas rašė...

ačiū, kad rašote :) pamiršau pridėti anksčiau...

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: ačiū, kad skaitote.

Vakaris rašė...

Labai naudinga praktinė informacija.