2018 m. rugpjūčio 3 d., penktadienis

Vilnius-Europos G taškas. Ar tai yra taškas Vilniaus reputacijai?

Jau nemažai politikų ir kunigų pasisakė dėl skandalingosios Vilniaus reklamos, tai noriu ir aš savo numonę išsakyti. "Go Vilnius" netrukus ketina pradėti reklaminę kampaniją Berlyne ir Londone, orientuotą į 18-35 metų jaunuolius. Šios reklamos tikslas yra reklamuoti Vilnių kaip neatrastą Europos lobį. Idėjos autoriai yra "The Atomic Garden" studentai Jurgis Ramanauskas ir Skaistė Kaurynaitė. Šios reklaminės kampanijos pradžia pratiškai sutampa su Popiežiaus vizitu Lietuvoje, kai bus minimas Vilnius kaip Gailestingumo miestas. Visuomenėje jau pasigirdo siūlymų nukelti šios reklaminės kampanijos pradžią ar netgi ją nutraukti.

gspotas
Vilnius, Europos G-taškas.
Kokia mano nuomonė? Deja, ši reklaminė kampanija yra siaubingai nevykusi. Su tokiomis, neva, "drąsiomis" idėjomis mes nenusimesime "pigus alus, gražios mergos" šleifo, netgi atvirkščiai, mes išgarsėsime kaip "gražus alus, pigios mergos" šalis. Labai gaila, kad šios reklaminės kampanijos kūrėjai patikėjo, kad bet kokia reklama yra gera reklama ir prisidėjo prie moters sudaiktinimo, pavertimo pigia preke. Deja, tokios yra mūsų laikų realijos-kai nori parduoti prekę, reikia ją reklamuoti ta moters vieta, kuri yra jai tarp bambos ir kelių.

Šios reklaminės kampanijos kūrėjai netruko susilaukti gynėjų iš Vilniaus valdžios, siūlančios pažiūrėti į situaciją su jumoru ir perkeltine prasme, neva, Vilnius visiškai nereklamuojamas kaip sekso turizmo kryptis. Šios reklaminės kampanijos tinklalapyje bus siūloma atsakyti į kelis klausimus ir gauti personalizuotą Vilniaus maršrutą. Reikia tikėtis, kad tie klausimai nebus iš intymaus gyvenimo sferos. Mane, kaip moterį, žeidžia principinis tokios reklaminės kampanijos taikymas ir aš, gerbdama save ir ilgą bei skausmingą feminizmo istoriją, tokio tinklalapio neatsiversčiau.

Tuo metu, kai visame pasaulyje plus dydžio moterys pradeda eiti madų savaitės podiumu, kūdikius žindančios mamos įsidrąsina reikalauti teisės maitinti vaikučius viešose vietose, nepilnametės nuotakos siekia išmokti rašto ir išbristi iš skurdo, o prekyba žmonėmis prostitucijai išlieka pelningiausiu nusikaltimu po ginklų ir narkotikų prekybos, Vilnius trenkia šlapiu dvokiančiu skuduru per veidą visoms šviesioms moterims, nes kitos temos, kaip moters tarpukojis, mūsų proto korifėjai Lietuvos sostinei reklaminei kampanijai nesurado.

Maniau, dugnas seniai pasiektas. "Go Vilnius" dugną pramušė ir ėmė kasti. Liūdna.

Ar jums irgi liūdna?

Kūtvėla

20 komentarų:

Bea rašė...

Ele, nesuprantu aš tos reklamos, kitaip tariant, aš manau, kad tai kvaila kvailių savireklama. Miestas G taškas yra miestas, kuriam patinka, kai jį dirgina? Kai jį kažkas randa? O turistams Vilnius turi patikti tuo, kad jis pats mėgausis turistais, kuriems bus velniai žino, t. tiesiog neaišku kodėl svarbus? Taip vaikiška. Narciziška. Liūdna. Juokinga. Bet gal ir atspindi lietuvius, Lietuvą, Vilnių?

Na, ir moters sudaiktinimas. OK, tai šiuolaikiška viską sieti su seksu ir dėl to laikyti puikiu. Bet... Vilnius neva net ne moteris, Vilnius mažiau, tik kažkoks hiperjautrus taškas.

Kita vertus, nepatinka man, kai dėl Bažnyčios (katalikų ar krikščionių bendruomenės) tariamo antiseksualumo ar dar kokio nors antigyvenimiškumo keičiama tai, kas nesusiję ir nebando būti susiję su religija, dievais, popiežiais.

Ele Pranaityte rašė...

@Bea: taip, labai kontraversiška situacija. Bet viskam yra vieta ir laikas.

Anonimiškas rašė...

As irgi Sakau kodel ne vyras su varvancia sperma, palikit moteris ramybeje

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: baisi diskriminacija!

Vladas rašė...

Ar gera, ar bloga reklama,- yra reklama. Jei ji pastarnauja turistų pritraukimui, tai labai gerai. Na , o davatkiškas kažkieno p0žiūris tegul ir lieka tam žmogui. Neseniai kūdikio maitinimas krūtimi kėlė kažkam "nepatogumą"? Jei nebūtų G taško, nebūtų sekso, negimtų vaikai? Gal tada rašom kaip gandrai neša vaikus ir Naisiuose laimingiausia pasaulio vieta? Širdingiausi sveikinimai šios reklamos kūrėjams. Tegul iš jūsų mokosi kiti reklamos kūrėjai.

Bea rašė...

