2017 m. vasario 5 d., sekmadienis

Kūtvėla priima piliakalnių iššūkį, o tu?

2017-tieji paskelbti piliakalnių metais. Tikslus piliakalnių skaičius Lietuvoje nežinomas, įvairūs šaltiniai priskaičiuoja nuo 700 iki 1,000 piliakalnių. "Piliakalniai, prie jų esančios gyvenvietės, šventvietės, kapinynai, pilkapiai, senieji keliai yra lietuvių tautos tapatumą stiprinančios vertybės. Tai baltų kultūros ir ankstyvosios Lietuvos valstybės simbolis, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybingumo liudijimas ir tautinio atgimimo sąjūdžio įkvėpimo šaltinis, tačiau daugelio piliakalnių reikšmė iki šiol neįsisąmoninta. [...] Piliakalnių tankumas Lietuvoje yra vienas didžiausių pasaulyje. "- šaltinis Kauno marių regioninis parkas. Pietinis purplelis Kęstas kviečia padaryti tai, kas nepavyko nei vienam kryžiuočiui, net pačiam aršiausiam Teutonų ordino (Ordo fratrum domus Sanctae Mariae Theutonicorum Ierosolimitanorum) didžiajam magistrui Ulrichui von Jungingenui, kurio Žalgiryje net Kristaus Nukryžiavimo Kryžiaus relikvija ant šarvų neapsaugojo nuo -pikti liežuviai plaka, nežinau, ar teisybė- kieto žemaitiško spragilo. 

"Pirmieji piliakalniai baltų teritorijoje atsirado II-I a. pr.m.e. sandūroje. Seniausi piliakalniai buvo Rytų Lietuvoje. Piliakalniai tapo įtvirtintomis gyvenvietėmis su kelių hektarų dydžio gyvenamąja papile. XII-XV a. piliakalniai buvo svarbūs gynybos nuo Kryžiuočių ordino taškai. Po Žalgirio ir Pabaisko mūšių piliakalniai nebeteko savo gynybinės reikšmės ir jų medinės pilys buvo apleistos. Šiandien piliakalniai yra neatskiriama Lietuvos kraštovaizdžio dalis, o juose randami archeologiniai radiniai pasakoja 2,500 metų istoriją."- Seredžiaus/Palemono piliakalnio informacinio stendo informacija.

Kauno marių regionino parko medžiaga. Dėkoju už leidimą pasidalinti.
Kai pasakiau savo gyvenimo Vairuojančioms Moterims (Aistei ir Gintarei), kad yra toks reikalas, kaip tik tūkstantukas piliakalnių, tai jos ne juokais susirūpino ir draugiškai pasiūlė man smegenis persišviesti. Bet čia pas mane atsirado nenuilstantis sąjungininkas ir motyvatorius- pietinis pirplelis Kęstas, todėl Moterims teks apsirūpinti pleistrais nuo pūslių ant delnų ir uoliai sukti vairą link piliakalniais turtingų vietų Lietuvoje. Juo labiau, kad ir aprangą tokiai progai jau turiu!

P1560591
Kūtvėla ruošiasi šturmuoti piliakalnius.
Ta proga nusprendžiau inventorizuoti savo aplankytus piliakalnius. 


Merkinės piliakalnis turi turbūt patį įspūdingiausią vizdą pro langą. Ant jo kadaise stovėjusioje pilyje per pokylius šokdavo gražiausios Europs moterys. Daugiau: Dienos išvyka į Merkinę: čia pokyliuose šokdavo gražiausios Europos moterys.

P1410118
Kūtvėla ant Merkinės piliakalnio. Irgi graži moteris, jeigu ką. 

P1410108
Vaizdas pro langą nuo Merkinės piliakalnio. 
Liškiavos piliakalnio-alkakalnio kompleksas saugo paslaptį: ką kairiajame Nemuno krante turėjo saugoti statoma mūrinė pilis? Daugiau: Merkinė antras dublis, Liškiava ir Puvočių apžvalgos bokštas.

DSC_3045
Kūtvėla prie Liškiavos pilies liekanų.
Bradeliškių piliakalnis yra netoli Vilniaus ir puikiai tinka vienos dienos išvykoms. Kartu su kaimyniniu Buivydų piliakalniu jis patenka į Vilniaus gynybinę sistemą. Bradeliškių piliakalnis laikomas antru po Kernavės geriausiai ištyrinėtu piliakalniu.

P1450071
Bradeliškių piliakalnis. 