Pagaliau supaprastinau šitą problemą ir supratau tą reklamą (anyway, gan keistai nupieštą). Raskite Vilnių ir pajusite tą malonumą, kad ir kuri moters dalis pats/pati esate.

Ele Pranaityte rašė...

@Vladas: klausimas, kokius turistus tokia reklama pritrauks? Ogi vėl bernvakarių ordas, kurie Vilniuje ieškos G taško. Tik bėda, tokie į muziejus nevaikšto. Liksime vėl pigių moterų kryptis.

@Bea: nu ir supošlinote :D

Pueblo Feliz rašė...

Pigios lietuvaitės. Tik bandoma priminti, kad ir toliau būtų tinkamos tik prapisimui

Ele Pranaityte rašė...

@Pueblo: dėkui už nuoširdumą :-)

Anonimiškas rašė...

O, tai Elė iš negatyvios tapo dievobaiminga, o iš dievobaimingos tapo feministe :D nu bože bože Ele, atmerkit akis. Atrodo keliaujate, o rašote pievas visiškas.

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimiškas: pasakė žmogus, bijantis parašyti savo vardą. Taip kad nesiskaito. O kelionės ir sekso turizmas biškį skiriasi.

Vladas rašė...

Reklama nėra GPS ir nėra TIC bukletas ar audiogidas. Reklama yra šūksnis ar blyksnis į akis: "Mes įdomūs. Mes esame. Atvykite."
Kita vertus, visi žino Oktoberfest šventę Miunchene. Didžiakrūtės padavėjos neša po 1 l talpos bokalą. Manau visi matė, jei ir nesilankė Oktoberfeste. Negirdėjau, kad kas sietų Miuncheną su alkoholizmu ir alkoholikais. Negirdėjau, kad Oktoberfestas asocijuotuosi su orgijomis. Oktoberfestas yra dar viena proga aplankyti nuostabų miestą, populiariausią pasaulyje pilį netoliese. Mielai alų geria čia ir moterys, nors paprastai laikomas vyrišku gėrimu.

Ele Pranaityte rašė...

@Vladas: nu krieno su ridiku nelyginkime. O LituanFestą su alumi ir mes galime rengti. Ką, Biržai alaus pritrūko?

Andrius rašė...

@Ele - rašėte "Tik bėda, tokie į muziejus nevaikšto." Tik, kad bėda jog Vilniaus ir apskritai Lietuvos muziejais svečių iš Europos nelabai nustebinsite. Liūdesio ir ašarų muziejų kiekvienoj postsvietinėj šaly per akis, kur nuobodu nors numirk tiesiai ant nevėdintų laiptų ir paklodės teksto tik vietine kalba. O apduklėję užgavėnių kaukės ir rūpintojėliai - stovi šalia afrikos tautų kaukių. Tai tegul bent jau gerą juokelį atsiveža.

Anonimiškas rašė...

Step1: Vilnius - G taškas. Rask ir pereik prie...
Step 2: Gedimino Kalnas - užlipk, kol dar stovi! :D

Ele Pranaityte rašė...

@Andrius: muziejų atnaujinimas, kurio tikrai reikia, ir moteris niekinanti reklama viešose JK ir Vokietijos vietose yra tarpusavyje visiškai nesusiję dalykai.

@Anonimas: dabar sakoma "cum and discover Vilnius".

Unknown rašė...

"Šios reklaminės kampanijos pradžia pratiškai sutampa su Popiežiaus vizitu Lietuvoje, kai bus minimas Vilnius kaip Gailestingumo miestas." - Kūtvėla meluojat! Reklaminė kampanija jau prasidėjo ir tęsis vos savaitę. Popiežius atvyks vėliau. Man liūdna dėl tokių dievobaimingų širinskiškų Kūtvėlų, kurios negeba suprasti gilesnės šios reklaminės kampanijos minties.

urologijos klinika rašė...

Ak, būkime atviresni. Seksuoalumas ir provokacija reklamoje nėra blogai. NEreikia būti tokiems koncervatyviems ir to bijoti. Žmogus yra gražus, koks jis bebūtų, o kalbėjimas apie tai nėr čia nieko blogo.
Reklama labai skoninga ir visiškai nevulgari. Jeigu būtų tokia, tai gal tada būtų galima prisikabinti, o dabar kiekvienam aišku, kad nieko seksistiško čia neturima omenyje.

Svarbiausia, manau, švietimas žmonėms, kad seksualinis gyvenimas, žmogaus kūnas nėra gėdingas, apie tai galima ir reikia kalbėti garsiai.

Anonimiškas rašė...

SIaip zmogus nieko nezinantis apie marketinga ar reklamas.

BET IS KLAUSYKIT MANO NUOMONE APIE SITA NES JI LABAI SVARBI.



Tavo nuomone yra nereikalinga ir neturi vertes lygiai taip pat jei komentuotum apie sirdies operacijas. Patylek ir tiek.

Ele Pranaityte rašė...

@Mantass Derliunas: dėl datų sutapimo nemeluoju, nes sakau "praktiškai sutampa", o šios reklamos neigiamas šleifas tikrai drieksis ir iki Popiežiaus vizito. Man labai gaila tokio kaip jūs, nors net nežinau kaip jus pavadinti. Gaila, ir tiek.

@urologijos klinika: yra vieta ir yra laikas viskam. Reklama nei laiku, nei vietoje, nei, tiesą sakant, reklama.

@Anonimas: jeigu nepasirašote tikru vardu, tai diskutuoti su jumis neketinu. Jūsų anonimiška nuomonė nereikalinga ir neturi vertes lygiai taip pat jei komentuotum apie sirdies operacijas. Patylek ir tiek.