P1200406
Buivydų piliakalnis žiemą.
Maišiagalos piliakalnis yra kunigakščio Algirdo palaidojimo vieta. Ši vietove dar vadinta Bonos pilimi. Daugiau: Sudervė-Vilnojos akmens skulptūrų parkas-Dūkštos- Neries regioninis parkas-Kernavė-Ievos slėnis-Maišiagala.
P1450229
Maišiagalos piliakalnis.
Turbūt retas lietuvis nėra apsilankęs Kernavės piliakalnių komplekse. Dabar čia yra ir muziejus, vienas iš geriausių mano matytų Lietuvoje. Viduramžių juvelyrikos archeologiniai radiniai ilgam prikaustys moteris prie ekspozicijos. Pirmoji sostinė, mūsų lietuviškoji Troja. 

P1450136
Kernavės piliakalniai.
Seredžiaus arba Palemono piliakalnis yra Panemunių kelyje, kartais dar vadinamame gražiausiu Lietuvos keliu. Daugiau: Kalėdinė kelionė Panemuniais: nuo Raudondvario iki Panemunių pilies.

P1490675

Medvėgalio piliakalnis buvo trumpas, bet įspūdingas sustojimas kelionės į Sietuvos kūlgrindą metu. Daugiau: Kai lieki pelkėje ant kupsto...Naktinis žygis į Sietuvos kūlgrindą.

P1530489
Saulėlydis ant Medvėgalio.
Ukmergės piliakalnis yra mano mylimo šuns Kekso mieste. Šiuo metu turėtų būti dar labiau sutvarkytas, nes buvo skelbiama apie planuojamą finansavimą ir darbus. Daugiau: Kelionių Merga Kūtvėla lankosi šuns Kekso mieste Ukmergėje.

P1530553
Ukmergės piliakalnis.
Vienos dienos žygyje esu aplankiusi ir kelis piliakalnius. Štai kopiame į Barsukynės arba Kučkūriškių piliakalnį.

P1180461
Kopiame į Barsukynės piliakalnį.
Kitas tos pat išvykos metu šturmuotas piliakalnis- Pūčkorių piliakalnis.

P1180517
Pūčkorių piliakalnis.
Rokantiškių arba Narimanto piliakalnis mane traukia apsilankyti ir šiltuoju metų laiku, ypač nesudėtinga tai padaryti, nes kursuoja visuomeninis transportas iš Vilniaus. Tik vis, žinote, ta tinginystė ir apsileidimas. Daugiau: Žygelis per keturis piliakalnius arba Kovinės voverės egzistavimo įrodymų beieškant

P1180555
Rokantiškių piliakalnis.
P1180453
Masalas didžiajai kardadantei voverei. 
Turbūt nebus lietuvio negirdėjusio apie Mindaugo legendinę Vorutą ant Šeimyniškėlių piliakalnio. Voruta-Volynės metraštyje apie 1251 m. paminėta lietuvių pilis. Kai kurie istorikai mano, kad čia buvo Mindaugo laikų Lietuvos sostinė. Vorutos pilies lokalizacija šioje vietoje grindžiama šalia tekančio upelio Varučio (Varelio, Variuko) pavadinimo panašumu į Mindaugo pilies pavadinimą. Daugiau: Apžvalgos bokštų spindesys ir skurdas.

P1470159
Citata iš metraščių.

P1470166
Mindaugo Voruta. 
Veliuonos piliakalnių kompleksas yra spėjama kunigaikščio Gedimino palaidojimo vieta.

P1350263
Veliuonos piliakalnis.
P1350265
Gedimino kapo kalnas.

P1350316
Rambyno kalnas. Kitapus upės- Rusija. Deja. 
Atrodo, visus sugaudžiau, jeigu ką prisiminsiu-papildysiu. Visgi ir pati nustebau, kad susidarė netrumpas sąrašėlis. 

Viso: 903 piliakalniai
Aplankyta: 16 (kompleksai iš daugiau nei vieno piliakalnio vis tiek skaičiuojami kaip vienas vienetas)
Liko aplankyti: 887 piliakalnių.

Jeigu "Kūtvėlos kelionės ir klajonės" tinklaraštis ir/ar jos autorė Jus įkvepia ir suteikia gyvenimo džiaugsmo ar naudingų patarimų, galite prenumeruoti https://www.patreon.com/kootvela ir tapti jos kelionių rėmėju. Yra speciali prenumerata, skirta pagelbėti Kūtvėlai pasiekti piliakalnius! 

Tai naudinga:

Jeigu esate parašę apie aplankytus piliakalnius-mielai įdėsiu nuorodą. Susisiekite! 

Komentaruose prašau palikti pastebėjimus apie savo aplankytus piliakalnius ir kuriuos patartumėte aplankyti Kūtvėlai. Nekantriai lauksiu! 

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Piliakalnytė-Kęstutaitė 

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai grazus Becioniu piliakalnis Dieveniskiu istoriniame regioniniame parke.

Ele Pranaityte rašė...

Iš tiesų, nuotraukos internetuose gražios. Dieveniškėse dar neteko būti.